facebooktwitteryoutube

ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΛΒΑΝΙΑ- ΓΡΑΜΜΟΣ

Jul 31st - All Day

 31 ΙΟΥΛΙΟΥ-6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ   2020

 ΚΟΡΥΤΣΑ-ΜΟΣΧΟΠΟΛΗ –-ΚΟΡΕΣΤΕΙΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ- ΝΕΣΤΟΡΙΟ – ΓΡΑΜΜΟΣ- ΝΟΣΤΙΜΟ- 

ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΓΡΑΜΜΟ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 20209

 Αναχώρηση  στις  6.30 από το Δημαρχείο Ηλιούπολης με κατεύθυνση την Καστοριά .

 

 photos_dionisis_1.jpg

Θα επισκεφθούμε τα  Εράτυρα   όπου θα περιηγηθούμε στα παλιά αρχοντικά  τα οποία  χτίστηκαν από οικογένειες με εισοδήματα που προέρχονταν από το εμπόριο και τη μετανάστευση. Τα παλαιότερα από τα αρχοντικά αυτά χρονολογούνται στον 18ο αι. και παρουσιάζουν ομοιότητες με τα σύγχρονά τους αρχοντικά της Σιάτιστας. Είναι διώροφα με κάτοψή σε σχήμα ορθογώνιο ή Γ.

 Στην συνέχεια θα επισκεφθούμε το λαογραφικό Μουσείο  από τα εκθέματα  μπορούμε να αντιληφθούμε τη ζωή και την  τέχνη που ανθούσε στην Εράτυρα. Φωτογραφίες, σχέδια και κείμενα, συμπληρώνουν τη συνοπτική εικόνα μιας ζωής που χάθηκε ανεπιστρεπτί.   Εκθέτονται στρωσίδια των οντάδων (δωματίων),  υφαντά δείγματα της λαϊκής τέχνης ( χειροποίητα κεντήματα και πλεκτά) και εντυπωσιακές φορεσιές προ Όθωνος, εξαίρετα δείγματα της αξιοσύνης των  γυναικών της Εράτυρας. Επίσης θα επισκεφθούμε τις εκκλησίες του Αγ Νικολάου, Αγ Γεωργίου και της Παναγίας  και θα συνεχίσουμε για την Καστοριά  όπου θα  γευματίσουμε .Έπειτα θα τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο ΤΣΑΜΗΣ και αφού ξεκουρασθούμε θα μεταβούμε στο Νεστόριο για να θα παρακολουθήσουμε την συναυλία στο river partv.

 68468468343846_DSC0120.jpg

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Μετά το πρωινό θα κατευθυνθούμε προς το χωριό Νόστιμο όπου θα επισκεφθούμε  το Απολιθωμένο Δάσος ηλικίας 20 εκατομμυρίων χρόνων με τροπικά και υποτροπικά φυτά, απολιθωμένους κορμούς από φοίνικες, θαλάσσια απολιθώματα όπως αστερίες, κοχύλια, μύδια, δόντια καρχαρία και απολιθώματα ζωικής προέλευσης.

 

 

 01.jpg

 

 Θα επισκεφθούμε  το Μουσείο  που φιλοξενεί πολλά ευρήματα από το  Απολιθωμένο Δάσος Στην συνέχεια θα επιστρέψουμε στην  Καστοριά όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για περίπατο στην πόλη γεύμα και ξεκούραση στο ξενοδοχείο.

 

 5971f01679eed.jpg

 Το απόγευμα θα επισκεφθούμε την Μονή Τσούκα το ιστορικό μοναστηριακό συγκρότημα αφιερωμένο στους Ταξιάρχες. Τρεις ναοί του 1200 μ.Χ. προσομοιάζουν με αυτούς των Μετεώρων, καθώς «κρέμονται» σε ύψος 150 μέτρων πάνω από παραπόταμο του Αλιάκμονα. Από το 1961 η μονή έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο Τέλος θα συνεχίσουμε για το Νεστόριο ένα από τους παλαιοτέρους οικισμούς της Καστοριάς.

 unnamed.jpg

 Από τη φυσική του ακρόπολη, το κάστρο, ξεδιπλώνεται εντυπωσιακή η εικόνα του Γράμμου και του Αλιάκμονα. Ο λόφος του κάστρου αποτελεί χώρο εκδηλώσεων για καλοκαιρινές διοργανώσεις του δήμου. Τις εντυπώσεις μέσα στο Νεστόριο τις <> δυο ναοί. Ο πρώτος είναι των παμμεγίστων ταξιαρχών, του οποίου το ξύλινο τεμπλο έχει χαρακτηριστεί αριστούργημα της εκκλησιαστικής τέχνης. Ο δεύτερος είναι ο ναός της κοιμήσεως της Θεοτόκου, τρίκλιτη Βασιλική, χτισμένη το 1816, που κοσμεί και την κεντρική πλατεία  του οικισμού.  Έπειτα  θα παρακολουθήσουμε την συναυλία στο river partv

ΚΥΡΙΑΚΗ2  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Μετά το πρωινό   θα μεταβούμε στο Λιανοτόπι  η μία ομάδα θα πεζοπορήσει  στην Βλαχόστρατα ΩΠ 2.-230 και θα περιηγηθεί  το χωριό  Γράμμος. 

maxresdefault.jpg

H β ομάδα   θα ανέβει  στην κορυφή  Τσούκα Πέτσικ (2521) και θα συνεχίσει για  την λίμνη Γκιστόβα  την ψηλότερη της Ελλάδας. 

.jpg

Το απόγευμα θα επιστρέψουμε στην Καστοριά για γεύμα – καφέ και επιστροφή στο ξενοδοχείο.

ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Μετά το πρωινό θα αναχωρήσουμε μέσω Κρυσταλλοπηγής  με προορισμό την Κορυτσά.

 depositphotos_210917496-stock-photo-resurrection-of-christ-orthodox-cathedral.jpg

  Θα ξεκινήσουμε  τον περίπατο μας στην γραφική παλιά πόλη. Ψηλά αρχοντικά , πλακόστρωτοι δρόμοι . Θα δούμε το πρώτο σχολείο σήμερα Μουσείο που άνοιξε με πρωτοβουλία της Ελλάδας και του Γ, Σεφέρη όταν ήταν πρόξενος στην Κορυτσά , το παλιό ελληνικό προξενείο.  Θα επισκεφθούμε το Μουσείο εικόνων , κειμηλίων και μεταλλοτεχνίας της πόλης. Πρόκειται για ένα   από τα ωραιότερα και πλουσιότερα εικονογραφημένα  μουσεία . Στην συνέχεια θα  τακτοποιηθούμε  στο ξενοδοχείο  GRANDE HOTEL KORCE3*www.grandhotelpalacekorca.com Έπειτα θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για να γνωρίσουμε την πόλη. Μπορούμε να περπατήσουμε στο γραφικό πεζόδρομο , στην παλιά αγορά  με τα ωραία καφέ και  να δειπνήσουμε .

ΤΡΙΤΗ 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Μετά το πρωινό θα αναχωρήσουμε για την Μοσχόπολη . Τον 18 αιώνα η Μοσχόπολη κτίσθηκε κοντά στο πέρασμα της Εγνατίας οδού , ήταν μία από τις ακμαίες πόλεις της Ευρώπης με πληθυσμό 70.00 κατοίκων. Τον 18 αιώνα λεηλατήθηκε από Οθωμανικές επιθέσεις όμως η Ελληνική Μοσχόπολη της Οθωμανικής περιόδου , γενέτειρα των Δ Σίνα και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων στις μέρες μας ξαναγεννιέται και αποτελεί μία πόλη πρότυπο  παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Αποτελεί θησαυρό και μεγάλη ιστορική κλορονομιά των Βαλκανίων με εντυπωσιακές βασιλικές οι οποίες προστατεύονται από την UNESCO.

 

 national-park-of-drilon.jpg

Μετά την ξενάγηση θα συνεχίσουμε για να γνωρίσουμε την όμορφη Πόλη  Πόγραδετς Πόγραδετς (Pogradec) η οποία βρίσκεται  στη νότια όχθη της λίμνης Αχρίδας. Μια λίμνη, με

απέραντη δαντελωτή ακτή, που κοντά  της, είναι κτισμένα γραφικά χωριά Η πόλη περικλείεται από λόφους, στα Ν και Δ.  Θα επισκεφθούμε το αρχαίο φρούριο πάνω στους λόφους, το οποίο χρονολογείται στην εποχή των Ιλλυριών και ανακατασκευάστηκε τον Μεσαίωνα και  το πάρκο Drilon,  των Κύκνων όπου είχε το παλάτι του (θέρετρο) ο Χότζα.  (Προαιρετικά) μπάνιο στις υπέροχες ακτές της .Γεύμα στην περιοχή  του πάρκου , καφέ στο κέντρο του Πόγραδετς  και  επιστροφή αργά το απόγευμα  στην Κορυτσά .

 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Μετά το πρωινό θα μεταβούμε στο χωριό Dardhe .

 7865037Master.jpg

 Εκεί η α ομάδα η ορειβατική  θα πεζοπορήσει μέχρι το χωριό Νicolica και θα συνεχίσει για να ανέβει στην κορυφογραμμή του Γράμμου  και επιστροφή Ω.Π 4-5 Η διαδρομή θα πραγματοποιηθεί με τοπικό οδηγό.

 albania-qark-korca-morava-mountains-dardhe-mountain-village-PXRAHM.jpg

Η β ομάδα θα περιηγηθεί το χωριό και  θα πεζοπορήσει μία κυκλική διαδρομή ΩΠ 1.30  . Θα γευματίσουμε σε τοπική ταβέρνα και αργά  το απόγευμα θα επιστρέψουμε στην Κορυτσά. Το βράδυ ελεύθερο.

  

  ΠΕΜΠΤΗ 6  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Μετά το πρωινό θα αναχωρήσουμε με κατεύθυνση την  Καστοριά.

 caption.jpg

 Ενδιάμεσα  θα επισκεφθούμε  τα Κορέστεια  χτισμένα μέσα σε δάση οξιάς, με πλίνθους από το βαθυκόκκινο χρώμα της περιοχής, τα χωριά των Κορεστίων, ερειπωμένα σήμερα, συνθέτουν ένα μοναδικό κινηματογραφικό τοπίο. Μοναδικά δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, σπάνια στον ελλαδικό χώρο σε κλίμακα ολόκληρου οικισµού «αυτά τα χωριά φέρουν ένα αρχιτεκτονικό και ιστορικό βάρος, κουβαλάνε μνήμη και  ιστορία . Φέρουν ως τις μέρες μας στους τοίχους ανεξίτηλα τα σημάδια που άφησε ο εμφύλιος πόλεμος», όπως χαρακτηριστικά γράφει στο βιβλίο του ο  έμπειρος ταξιδευτής Άγγελος Σινάνης .Δεν είναι τυχαίο ότι ο Παντελής Βούλγαρης αναζήτησε εδώ ένα από τα σκηνικά για να γυρίσει το «Ψυχή βαθιά».Έπειτα θα συνεχίσουμε για να επισκεφθούμε το χωριό Άνω Μελάς . Εκεί θα επισκεφθούμε το ιστορικό μουσείο Παύλου Μελά στον οικισμό Μελάς του νομού Καστοριάς, χωριό που μετονομάστηκε από Στάτιστα, προς τιμήν του αξιωματικού και ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα Παύλου Μελά που θανατώθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1904, έπειτα από επιχείρηση οθωμανικού αποσπάσματος.

caption_1.jpg
Η οικία αποτελεί αντιπροσωπευτικό κτίσμα τοπικής αρχιτεκτονικής των χωριών της ιστορικής περιοχής των Κορεστείων.
Η οικία Καντζάκη, που αποτελεί σήμερα τον χώρο του μουσείου, εξαγοράστηκε το 1970 από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς, προκειμένου να διασωθεί το κτήριο που σκοτώθηκε ο αγωνιστής του Μακεδονικού Αγώνα Παύλος Μελάς και να αναδειχθεί η ιστορία αυτής της περιόδου στην περιοχή της Καστοριάς και της Φλώρινας.

 

Το 1978, το κτήριο χαρακτηρίστηκε το Υπουργείο Πολιτισμού ιστορικό και διατηρητέο μνημείο ως σημείο αναφοράς και ιστορικής μνήμης των γεγονότων του Μακεδονικού Αγώνα και του θανάτου του Παύλου Μελά. Το 2010 ολοκληρώθηκαν εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξης του μουσείου και του περιβάλλοντος χώρου  Οι εσωτερικοί χώροι του μουσείου διατηρούν την εσωτερική διαρρύθμιση και μορφή ενός λαϊκού σπιτιού της περιοχής των Κορεστείων των αρχών του 20ου αιώνα, διατηρώντας τον χώρο όπως υπήρξε κατά την επιχείρηση του οθωμανικού αποσπάσματος. Παρουσιάζονται προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας Καντζάκη, όπλα από την εποχή του Μακεδονικού Αγώνα, στολές Μακεδονομάχων και φωτογραφίες των Μακεδονομάχων που έδρασαν στην περιοχή μεταξύ της Καστοριάς και της Φλώρινας. Η σημασία του μουσείου δεν έγκειται τόσο στα εκθέματά του, αλλά περισσότερο στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν την κρίσιμη ιστορική περίοδο.

 Στην συνέχεια θα πάρουμε τον δρόμο επιστροφής για την  Αθήνα με στάση για μπάνιο στα Καμένα Βούρλα και γεύμα . Το βράδυ θα επιστρέψουμε στην Αθήνα.

Αρχηγοί Παπαγεωργίου Γιώργος 6932215512 – Τσιρταβή Αθανασία 6936732069

Δηλώσεις συμμετοχής 2105224924-6957818001

Προκαταβολή 75 ευρώ στο λογαριασμό του συλλόγου  στην τράπεζα Πειραιώς  αριθ.  5066-070982-560   IBAN GR 40 0172 0660 0050 6607 0982-560 

Έναρξη εγγραφής με προκαταβολή από 22 Απριλίου 2020

Κόστος εκδρομής : 225  ευρώ τα μέλη, 245 ευρώ τα μη μέλη σε δίκλινο δωμάτιο

Διαφορά μονόκλινου  85 ευρώ  Στην τιμή περιλαμβάνονται:

Διαμονή στα ξενοδοχεία ΤΣΑΜΗΣ 3 αστέρων με πρωινό  στην Καστοριά - GRANDE HOTEL KORCE3* με πρωινό  στην Κορυτσά

Μετακινήσεις με το πούλμαν -ξενάγηση στην Μοσχόπολη- οδηγοί βουνού

Δεν περιλαμβάνει:

 Μετακίνηση με αγροτικό και 4x4   για την ανάβαση στον Γράμμο.

Είσοδοι σε μουσεία.

 

 

Tags: