facebooktwitteryoutube

ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΡΧΑΜΠΟΛΗΣ-ΣΤΕΙΡΑ

Sep 21st - All Day

 

ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗΝ Ν ΕΥΒΟΙΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ

Το πρωί θα αναχωρήσουμε από Ομόνοια 6.00 με ενδιάμεση στάση 6.30 στο Δημαρχείο Ηλιούπολης και θα κατευθυνθούμε  στην Αγ Μαρίνα όπου θα επιβιβαστούμε στο καράβι στις 8 για τα  μεταβούμε στα Ν Στείρα.

.jpg

Στην συνέχεια θα κατευθυνθούμε  για τα Παλιά Στείρα  όπου θα πεζοπορήσουμε στην Ακρόπολη των Στείρων Ω.Π 4

 _.jpg

Στην κορυφή του Αγίου Νικολάου ή Διακόφτι, σε ύψος 450 μέτρων, στο όρος Κλιόσι, βρίσκεται η Πύλη των Αρμένων ή Λαρμένων. Το κάστρο χτίστηκε πάνω στο τείχος της αρχαίας Ακρόπολης των Στυρών, κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, και η μεγαλιθική πύλη της σώζεται μέχρι σήμερα, προκαλώντας δέος και θαυμασμό στον επισκέπτη.

Οι Καταλανοί το 1300 μ.Χ. καταλαμβάνουν το κάστρο, το οποίο 73 χρόνια αργότερα (1373 μ.Χ.) το μεταβιβάζουν με πώληση στους Ενετούς. Εν συνεχεία, μετά την κατάληψη της Εύβοιας από τους Οθωμανούς, το 1470 μ.Χ., το οχυρό περνάει στα χέρια των Τούρκων.

Είναι τόση μεγάλη η ιστορία της ευρύτερης περιοχής και κρύβει τόσο μυστήριο, που συναρπάζει τον επισκέπτη και αναστατώνει τις αισθήσεις του από την πρώτη στιγμή. Σε αυτόν τον λόφο του μυστηρίου κατοικεί ο μύθος του δράκου, τόσο παλιός όσο και η ιστορία των πρώτων κατοίκων που εγκαταστάθηκαν στην Νότια Εύβοια. Εκτός από την μεγαλιθική Πύλη των Αρμένων , εδώ συναντάς και τα ρωμαϊκά λατομεία, από όπου γινόταν η εξόρυξη του παγκοσμίως γνωστού Στυραϊκού μαρμάρου cipollino, καθώς και το εξωκλήσι της Παναγίας, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.  Σε αυτή την περιοχή, εκατοντάδων στρεμμάτων, βρίσκεται συγκεντρωμένη όλη η πλούσια ιστορία της περιοχής, που στέκεται δεσποτικά εκεί ψηλά και επιμένει στο πέρασμα των αιώνων, περιμένοντας τον σημερινό και μελλοντικό επισκέπτη, ώστε να ανακαλύψει το απόκρυφο μυστήριο και τις ομορφιές της. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις 25 Ιανουαρίου του 2011, με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, εγκρίθηκε η προσωρινή οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου του λόφου Αγίου Νικολάου Στύρων και των παρακείμενων ρωμαϊκών λατομείων της περιοχής Καψάλων.

 _.jpg

Μετά το μπάνιο στην Κάρυστο και το φαγητό θα τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο.  Το απόγευμα όσοι επιθυμούν θα μεταβούμε με το πούλμαν στους Μύλους  και θα πεζοπορήσουμε στα αρχαία λατομεία ΩΠ 1.30

 .jpg

 Τα αρχαία λατομεία βρίσκονται στο πάνω μέρος της κοιλάδας των Μύλων. Οι Κύλινδροι είναι το σπουδαιότερο λατομείο της περιοχής. Πάνω από το λατομείο, εκεί όπου συνεχίζει το μονοπάτι προς την Όχη, δεσπόζουν τα μεγάλα βράχια της Κακιάς Σκάλας. Σώζεται ακόμη ένα μεσαιωνικό καλντερίμι, που περνά ανάμεσα από επιβλητικούς γκρεμούς. Η περιοχή της Κακιάς Σκάλας είναι τόπος φωλιάσματος για αρπακτικά πουλιά όπως ο σπιζαετός και ο φιδαετός.Κατά τη φθινοπωρινή μετανάστευση μπορεί κανείς να κάνει παρατήρηση πουλιών, χρυσαετών, όρνιων, σφηκιάρηδων και άλλων σπάνιων αρπακτικών. Επιπροσθέτως, τα μεγάλα βράχια είναι καταφύγια για πολλά σπάνια αγριολούλουδα.

Κατά την αρχαιότητα, η νότια Καρυστία ήταν διάσημη για το μάρμαρο της. Τα αρχαία λατομεία της Όχης βρίσκονται στις νότιες πλαγιές της, μεταξύ των χωριών Μεκουνίδα και Αετού. Ο Στράβων γράφει για τους περίφημους, «καρυστινούς κίονες» οι οποίοι ήταν μονόλιθοι. Ήταν τόσο εντατική η λατομική δραστηριότητα ώστε στο Μαρμάρι, τον κύριο κόμβο εξαγωγής καρυστινού μαρμάρου, υπήρχε ναός για τη λατρεία του Μαρμαρίνου Απόλλωνα. Η εντατική εξόρυξη του μαρμάρου πρέπει να έγινε κυρίως τη Ρωμαϊκή εποχή. Στην εποχή του Ιουλίου Καίσαρα (60-44 π.Χ.) και του Αυγούστου, το καρυστινό μάρμαρο ήταν περιζήτητο στη Ρώμη, κυρίως για την κατασκευή μονολιθικών κιόνων. Χρησιμοποιούνταν επίσης σε επενδύσεις τοίχων και δαπέδων. Ακόμα και σήμερα στο Μοναστηράκι της Αθήνας, μπορεί κανείς να θαυμάσει μονολιθικούς κίονες καρυστινού μαρμάρου στη βιβλιοθήκη του Αδριανού. Το αξιολογότερο μνημείο της αρχαίας λατομίας βρίσκεται στη θέση Κύλινδροι Μύλων. Εδώ διατηρούνται, στη θέση όπου λαξεύτηκαν από το μητρικό πέτρωμα, γιγάντιοι μονολιθικοί κίονες μήκους 12 μέτρων, οι κύλινδροι, όπως τους αποκαλούν οι ντόπιοι. Το πιο ενδιαφέρον από όλα, είναι η πιθανότητα σύνδεσης των αρχαίων λατομείων με τα δρακόσπιτα της νότιας Εύβοιας. Υπάρχει η θεωρία ότι τα δρακόσπιτα ήταν ναοί αφιερωμένοι στον προστάτη των λατόμων Ηρακλή, που θωρώντας τους από μακριά τους έδινε κουράγιο και δύναμη για να συνεχίσουν το πολύμοχθο έργο τους. Ένας στρατιωτικός συναγερμός, ίσως η απειλή της πτώσης της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, τον 3ο αιώνα μ.Χ., είχε αποτέλεσμα την αποχώρηση της ρωμαϊκής φρουράς και την παύση της λειτουργίας των λατομείων. Το βράδυ ελεύθερο στην Κάρυστο.

.jpg

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Μετά το πρωινό θα αναχωρήσουμε από την Κάρυστο για το χωριό  Θύμι  όπου εκεί θα ξεκινήσει η πεζοπορία μας στο φαράγγι της Αρχάμπολης

 -_.jpg

Το φαράγγι της Αρχάμπολης βρίσκεται στη βορειοανατολική μεριά της Όχης, εφτά χιλιόμετρα νότια από το ακρωτήριο του Καφηρέα.  Το μικρό φαράγγι έχει μοναδική άγρια ομορφιά. Κατακόρυφοι κοφτοί βράχοι στριφογυρίζουν δημιουργώντας ένα μοναδικό τοπίο που καταλήγει σε μια μικρή ονειρεμένη παραλία. στην οποία θα κολυμπήσουμε μετά την πεζοπορία ΩΠ.4  Κοιτώντας από ψηλά, κατά μήκος του φαραγγιού, διακρίνει κανείς απομεινάρια ενός αρχαίου πολιτισμού, τα τείχη μιας αρχαίας πόλης. .Τα οικοδομικά λείψανα που ανασκάφηκαν στην Αρχάμπολη ταυτίσθηκαν από τον Αμερικανό αρχαιολόγο D. Keller με την αρχαία πόλη Αιγές, που αναφέρει ο Όμηρος. Ο ίδιος ερευνητής σε δημοσίευσή του πριν από την έναρξη της ανασκαφικής έρευνας έκανε λόγο για τα σπήλαια που υπάρχουν στη χαράδρα και για τη λατρεία του Διονύσου σε αυτά. Στην ευρύτερη περιοχή όμως του Καφηρέα αναφέρονται από τις αρχαίες πηγές διάφορες πόλεις, αλλά και λοιμοκαθαρτήριο, καθώς και ένα ιερό σπήλαιο. Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι εδώ βρισκόταν ένα αρχαίο λιμάνι με ιερά και ορυχεία. Τα ίχνη από σκωριές σιδήρου που συναντά κανείς στην παραλία και ανάμεσα στα ερείπια επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μεταλλουργικών δραστηριοτήτων πριν ο χώρος εγκαταλειφθεί. Άλλα κτήρια σε διπλανό χώρο τοποθετούνται χρονολογικά στην ύστερη ελληνιστική περίοδο και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται και στα ρωμαϊκά χρόνια. Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, άγνωστο πότε ακριβώς, φαίνεται ότι ο χώρος εγκαταλείφθηκε. Ο λόγος της εγκατάλειψης δεν είναι γνωστός, η ύπαρξη όμως ενός διαμελισμένου σκελετού και άλλων οστών άτακτα ριγμένων μέσα σε ένα κτήριο οδηγεί στην υπόθεση ότι η εγκατάλειψη έγινε βίαια, ίσως έπειτα από καταστροφικό σεισμό ή εχθρική εισβολή. Από την ιστορία είναι γνωστό ότι η περιοχή αυτή είχε λεηλατηθεί από το Μιθριδάτη και από πειρατές το 80 π.Χ

Αν και περιηγητές του 19ου αιώνα κάνουν αναφορές για την περιοχή και μιλούν για έναν ενδιαφέροντα και σπουδαίο χώρο, ωστόσο αυτός παρέμεινε άγνωστος στους περισσότερους αρχαιολόγους. Την περιοχή επισκέφθηκε το 1972 ο Άγγελος Χωρέμης, ενώ περίπου 15 χρόνια αργότερα (1986) το χώρο ερεύνησε και ο Αμερικανός αρχαιολόγος D. Keller. Η ανασκαφική έρευνα ξεκίνησε το 1989 υπό την αιγίδα της ΙΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, φέρνοντας στο φως τα σημαντικά αρχιτεκτονικά λείψανα. Στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχάμπολης σώζονται τα ερείπια οργανωμένου οικιστικού συνόλου, που περιλαμβάνει οικίες, εργαστήρια μεταλλουργίας, δρόμους και οχυρωματικά έργα. Τα αρχαία κατάλοιπα βρίσκονται σε διάφορες κοντινές θέσεις στη χαράδρα της Χαρχάμπολης ή Αρχάμπολης στην περιοχή του Καφηρέα.

Σε ένα βραχώδες κωνικό έξαρμα, στην «ακρόπολη», πάνω από την ακτή και σε απόσταση 1,5 χιλ. αποκαλύφθηκαν κτήρια ενός οικισμού, δρόμοι και εργαστήρια μεταλλουργίας. Η ακρόπολη προστατευόταν από οχυρωματικά έργα. Σε ένα άλλο πλάτωμα διαστάσεων 15 x 20 μ., το οποίο βρίσκεται 100 μ. περίπου πίσω από τη χαράδρα και σε ύψος 11 μ. από το επίπεδο της κοίτης του ποταμού (ο οποίος διασχίζει όλη τη χαράδρα), βρέθηκε ένα μνημειώδες οικοδόμημα. Η κατασκευή του με μεγάλους ογκόλιθους πάνω στο φυσικό βράχο θυμίζει τα λεγόμενα «δρακόσπιτα» της Εύβοιας. Στην κλασική περίοδο το κτήριο αυτό χρησιμοποιήθηκε πιθανόν ως λατρευτικός χώρος. Στοιχεία, όπως ένας αποθέτης, ένας βόθρος θυσιών και η μεγαλιθική κατασκευή του, καθώς και η ύπαρξη σχισμής στο βράχο του δαπέδου του, οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα. Στον 4ο-3ο αι. π.Χ. προστέθηκαν στο κτήριο και άλλοι χώροι, που ίσως αποτέλεσαν ενιαίο οικιστικό σύνολο και ανήκαν σε αγροικία με μεταλλευτική κυρίως δραστηριότητα.

Σε πλάτωμα απέναντι από το προηγούμενο ήλθαν στο φως τα θεμέλια άλλων κτηρίων με εσωτερικά χωρίσματα, αλλά και δεξαμενών. Τα κτήρια είχαν χρησιμοποιηθεί σε δυο φάσεις και οι τοίχοι τους ήταν θεμελιωμένοι πάνω στο φυσικό βράχο. Κατασκευάσθηκαν στην ύστερη ελληνιστική περίοδο και συνέχισαν να χρησιμοποιούνται και στα ρωμαϊκά χρόνια. Ο οικισμός αυτός πρέπει να εγκαταλείφθηκε βίαια, όπως δείχνουν η εύρεση στο έδαφος ενός σκελετού, που δε σχετίζεται με τάφο, καθώς και η αποκάλυψη διάσπαρτων ανθρώπινων οστών μέσα στη μια δεξαμενή.

Λίγα ήταν τα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών. Η κεραμική ήταν πολύ φτωχή, βρέθηκαν ωστόσο νομίσματα της Καρύστου και της Ευβοϊκής Συμπολιτείας, καθώς επίσης και ένα χρηστικό ανοικτό μολύβδινο σκεύος. Η χρονολόγηση των λιγοστών ευρημάτων έδωσε τα χρονικά όρια του οικιστικού συνόλου, από τον 5ο έως τον 1ο αι. π.Χ. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν ενδείξεις, ότι πρέπει να υπήρχε και μια αρχαϊκή φάση, η οποία δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί ή έχει ήδη καταστραφεί κατά την αρχαιότητα. Ένα από τα επιφανειακά ευρήματα στην «ακρόπολη» ήταν το τμήμα ενός πίθου με ενεπίγραφη παράσταση πιθανόν αρματοδρομίας του 6ου αι. π.Χ. Αυτό που πρέπει να διερευνηθεί και να διασαφηνισθεί είναι, αν η Αρχάμπολη αποτέλεσε οργανωμένη πόλη ή απλώς ένα μικρό οικισμό μεταλλωρύχων, στον οποίο ήταν εγκατεστημένοι και δούλοι εργάτες.

 Στις μεγάλες ορθοπλαγιές του φαραγγιού φύονται βραχόφιλα και ενδημικά φυτά. Αυτά τα άγρια βράχια και η δυσπρόσιτη θέση τους ευνοούν την επιβίωση ορισμένων σπάνιων πουλιών. Στην Αρχάμπολη συναντά κανείς τα είδη της «πέτρας και της θάλασσας». Πολλά ζώα του φαραγγιού φωλιάζουν στις σπηλαιώσεις και στις τρύπες των βράχων.Το ρέμα της Αρχάμπολης δημιουργεί μαιανδρισμούς μέσα στην πέτρα

Εδώ υπάρχουν σπάνια πουλιά σαν το μπούφο, διάφορα είδη αρπακτικών όπως το βραχοκιρκίνεζο, ο πετρίτης κ.α.

 Στην συνέχεια θα επιστρέψουμε στην Κάρυστο για φαγητό και μετά θα αναχωρήσουμε για το Μαρμάρι  όπου στις 20.30  θα πάρουμε το καραβάκι για την  Ραφήνα Εκεί στις21.30 θα μας παραλάβει το πούλμαν για να επιστρέψουμε Ηλιούπολη και  Ομόνοια

Αρχηγός πεζοπορίας Σχίζας Γιάννης

 Συνοδός Τσιρταβή Αθανασία 6936732069

Δηλώσεις συμμετοχής 2105224924-6957818001

Κόστος εκδρομής :    75  ευρώ τα μέλη,  85 τα μη μέλη 

Προκαταβολή 25  ευρώ στο λογαριασμό του συλλόγου  στην τράπεζα Πειραιώς  αριθ.  5066-070982-560   IBAN GR 40 0172 0660 0050 6607 0982-560  μέχρι τις  18-9-2019

Στην τιμή περιλαμβάνονται:

Διαμονή στο ξενοδοχείο Γαλαξίας  3 αστέρων με πρωινό

Μετακινήσεις με το πούλμαν στην Εύβοια

Μεταφορά με πούλμαν   Αθήνα –Αγ  Μαρίνα και επιστροφή Ραφήνα Αθήνα

Tags: