facebooktwitteryoutube

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΑΜΦΙΣΣΑ-ΓΑΛΑΞΙΔΙ

Mar 09th - All Day

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ

.jpg

Αναχώρηση στις 7.00π.μ από το Δημαρχείο Ηλιούπολης και με ενδιάμεση στάση θα κατευθυνθούμε στου Δελφούς. Η  α ομάδα θα πεζοπορήσει στο αρχαίο μονοπάτι  από τους Δελφούς προς το λιμάνι της αρχαίας Κίρρας. Ένα εύκολο μονοπάτι που πέρα από το πεζοπορικό έχει αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον μιας και κινείται πάνω στο αρχαίο μονοπάτι που ένωνε το Μαντείο των Δελφών με  το λιμάνι της αρχαίας Κίρρας (ένα από τα δύο σημαντικότερα λιμάνια θρησκευτικού τουρισμού της αρχαιότητας)  .Το μονοπάτι ακολουθούσαν οι πομπές των ιερέων, που ανέβαιναν στις κορυφές του Παρνασσού για να τιμήσουν τους θεούς τους και είναι η ίδια διαδρομή που ακολουθούσαν και οι αρχαίοι έμποροι και προσκυνητές προς το ιερό των Δελφών. Ω.Π2

  Η  β ομάδα θα επισκεφθεί τον μοναστήρι του Προφήτη Ηλία .  Χτισμένο σε μια μαγευτική τοποθεσία, σε υψόμετρο 400 μ., "εποπτεύει" όλη την έκταση του τεράστιου ελαιώνα της Άμφισσας, τον Κορινθιακό κόλπο, το Γαλαξίδι και αντίκρυ τα βουνά της Πελοποννήσου.

  Το μοναστήρι έγινε ευρύτερα γνωστό, γιατί στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 υπήρξε το ορμητήριο και το καταφύγιο των αγωνιστών της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, έως τον Αύγουστο του 1825, οπότε οι Τούρκοι το κατέστρεψαν και ξεθεμελιώσαν τον παλαιό Ναό, ο οποίος ανεγέρθηκε στην ίδια θέση το 1834. Το μοναστήρι πυρπολήθηκε και από τους Ιταλούς τον Φεβρουάριο του 1943. Ανοικοδομήθηκε σταδιακά από το 1961 και ύστερα. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια , έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικότατες εργασίες συντήρησης και ανάδειξης των παλαιοτέρων δομών του. Έχει  ωραιότατο ξυλόγλυπτο τέμπλο έργο σπουδαίου καλλιτέχνη από την Ήπειρο.

 Θα συνεχίσουμε για το χωριό Χρισσό  είναι το πιο όμορφο «μπαλκόνι» της περιοχής προς τη θάλασσα και τον ελαιώνα της Άμφισσας προσφέρει επίσης πολύ ωραία θέα προς το Κρισαίο Πεδίο, όπου βρισκόταν στην αρχαιότητα ο χώρος του Ιππόδρομου των Δελφών . Διατηρητέο και παραδοσιακό χωριό , κρατάει την αρχιτεκτονική αρχοντικών του 19ου αιώνα, με μεγάλα σπίτια με κήπους, στοιχεία  που παραπέμπουν στην ευμάρεια της εποχής.  Ανάμεσα στις πολλές πετρόκτιστες εκκλησίες του Χρισσού ξεχωρίζει το, παραδοσιακό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που είναι περιτριγυρισμένο από τα αρχαία τείχη της Κρίσας.

Εκεί θα συναντηθούν οι 2 ομάδες κι θα επισκεφθούν το Εθνολογικό Λαογραφικό Μουσείο  με την συλλογή του   Δαραδήμου. Η συλλογή αποτελεί τον καρπό μιας σαραντάχρονης προσπάθειας, με έμβλημα τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές, από την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο μέχρι την οθωνική και τις αρχές περίπου του 20ου αι. Ξεχωριστή θέση κατέχει, ασφαλώς, η παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά της Φωκίδας, ενώ τη συλλογή συμπληρώνουν σπάνιες γκραβούρες, πίνακες ζωγραφικής, έπιπλα, φωτογραφίες, παραδοσιακά κεντήματα, όπλα του 1821 και άλλα αντικείμενα. Μετά από μια περιήγηση στο χωριό θα καταλήξουμε στην Ιτέα.  Θα φάμε σε παραδοσιακή  ταβέρνα  και στην συνέχεια θα  πάμε στο ξενοδοχείο  Καλαφάτης . Το απόγευμα κατά τις  19.00 θα πάμε στη Άμφισσα για να παρακολουθήσουμε την αναβιώνει του θρύλου του «Στοιχειού».

Οι θρύλοι για τα «στοιχειά» είχαν μεγάλη διάδοση στην περιοχή. Λέγεται πως τα «στοιχειά» αποτελούν ψυχές σκοτωμένων ανθρώπων ή ζώων που τριγύριζαν στα σοκάκια της πόλης. Το σπουδαιότερο στοιχειό, που είναι συνδεδεμένο με την παράδοση, είναι το στοιχειό της «Χάρμαινας». Αυτό αγαπούσε και προστάτευε τους ταμπάκηδες (βυρσοδέψες), που η δουλειά τούς ανάγκαζε να βρίσκονται στη Βρύση νύχτα – μέρα. Πολλοί ορκίστηκαν πως είδαν το στοιχειό να τριγυρίζει τη νύχτα σ' όλη τη συνοικία, να καταλήγει στην πηγή του νερού και να χάνεται. Ακόμη, διηγούνται οι πιο παλαιοί πως το στοιχειό της Χάρμαινας έβγαινε κάθε Σάββατο βράδυ, κατέβαινε από της «Κολοκυθούς το Ρέμα» και γύριζε στους δρόμους, μουγκρίζοντας και σέρνοντας αλυσίδες. Από τη συνοικία Χάρμαινα, όπου βρίσκονται τα παλιά Ταμπάκικα και τα σκαλιά του Αϊ Νικόλα κατεβαίνει το «στοιχειό» και μαζί ακολουθούν εκατοντάδες μεταμφιεσμένοι. Στο ιστορικό μεγάλο καφενείο της πόλης γίνονται συζητήσεις σατιρικού περιεχομένου για τους θρύλους και τα στοιχειά. Επιστροφή στο ξενοδοχείο αργά το βράδυ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ

Μετά το πρωινό αναχώρηση  προς Άμφισσα . Η  α ομάδα θα ξεκινήσει από το χωριό Σερνικάκι πεζοπορώντας στην βάση του αναρριχητικού πεδίου στην περιοχή Πόρτες και θα καταλήξει στον δρόμο Άμφισσας Αγ. Ευθυμίας.  ΩΠ1.  Το πέρασμα Πόρτες είναι γνωστό από την εποχή της εθνικής αντίστασης 1940-44 από εκεί περνούσαν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ για να επικοινωνήσουν με την γύρω περιοχή.    Από εκεί θα τους παραλάβουν αγροτικά για να πάνε στο σημείο εκκίνησης της πεζοπορίας στο ιστορικό μονοπάτι Καρούτες-  Άμφισσα ΩΠ 3 .Από αυτό το μονοπάτι στις 5 Αυγούστου του 1944 πέρασε το Γερμανικό τάγμα 250 επίλεκτων στρατιωτών , με σκοπό να κατακτήσει το χωριό Καρούτες. Στην μάχη που ακολούθησε οι αντάρτες του ΕΛΑΣ εξόντωσαν τους  γερμανούς  κατακτητές.

_3.jpg

 Η β ομάδα  θα επισκεφθεί το χωριό  Ελαιώνα χτισμένο στους πρόποδες του Παρνασσού μέσα στα πλατάνια.Τα ελαιόδεντρα, τα πεύκα και τα πλατάνια, οι δροσερές βρύσες ανάμεσά τους, αλλά κι ένας εντυπωσιακός καταρράκτης, κάνουν τον Ελαιώνα ένα από τα πιο όμορφα χωριά της περιοχής.Μέσα στον Ελαιώνα ξεχωρίζουν τα δώδεκα μικρά ξωκλήσια του χωριού αλλά και η εκκλησία του Αγίου Βασιλείου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο από τα τέλη του 19ου αιώνα. Αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα θεωρείται και το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου που κατασκευάστηκε από τον εθνικό ευεργέτη Ανδρέα Συγγρό.

 Μετά θα συνεχίσει για Άμφισσα όπου θα έχουμε ξενάγηση. ΗΆμφισσα, είναι το διοικητικό και οικονομικό κέντρο του νομού, με ιστορία πολλών αιώνων. Θα επισκεφθούμε το Κάστρο των Σαλώνων ή Κάστρο της Ωριάς όπου  υπάρχουν υπολείμματα από Κυκλώπεια Τείχη, καθώς η περιοχή έχει ιστορία που ξεκινά από τα αρχαία χρόνια. Οι κάτοικοι της περιοχής, λόγω της γειτνίασης με τους Δελφούς, είχαν εμπλακεί αρκετές φορές σε διαμάχες και “ιερούς πολέμους”. Επίσης θα επισκεφθούμε την παλιά συνοικία των βυρσοδεψών, την Χάρμαινα. Οι βυρσοδέψες (ή ταμπάκηδες) ήταν οι τεχνίτες που επεξεργάζονταν τα δέρματα παλιότερα. Η πόλη είχε παράδοση στην συγκεκριμένη κατεργασία. Η συνοικία έχει αναπαλαιωθεί .Θα επισκεφθούμε τα σπίτια των οπλαρχηγών Πανουργιά – Δυοβουνιώτη και το κτίριο των Πασάδων , το μητροπολιτικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου  με ωραίες τοιχογραφίες δίπλα από τον οποίο σώζεται το ρωμαϊκό λουτρό , τον Βυζαντινό ναό του Σωτήρος και τον  ναό του Αγίου Γεωργίου. Τέλος θα επισκεφθούμε Αρχαιολογικό Μουσείο.Η μόνιμη έκθεση  περιλαμβάνει ευρήματα από την Άμφισσα και από άλλες θέσεις του Νομού Φωκίδας, που στην αρχαιότητα ανήκαν στην επικράτεια των Δυτικών Λοκρών, των Αιτωλών, των Φωκέων, των Δωριέων και των Οιταίων. Χρονολογικά καλύπτουν την περίοδο από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (2800 π.Χ.) μέχρι το τέλος της αρχαιότητας (6ος αι. μ.Χ. Περπατώντας  στην πόλη  μπορούμε να ανακαλύψουμε αρκετά όμορφα διατηρητέα σπίτια, πετρόχτιστα ως επί το πλείστον.

Το μεσημέρι  θα φάμε σε ταβέρνα και μετά θα παρακολουθήσουμε  το καρναβάλι . Αργά το βράδυ θα επιστρέψουμε στην Ιτέα.

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ

Mouseio2.jpg

Μετά το πρωινό θα πάμε στο Γαλαξίδι για περιήγηση . Το Γαλαξίδι είναι παλιό εμπορικό λιμάνι, χτισμένο σε μικρό φιόρδ, στην θέση της αρχαίας Οιάνθης διατηρεί έως σήμερα τη γραφικότητά του, με τα αρχοντικά και τις όμορφες παραλίες του.  Αν είναι ανοιχτό θα επισκεφθούμε το  Ναυτικό Μουσείο  το οποίο  πήρε την σημερινή του μορφή το 2002 όταν και ονομάστηκε «Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξιδίου». Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μουσεία όλης της χώρας στο είδος του. Το κτίριο όπου στεγάζεται έως σήμερα κτίστηκε το 1868-1870, είναι δείγμα νεοκλασικού κτηρίου και έχει πλήρως ανακαινιστεί. Στην συνέχεια θα παρακολουθήσουμε τα Αλευρομουτζουρώματα

2.jpg

Σχετική προφορική παράδοση υποστηρίζει, ότι οι Γαλαξιδιώτες θαλασσοπόροι είδαν σε πόλη της Σικελίας παρόμοιες ομαδικές λαϊκές γιορτές, με ιδιόμορφες εκδηλώσεις κατά τις οποίες οι διασκεδάζοντες είχαν χρωματίσει τα πρόσωπά τους, όπως οι παλιάτσοι των ιπποδρομιών, τους εντυπωσίασαν και τις μεταφύτευσαν στο Γαλαξίδι. Και για να μιμηθούν τους γλεντοκόπους της Σικελίας, χρησιμοποίησαν λευκό άλευρο μαζί με το λουλάκι και το βερνίκι. Η επιτυχία ήταν τόση ώστε από τότε είχε καθιερωθεί ως ανεξάλειπτο έθιμο το διαβόητο αλευρομουτζούρωμα της Καθαρής Δευτέρας, μοναδικό σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, στο οποίο υπάκουαν με θρησκευτική πίστη και το τηρούσαν με ευλάβεια όλοι οι άρρενες Γαλαξιδιώτες κάθε ηλικίας και τάξεως.Είναι απαραίτητο για να παρακολουθήσουμε τα δρώμενα  ειδικές πλαστικές στολές που καλύπτουν όλο το σώμα, μάσκες για τα μάτια τα οποία έχει προμηθευτεί ο σύλλογος  με 3 ευρώ και χρώματα για το μουτζούρωμα τα ποία  μπορούμε να προμηθευτούμε από  τα καταστήματα του  Γαλαξιδίου ενώ το αλεύρι διατίθεται δωρεάν από το Δήμο .

Το μεσημέρι θα πάμε στο χωριό Κίρρα για φαγητό. Η Κίρρα αποτέλεσε ισχυρή πόλη κατά την αρχαιότητα,επίσης ήταν το επίνειο των Δελφών μιας εκεί εναπόθεταν στην αρχαιότητα τα καράβια και τον εξοπλισμό κατά τους χειμερινούς μήνες . Αρχαιολογικά κατάλοιπα της Κίρρας διασώζονται και σήμερα στην έξοδο της κοιλάδας του Πλειστού ποταμού

Στην συνέχεια η α ομάδα θα πεζοπορήσει  για να  επισκεφθεί το παλιό μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη Προδρόμου. Ω.Π 1.30 Η μεταφορά μέχρι ενός σημείου θα γίνει με αγροτικά. Η Παλαιά Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Τιμίου Προδρόμου έχει χτιστεί σε μια χαράδρα δύσβατη που λέγεται «Δρυμώνας». Είναι κτίσμα στους χρόνους των Παλαιολόγων   τον 13ο ή 14ο αιώνα. Κατά της περίοδο της Εθνικής Επανάστασης του 1821, το μοναστήρι αυτό πρωτοεμόνασε ο εθνεγέρτης της Ρούμελης Δεσπότης Ησαΐας και φιλοξένησε σε νεαρά ηλικία τον Αθανάσιο Διάκο .Επίσης ο στρατηγός Μακρυγιάννης στα Απομνημονεύματά του γράφει πολλά για το παλιό αυτό μοναστήρι, ως ευλαβής προσκυνητής του την περίοδο εκείνη.

 Η β ομάδα θα περιηγηθεί το χωριό Δεσφίνα το οποίο  βρίσκεται σε μικρή απόσταση από εκεί που οι αρχαιολόγοι τοποθετούν την αρχαία Εχεδάμεια που καταστράφηκε στα μέσα του 4ου π.Χ. αιώνα από τον Φίλιππο τον Μακεδόνα.

Αξίζει να επισκεφθούν τον μητροπολιτικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και  το ιστορικό Μουσείο του Δεσπότη Σαλώνων Ησαϊα (1778-1821), ο οποίος  υπήρξε εκ των πρωτεργατών της επανάστασης του 1821 στη Ρούμελη και ο μόνος Δεσπότης που έπεσε μαχόμενος στο πεδίο της μάχης, την  22α Απριλίου 1821 στη Χαλκωμάτα, πολεμώντας μαζί με τον Αθανάσιο Διάκο . Το Μουσείο  στεγάζει προσωπικά αντικείμενα,  πίνακες και βιβλία σχετικά με τον Ήρωα καθώς και περιήγηση στη ζωή, το έργο του και την εποχή του. Η Δεσφίνα είναι, επίσης γενέτειρα του ζωγράφου, Σπύρου Παπαλουκά, ενός εκ των σπουδαιότερων εκπροσώπων της γενιάς του ’30.

  Το απόγευμα  θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής  για την Αθήνα.

Αρχηγοί Παπαγεωργίου Γιώργος 6932215512 - Τσιρταβή Αθανασία   6907744771

Δηλώσεις συμμετοχής  2105224924-6957818001

Προκαταβολή 40 ευρώ στο λογαριασμό του συλλόγου  στην τράπεζα Πειραιώς  αριθ.  5066-070982-560   IBAN GR 40 0172 0660 0050 6607 0982-560  μέχρι τις 10- 2 -2019

Κόστος εκδρομής : 120 ευρώ τα μέλη, 140  τα μη μέλη σε δίκλινο δωμάτιο

Διαφορά μονόκλινου 35 ευρώ

Στην τιμή περιλαμβάνονται:

Διαμονή στο ξενοδοχείο  ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ 3 αστέρων με πρωινό

Μετακινήσεις με το πούλμαν

Ξενάγηση στον Άμφισσα

Δεν περιλαμβάνονται:

Είσοδοι σε Μουσεία

Αγροτικά για την μεταφορά των πεζοπόρων

Tags: