facebooktwitteryoutube

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ-ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΣΧΙΣΤΟΥ-ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΔΙΟΜΗΔΕΙΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΚΗΠΟ

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Αναχώρηση από το Δημαρχείο στις 8.00 με κατεύθυνση  το Χαιδάρι. Εκεί η α ομάδα θα επισκεφθεί τον τον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο. Ένα κήπο με έκταση 1.860 στρεμ. πλημμυρισμένο από 2.500 είδη φυτών και δέντρων από όλο τον κόσμο  που σπάνια συναντά κανείς στην Ελλάδα.  Η δημιουργία του ξεκίνησε τη δεκαετία του '50, χάρη στο κληροδότημα του ακαδημαϊκού Αλέξανδρου Διομήδους στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και την παραχώρηση της δασικής έκτασης όπου αναπτύσσεται ο Κήπος από το Υπουργείο Γεωργίας.

 _.jpg

Ο χώρος παραδόθηκε στο κοινό το 1975. Από τότε, ωστόσο, έχουν δημιουργηθεί νέα τμήματα και διαδρομές.

 Ειδικές ταμπελίτσες με τα ονόματα των φυτών, γραμμένες στα ελληνικά και τα λατινικά, θα σας κατατοπίσουν για τα είδη των φυτών που θα συναντήσετε

Στο Διομήδειο Βοτανικό Κήπο έχει δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα στο οποίο συμβιώνουν και αναπτύσσονται αυτοφυή δασικά και καλλιεργούμενα είδη. Τα καλλιεργημένα τμήματα χωρίζονται σε θεματολογικές και γεωγραφικές ενότητες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τμήμα των Ιστορικών φυτών, με είδη που αναφέρονται από την Ελληνική Μυθολογία ως και την Παλαιά Διαθήκη! Για παράδειγμα, καλλιεργείται η Δάφνη , ο Κισσός , ο Νάρθηκας, το Κώνειο , η Άκανθος το  Παλιούρι  και ο Κρίνος ..

Μπορείτε να συνεχίσετε  την περιπλάνησή σας στον Ανθώνα, πλημμυρισμένο από καλλωπιστικά κυρίως φυτά, αναρριχητικα, αρωματικά βότανα, μα πάνω από όλα με 100 αρωματικές ποικιλίες τριανταφυλλιάς! Ιδιαίτερα ειδυλλιακές είναι οι λιμνούλες με τα νούφαρα και τα άλλα υδρόβια και υδρόφιλα είδη φυτών.

 

 _2.jpg

 

Στο τμήμα του κήπου με τα Οικονομικά φυτά καλλιεργούνται είδη που προσφέρουν διάφορα προϊόντα στον άνθρωπο (όπως φρούτα, λαχανικά, ξυλεία, ίνες, βαφές, ρητίνες, αρώματα…). Ένα από τα ομορφότερα σημεία του κήπου είναι η λίμνη με τον λωτό των Αιγυπτίων, που στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με λωτό ούτε με την Αίγυπτο, αφού κατάγεται από την τροπική Ασία.

Στα Φαρμακευτικά φυτά καλλιεργούνται ποικιλίες από βότανα και φυτά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία πολλών  παθήσεων (π.χ. δίκταμος Κρήτης, μανδραγόρας, βάλσαμο, λουϊζα, φασκομηλιά, μαντζουράνα, δενδρολίβανο,  τζίντζερ, λεβάντα, αλόη, βαλεριανή, αγγελική κ.ά και φυτά που απειλούνται από εξαφάνιση. Υπάρχουν, επίσης, πολλά εντυπωσιακά είδη κάκτων.

Στα δεξιά από την κύρια είσοδο του Διομήδειου Βοτανικού Κήπου βρίσκεται ο Δενδρώνας, που αποτελείται από 6 τομείς και είναι στολισμένος με εντυπωσιακά δέντρα από διαφορετικές ηπείρους της Γης (Μεσόγειος, Ασία, Αφρική, Βόρεια, Νότια και Κεντρική Αμερική, Ωκεανία). Ευκάλυπτοι , ελιές, ακακίες, κέδροι του Άτλαντα , αγριοκαστανιές, δρυς, φοίνικες του Θεοφράτου, σινική γλεδισχία  και η ιαπωνική καλλίκαρπος  είναι μερικά μόνο από τα δέντρα που θα συναντήσετε.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη Φυτοθήκη (Herbarium) του Κήπου διατηρούνται 19.000 αποξηραμένα δείγματα φυτών, το μεγαλύτερο τμήμα των οποίων προέρχεται από περιοχές που θεωρούνται προστατευόμενες και είναι ενταγμένες στο δίκτυο «NATURA 2000».

Η β ομάδα θα συνεχίσει με το πούλμαν για να το Σχιστό. Εκεί θα πεζοπορήσει για να επισκεφθεί το σπήλαιο. Ω.Π 2 ΒΔΑ

 SPILAIO_SXISTOY_IMG_0632_copy.jpg

Το σπήλαιο Σχιστού βρίσκεται στις νοτιοδυτικές παρυφές του όρους Αιγάλεω, πάνω από το σύγχρονο νεκροταφείο του Σχιστού.
Αποτελείται από μια ευρύχωρη κύρια αίθουσα και από έναν υπόγειο στενό χαμηλό χώρο που έχει σχηματισθεί μετά από κατάπτωση ογκολίθων. Στην κύρια αίθουσα υπάρχουν τεχνικές επεμβάσεις παλαιοτέρων περιόδων με σημαντικότερη μια σειρά βαθμίδων λαξευμένων στην κάθοδο.
Η σωστική ανασκαφή που διενεργήθηκε από την Εφορεία Παλαιοντολογίας - Σπηλαιολογίας στον υπόγειο θάλαμο έφερε στο φως ευρήματα της ύστερης Αρχαϊκής, Κλασικής και πρώιμης Ελληνιστικής Εποχής (κεραμική, ειδώλια, οστά ζώων) από τα οποία συνάγεται ότι το σπήλαιο αποτέλεσε σημαντικό χώρο λατρείας κατά τις περιόδους αυτές.

SPILAIO_SXISTOY2.jpg

 

Αντίθετα η μεγάλη αίθουσα παρείχε άφθονα ίχνη χρήσης προϊστορικών περιόδων από το τέλος της 11ης μέχρι και τις αρχές της 7ης χιλιετίας π.Χ. με ευρήματα που περιλαμβάνουν λίθινα εργαλεία από πυριτόλιθο, οστέινα αντικείμενα, οστά ζώων και φυτικά κατάλοιπα, όλα σημαντικά για την κατανόηση της μετάβασης στο νεολιθικό παραγωγικό στάδιο στο Αιγαίο.

 Στην συνέχεια αφού παραλάβουμε με το πούλμαν την α ομάδα  θα πάμε στην Ελευσίνα . Εκεί στις 12.30 θα ξεκινήσει η ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο  και το Μουσείο από την ξεναγό μας Κ. Βελαχουτάκου

 

 3.jpg

 

Το ιερό της Ελευσίνας υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα λατρευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου, όπου από τη Μυκηναϊκή Εποχή έως το τέλος του 4ου αι. μ.Χ. λατρευόταν συνεχώς η θεά Δήμητρα, θεά της ανανέωσης της φύσης και της βλάστησης των σιτηρών, που δίδαξε στους Ελευσίνιους την καλλιέργεια της γης και τις ιερές τελετές, τα πάνσεπτα μυστήρια, για τα οποία αξίωσε απόλυτη μυστικότητα. Η Ελευσίνα ιδρύθηκε περί το 2000 π.Χ αναπτύχθηκε κατά τη Μυκηναϊκή Εποχή σε ισχυρά οχυρωμένη πόλη. Την εποχή αυτή χτίστηκε το μυκηναϊκό μέγαρο, που ταυτίσθηκε με τον πρώτο ναό της Δήμητρας, Β.Α. του Τελεστηρίου των κλασικών χρόνων.

 

 \.jpg

 

Στη Γεωμετρική Περίοδο τη θέση των ιδιωτικών οικιών καταλαμβάνει ο χώρος του ιερού. Την ίδια εποχή, στα μέσα του 8ου αι. π.Χ., η λατρεία της θεάς από τοπική, αγροτική εορτή αποκτά πανελλήνιο χαρακτήρα. Στα χρόνια του Σόλωνα (αρχές 6ου αι. π.Χ.) η Ελευσίνα προσαρτάται οριστικά στην Αθήνα και τα Ελευσίνια Μυστήρια καθιερώνονται ως αθηναϊκή εορτή. Την εποχή του Πεισίστρατου (550-510 π.Χ.) το ιερό και η πόλη, δυτικά του λόφου, περιβάλλονται από ισχυρό τείχος με πύργους. Μετά την καταστροφή του από τους Πέρσες (480 π.Χ.) το ιερό ανακαινίζεται με την ανέγερση νέων κτηρίων, όπως του νέου μεγάλου Τελεστηρίου και της Στοάς του Φίλωνα, που χτίστηκε στην ανατολική πλευρά του Τελεστηρίου έναν αιώνα αργότερα.

 Η τελευταία περίοδος ακμής του ιερού τοποθετείται στα Ρωμαϊκά Χρόνια, όταν ρωμαίοι αυτοκράτορες στολίζουν το ιερό με νέα λαμπρά οικοδομήματα όπως τα Μεγάλα Προπύλαια, τις Θριαμβικές Αψίδες, την Κρήνη, ναούς και βωμούς. Στο τέλος του 4ου αι. μ.Χ. τα Μυστήρια παρακμάζουν, ενώ με την εισβολή των Βησιγότθων του Αλάριχου το ιερό μετατρέπεται σε ερείπια και η λατρεία εγκαταλείπεται.

Η συνέχεια της χρήσης του χώρου κατά τους χριστιανικούς χρόνους μαρτυρείται από το μεταβυζαντινό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, ο οποίος δεσπόζει στο λόφο επάνω από το αρχαίο Τελεστήριο, και είναι χτισμένος επάνω στα ερείπια παλαιότερου χριστιανικού ναού.

Μετά την ξενάγηση φαγητό και επιστροφή στην Αθήνα

Αρχηγός Παπαγεωργίου Γιώργος-Κώστα Μυρσίνη

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 210 5224924- 6957818001

Εξοπλισμός: αθλητικά η ορειβατικά παπούτσια, σακίδιο, , μπατόν,  μπουφάν (αντιανεμικό-αδιάβροχο-διαπνέον), ξηρά τροφή, νερό.

Κόστος εκδρομής μαζί με την ξενάγηση  : 14 ευρώ τα μέλη, 16 ευρώ τα μη μέλη .

Άνεργοι, φοιτητές και νέοι κάτω των 25 ετών  12 ευρώ με κατάθεση  στο λογαριασμό του συλλόγου  στην τράπεζα Πειραιώς  αριθ.  5066-070982-560   IBAN GR 40 0172 0660 0050 6607 0982-560  μέχρι τις  3-11-2018

Tags: