facebooktwitteryoutube

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ

Mar 15th - All Day

Σας ενημερώνουμε ότι η ξενάγηση στο Μουσείο Σύχρονης Τέχνης Γουλανδρή λόγω έλλειψης ξεναγών μεταφέρεται από τις 15 Μαρτίου  στις 5 Δεκεμβρίου ημέρα Σάββατο  και ώρα 13-14.30  Είναι  το μόνο Σάββατο  μη εργάσιμη ημέρα που μας διαθέτουν ξεναγό του Μουσείου. Για το σύλλογό μας η συμμετοχή είναι 10 ευρώ το άτομο. 

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΧΟΥΝΗ-ΒΡΟΥΣΤΙ Ν .ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

 

 ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ Αναχώρηση στις 7π.μ από το Δημαρχείο Ηλιούπολης με κατεύθυνση το χωριό Χούνη Η Χούνη είναι ένας πολύ μικρός οικισμός στην Αργολίδα, είναι το πρώτο χωριό προς τα ορεινά της Αργολίδας που συναντά κανείς ανεβαίνοντας για το χωριό της Καρυάς Χτισμένη πάνω σε μια χαράδρα, στη Χούνη ευνοείται η καλλιέργεια οπωροφόρων δέντρων. Οι 250 περίπου κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τα πορτοκάλια, τα βερύκοκα και τις ελιές, καθώς ο οικισμός είναι κατά παράδοση αγροτικός. Στη Χούνη συναντάς την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, ενώ από το κεντρικό δρόμο είναι επίσης ορατή η Αγία Ρουσαλή Βρουστίου, και η εκκλησία της Ανάληψης, ξωκλήσια που είναι χτισμένα κυριολεκτικά μέσα στα βράχια.

.pngΑπό εκεί θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας για το χωριό Βρούστι. Το μονοπάτι είναι ο παλιός δρόμος επικοινωνίας των χωριών με το Άργος. Είναι ήπια ανηφορικός Ω.Π 3.3.30 ΥΔ 500μ . Στην συνέχεια θα γευματίσουμε στο χωριό Βρούστι.και επιστροφή στην Αθήνα. Κατά την διαδρομή της επιστροφής μας θα έχουμε μία στάση για να επισκεφθούμε τη Πυραμίδα του Ελληνικού. Σε απόσταση 9 χλμ περίπου νοτιοδυτικά της πόλης του Άργους κοντά στις πηγές του Ερασίνου ποταμού και πάνω σε αρχαίους δρόμους που κάποτε έφερναν σε επαφή το Άργος με την Τεγέα δεσπόζει επιβλητική η πυραμίδα του Ελληνικού, μια ζωντανή απόδειξη της μυθικής αλήθειας που θέλει το πάντρεμα της Αργείτικης γης με τον Αιγυπτιακό πολιτισμό. Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει την χρονολόγησή της καθώς υπάρχουν διαφωνίες γι’ αυτήν.

.jpg

Οι ανασκαφείς την τοποθετούν χρονικά στα τέλη του 4ου αι. π.Χ., όμως γι’ άλλους ερευνητές που χρησιμοποιούν νέες μεθόδους είναι συνομήλικη, ίσως και παλαιότερη από τις Αιγυπτιακές. Η άποψη των πρώτων φαίνεται πως υπερισχύει. Η πυραμίδα αυτή, γνωστή και ως πυραμίδα των Κεχριών, είναι κατασκευασμένη από ογκώδεις σκληρούς γκρίζους ασβεστόλιθους που υπήρχαν στην περιοχή. Έχει σχήμα πύργου με επικλινείς τις εξωτερικές πλευρές του, οι οποίες περιβάλλουν ένα ορθογώνιο οικοδόμημα με συνολικές διαστάσεις 7,03 Χ 9,07μ.. Στην ανατολική πλευρά της πυραμίδας βρίσκεται η κεντρική είσοδος. Απ’ αυτήν ξεκινά ένας στενόμακρος διάδρομος που οδηγεί σε μία μικρότερη πύλη που είναι ανοιγμένη στο νότιο τοίχο του κεντρικού τετράγωνου δωματίου πλευράς 7μ. περίπου.

.jpg

Για τη χρήση της υπάρχουν πολλές απόψεις. Ίσως ήταν «πολυάνδριον» μιας κι ο περιηγητής Παυσανίας στο έργο του τον 2ο μ.Χ. αι. κάνει λόγο για μια πυραμίδα στην περιοχή που αποτέλεσε ταφικό μνημείο. Άλλοι αναφέρουν πως ήταν φρυκτωρία, πύργος δηλαδή απ’ τον οποίο στέλνονταν μηνύματα φωτιάς. Σήμερα όμως καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ήταν παρατηρητήριο, μικρό φρούριο από το οποίο έλεγχαν τις γύρω περιοχές. Η πυραμίδα αυτή που αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στον Ελλαδικό χώρο διατηρείται σε καλή κατάσταση και θυμίζει σε όλους τους επισκέπτες της, την ιστορικότητα και την ιδιαιτερότητα τούτου του τόπου. Απαραίτητα για την πεζοπορία : Ορειβατικές μπότες , σακίδιο, μπατόν, γάντια .σκούφος, γυαλιά ηλίου , μπουφάν (αντιανεμικό – αδιάβροχο ), ξηρά τροφή,,νερό Αρχηγός Παπαγεωργίου Γιώργος 6932215512 Κόστος εκδρομής : 18 ευρώ τα μέλη, 20 ευρώ τα μη μέλη . Άνεργοι, φοιτητές και νέοι κάτω των 25 ετών 15 ευρώ Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ 2105224924-6957818001 Απαραίτητα για την συμμετοχή σας η κατάθεση του κόστους της εξόρμησης στο λογαριασμό του συλλόγου στην τράπεζα Πειραιώς αριθ. 5066-070982-560 IBAN GR 40 0172 0660 0050 6607 0982-560 μέχρι τις 13-3-2020


 

Tags: