facebooktwitteryoutube

Θεσσαλονίκη περιηγήσεις-πεζοπορίες

 

22-26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΠΙΕΡΙΑ ΟΡΗ-ΒΕΡΜΙΟ-ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Αναχώρηση στις 7π.μ από το Δημαρχείο Ηλιούπολης για Θεσσαλονίκη με ενδιάμεσες στάσεις περίπου στις 12.45 θα φθάσουμε στο  Δίον. Θα ακολουθήσει  ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο έως τις 15.15 από την πιστοποιημένη ξεναγό Κ. Ρίζου και στην συνέχεια  αφού γευματήσουμε το απόγευμα θα φθάσουμε στην Θεσσαλονίκη .

 

 _2.jpg

 Θα τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο ΕΓΝΑΤΙΑ ΠΑΛΛΑΣ 4 αστέρων  το οποίο βρίσκεται στ κέντρο της πόλης Το βράδυ ελεύθερο.

 Μπορείτε να επισκεφθείτε στο λιμάνι τα Μουσεία Κινηματογράφου  – Αποθήκη Α’

Τηλέφωνο: 2310 508398   www.cinemuseum.gr

 και φωτογραφίας    Αποθήκη Α’,Ναυάρχου Βότση 3

Τηλέφωνο: 2310 566716   http://www.thmphoto.gr/

 η εκθέσεις της  6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης  η οποία  φιλοξενείται στο

  Κρατικό  Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 21 Λαζαριστών & Αποθήκη Β1 – Λιμάνι Τηλέφωνο: 2310 589141 www.greekstatemuseum.com στο

 Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι

Τηλέφωνο: 2310 546683  www.cact.gr

 σε χώρους του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης  Εγνατίας 154

Τηλέφωνο: 2310 240002    www.mmca.org.gr.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

 _2.jpg                         .jpg

  Μετά το πρωινό στις 9 π.μ θα ξεκινήσει η ξενάγηση μας στην πόλη της Θεσσαλονίκης  η οποία θα περιλαμβάνει το αρχαιολογικό Μουσείο και τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης  .

Το Αρχαιολογικό Μουσείο  αποτελεί ένα από σημαντικότερα μουσεία της χώρας. Στις συλλογές του εντάσσονται ευρήματα από την περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά και του ευρύτερου βορειοελλαδικού χώρου. Οι οκτώ μόνιμες εκθεσιακές ενότητες, διαρθρωμένες θεματικά, καλύπτουν όλες τις εκφάνσεις του ιδιωτικού και δημόσιου βίου της αρχαιότητας.

 __.jpg

 Η ξενάγηση  θα κρατήσει περίπου 5 ώρες από την πιστοποιημένη ξεναγό Κ Γαιτάνου. Ενδιάμεσα θα γίνει μια στάση για καφέ . Μετά την ξενάγηση  το απόγευμα θα είναι  ελεύθερο

.

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Μετά το πρωινό νωρίς θα ξεκινήσουμε με το πούλμαν με κατεύθυνση την Βέροια Μετά από μια μικρή περιήγηση την πόλη και αφού επισκεφθούμε το Βυζαντινό Μουσείο  θα συνεχίσουμε για το Χιονοδρομικό  κέντρο στο Σέλι .

 

 .jpg

 Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, είναι το πρώτο οργανωμένο Χιονοδρομικό Κέντρο της Χώρας. Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι Πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1530μ..

 Εκεί η πεζοπορική ομάδα θα πεζοπορήσει με ΝΔ κατεύθυνση  σε δάσος οξυάς που βρίσκεται πίσω από τις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου. Στη συνέχεια αφού βγεί από το δάσος  θα φθάσει  στην κύρια ράχη του βουνού που είναι πολύ ομαλή και πλατιά. Ακολουθώντας τη ράχη αυτή θα φθάσει  πολύ εύκολα στην κορυφή Ασούρμπασι στα 1874μ. όπου τερματίζουν και τα  λιφτ.  Ω.Π 4.30 Μετά το γεύμα σε ταβέρνα στο χωριό Σέλι θα επιστρέψουμε στην θεσσαλονίκη  για ξεκούραση . Το βράδυ θα έχουμε  χριστουγεννιάτικο γλέντι σε ταβέρνα στα Λαδάδικα.


ΔΕΥΤΕΡΑ  25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Το πρωί μετά το πρωινό θα ξεκινήσουμε με κατεύθυνση την Κατερίνη Θα αφήσουμε την πεζοπορική ομάδα στο χωριό Ανω Μηλιά η οποία  θα ανέβει  στην κορυφή Πέντε Πύργοι 1710 μ  μέσα από δάσος πεύκου και οξιάς.με θέα της κορυφές του Ολύμπου

Ω.Π 4.-5, ΥΔ 700, ΒΔ Β.

 Οι υπόλοιποι θα συνεχίσουμε για το χωριό Ελατοχώρι  όπου θα επισκεφθούμε τον ναό του Αγ.Νικόλαο. ιστορικό κτίσμα της περιοχής με σπουδαία αρχιτεκτονικά στοιχεία, πολύτιμες τοιχογραφίες, μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο και αγιογραφίες ανεκτίμητης αξίας. Οι ξυλόγλυπτες από το Μέτσοβο λέγεται ότι χρειάστηκαν 27 χρόνια για τη φιλοτέχνησή του. Κτίστηκε τον17οαιώνα το 1779, ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας ως μεταβυζαντινό μνημείο.

 .jpg 

Θα δούμε επίσης την τη λαογραφική συλλογή και το παλιό σχολείο.

 Έπειτα θα συνεχίσουμε για το χωριό Ανω Μηλιά.ιστορικός οικισμός στα Πιερία όρη, σε υψόμετρο ΊΟΟΟμ, μέσα σε πλούσιο δάσος από πεύκα, έλατα και οξιές.. Μετά τη μάχη της Μηλιάς (2 Απριλίου 1822), καταστράφηκε από τους Τούρκους. Ξαναχτίστηκε και λειτούργησε ως παραθεριστικός οικισμός μέχρι το 1943 που  καταστράφηκε από τους Γερμανούς 

 ANV_MHLIA_AG_PARASKEYH.jpg       

 Μπορούμε  να επισκεφθούμε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με το υπέροχο καμπαναριό  τρίκλιτη βασιλική, χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας και ήταν η μόνη που σώθηκε από την καταστροφική μανία των Γερμανών,το 1943,  καθώς και τα ερείπια του Πύργου της θρυλικής κλεφταρματωλικής οικογένειας των Λαζαίων. Οι Λαζαίοι ήταν η περίφημη κλεφταρματολική οικογένεια που έδρασε στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου αλλά και στη θάλασσα πριν από την Επανάσταση του  1821. Αξιόλογο είναι επίσης το ιστορικό κειμήλιο, ο "Σιδερένιος Σταυρός", που κατά την παράδοση έμπηξε ο Κοσμάς ο Αιτωλός στη διχάλα ενός πεύκου και σώζεται μέχρι σήμερα. Το πεύκο διατηρείται ακόμη, όπως ήταν τότε, χωρίς να μεγαλώσει ή να ξεραθεί.

_HS_A.jpg

την συνέχεια Θα περπατήσουμε τα δύο μονοπάτια του χωριού,  της Αγάπης, λίγο πιο πάνω από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, και των Μουσών, που ξεκινάει από το καταφύγιο. Το μονοπάτι της Αγάπης καταλήγει στη βρύση Φούρνους και εν συνεχεία στη διασταύρωση για το καταφύγιο. Τριάντα λεπτά διαρκεί η πεζοπορία σ' αυτό.

Το μονοπάτι των Μουσών, ξεκινάει από το καταφύγιο και καταλήγει στις πηγές, στη θέση Πριόνια, καθ' όλη τη διάρκεια της πεζοπορίας 45 λεπτά  θα αισθανθούμε την παρουσία των Μουσών αλλά και θα ενημερωθούμε για τα είδη των δέντρων από σχετικές πινακίδες που έχει τοποθετήσει στους κορμούς η περιβαλλοντική ομάδα Γυμνασίου Κάτω Μηλιάς Θα  δούμε επίσης τα ερείπια του ιστορικού Πύργου των Λαζαίων ο οποίος  βρίσκεται κοντά στο  καταφύγιο. ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ Α: Εύκολη πεζοπορική διαδρομή όπου μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι.

 Τέλος θα φάμε  όλοι μαζί στο εστιατόριο του ορειβατικού καταφυγίου του ΕΟΣ Κατερίνης χτισμένο στα 1050μ  η στην ταβέρνα<< Το αγνάντι του Κώστα>> και το απόγευμα θα επιστρέψουμε στην Θεσσαλονίκη . Το βράδυ ελεύθερο

 ΤΡΙΤΗ 26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Μετά το πρωινό η  α ομάδα η πεζοπορική θα πάει με το πούλμαν στο χωριό Χορτιάτη όπου θα πεζοπορήσει μέχρι το  καταφύγιο του ΣΕΟ Θεσσαλονίκης ΩΠ 3.  Θα φάει στο καταφύγιο η σε ταβέρνα στο χωριό και θα επιστρέψει στην Θεσσαλονίκη

 .jpg

 

 Η β ομάδα θα έχει ελεύθερο το πρωινό της να περιηγηθεί  την πόλη  Το μεσημέρι μετά το φαγητό κατά τις 4 μ.μ  θα συναντηθούμε  και όλοι μαζί θα πάρουμε τον δρόμο επιστροφής στην Αθήνα.

 

Αρχηγοί  Παπαγεωργίου Γιώργος   6932215512 -Τσιρταβή  Αθανασία 6907744771

 

Δηλώσεις  συμμετοχής Μαίρη Νταγιάντα 2105224924-6957818001

 

Τιμή συμμετοχής    240  ευρώ τα μελή  / 260 ευρώ τα μη μέλη

 

Στην τιμή περιλαμβάνεται:

 Διαμονή στο ξενοδοχείο  ΕΓΝΑΤΙΑ ΠΑΛΛΑΣ  με πρωινό μπούφε

 Η μετακίνηση με το πούλμαν\

Ξεναγήσεις στον Δίον και στην Θεσσαλονίκη

Δεν περιλαμβάνονται  είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Προκαταβολή μέχρι τις 30- 11 -2017  85 ευρώ

 

  

 

  

 

Tags: