facebooktwitteryoutube

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Mar 03rd - All Day

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΟΜΙΛΟΣ (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο) ΑΤΤΙΚΗΣ

info@peripolo.gr    f/bπερι.πολ.ο αττικής website www.peripolo.gr

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ- ΤΥΜΒΟΣ--ΚΩΠΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ  2019

  Αναχώρηση στις 9π.μ από το Δημαρχείο Ηλιούπολης με κατεύθυνση την Ομόνοια και στην συνέχεια τον Μαραθώνα. Η ξενάγηση θα κρατήσει περίπου 2ώρες και θα γίνει από την ξεναγό Κ Βλάχου .

 _.jpg

Θα επισκεφθούμε τον Τύμβο ο οποίος βρίσκεται στην πεδιάδα  του Μαραθώνα έχει ύψος 9 μ. και δημιουργήθηκε για να καλύψει τα σώματα των 192  νεκρών Αθηναίων μαχητών που έπεσαν στη νικηφόρα μάχη κατά των Περσών το 490 π.Χ. Η καύση και ταφή των νεκρών στο πεδίο της μάχης υπήρξε η τιμητική προσφορά της πόλης των Αθηνών στους μαχητές της Ελευθερίας.

Στην συνέχεια θα επισκεφθούμε  το  Αρχαιολογικό Μουσείο του Μαραθώνα το οποίο  βρίσκεται στο Βρανά Μαραθώνα.

 

2.jpg

Στη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα παρουσιάζεται η ιστορία της περιοχής, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο μέσα από τα ευρήματα των ανασκαφών της ευρύτερης περιοχής του Μαραθώνα.

Αίθουσα Ι – Το σπήλαιο του Πανός στην Οινόη .Εκτίθενται ευρήματα από το σπήλαιο του Πανός στην Οινόη, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως χώρος κατοίκησης και ταφής στη Νεότερη και Τελική Νεολιθική περίοδο (5300 – 3200 π.Χ.) έως και την αρχή της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού (3200–2700 π.Χ.). Στα κλασικά χρόνια στο σπήλαιο πραγματοποιούνταν λατρεία του θεού Πανός, ο οποίος, κατά τον Ηρόδοτο, θεωρήθηκε ότι βοήθησε τους Αθηναίους στη μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ

Αίθουσα ΙΙ – Οι προϊστορικοί χρόνοι .Παρουσιάζονται ευρήματα του τέλους της Νεολιθικής και της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού (τέλη 4ης και 3η χιλιετία π.Χ.) από το νεκροταφείο στο Τσέπι και τον οικισμό στην Μπόριζα: μεγάλα και μικρά πήλινα αγγεία, οστέινοι και λίθινες χρωματοτρίπτες, λίθινα εργαλεία, μαρμάρινα ειδώλια και τα χαρακτηριστικά τηγανόσχημα σκεύη με εγχάρακτη και έντυπη διακόσμηση. Τα κτερίσματα των τάφων μαρτυρούν έντονη κυκλαδική επιρροή. Επίσης εκτίθενται χαρακτηριστικά ευρήματα της Μέσης Εποχής του Χαλκού (2000-1600 π.Χ.) και της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (1600-1100 π.Χ.) από το νεκροταφείο στον Βρανά και τον οικισμό στο Πλάσι, όπως μινυακοί κάνθαροι, πτηνόμορφες πρόχοι, ψευδόστομοι αμφορείς, λίθινες και χάλκινες αιχμές βελών και χάνδρες από ημιπολύτιμους λίθους.

Αίθουσα ΙΙΙ – Οι ιστορικοί χρόνοι .Από τα νεκροταφεία της ευρύτερης περιοχής του Μαραθώνα, όπου εντοπίζονται οι τέσσερις αρχαίοι δήμοι, γνωστοί ως Τετράπολις του Μαραθώνος, - Μαραθών, Οινόη, Τρικόρυνθος και Προβάλινθος-, εκτίθενται ευρήματα γεωμετρικών, αρχαϊκών και κλασικών χρόνων (10ος – 4ος αι. π.Χ.): πήλινα αγγεία, όπως αμφορείς και πυξίδες με χαρακτηριστική γεωμετρική διακόσμηση, κύπελλα, σκύφοι και οινοχόες με πρώιμες παραστάσεις ανθρώπινων μορφών και ζώων από τα τέλη της γεωμετρικής περιόδου, αρχαϊκά μελανόμορφα αγγεία, καθώς και κλασικά μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία με μυθολογικές και θρησκευτικές παραστάσεις ή θέματα από την καθημερινή ζωή

. Αίθουσα ΙV – Ο Ηρώδης ο Αττικός και η εποχή του .Η αίθουσα είναι αφιερωμένη στον Ηρώδη Αττικό (2ος αι. μ.Χ.), ρωμαίο συγκλητικό, ρήτορα και ευεργέτη πολλών πόλεων και ιερών, ο οποίος καταγόταν από τον Μαραθώνα και κατείχε μεγάλες εκτάσεις και κτήμα με έπαυλη στη θέση Μάνδρα της Γριάς. Παρουσιάζονται εικονιστικές κεφαλές ρωμαϊκών χρόνων, μεταξύ των οποίων αυτές του Ηρώδη Αττικού και του μαθητή του Πολυδευκίωνα, τα αγάλματα του Ηρώδη και της συζύγου του Ρηγίλλης, καθώς και επιγραφή για την πανηγυρική υποδοχή που επιφύλαξαν οι Αθηναίοι στον Ηρώδη μετά από μακροχρόνια απουσία του.

Αίθουσα V – Ιερό Αιγυπτίων θεών στη Μπρεξίζα Μαραθώνα .Η αίθουσα είναι αφιερωμένη στο ρωμαϊκό ιερό των Αιγυπτίων θεών που ίδρυσε ο Ηρώδης ο Αττικός το 160 μ.Χ. στην ελώδη Μπρεξίζα Μαραθώνα, σε μίμηση του ιερού του Σαράπιδος στο Δέλτα του Νείλου. Εκτίθενται αιγυπτιάζοντα αγάλματα σε υπερφυσικό μέγεθος, που πλαισίωναν σε ζεύγη τους πυλώνες στις εισόδους του ιερού. Τα ανδρικά αγάλματα είναι στον τύπο των Φαραώ και τα γυναικεία στον τύπο της Ίσιδος.

Αίθουσα Τροπαίου .Στην αίθουσα δεσπόζει τμήμα του τροπαίου που έστησαν οι Αθηναίοι σε ανάμνηση της νίκης τους κατά των Περσών στην περίφημη μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.). Επρόκειτο για μαρμάρινο αρράβδωτο κίονα, ύψους περίπου 10μ., με ιωνικό κιονόκρανο, τον οποίο έστεφε στην αρχαιότητα άγαλμα της θεάς Νίκης. Σε προθήκες παρουσιάζονται τα ευρήματα από την ανασκαφή του τύμβου των Αθηναίων πεσόντων Μαραθωνομάχων και από τον λεγόμενο τύμβο των Πλαταιέων, μελανόμορφα κυρίως αγγεία που αποτελούσαν προσφορές στους ηρωικούς νεκρούς της μάχης του 490π.Χ.. Στην υπόλοιπη αίθουσα εκτίθενται επιγραφές και μαρμάρινα επιτύμβια μνημεία από την περιοχή του Μαραθώνα.

 Έπειτα θα επισκεφθούμε το κωπηλατοδρόμιο- Εθνικό Πάρκο Σχοινιά – ένα αρχαίο και σπάνιο οικοσύστημα το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο  δικτύου NATURA 2000 .

 

 .jpg

Η περιοχή περιλαμβάνει 13,84 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλαμβάνει έναν υγρότοπο, ένα παράκτιο πευκοδάσος, μια πηγή γλυκού νερού, μια χερσόνησο, έναν λόφο και ένα μαγευτικό κόλπο, ενώ αποτελεί το σημαντικότερο παράκτιο οικοσύστημα της Αττικής Το πάρκο περιλαμβάνει επίσης το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο.

 _.jpg  _.jpg

Το βασικό στοιχείο εδώ είναι το νερό και η άγρια ​​ζωή που βρίσκει καταφύγιο. Στο Εθνικό Πάρκο Σχοινιά μπορεί κανείς να συναντήσει αλεπούδες, ασβούς, σκαντζόχοιρους, κουνέλια, ερπετά, χελώνες, βατράχια, 115 είδη πτηνών με δυνητική ποικιλότητα 215 ειδών, ενώ υπάρχουν και απειλούμενα είδη ψαριών του γλυκού νερού, αμφίβια και ερπετά. Αν ο φορέας διαχείρισης  του Πάρκου ανοίξει για μας θα έχουμε και μία ξενάγηση. Διαφορετικά θα απολαύσουμε μόνο τον περίπατο  5 χιλιομ περίπου.

Όσοι δεν περπατήσουν μπορούν να πιούν καφέ. Τέλος θα πάμε για φαγητό και επιστροφή νωρίς το απόγευμα.

Δηλώσεις συμμετοχής απαραίτητα στα τηλ 210 5224924-6957818001

Αρχηγός Τσιρταβή Αθανασία

Κόστος εκδρομής μαζί με την ξενάγηση  : 14 ευρώ τα μέλη, 16 ευρώ τα μη μέλη .

Άνεργοι, φοιτητές και νέοι κάτω των 25 ετών  12 ευρώ με κατάθεση  στο λογαριασμό του συλλόγου  στην τράπεζα Πειραιώς  αριθ.  5066-070982-560   IBAN GR 40 0172 0660 0050 6607 0982-560  μέχρι τις  1-3-2019

Tags: