facebooktwitteryoutube

ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ-ΔΗΜΟΣΑΡΗ

Jun 29th - All Day

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΟΜΙΛΟΣ (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο) ΑΤΤΙΚΗΣ

Τοσίτσα 32 , 16346 Ηλιούπολη,Τηλ.:2105224924 -6957818001

 info@peripolo.gr    f/bπερι.πολ.ο αττικής website www.peripolo.gr

29- 30  ΙΟΥΝΙΟΥ

ΦΑΡΑΓΓΙ ΔΗΜΟΣΑΡΗ –ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ- ΚΑΡΥΣΤΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ

Αναχώρηση  με πούλμαν στις 6.45 από Ομόνοια, στάση στην Ηλιούπολη 7.15  και στην συνέχεια μέσω Αττικής Οδού για Ραφήνα. Από εκεί στις 8.30 θα αναχωρήσουμε με το καράβι για Μαρμάρι. Άφιξη στις 9.30 στο Μαρμάρι.

Θα συνεχίσουμε με τοπικό λεωφορείο  για τη  Κάρυστο και την  είσοδο του φαραγγιού του Δημοσάρη  όπου θα αρχίσουμε την πεζοπορία μας  περίπου στις 10.45 . 

.jpg       2.jpg 3.jpg               

Το φαράγγι αυτό έχει κρατήσει μάλλον τη βυζαντινή ονομασία του και σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή προέρχεται από το Δημοσάριος, που σημαίνει αυτός που εκμεταλλεύεται δημόσιο κτήμα. Άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι έχει να κάνει με το ρέμα Δημοσάρης, το οποίο επίσης δηλώνει ότι τα νερά του ανήκαν στο δημόσιο.

Θα κατηφορίσουμε τη στενή κοιλάδα, που κάποτε αποτελούσε έναν από τους κυριότερους διαδρόμους επικοινωνίας της νότιας Εύβοιας, κάτι που μπορεί κανείς να διαπιστώσει ακόμα και σήμερα περπατώντας πάνω στο λιθόστρωτο μονοπάτι με τα λείψανα του παλιού καλντεριμιού, του οποίου η κατασκευή θα μας εντυπωσιάσει. Εξάλλου ακόμα και σήμερα αποτελεί ζωντανό πέρασμα για τους κτηνοτρόφους της περιοχής

 Η διαδρομή των 10 χλμ. Θα μας μαγέψει. Δέντρα πανύψηλα, με χοντρούς κορμούς, με τις ρίζες τους μέσα στα νερά του ποταμού ,σε όλη σχεδόν τη διαδρομή, πηγές, μικροί και μεγάλοι καταρράκτες, λιμνούλες, ρηχές και βαθιές, παραποτάμια δάση πανάρχαια ως πάνω στις πλαγιές  με  μεγάλους και περίεργους βραχοσχηματισμούς.  Θα συναντήσουμε γέρικα πλατάνια,  ίταμους,  αρκουδοπούρναρα,  αριές,  σφενδάμια,  δρυς  και μερικές υπεραιωνόβιες καστανιές. Θα ακούσουμε το κελάηδισμα παντός είδους πουλιών: κοκκινολαίμηδες, σπίνους, νεροκότσιφες, γεράκια .

Η πεζοπορία μας θα καταλήξει στην θάλασσα στην παραλία Καλλιανών . Όσοι δεν πεζοπορήσουν θα μείνουν στην παραλία Καλλιανών για μπάνιο,

 Μετά το μπάνιο θα φάμε και  θα επιστρέψουμε στην Κάρυστο  όπου θα τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο ΓΑΛΑΞΙΑΣ. Το απόγευμα  στις 7 θα επισκεφθούμε το κτήμα Μοντοφώλι  το οποίο βρίσκεται στη Παλαιά Xώρα Καρύστου.

_.jpg

Το κτήμα Μοντοφώλι υπήρξε από αρχαιοτάτων χρόνων σημείο αναφοράς στη περιοχή. Είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος . Αρχαιολογικά ευρήματα από το κτήμα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καρύστου. Από την εποχή της Φραγκοκρατίας υπήρξε ιδιοκτησία του εκάστοτε άρχοντα του Κάστρου (Castello Rosso) το οποίο όπως και το κτήμα είναι χτισμένο επάνω στο λόφο Μοντοφώλι. Τελευταίος ιδιοκτήτης στα χρόνια της Τουρκοκρατίας υπήρξε ο Ομέρ Πασάς της Καρύστου . Με την αναχώρηση των Οθωμανών από την Κάρυστο μεταβιβάστηκε με σουλτανικό φιρμάνι στον Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο, υποπρόξενο της Ρωσίας στην Κάρυστο. Ο υιός του Μιχαήλ πώλησε το κτήμα το 1877 στον Ιωάννη Κωνσταντινίδη, έμπορο από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ο οποίος διατηρεί το κτήμα σε άριστη κατάσταση καλλιεργώντας ιδίως εσπεριδοειδή. Μετά το 1960 το κτήμα εγκαταλείφθηκε . Ξαναζωντανεύει το 1986 υπό την ιδιοκτησία της οικογένειας Παύλου Καρακώστα που δημιουργεί την εταιρεία ΜΥΡΤΩΑ Α.Ε γίνεται αναστήλωση των υφισταμένων κτισμάτων και  συνεχίζετε η καλλιέργεια και παραγωγή γεωργικών προϊόντων. Αποφασίζεται να  παραχθεί ένα γλυκό κρασί (το ΚΤΗΜΑ ΜΟΝΤΟΦΩΛΙ) με τον τρόπο που γίνονταν από αρχαιοτάτων χρόνων τα γλυκά κρασιά στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους.

Το κτήμα είναι επισκέψιμο  με ελεύθερη είσοδο  με ξενάγηση που περιλαμβάνει περιήγηση στο κτήμα και γευσιγνωσία του γλυκού κρασιού Κτήμα Μοντοφώλι. Τα προϊόντα του κτήματος είναι διαθέσιμα προς λιανική πώληση  μετά το τέλος της ξενάγησης η οποία  διαρκεί περίπου 40 λεπτά. Το βράδυ ελεύθερο  στην πόλη της Καρύστου.

ΚΥΡΑΚΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ

Μετά το πρωινό στις 8.30μ   π.μ θα μεταβούμε με το πούλμαν στον Καστανόλογγο. απ΄ όπου θα ξεκινήσει η πεζοπορία για την ανάβαση στην κορυφή της Όχης (1039μ.) και την  επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Δρακόσπιτου.

 .jpg

 Τα Δρακόσπιτα αποτελούν μία ομάδα εικοσιτριών λίθινων μνημειακών κατασκευών, τετράγωνης ή κυρίως ορθογώνιας κάτοψης. Καλύτερα σωζόμενα είναι το Δρακόσπιτο στην κορυφή του όρους Όχη  το οποίο θα επισκεφθούμε(διαστάσεις: 12,40 x 7,63 μ στα βόρεια της Καρύστου και το συγκρότημα Πάλλη - Λάκκα στα Στύρα : 12,40 x 6,20 μ. Το Δρακόσπιτο της Όχης έχει θεωρηθεί αρχαίο ιερό αφιερωμένο στη λατρεία του Δία και της Ήρας,  φυλάκιο, καταφύγιο λατόμων και κατοικία ρωμαϊκού στρατιωτικού αποσπάσματος που φρουρούσε τα λατομεία και έχει χρονολογηθεί από τον 6ο έως τον 2ο - 1ο αιώνα π.Χ. Ακόμη  το Δρακόσπιτο της Όχης  όπως και το συγκρότημα Πάλλη - Λάκκα στα Στύρα έχουν θεωρηθεί αποθήκες και ιερά που κατασκευάστηκαν από Κάρες σκλάβους που εργάζονταν στα λατομεία του καρύστιου λίθου κατά την ύστερη ελληνιστική και πρώιμη ρωμαϊκή περίοδο.  Ορισμένα ευρήματα από την ανασκαφή του Ν. Μουτσόπουλου στο χώρο του επιβλητικού Δρακόσπιτου της Όχης είναι αρχαϊκά, ενώ άλλα είναι ρωμαϊκά, πράγμα που δείχνει τη μεγάλη διάρκεια χρήσης της θέσης αυτής. Πλούσιο λαογραφικό στοιχείο για τα Δρακόσπιτα,  αποτελούν οι τοπικοί θρύλοι για το Δράκο που κατοικούσε στο Δρακόσπιτο της Όχης και αποτελούσε φόβητρο για την περιοχή Ω.Π 4 .

Όσοι δεν πεζοπορήσουν μπορούν να γνωρίσουν τα αξιοθέατα της Καρύστου

.jpg

  • Μπούρτζι  Δίπλα στο λιμάνι, στο ανατολικό άκρο,  υπάρχει παλαιό ενετικό φρούριο (Μπούρτζι). Είναι ένας καλοδιατηρημένος επιλεγμένος προμαχώνας εξαγωνικού πεταλωειδούς σχήματος. Εκτιμάται ότι χτίστηκε στα μέσα του 13ου αιώνα από ενετούς.  Επισκευάστηκε, αναστηλώθηκε  το 1960 από την Αρχαιολογική Εταιρεία.

  • Αρχαιολογικό Μουσείο  βρίσκεται  απέναντι σχεδόν από το Μπούρτζι, όπου φιλοξενούνται  εκθέματα που μαρτυρούν τη σπουδαία ιστορία της περιοχής από τα προιστορικά χρόνια  ως και τη ρωμαική περίοδο. Εκτίθενται ευρύματα από τα δρακόσπιτα Καρύστου και Στυραίων, το ναό του Ποσειδώνα της Αρχαίας Γερεστού (Καστρί) αλλά και από την ίδια τη πόλη και ιδιαιτέρως από την Παλαιοχώρα.

  • Καρυστινό Σπίτι  Αξιόλογη και με μεγάλο ενδιαφέρον είναι η Λαογραφική Συλλογή Χ.Β.Δεληγιώργη, που είναι γνωστή και ως «Καρυστινό Σπίτι». Καστέλλο Ρόσσο

 .jpg                      

Στην συνέχεια θα μεταβούμε όλοι   για μπάνιο στο Πλατανιστό . Επιστροφή στην   Κάρυστο   για  φαγητό και καφέ . Αναχώρηση  του πλοίου από το Μαρμάρι  για την Ραφήνα στις  20:30μ.μ.

 Στις 21.30 με το πούλμαν θα επιστρέψουμε στην Αθήνα .

Αρχηγός της εκδρομής

Σχίζας Γιάννης

Κόστος εκδρομής :    75  ευρώ τα μέλη,  85 τα μη μέλη  με κατάθεση στο λογαριασμό του συλλόγου στην τράπεζα Πειραιώς αριθ. 5066-070982-560 IBAN GR 40 0172 0660 0050 6607 0982-560 μέχρι τις 24-6-19

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 210 5224924- 6957818001- 6936732069

 

 

 

Tags: