facebooktwitteryoutube

Αίγινα πεζοπορία - Περιήγηση

Apr 29th - All Day

 

ΑΙΓΙΝΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Συνάντηση 7.45 στο λιμάνι του Πειραιά και αναχώρηση στις 8.00 για Αίγινα με το καράβι ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΕΛΛΑΣ και επιστροφή στις 19.30 με το καράβι ΦΟΙΒΟΣ.

              

 .jpg

 

Άφιξη στην Αίγινα στις 8.55 όπου θα μας παραλάβει το πούλμαν  για να αρχίσουμε την περιήγηση μας στο νησί. Με το πούλμαν θα κατευθυνθούμε προς την Παχειά Ράχη  για να επισκεφθούμε το ΚΕΝΤΡΟ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓΡΙΩΝ ΖΩΩΝ

 

 

_.jpg

 Στην συνέχεια θα πεζοπορήσουμε όλοι μαζί προς τον ναό των Ταξιαρχών ο οποίος  χτίσθηκε  πάνω από το βωμό του Ελλάνιου Δία πάνω στα ερείπια αρχαίου ειδωλολατρικού ιερού που βρισκόταν στην ίδια θέση και είναι σταυροειδής με τρούλο. Εκεί θα συναντήσουμε τα ερείπια κτιρίου με πλάτος 20μ και μήκος 29μ που την οροφή του κρατούσαν 3 σειρές από 5 κολώνες η καθεμία. Πιθανόν η αίθουσα αυτή να ήταν ξενώνας. Λίγο πιο κάτω  υπάρχει μεγάλη υπαίθρια παραδοσιακή δεξαμενή ( Σουβάλα) και  σε μια δεύτερη σουβάλα βρέθηκε υδρία με επιγραφή αφιέρωσης στον Ελλάνιο Δία. Από τις ανασκαφές που έγιναν στον αρχαιολογικό χώρο βρέθηκαν μία χάλκινη υδρία, κοσμήματα, μεταλλικά αντικείμενα και πιθάρια με σιτάρι.

Η α ομάδα θα επιστρέψει στον δρόμο και με το πούλμαν θα κατευθυνθεί στην πόλη της Αίγινας όπου θα επισκεφθεί τα κυριώτερα αξιοθέατα.

 _.jpg

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας  το οποίο  βρίσκεται στην Κολώνα Αιγίνης ιδρύθηκε το 1828 ή το 1829 από τον Ιωάννη Καποδίστρια και σήμερα στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο, δωρεά Βαυαρών αρχαιολόγων, στο οποίο μεταφέρθηκε το 1980. Φιλοξενεί συλλογή αρχαίων κοσμημάτων, κεραμικής και γλυπτικής, νομισμάτων, όπλων και χάλκινων αγγείων με σημαντικότερο έκθεμα το άγαλμα της Σφίγγας.

 

 _4.jpg

Την  Κολώνα   αρχαιολογικός χώρο, από τα ευρήματα του οποίου η ιστορία αντλεί πληροφορίες για την αρχαία Αίγινα. Βρίσκεται αριστερά από το λιμάνι της Αίγινας και αποτέλεσε την Ακρόπολη της Αίγινας στην αρχαιότητα. Το όνομα δόθηκε από την μοναδική κολώνα που σώζεται μέχρι και σήμερα.

  Η πρώτη κατοίκηση της Κολώνας ανάγεται περίπου το 3500 π.Χ., στην Εποχή του Χαλκού.Ο οικισμός είχε οχυρωθεί για να προστατεύεται με τείχος, η κατασκευή του οποίου έγινε περί το 3000 π.Χ. Ο οικισμός καταστράφηκε αλλεπάλληλα, περί τις 10 φορές, και ανοικοδομήθηκε. Σώζονται τα βόρεια τείχη, η κατασκευή των οποίων ανάγεται περίπου στο 1600 π.Χ. και κάποια ερείπια που χρονολογούνται γύρω στο 1300 π.Χ.

 3.jpg

Επίσης θα επισκεφθούν το Μουσείο του  Χ. Καπράλου  ενός από τους σημαντικότερους του 20ού αιώνα, ιδίως σε ό,τι αφορά τον μοντερνισμό στην Ελλάδα.

Θα περιηγηθεί τα σημαντικότερα κτίσματα  της πόλης. Ο τόπος είναι γεμάτος ιστορία. Τον Iανουάριο του 1828 ο πρώτος κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας, και η κυβέρνησή του αποβιβάζονται στην Αίγινα, την πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους, και ορκίζονται για το δύσκολο έργο της γένεσης της νεότερης Ελλάδας.

 

 _.jpg

Την εποχή εκείνη, στην πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου κράτους ανεγέρθηκαν λαμπρά κτήρια που ακόμη και σήμερα ξεχωρίζουν και ονομάζονται «Καποδιστριακά». Ανάμεσά τους το Καποδιστριακό Κυβερνείο, η ιστορική Μητρόπολη του νησιού και ο Πύργος Μαρκέλλου, ένα από τα παλαιότερα μεσαιωνικά κτίσματα του νησιού. Στην Αίγινα λειτούργησαν τα πρώτα σχολεία, οι πρώτες κρατικές υπηρεσίες και υπογράφτηκαν από τα πρώτα διατάγματα της οργάνωσης του κράτους μέχρι τον  Νοέμβριο του 1829, όπου  η έδρα του κράτους μεταφέρεται από την Αίγινα στο Ναύπλιο.

 

 __.jpg

Οι πολιτικές εξελίξεις εκείνης της εποχής οδηγούν την Αίγινα σε οικονομική κρίση. Το εμπόριο, η αλιεία, κι αργότερα η κατασκευή των παραδοσιακών αιγινίτικων κανατιών σώζουν το νησί από οικονομικό μαρασμό. Ταυτόχρονα μία νέα καλλιέργεια εμφανίζεται στην Αίγινα. Είναι η φιστικιά. Τα πρώτα φυτά τα φέρνει ο Νίκος Πέρογλου από τη Συρία για να αποτελέσουν στα επόμενα χρόνια μέχρι σήμερα τη σημαντικότερη και πιο αποδοτική καλλιέργεια, που έδωσε στην Αίγινα οικονομική άνθιση και παγκόσμια αναγνώριση.

Μετά την περιήγηση η α ομάδα με το πούλμαν θα πάνε στην Πέρδικα για φαγητό.

 _.jpg

Η β ομάδα θα συνεχίσει την πεζοπορία  φτάνοντας στη θέση "Σφυρίχτρες", στην οποία κατά τη μυθολογία ο Αιακός έχτισε ένα ιερό προς τιμήν του Ελλάνιου Δία, όταν σε περίοδο ξηρασίας παρακάλεσε τον Δία για να βρέξει και οι παρακλήσεις του εισακούστηκαν. Σώζεται ένας αναλημματικός τοίχος ύψους 5 μέτρων, κτισμένος με πολυγωνική τοιχοδομία ελληνιστικής εποχής και δίπλα του μια πέτρινη σκάλα.

 Στο πάνω μέρος της σκάλας υπάρχει ένας επίπεδος χώρος επάνω στον οποίο είχε κτιστεί το ιερό του Ελλάνιου Δία.  Θα συνεχίσει προς την κορφή του Ελλάνιου Όρους, στο εκκλησάκι της Ανάληψης  όπου  η θέα είναι φανταστική. Κυριολεκτικά αγναντεύεις όλον τον Σαρωνικό.

   _.jpg

 Η διαδρομή τους θα συνεχίσει περνώντας ανάμεσα στα βράχια  και θα φτάσει στα “Δρακόσπιτα” η “πλακωτά”, πέτρινα κτίσματα μέσα στη γη με μεγάς επίπεδες πέτρινες πλάκες για στεγή, που παρουσιάζουν μεγάλο ιστορικό και επιστημονικό ενδιαφέρον και αποτελούσαν τους τελευταίους αιώνες καταφύγια βοσκών. Η πεζοπορία θα καταλήξει στο χωριό Σφεντούρι  όπου εκεί θα τους παραλάβει το πούλμαν για  να πάνε στην Πέρδικα για φαγητό .

 

_2.jpg

 Όλοι μαζί μετά το γεύμα θα επιστρέψουμε στο λιμάνι . Εκεί θα έχουμε χρόνο για καφέ  μέχρι να αναχωρήσει το καράβι για  τον Πειραιά.

Αρχηγός Παπαγεωργίου Γιώργος- Τσιρταβή Αθανασία

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 210 5224924- 6957818001-6907744771

Κόστος εκδρομής : 25 ευρώ τα μέλη, 28 τα μη μέλη

Άνεργοι, φοιτητές και νέοι κάτω των 25 ετών 22ευρώ

 με κατάθεση  στο λογαριασμό του συλλόγου  στην τράπεζα Πειραιώς  αριθ.  5066-070982-560   IBAN GR 40 0172 0660 0050 6607 0982-560  μέχρι τις  26-4-2018

Tags: