facebooktwitteryoutube

Αρχαία Κόρινθος

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

 ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟ-ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟ

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟ- ΠΕΝΤΕΣΚΟΥΦΙ 

Αναχώρηση στις 8 π.μ από το Δημαρχείο  με κατεύθυνση την Αρχαία Κόρινθο. Εκεί θα ξεναγηθούμε από  την Χ. Βελαχουτάκου στο Αρχαιολογικό Μουσείο. 

 

 

_2.jpg                                                     _.jpg

Στις συλλογές του  Μουσείου περιλαμβάνονται:  Ευρήματα προϊστορικών χρόνων από την ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Κορίνθου, τον λόφο Κοράκου, καθώς και τις Ζυγουριές (Προϊστορική Αίθουσα) Ευρήματα γεωμετρικών- αρχαϊκών - κλασικών - ελληνιστικών χρόνων από την περιοχή της Αρχαίας Κορίνθου . Ευρήματα ρωμαϊκών - βυζαντινών χρόνων από την ρωμαϊκή και την μετέπειτα βυζαντινή πόλη, καθώς και από την εποχή Φραγκοκρατίας. Επιπλέον υπάρχει εμβόλιμη με τις κλαπείσες αρχαιότητες που επεστράφησαν στο Μουσείο το 2001 (Ρωμαϊκή Αίθουσα) Ευρήματα από το Ιερό του Ασκληπιού και το παρακείμενο πρωτοχριστιανικό νεκροταφείο της πόλης (Αίθουσα Ασκληπιείου) Συλλογή ρωμαϊκών γλυπτών, ελληνικών και λατινικών επιγραφών στο Αίθριο του Μουσείου, καθώς και τεκμήρια της παρουσίας της κοινότητας των Ιουδαίων στην ρωμαϊκή πόλη.  Τέλος ευρήματα από τις κορινθιακές κώμες και τα ιερά, καθώς και οι δίδυμοι Κούροι του νεκροταφείου της αρχαίας Τενέας. Θα επισκεφθούμε επίσης τον   αρχαιολογικός χώρο της Αρχαίας Κορίνθου ο οποός  βρίσκεται σ γύρω από τον αρχαϊκό Ναό του Απόλλωνα. Εκτεταμένες ανασκαφές έχουν φέρει στο φως τη Ρωμαϊκή Αγορά της πόλης, ναούς, κρήνες, στοές, λουτρικές εγκαταστάσεις και ποικίλα άλλα μνημεία. Νότια του οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου ήλθε στο φως το Θέατρο, το ρωμαϊκό Ωδείο, το ιερό του Ασκληπιού και της Υγιείας (Ασκληπιείο), νεκροταφεία, κεραμικά εργαστήρια (Κεραμεικός), τείχη, καθώς και ποικίλα άλλα κτίσματα όπως η Φράγκικη Συνοικία και σημαντικός αριθμός ενετικών και οθωμανικών μνημείων.

 5.jpg

 Θα συνεχίσουμε με το πούλμαν για την Ακροκόρινθο. Κάστρο επί του απόκρημνου βράχου που υψώνεται ΝΔ της Αρχαίας Κορίνθου. Αποτέλεσε την οχυρωμένη ακρόπολη της αρχαίας και μεσαιωνικής Κορίνθου.

Η οχύρωση εξασφαλίζεται με σύστημα τριών περιβόλων, που χωρίζονται μεταξύ τους με τείχη, ενισχυμένα με πύργους και προμαχώνες. Τρεις επιβλητικοί πυλώνες οδηγούν στο εσωτερικό, όπου υπάρχουν ερείπια κτισμάτων όλων των εποχών. Διακρίνονται τμήματα του τείχους της κλασικής αρχαιότητας. Ανοικοδόμηση και προσθήκες νέων οχυρώσεων της βυζαντινής περιόδου, εκτεταμένα οχυρωματικά έργα της εποχής της Φραγκοκρατίας και της Ενετοκρατίας. Επεμβάσεις κυρίως στο εσωτερικό έγιναν επί Τουρκοκρατίας.

 

 

7.jpg

Το κάστρο Ακροκορίνθου αποτελεί τυπικό δείγμα φρουριακής αρχιτεκτονικής, με κατασκευαστικές λεπτομέρειες και διακοσμητικά στοιχεία όλων των χρόνων της ιστορίας του. Τα τείχη ακολουθούν τη φυσική γραμμή του βράχου, είναι χτισμένα σε τρεις αμυντικές σειρές και ενισχύονται με πύργους προμαχώνες, επάλξεις διάτρητες με πολεμίστρες και κανονιοθυρίδες. Μπροστά από την Α πύλη υπήρχε τάφρος με ξύλινη κινητή γέφυρα. Λιθόστρωτο καλντερίμι οδηγεί στις τρεις διαδοχικές πύλες. Η Α πύλη είναι τοξωτή και επιστέφεται μ' ένα τυφλό τόξο, όπου σώζεται βυζαντινή μαρμάρινη πλάκα, η δεύτερη είναι μια εντυπωσιακή πυργοειδής διώροφη κατασκευή. Στο εσωτερικό της πέτρινης κλίμακας οδηγεί σε υπόγειες θολωτές αίθουσες. Η τρίτη πύλη διακοσμείται με τυφλό πεταλόσχημο τόξο και πλαισιώνεται από δύο ισχυρούς πύργους.

Στο εσωτερικό του κάστρου σώζονται ερείπια ναών (Αγ. Δημήτριος, τρίκλιτη ενετική βασιλική, τζαμιά με μιναρέ) κρήνες, υπόγεια βυζαντινή δεξαμενή με πεσσούς και καμάρες από πλίνθους, πηγή Άνω Πειρήνης με δύο υπόγειους θολοσκεπείς χώρους, ναός της Αφροδίτης 5ου -4ου π.Χ. αι.) με μεταγενέστερες διαδοχικές κατασκευές κ.ά.

 Μετά την ξενάγηση η α ομάδα θα  επισκεφθεί το χωριό Αρχαία Κόρινθο  όπου  θα γευματίσει  .Η β ομάδα θα πεζοπορήσει γύρω από τα τείχη της  Ακροκορίνθου και θα συνεχίσει με  ανάβαση στο απέναντι κάστρο το Πεντεσκούφι. Φτάνοντας στο μικρό καστράκι θα  θαυμάσει τη θέα προς τον Κορινθιακό κόλπο και τον Ακροκόρινθο και θα επιστρέψει .   Ω.Π 3

 Η β  ομάδα θα μεταβεί με το πούλμαν στο χωριό Αρχαία Κόρινθο . Μετά το φαγητό  θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής στην Αθήνα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 2105224924-6957818001-6907744771

Τιμή συμμετοχής : μελή 18 ευρώ - μη μέλη 20  ευρώ- Άνεργοι, φοιτητές  και νέοι  κάτω  των 25 ετών  15ευρώ

Η ξενάγηση κοστίζει 3 ευρώ .

Ακύρωση θέσης σε μονοήμερες εξορμήσεις  γίνεται δεκτή μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι .Διαφορετικά το κόστος της εκδρομής θα καταβάλλεται.    

Tags: