facebooktwitteryoutube

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

 

16 -19  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 Ν ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

AΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Αναχώρηση στις 16.00 από το Δημαρχείο για την Καλαμάτα με ενδιάμεση στάση στην Ομόνοια. 19.30 περίπου θα φθάσουμε στην Καλαμάτα

 

 .jpg

Θα τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο Pharae Palace και  θα δειπνήσουμε . Το  βράδυ ελεύθερο να γνωρίσουμε την  νυχτερινή ζωή της πόλης

ΣΑΒΒΑΤΟ  17  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

 Μετά το πρωινό Η α ομάδα θα μεταβεί  στην Καρδαμύλη. Πρόκειται για έναν από τους καλύτερα διατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς της Μεσσηνιακής Μάνης.

 Η Καρδαμύλη είναι ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό με μεγάλη ποικιλία τοπίων, καταπράσινες πλαγιές, υπέροχες παραλίες, περιποιημένα πέτρινα αρχοντικά παραδοσιακής μανιάτικης αρχιτεκτονικής, λιθόστρωτα δρομάκια, κατάφυτους κήπους και το πανέμορφο γραφικό λιμανάκι του χωριού. Κοντά στη παραλία του βρίσκεται ο ναός της Παναγίας που χρονολογείται γύρω στο 1779, με λίγα μόνο σημεία του να σώζονται.

 

 .jpg

 Θα επισκεφθούμε τον  Πύργο του Τρουπάκη Μούρτζινου, (ο τελευταίος καπετάνιος Μανιάτης) κτίσμα του 1807, είναι ένα οχυρό συγκρότημα που αποτελείται από διάφορα κτίσματα. Ανάμεσα στα αξιοθέατα του συγκροτήματος είναι η μισογκρεμισμένη τοξωτή Πύλη, το Πυργόσπιτο που διαδραμάτιζε αμυντικό ρόλο, ο Πύργος, η πρόσβαση στον οποίον γινόταν μέσω μιας ξύλινης ανασυρόμενης γέφυρας, το Σιδηρουργείο, η υπόγεια Στέρνα, το Ελαιοτριβείο και ο Λαχανόκηπος που κάλυπτε τις ανάγκες της οικογένειας. Στην είσοδο του κάστρου δεσπόζει ο Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, οικογενειακή εκκλησία των Μουρτζίνων, έργο που φανερώνει την οικονομική ισχύ και ευρωστία της οικογένειας. Επίσης θα δούμε στο φαράγγι του Βυρού που  βρίσκεται στη δυτική πλευρά του όρους Ταΰγετος το οποίο  ξεχωρίζει για την άγρια φυσική του ομορφιά, καθώς κατά μήκος του συναντάμε δάση μαυρόπευκου και κεφαλληνιακής ελάτης, κέδρους, κυπαρίσσια και καρυδιές

 

 .jpg

 Εκεί είναι  λαξεμένοι οι τάφοι των Διόσκουρων. Τέλος θα   επισκεφθούμε  το παλιό ελαιοτριβείο και σαπωνοποιείο στο μόλο, και τα ερείπια της ομηρικής ακρόπολης,

 Η β ομάδα θα μεταβεί στο χωριό Σωτηριάνικα όπου θα πεζοπορήσει πρώτα σε χωματόδρομο  και στην συνέχεια στο  λιθόστρωτο καλντερίμιι Μπίλιοβο που συνδέει τα χωριά Σωτηριάνικα και Αλτομιρά στην Έξω Μάνη και χαρακτηρίστηκε πρόσφατα ως μνημείο και επιστροφή Ω.Π 4.30 ΒΔ1

Το σωζόμενο σήμερα τμήμα του έχει μήκος 3 χιλιομέτρων και με 83 στροφές (από τις οποίες οι 78 είναι 180 μοιρών .Το Μπίλιοβο σε ορισμένα τμήματα αναρριχάται πάνω στο βράχο και κατά το μεγαλύτερό του κομμάτι κινείται παράλληλα και μέσα σε ρέμα μεγάλης κλίσης. Καθώς η διαδρομή ανηφορίζει και το υψόμετρο αυξάνεται, οι πεζοπόροι έχουν τη δυνατότητα να θαυμάζουν από ψηλά τα χωριά της Μάνης και τον Μεσσηνιακό κόλπο. Η κατασκευή του μονοπατιού Μπίλιοβο ξεκίνησε το 1904 και θεωρείται επίτευγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής. Πολλές από τις στροφές του είναι κατασκευασμένες σε μεγάλη κλίση εδάφους, ενώ για τη δημιουργία του μονοπατιού εργάστηκαν τεχνίτες και εργάτες πέτρας από τα γειτονικά χωριά. Υπολογίζεται, με βάση σκαλισμένη σε μια πέτρα επιγραφή πως το Μπίλιοβο τελείωσε το 1928.  

2.jpg                                                                  .jpg

Θα δειπνήσουμε κατά τις 19.30 στο ξενοδοχείο και στην συνέχεια θα παρακολουθήσουμε την νυχτερινή  παρέλαση αρμάτων . Η παρέλαση θα καταλήξει στην πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου θα πραγματοποιηθεί DJ street party.

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Μετά το πρωινό  η α ομάδα θα περιηγηθεί  στα μουσεία της πόλης

Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Το κτίριο του Μουσείου βρίσκεται στη καρδιά του ιστορικού κέντρου της Καλαμάτας, εκεί όπου παλιά βρισκόταν η Δημοτική Αγορά της πόλης.

Ακολουθώντας την παλιά γεωγραφική διαίρεση του νομού σε τέσσερις επαρχίες, Καλαμάτας, Μεσσήνης, Πυλίας και Τριφυλίας, η έκθεση αναπτύσσεται σε αντίστοιχες μεγάλες γεωγραφικές ενότητες, μέσα στις οποίες εντάσσονται οι σημαντικότερες αρχαιολογικές θέσεις με αντιπροσωπευτικά ευρήματα, που προέρχονται είτε από ανασκαφές, είτε από επιφανειακές έρευνες ή ακόμη και από τυχαίες παραδόσεις αρχαίων, από τους απλούς πολίτες. Προκειμένου ο επισκέπτης να "διεισδύσει" στις γεωγραφικές ενότητες, ακολουθεί μια κεντρική "οδική αρτηρία", ανάμεσα στις προθήκες και τα εκθέματα, θυμίζοντας τη ροή του ποταμού Παμίσου, που διατρέχει μεγάλο μέρος της Μεσσηνίας και εκβάλει στο Μεσσηνιακό κόλπο. Προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένη ιστορική αντίληψη τόσο για την πολιτική όσο και για την πολιτιστική οντότητα ορισμένων περιοχών της Μεσσηνίας στην Αρχαιότητα, σηματοδοτούνται με εποπτικό υλικό δέκα θεματικές ενότητες.

 MOYSEIO2.jpg

Το Μουσείο Σιδηροδρόμων, το οποίο λειτουργεί από το 1986, έχει εγκατασταθεί στο νότιο άκρο του Δημοτικού πάρκου ΟΣΕ, μέσα σε έκταση 54 στρεμμάτων, λύση που επέτρεψε την ένταξη του μουσειακού σιδηροδρομικού υλικού στο φυσικό του τοπίο.

_.jpg

Το Μουσείο παραδοσιακής φορεσιάς «Βικτωρία Γ. Καρέλια»

H συλλογή «Βικτωρία Γ. Καρέλια» είναι μία από τις πληρέστερες συλλογές ελληνικών ενδυμασιών σε πανελλήνιο επίπεδο, καθώς περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό πλήρων ενδυματολογικών συνόλων, γυναικείων και ανδρικών, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, αλλά και έναν αριθμό μεμονωμένων ενδυματολογικών εξαρτημάτων

 


Την Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας ''Α.ΤΑΣΣΟΣ''. Ο εκθεσιακός χώρος είναι ανοιχτός  καθημερινά εκτός Δευτέρας. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 9:00 π.μ. – 2:00 μ.μ. Τετάρτη και Σάββατο 5:30 μ.μ. – 8:30 μ.μ. και Κυριακή 10:00 π.μ. – 1:00 μ.μ. Πληροφορίες στα τηλ. 27210-86923 και 27210-86927.

 

 Η Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας «Α.ΤΑΣΣΟΣ» ανήκει στην Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Καλαμάτας "ΦΑΡΙΣ" και στεγάζεται από το 2002 σε ανακαινισμένο νεοκλασικό κτήριο στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Το 2007 πήρε το όνομα του χαράκτη Α.Τάσσου. Εκτός από έργα του μεγάλου Μεσσήνιου χαράκτη, του οποίου φέρει το όνομα, στην πινακοθήκη, χώρο τέχνης που αντανακλά τα εικαστικά δρώμενα της δεκαετίας του '80 στη ζωγραφική, τη γλυπτική, την κεραμική και τη χαρακτική, υπάρχουν έργα των Χρ. Μπότσογλου, Π. Τέτση, Τ. Κατσουλίδη, Γ. Ψυχοπαίδη, Β. Κατράκη, Κ. Βαρώτσου, Μ. Κατζουράκη, Γ. Βαλαβανίδη, Ό. Ζούνη κ.ά.

 

 

Ο πυρήνας των 350 έργων της χαρακτηρίζεται από πολυμορφία εικαστικών τάσεων και ρευμάτων και αποτελείται από προσφορές Ελλήνων δημιουργών στην πόλη μετά το σεισμό του 1986. Τα εν λόγω έργα έχουν εμπλουτιστεί και από μεταγενέστερες δωρεές αρκετών καλλιτεχνών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι περιοδικές εκθέσεις που οργανώνονται από την ίδια την πινακοθήκη ή σε συνεργασία με αναγνωρισμένους εικαστικούς φορείς και οι οποίες καλύπτουν όλες τις μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, κλασικές αλλά και πρωτοποριακές

Η β ομάδα θα πεζοπορήσει από την Κάτω Βέργα στην Άνω Βέργα σε ένα γραφικό καλντερίμι που ήταν το μοναδικό που σύνδεε τους δυο οικισμούς.  Ω.Π 3.30  ΒΔ1

 

2.jpg

 Το χωριό Κάτω Βέργα είναι κτισμένο στη δυτική πλευρά του όρους Καλάθι, σε κατάφυτη αμφιθεατρική τοποθεσία. Είναι πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα, προικισμένο με φυσικές ομορφιές και διατηρεί αναλλοίωτο το παραδοσιακό του χρώμα με τα  παλιά πέτρινα σπίτια,  τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τις  βρύσες με  τα τρεχούμενα νερά ,τα  πέτρινα αλώνια και το παλαιό ελαιοτριβείο. Ο Ιερός Ναός της Ευαγγελίστρια ο οποίος κτίσθηκε το 1861 βρίσκετε στο κέντρο του χωριού με όμορφη πλακόστρωτη πλατεία και μαγευτική θέα προς την θάλασσα. Στον οικισμό σώζονται κι άλλοι αξιόλογοι Ναοί. Όπως του Αγίου Σπυρίδωνα και του Αγίου Κωνσταντίνου .

Ο παραδοσιακός οικισμός της άνω Βέργας είναι κτισμένος στην ανατολική πλευρά του όρους Καλάθι, σε υψόμετρο 860 μ ξεχωρίζει για το παραδοσιακό του ύφος, και την εκπληκτική θέα προς τον Μεσσηνιακό κόλπο. Οι καρυδιές, οι μουριές, οι συκιές, οι κερασιές δίνουν ένα ιδιαίτερο χρώμα στον γραφικό οικισμό που σώζεται από την περίοδο της τουρκοκρατίας. Στην κεντρική πλατεία του χωριού με τους αιωνόβιους πλάτανους και την Εκκλησία τα Εισόδια της Θεοτόκου καταλήγουν όλα τα λιθόστρωτα σοκάκια.

 _.jpg

Το μεσημέρι θα παρακολουθήσουμε το καρναβάλι στην κεντρική πλατεία της πόλης. Το βράδυ ελεύθερο.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Μετά το πρωινό η ομάδα β θα ξεκινήσει νωρίς το πρωί για να πεζοπορήσει σε καλτερίμι  από το χωριό Κάτω Καρβέλι στο Άνω Καρβέλι Ω.Π 2.30

 

BERGA.jpg

 

 Κατά τις 10.30 θα φύγουμε από την Καλαμάτα και θα πάμε στην Μεσσήνη όπου θα παρακολουθήσουμε τα  παραδοσιακά δρώμενα .

 

 MESSHNH.jpg

 Στις 11 θα ξεκινήσει η Αναπαράσταση της Δίκης και του Απαγχονισμού της Γρια- Συκούς από τον Ιμπραήμ Πασά. Το έθιμο θα το παρουσιάσει ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεσσήνης,.Το δρώμενο υποστηρίζουν οι φουστανελάδες του συλλόγου «οι φίλοι της Μεσσήνης», «ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσσήνης», και ο «Δημοτικός χορευτικός Όμιλος Μεσσήνης

 Η εκδήλωση θα συνεχισθεί με τα …κρεμάσματα, θεατών και περαστικών στην Κρεμάλα της Γρια- Συκούς από το Σωματείο Φορτοεκφορτωτών Μεσσήνης, ενώ οι Γυναίκες του Συλλόγου Γυναικών Μεσσήνης θα κερνάνε τον κόσμο νηστίσιμη παραδοσιακή φασολάδα.

Στις 3 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση. Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος συνοδευόμενος από τα παιανίσματα της Φιλαρμονικής της πόλης θα κηρύξει την έναρξη της Καρναβαλικής Παρέλασης με έναν σύντομο σατιρικό λόγο.

 

 kar_mes.jpg

 Στη συνέχεια ξεκινάει η μεγάλη παρέλαση με τις βλάχισσες της Βάμαινας στον ιδιότυπο πηδηχτό χορό με τον ήχο του κλαρίνου και του τούμπανου και θα ακολουθούν οι καρναβαλικές ομάδες. Το Εργαστήρι του Βασιλιά Καρναβάλου έχει κατασκευάσει  άρματα με θέματα σκωπτικά, που σατιρίζουν την σημερινή ελληνική πραγματικότητα, αλλά και αμιγώς καρναβαλικά που θα συνοδεύουν τα γκρουπ. Το απόγευμα κατά τις 18.00 θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής στην Αθήνα.

Αρχηγοί εξόρμησης :Παπαγεωργίου Γιώργος 693221551

Τσιρταβή Αθανασία 6907744771

Τιμή συμμετοχής   200 ευρώ τα μέλη-220 ευρώ τα μη μέλη

Στην τιμή περιλαμβάνεται:

 Διαμονή στα Ξενοδοχείο  Pharae Palace  με πρωινό μπούφε  και δείπνο

 Η μετακίνηση με το πούλμαν

Ξεναγός στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλαμάτας

Δεν περιλαμβάνονται  είσοδοι σε μουσεία

Προκαταβολή 70 ευρώ στο λογαριασμό του συλλόγου  στην τράπεζα Πειραιώς  αριθ.  5066-070982-560   IBAN GR 40 0172 0660 0050 6607 0982-560  μέχρι τις 31- 1 -2018 

  Δηλώσεις συμμετοχής  2105224924-6957818001 -6907744771

Tags: