facebooktwitteryoutube

ΔΡΑΜΑ -ΦΡΑΚΤΟ-ΝΕΣΤΟΣ

Oct 25th - All Day

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Αναχώρηση στις 6.30 από το Δημαρχείο της Ηλιούπολης και 7.00 από Ομόνοια  με  κατεύθυνση την Δράμα.

 Στο χωριό  Κορμίστα   Σερρών θα επισκεφθούμε το Μουσείο αφιερωμένο στο ολοκαύτωμα της βουλγαρικής κατοχής . Την 1 Οκτωβρίου 1942  οι Βούλγαροι εκτέλεσαν  130 πολίτες για αντίποινα και αιματοκύλισαν τα χωριά του Παγγαίου 

 

 P1016775.JPG_.JPG

Θα συνεχίσουμε προς το μοναστήρι της Εικοσιφοίνισσας  η α ομάδα θα πεζοπορήσει στο βυζαντινό καλντερίμι που οδηγεί από τη Κορμίστα στο μοναστήρι .  Έχει μήκος 5,7 χιλιόμετρα μέσα στη πλούσια βλάστηση του όρους Παγγαίου, με ποικιλία δέντρων, φυτών και λουλουδιών   ΩΠ 1.30

                                                  image14712129.jpg.jpg

Η β ομάδα θα  συνεχίσει με το πούλμαν για να  επισκεφθεί το μοναστήρι το παλαιότερα  της Ελλάδας με καθοριστική δράση στη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης.   Η ίδρυση της Μονής τοποθετείται περί τον 8ο αιώνα μ.Χ.   Θεωρούνταν κέντρο γραμμάτων και πολιτισμού. Στις12 Ιουλίου του 1943 καταστράφηκε  από τους Βούλγαρους.  Περί το 1965, ξεκίνησε η ανασύστασή της και ολοκληρώθηκε μερικά χρόνια αργότερα.

 2.jpg

 Στην συνέχεια όλοι μαζί θα καταλήξουμε στη Δράμα για φαγητό και γνωριμία με τη πόλη.

 Αυτό που ξεχωρίζει στην πόλη είναι το Πάρκο της Αγίας Βαρβάρας το οποίο είναι ιδιαίτερα φημισμένο. Αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης και μάλιστα έχει συμπεριληφθεί σε λίστα με τα ομορφότερα πάρκα της Ευρώπης.

Καταλαμβάνει μία έκταση 60 στρεμμάτων στην καρδιά της πόλης και πήρε το όνομά του από την ομώνυμη εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας που βρίσκεται εκεί. Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό υδροβιότοπο με  τρεχούμενα νερά, λίμνες και καταρράκτες σε ένα περιβάλλον που αποτελεί πραγματική όαση.

 Γύρω από αυτό έχει δημιουργηθεί χώρος αναψυχής με αιωνόβια δέντρα, παραδοσιακά σπίτια και μοντέρνες εγκαταστάσεις που στεγάζουν το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους.

Το απόγευμα ελεύθερο  και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο Μαριάννα.  

 ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 

Μετά το πρωινό  αναχώρηση για το δάσος Φρακτού ένα παγκόσμιο Μνημείο της Φύσης με άγρια ομορφιά και καταρράκτες, είναι το πιο άγριο δάσος της χώρας μας και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα, εναπομείναντα, αδιατάρακτα δασικά οικοσυστήματα της Ευρώπης η έκταση του  φτάνει τα 5.892 στρέμματα.  Η παλιότερη ονομασία του ήταν Ζαγκραντένια που, όπως και η τωρινή του ονομασία, σημαίνει το φραγμένο μέρος. Πράγματι, το δάσος απλώνεται σε μια λεκάνη που είναι φραγμένη από κορυφές στα βόρεια και η μόνη διέξοδος από αυτό είναι στα νότια.

   2.jpg                         paranestidr1.jpg4.jpg                               

 Στο παρθένο δάσος του Φρακτού, το Αχλαδόρεμα σχηματίζει έναν εντυπωσιακό υδάτινο σχηματισμό με τρεις συνεχούς ροής καταρράκτες . ΩΠ 3 στην συνέχεια θα επιστρέψουμε με το πούλμαν  μέχρι την είσοδο του δάσους  για να πάμε στο Παρανέστι για φαγητό και επιστροφή στην Δράμα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Μετά το πρωινό  αναχώρηση για την περιοχή του Νέστου.

 paranestidr3.jpg.jpg

Πρώτη στάση στο Παρανέστι  όπου θα επισκεφθούμε το Μουσείο  Φυσικής Ιστορίας. Προσφέρει στους επισκέπτες του, μοναδική ευκαιρία πολύπλευρης γνωριμίας με το εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον της Ροδόπης και της κοιλάδας του Νέστου.

Αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου στον οικοσυστημικό πλούτο της περιοχής και τη μεγάλη βιολογική και γεωλογική της ποικιλότητα.

Ο εκθεσιακός χώρος του Μουσείου ξεπερνά τα 300 τ.μ. Προσφέρει στον επισκέπτη μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά:

-τη γεωλογία, τα πετρώματα και τα απολιθώματα της περιοχής

-τη χλωρίδα και τη βλάστηση της Ροδόπης

-τα εντυπωσιακά ζώα, από τα μικρά μικρού μεγέθους και συνήθως απαρατήρητα σαλιγκάρια και αρθρόποδα , μέχρι τους αετούς, τους κούρκους, τα αγριογούρουνα, τις αρκούδες, τους λύκους κ.α.

-τη δομή των πιο χαρακτηριστικών οικοσυστημάτων, όπως του δάσους, της εκβολής, του ρυακιού, του θαμνότοπου, των αλπικών λιβαδιών κ.α.

-τις σχέσεις που αναπτύχθηκαν, μέσα από αιώνες συμβίωσης, ανάμεσα στον άνθρωπο και το περιβάλλον, με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και το κυνήγι

Όλα τα εκθέματα και οι πληροφορίες προσφέρονται στον επισκέπτη με τις πιο σύγχρονες μουσειακές προσεγγίσεις : διοράματα, μικροδιοράματα, αναπαραστάσεις, καθώς και απλά πληροφοριακά κείμενα με πλούσιο υλικό.

Στην είσοδο, μια υπερμεγέθης μακέτα του ορεινού όγκου της Ροδόπης, προσφέρει σε όλους μια εύκολη και γρήγορη προσέγγιση στο πολύπλοκο ανάγλυφο της περιοχής.

 

 

 .jpg-.jpg      .jpg2.jpg

 

Θα συνεχίσουμε για το χωριό Κομνητά όπου η α ομάδα  θα πεζοπορήσει  μέχρι την τοποθεσία Γαλάνη  Ω.Π 4

 images.jpg.jpg                        images.jpg3.jpg

β ομάδα θα κάνει κανό από την  Σταυρούπολη  έως την τοποθεσία  Γαλάνη  ΩΡΕΣ 4   Φαγητό και επιστροφή στην Δράμα

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Μετά το πρωινό ελεύθερος χρόνος  για να επισκεφθούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο όπου θα μας ξεναγήσει η Κ Κόνσιου. Τα αρχαιολογικά ευρήματα καταγράφουν την πολιτιστική ιστορία της Δράμας και της περιοχής από τους νομάδες κυνηγούς Μέσης Παλαιολιθικής Εποχής (50.000 π.Χ.), ως τους πρώτους γεωργούς και κτηνοτρόφους των Νεολιθικών κοινοτήτων (5.500-3.000 π.Χ.) και από τις πρώτες πατριαρχικές κοινωνίες της Εποχής του Χαλκού (3.000-1.050 π.Χ.) ως τα ισχυρά γένητης Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου (1.050-700 π.Χ.).

Στην συνέχεια θα   αναχωρήσουμε για Θεσσαλονίκη με ενδιάμεση στάση στο χωριό Μεσορόπη . Στις καταπράσινες πλαγιές του Παγγαίου όρους βρίσκεται η γραφική Μεσορόπη με πλακόστρωτα σοκάκια,  παλαιά καπνομάγαζα τα οποία συνέβαλαν στην ανάδειξη της Καβάλας ως κέντρο καπνεμπορίου, παλιά καταστήματα επαγγελματιών που μαρτυρούν την αλλοτινή ακμή του τόπου, ένα  λαογραφικό μουσείο που στήθηκε με μεράκι από τους κατοίκους του χωριού και  την εξαιρετικής ομορφιάς εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Το πούλμαν θα μείνει στην είσοδο του χωριού. Η  η α ομάδα θα πεζοπορήσει μέχρι την Πηγή Λυκόβρυσης  μία όμορφη διαδρομή με ρεματιές  πλατάνια, καρυδιές και γεφυράκια. Ω.Π 2 κ

 Η β ομάδα θα περιηγηθεί το χωριό θα περπατήσει μέχρι την θέση αναψυχής «Κλωθώρι», που βρίσκεται 5΄ κάτω από το δημοτικό σχολείο. με πανύψηλα πλατάνια  πέτρινη βρύση  κι ένα γεφυράκι, με επιδιορθωμένο το παλιό καλντερίμι. Θα δεί το επιβλητικό Δημοτικό Σχολείο, χτισμένο με πέτρα το 1933 και δίπλα του τον  ναός της Αγίας Κυριακής με δύο εσωτερικούς τρούλους (1890).

Στην κεντρική πλατεία θα πιούμε τον καφέ μας .Κάποτε εδώ λειτουργούσαν 24 νερόμυλοι θα δούμε την εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου  χτισμένη το 1835, ενώ παραδίπλα το «πεζούλι του Αλεξούδη» όπου  σταμάτησε και κήρυξε εδώ το 1775 ο Άγιος Κοσμάς Αιτωλός Επίσης μπορούμε να επισκεφθούμε το εργαστήρι χαλβά και ταχινιού του κυρ-Σταύρου, που ξεκίνησε το 1966. Όλα τα εργαλεία και μηχανήματα είναι παραδοσιακά: ο ξυλόφουρνος όπου ψήνεται το σουσάμι, η μυλόπετρα όπου αλέθεται και μεταμορφώνεται σε παχύρρευστο ταχίνι. Το σκουρόχρωμο είναι ολικής άλεσης, ενώ προστίθεται και αγνό μέλι απ’ τα δικά του μελίσσια.

 

 2.jpg    m3.jpg.jpg

 Θα  συνεχίσουμε την διαδρομή μας προς Αθήνα  με ενδιάμεση στάση για φαγητό.

Αρχηγοί Παπαγεωργίου Γιώργος 6932215512 – Τσιρταβή Αθανασία 6936732069

Δηλώσεις συμμετοχής  2105224924-6957818001

Προκαταβολή  50 ευρώ στο λογαριασμό του συλλόγου  στην τράπεζα Πειραιώς  αριθ.  5066-070982-560   IBAN GR 40 0172 0660 0050 6607 0982-560  μέχρι τις  15-10-2019

 Κόστος εκδρομής : 135  ευρώ τα μέλη, 145 ευρώ τα μη μέλη σε δίκλινο δωμάτιο

Μονόκλινο + 60  ευρώ

 Δηλώσεις συμμετοχής  2105224924-6957818001

Στην τιμή περιλαμβάνονται:

Διαμονή στο ξενοδοχείο ΜΑΡΙΑΝΝΑ 3 αστέρων με πρωινό

Μετακινήσεις με το πούλμαν

Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο

 Δεν περιλαμβάνει:

Είσοδοι σε μουσεία.

Εισιτήριο για κανό 20 ευρώ

Μεταφορά για Φρακτό 20 ευρώ

 

Tags: