facebooktwitteryoutube

ΦΛΩΡΙΝΑ- ΠΡΕΣΠΕΣ

Dec 24th - All Day

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ-ΠΡΕΣΠΕΣ-ΒΙΤΣΙ

..jpg

ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Αναχώρηση στις 7.00π.μ από το Δημαρχείο Ηλιούπολης με κατεύθυνση την Φλώρινα. Πεζοπορία από το χωριό Νυμφαίο στα μονοπάτια της Ειρήνης ΩΠ2 Όσοι δεν πεζοπορήσουν θα περιηγηθούν τα Νυμφαίο Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το καταφύγιο του λύκου. Επίσκεψη στο οινοποιείο Άλφα κοντά στο Αμύνταιο. Διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο Φιλίππειον

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Ξενάγηση στην πόλη και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Η α ομάδα θα πεζοπορήσει προς στον λόφο του Αγ Παντελεήμονα Εκεί θα έχουν χρόνο για ένα καφέ και επιστροφή με το πούλμαν στη πόλη. Η β ομάδα θα πεζοπορήσει από τη Βίγλα προς τη Φλώρινα ένα ιστορικό μονοπάτι. ΩΠ 5. Θα πραγματοποιηθεί αν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Γεύμα στη πόλη .

vrontero..jpg

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ Μετά το πρωινό θα μεταβούμε με το πούλμαν προς τις λίμνες Πρέσπες. Πρώτα θα επισκεφθούμε στο χωριό Καλλιθέα το μουσείο του ΕΛΑΣ-ΕΑΜ –ΔΣΕ. θα συνεχίσουμε προς το χωριό Βροντερό όπου θα πεζοπορήσουμε μέχρι τη Σπηλιά του Κόκκαλη και το νοσοκομείου του ΔΣΕ. Ω.Π 2.30. Με πούλμαν θα μεταβούμε στο χωριό Πύλη από εκεί θα πεζοπορήσουμε μέχρι τη σπηλιά του Ζαχαριάδη και του στρατηγείου του ΔΣΕ ΩΠ 2 . θα συνεχίσουμε για τη Πικρολίμνη όπου θα πεζοπορήσουμε μέχρι τις Κρανιές ΩΠ 1.30 επιστροφή στη Πικρολίμνη με βάρκα όπου θα γευματίσουμε στη ταβέρνα του Χάσου και επιστροφή στη Φλώρινα.

..jpg

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Μετά το πρωινό θα μεταβούμε με το πούλμαν προς τις λίμνες Πρέσπες. . Η Πρέσπα βρίσκεται σε ύψος 850 μ , είναι ο μεγαλύτερος εθνικός δρυμός της Ελλάδας, ένα από τα ελάχιστα φυσικά καταφύγια για πουλιά και άλλα ζώα (περισσότερα από 250 είδη), πολλά από τα οποία είναι υπό εξαφάνιση. Μοναδικά πουλιά όπως οι ροδοπελεκάνοι, οι ερωδιοί και οι κορμοράνοι αγωνίζονται να επιβιώσουν σε ένα τοπίο ασύγκριτης ομορφιάς. Πρώτα θα επισκεφθούμε το κέντρο της περιοχής των Πρεσπών το χωριό Άγιος Γερμανός και την ομώνυμη εκκλησία του αγίου (σταυροειδή με τρούλο του 11ου αιώνα )με τα έντονα χρώματα του εσωτερικού της (φούξια, γαλάζιο ελεκτρίκ. Έπειτα θα ξεναγηθούμε στη περιοχή από την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών. θα επισκεφθούμε τον παραδοσιακό νερόμυλο, το παλιό αποστακτήριο και το πέτρινο μανιτάρι. Έπειτα θα πάμε στα Κρίνα θα περάσουμε τη πεζογέφυρα και θα πεζοπορήσουμε το γύρω το νησιού του Αγ΄. Αχίλλειου. Εδώ βρίσκονται τα ερείπια της περίφημης εκκλησίας του Αγίου Αχιλλείου. Χτισμένη από τον Τσάρο Σαμουήλ την πρώτη χιλιετία μΧ. θα ανακαλύψουμε δεκάδες «κρυφά» εκκλησάκια, αλλά και τη Μονή της Παναγιάς Πορφύρας του 15ου αιώνα. ΩΠ 2 Με το πούλμαν θα μεταβούμε στους Ψαράδες ,το μικρό χωριό που βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στη Μεγάλη Πρέσπα . Όσοι δε πεζοπορήσουν με τις μακρόστενες βάρκες θα δούν από κοντά τους θησαυρούς της λίμνης. Βραχογραφίες και ασκηταριά και μια τεράστια ρωγμή στον βράχο, 30 μέτρα πιο ψηλά θα δούνε την Παναγία την Ελεούσα η οποία στέκεται εκεί από το 1410. Οι υπόλοιποί θα πεζοπορήσουν προς το ακρωτήρι Ρότι θα δουν το ασκητάρι της Μεταμόρφωσης και επιστροφή ΩΠ 2.30. θα γευματίσουμε σε ταβέρνα στους Ψαράδες και επιστροφή στη Φλώρινα.

nymfaio1.jpg

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Μετά το πρωινό επίσκεψη στα Κορέστεια. Τα θρυλικά και παράλληλα ξεχασμένα Κορέστεια. βρίσκονται κοντά στην Καστοριά, και στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Θα μαγευτούμε αλλά και θα νιώσουμε θλίψη παρατηρώντας κάποια από τα πλίνθινα αυτά οικήματα κόκκινα στο χρώμα ασοβάντιστα τα οποία χτίστηκαν τον 19ο αιώνα. Ο κόσμος από την περιοχή άρχισε να φεύγει τόσο με την εσωτερική όσο και την εξωτερική μετανάστευση και τελικά εγκαταλείφθηκαν εντελώς κατά τον εμφύλιο πόλεμο 1946 – 1949 . Σήμερα στέκουν ακόμη αγέρωχα στον χρόνο ενώ κάποια άλλα να έχουν μετατραπεί πλέον σε άμορφες μάζες που δεν θυμίζουν σε τίποτα το ένδοξο παρελθόν. Συνεχίζουμε για πεζοπορία από το χωριό κρανίων για το παλιό Κρανιώνα ένα από τα εγκαταλειμμένα χωριά των Κορεστείων. Ω.Π 1.30. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το χωριό Σιάτιστα, το οποίο μετονομάστηκε Παύλος Μελάς προς τιμήν του αξιωματικού και ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα που θανατώθηκε στις 13 Οκτωβριού 1904, έπειτα από επιχείρηση οθωμανικού αποσπάσματος. Εκεί θα επισκεφθούμε το ιστορικό μουσείο . Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο αποτελεί αντιπροσωπευτικό κτίσμα τοπικής αρχιτεκτονικής των χωριών της ιστορικής περιοχής των Κορεστείων. Πρόκειται για διώροφο κτίσμα λόγω της κλίσης του εδάφους, όπου το ισόγειο είναι χτισμένο με λιθόκτιστους τοίχους, ο πρώτος όροφος με ελαφριά υλικά από πλίνθους και με τετράρριχτη ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη. Τα λιγοστά ανοίγματα ενώνουν την βαριά κατασκευή των τοίχων και δίνουν φρουριακή μορφή στον όγκο του. Μετά το γεύμα θα επιστρέψουμε στη Αθήνα.

Αρχηγοί Παπαγεωργίου Γιώργος 6932215512 – Τσιρταβή Αθανασία 6936732069

Κόστος εκδρομής : 235 ευρώ τα μέλη, 255 ευρώ τα μη μέλη σε δίκλινο δωμάτιο

Διαφορά μονόκλινου 60 ευρώ

Στην τιμή περιλαμβάνονται: Διαμονή στο ξενοδοχείο ΦΙΛΙΠΠΕΙΟΝ 3 αστέρων με πρωινό

Μετακινήσεις με το πούλμαν

Δεν περιλαμβάνει: Είσοδοι σε μουσεία. Κόστος ρεβεγιόν Ξεναγήσεις

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΕΣΠΕΣ Ένα μοναδικό χώρο που συνδυάζει σπάνια φυσική ομορφιά και τη δυνατότητα μιας εντυπωσιακής ξενάγησης από τον 11ο έως τον 19ο αιώνα αποτελούν οι Πρέσπες. Στην βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο συγκαταλέγονται η βασιλική του Αγ. Αχιλλείου, στο ομώνυμο νησί της Μικρής Πρέσπας (κτίσμα του τέλους του 10ου αιώνα) και τα μοναστικά κτίσματα στις όχθες της μεγάλης Πρέσπας, τα ασκηταριά της Μεταμόρφωσης (13ος αιώνας), της Παναγίας της Ελεούσας (αρχές 15ου αιώνα) και της Ανάληψης (τέλος 15ου αιώνα). Επίσης, οι μονόχωροι δρομικοί ναοί στον Άγιο Αθανάσιο Καλλιθέας και Οξυιάς, στην Αγία Παρασκευή έξω από το χωριό Μικρολίμνη, ή οι ναοί του τύπου της τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής, όπως ο Αγ. Γερμανός ο Μεγάλος στο ομώνυμο χωριό, η Αγ. Παρασκευή στο Λαιμό ή η Κοίμηση της Θεοτόκου στους Ψαράδες.

ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ Στη νησίδα της Πρέσπας, εκτός από την ύπαρξη της σημαντικής εκκλησίας του 10ου αιώνα μ.Χ. και του τάφου του Βούλγαρου τσάρου Σαμουήλ, έχουν αναφερθεί δείγματα κατοίκησης των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. Κατά τη διάρκεια των σύντομων ανασκαφικών ερευνών εντοπίστηκαν τοίχοι κτιρίων, πιθάρια, νομίσματα και άλλα μικροαντικείμενα της εποχής αυτής. Από τα ευρήματα ξεχωρίζουν τα ευσφράγιστα κεραμίδια, μία επιγραφή ρωμαϊκών χρόνων και δύο βωμοί.

ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ Σημειώνεται η ύπαρξη τείχους του οποίου η χρονολογία δεν προσδιορίζεται. Πιθανώς όμως είναι βυζαντινής εποχής αν το συσχετίσουμε με τους τρεις βυζαντινούς ναούς που υπάρχουν στην περιοχή

ΜΙΚΡΟΛΙΜΝΗ Έχει εντοπιστεί τείχος το οποίο όμως δεν έχει χρονολογηθεί.

ΨΑΡΑΔΕΣ Έχουν βρεθεί τοιχογραφίες και βραχογραφίες στη Νότια όχθη της Μεγάλης Πρέσπας. Η προστασία και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί για την περιοχή σημαντική προϋπόθεση για την ολοκληρωμένη τοπική ανάπτυξη, με δεδομένο τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής και την σημαντική πολιτιστική δημιουργία η οποία αναπτύσσεται διαχρονικά. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από την διαχρονική πολιτιστική της δραστηριότητα που αποτελεί ένα «προϊόν» υψηλής προστιθέμενης αξίας με διεθνή καταξίωση και αναγνώριση. Η περιοχή χαρακτηρίζεται επίσης από την εντυπωσιακή γραφικότητα των παραδοσιακών οικισμών που περιβάλλουν τις λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα. Οι σπουδαιότεροι από αυτούς είναι ο Άγιος Γερμανός, οι Ψαράδες, ο Λαιμός, η Μικρολίμνη, η Καλλιθέα, οι Καρυές και το Βροντερό. Οι προαναφερθέντες οικισμοί έχουν διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της εγκατάλειψής τους τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα μέχρι και τις μέρες μας. Η διάταξη των κτισμάτων στους παραλίμνιους οικισμούς (Ψαράδες, Μικρολίμνη, Άγιος Αχίλλειος) ακολουθεί όχι τον προσανατολισμό, αλλά την κλίση του εδάφους και την θέα προς τη λίμνη. Τα περισσότερα διώροφα σπίτια, τα οποία σχετίζονται με την άνθηση της λαϊκής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, αποτελούν τυπικά δείγματα αυτής παρά το γεγονός ότι η οικοδομική άνθηση στην απομονωμένη περιοχή των Πρεσπών πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση.

Tags: