facebooktwitteryoutube

Βάριανη- Νεραϊδοσπηλιά

Oct 08th - All Day

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Γραβιά, , Βάργιανη  Βαγονέτο Νεραϊδοσπηλιά Παρνασσού

 Αναχώρηση στις 7.00 από το Δημαρχείο Ηλιούπολης με κατεύθυνση τα Καμένα Βούρλα. Πρώτη στάση στην Γραβιά όπου θα επισκεφθούμε   το ηρωικό Χάνι , εκεί στις 8 Μαΐου 1821 έγινε η γνωστή μάχη η οποία  ήταν μία από τις πολεμικές εμπλοκές της ελληνικής επανάστασης του 1821, με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες. Στη μάχη αυτή ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με μόνο 117 άνδρες νίκησε το στρατό του Ομέρ Βρυώνη . Το αναστηλωμένο σήμερα Χάνι είναι πιστό αντίγραφο του ιστορικού κτηρίου, με όλους τους χώρους που διέθετε το αρχικό Χάνι. Bρίσκεται απέναντι  από το μνημείο του Οδυσσέα Ανδρούτσου και σε αυτό έχουν αναρτηθεί οθόνες, όπου προβάλλονται εικόνες από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκεί το 1821.

_1.jpg

 Μετά από την επίσκεψή μας στο Χάνι της Γραβιάς θα  κατευθυνθούμε προς τη Βάργιανη, παίρνοντας τον δρόμο προς την Άμφισσα.  Η Βάργιανη είναι κτισμένη  σε υψόμετρο περίπου 900μ. στους πρόποδες του Παρνασσού και απέχει από τη Γραβιά 7 χλμ. Τα σπίτια του  χωριού είναι πετρόχτιστα, ολόγυρα υπάρχουν έλατα, πλατάνια, καρυδιές και άφθονα τρεχούμενα νερά, με τις χαρακτηριστικές μέσα στο χωριό πηγές της Μπουρμπούλας.

_2.jpg

Η β ομάδα η ορειβατική θα ξεκινήσει  την πεζοπορία  προς την Νεραϊδοσπηλιά με θέα απέναντι τις  κορυφές  της Οίτης και Γκιώνας:. Η α ομάδα με το πούλμαν θα πάρει τον δρόμο προς την Άμφισσα και θα επισκεφθεί το Βαγονέτο.

 

bagoneto_2.jpg     BAGONETO.jpg

Το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας – Vagonetto είναι ένα θεματικό πάρκο, μοναδικό στον ελληνικό χώρο και βρίσκεται στο διάσελο Γκιώνας και Παρνασσού, στο 51ο χλμ. της εθνικής οδού Λαμίας-Άμφισσας, μέσα στο χώρο των εγκαταστάσεων της Elmin Bauxites S.A. Στόχος του Μεταλλευτικού Πάρκου Φωκίδας είναι, όχι μόνο να παρουσιάσει τους χώρους λειτουργίας ενός μεταλλείου, αλλά να ενημερώσει, να ψυχαγωγήσει και να εκπαιδεύσει τις καινούργιες γενιές πάνω στην ιστορία εκμετάλλευσης του βωξίτη και των ανθρώπων που εργάστηκαν σε αυτό, τιμώντας και προβάλλοντας τη μεταλλευτική ιστορία της Φωκίδας.

 H ιδέα για τη δημιουργία του γεννήθηκε από τους ίδιους τους ανθρώπους που δούλεψαν στα μεταλλεία και θέλησαν να διαφυλάξουν και να εκθέσουν τις μνήμες του τόπου – άρρηκτα πλέον συνδεδεμένες με τη διαδικασία εξόρυξης του βωξίτη.Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1998 από την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε στο χώρο των εγκαταστάσεων της εταιρείας, στο 51ο χλμ. της εθνικής οδού Λαμίας-‘Αμφισσας στη Φωκίδα και λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2003.

Η περιήγηση στο Vagonetto δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να γνωρίσει βήμα-βήμα τη διαδικασία εξόρυξης του βωξίτη. Η γνωριμία με την ιστορία του βωξίτη ξεκινά από το παλιό μεταλλείο, τη Στοά 850, συνεχίζεται με την περιήγηση στον Εκθεσιακό Χώρο Μεταλλευτικής Ιστορίας και ολοκληρώνεται με την επίσκεψη στην Πτέρυγα Ψηφιακής Τεχνολογίας.

 Στην συνέχεια η α ομάδα  θα πεζοπορήσει  από την πλατεία της Βάργιανης  με κατεύθυνση προς τον  Προφ. Ηλία σε υψόμετρο 1000 μ. Ω.Π 1.30. Έπειτα μπορεί μα περιηγηθεί το  χωριό.

3.jpg

 Η β ομάδα θα ξεκινήσει από την κεντρική πλατεία του χωριού ακολουθώντας ένα αρκετά βατό μονοπάτι θα.περάσει από  τις «πηγές Μπουρμπούλα» και θα  συνεχίσει σε χωματόδρομο για 2,7 χλμ. περίπου, τραβερσάροντας το «Κόκκινο Ζωνάρι», έχοντας από πάνω της την κορυφή του Γερολέκα που βρίσκεται στα 1700 μ. περίπου. Φτάνοντας ψηλότερα στα 1400 μ.  

Β.Δ.1 – Ω.Π.5 – Υ.Δ.600μ.

 

_4.jpg

 

Η είσοδος του σπήλαιου βρίσκεται σε απόκρημνα βράχια μέτριου βαθμού δυσκολίας. Οι σταλαγμίτες και σταλακτίτες και οι φυσικές λεκάνες νερού συνθέτουν ένα παραμυθένιο σκηνικό.  Η Νεραϊδοσπηλιά βρίσκεται στην πλαγιά του Παρνασσού, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το μικρό χωριουδάκι της Βάργιανης, στη μέση ενός απόκρημνου βράχου. Είναι από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια του βουνού, με σταλακτίτες και σταλαγμίτες ηλικίας εκατοντάδων χιλιάδων ετών. Σύμφωνα με τους μύθους και τις παραδόσεις της περιοχής, στο πανέμορφο σπήλαιο της Νεραϊδοσπηλιάς κατοικούν οι Νεράιδες του Παρνασσού. Οι ιδιαίτεροι σχηματισμοί της σπηλιάς δεν μπορεί παρά να έχουν δημιουργηθεί από τον χορό των υπέροχων αυτών μυθικών υπάρξεων. Στην πραγματικότητα βέβαια, οι περίτεχνοι σχηματισμοί της Νεραϊδοσπηλιάς είναι δημιούργημα της φύσης και των υπόγειων υδάτων που έρρεαν κάποτε στο σπήλαιο. Το έδαφος έχει διαβρωθεί με τρόπο μοναδικό, σχηματίζοντας αμέτρητα φιδίσια αυλάκια..Είναι ένα λιμναίο οριζόντιο σπήλαιο, το νερό του οποίου προέρχεται από τους   σταλακτίτες

Μετά από το γεύμα σε ταβέρνα του χωριού θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής στην Αθήνα.

Αρχηγός ορειβατικής ομάδας Παπαγεωργίου Γιώργος

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 2105224924-6957818001-6907744771

Τιμή συμμετοχής : μελή 18 ευρώ - μη μέλη 20  ευρώ- Άνεργοι, φοιτητές  και νέοι  κάτω  των 25 ετών  15ευρώ

Στην τιμή δεν περιλαμβάνεται το εισιτήριο για το Βαγονέτο.

Ακύρωση θέσης σε μονοήμερες εξορμήσεις  γίνεται δεκτή μέχρι την Παρασκευή, δηλαδή 2 μέρες πριν την πραγματοποίηση της εξόρμησης. Διαφορετικά το κόστος της εκδρομής θα καταβάλλεται. 

 

 

Tags: