facebooktwitteryoutube

Ηφαίστειο Σουσάκι– Γεράνεια

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

 Ηφαίστειο Σουσάκι- Πεζοπορία στα Γεράνεια

Αναχώρηση στις 7 π.μ από το Δημαρχείο  με κατεύθυνση  τους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας όπου  εκεί κοντά σε  υψόμετρο 180 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, θα δούμε το Σουσάκι, ένα άγριο θησαυρό που ελάχιστοι γνωρίζουν.

 

.jpg

 

Πρόκειται για το ηφαίστειο Κρομμυωνίας, το οποίο ανήκει στο ίδιο ηφαιστειακό τόξο με τα ηφαίστεια των Μεθάνων, της Αίγινας, του Πόρου, της Νισύρου και της Σαντορίνης.  Παρότι η τελευταία ηφαιστειακή έκρηξη στην περιοχή έγινε πριν από 2,7 εκατ. χρόνια, το ηφαίστειο εμφανίζει ακόμα εντονότατη μετα-ηφαιστειακή δραστηριότητα με εκπομπή θερμών αερίων, κυρίως διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και υδροθείου, ενώ η θερμοκρασία στην πλαγιά του φτάνει ακόμη και τους 42 βαθμούς Κελσίου. Το στοιχείο που κάνει το ηφαίστειο ξεχωριστό είναι ότι δεν έχει κρατήρα ή καλντέρα, αλλά δεκάδες τρύπες (στόμια) από τις οποίες εκλύεται διοξείδιο του άνθρακα και θείο. Με το πέρασμα των αιώνων, ο κρατήρας έδωσε τη θέση του σε δύο χαράδρες, περικυκλωμένες από πευκοδάση και ελαιώνες. Η παρουσία του ηφαιστείου γίνεται αισθητή από την έντονη δυσοσμία του θειαφιού, ενώ τα αέρια προκαλούν αποσάθρωση στα πετρώματα δημιουργώντας εντυπωσιακούς σχηματισμούς.

Στην συνέχεια θα κατευθυνθούμε προς τα Γεράνεια όρη τα οποία  εκτείνονται από τα Μέγαρα μέχρι το Λουτράκι και το Ηραίο (ακρωτήριο Μαλαγκάβι). Περιβάλλονται από το Σαρωνικό, τον Κορινθιακό και τον κόλπο των Αλκυονίδων. Είναι κατάφυτα από πεύκα (Χαλέπιος Πεύκη) και τα ψηλότερα σημεία τους σκεπάζει η κεφαλληνιακή ελάτη. Η θαμνώδης βλάστηση είναι πλούσια και έχουν καταγραφεί 950 είδη και υποείδη φυτών, πολλά από αυτά σπάνια. Πλατάνια βελανιδιές, πουρνάρια, αριές και μυρτιές συμπληρώνουν τη χλωρίδα του βουνού. Την πανίδα τους αποτελούν τσακάλια, αλεπούδες, λαγοί, γεράκια κ.ά. Η περιοχή έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευμένων Περιοχών (Natura 2000). Από τα έγκατα των Γερανείων προέρχεται το ιαματικό νερό και το φημισμένο επιτραπέζιο μεταλλικό νερό του Λουτρακίου.

Σύμφωνα με το μύθο το όνομα του βουνού προέρχεται από τους γερανούς (πουλιά με μακρύ λαιμό). Κατά τον κατακλυσμό, την εποχή του Δευκαλίωνα, ο Μέγαρος, γιος του Δία και της νύμφης Σιθνίδας, για να σωθεί κολύμπησε προς τις κορυφές του βουνού οδηγούμενος από τις κραυγές των γερανών που πετούσαν από επάνω του

 

_.jpg

Εκεί από  την  Μονή Οσίου Παταπίου  θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας  μέχρι το χωριό  Πίσια.

  Πολύ όμορφη διαδρομή με θαυμάσια θέα η οποία διασχίζει κάθετα τα Γεράνεια. Με εναλλαγή τμημάτων με θαμνώδη βλάστηση και τμημάτων πευκοδάσους και ελατοδάσους. Το μικρό οροπέδιο γύρω από την Πίντιζα, που το περιβάλουν έλατα, είναι πανέμορφο. Εντυπωσιακή η θέα είτε προς την πλευρά του Κορινθιακού κόλπου είτε προς την πλευρά του κόλπου των Αλκυονίδων. Το μονοπάτι έχει  πυκνή σήμανση με τετράγωνες κίτρινες πινακίδες σε άσπρο και μαύρο φόντο. Η διαδρομή είναι  περίπου 7000μ. Υψομετρική διαφορά : +/-520μ Μετά την πεζοπορία θα φάμε στο χωριό Πίσια και θα επιστρέψουμε στη Αθήνα.

 

.jpg

 Β.Δ 1 ωρες πορειας 3,30 με 4

Αρχηγός Χειμωνάκη Αναστασία

Δηλώσεις συμμετοχής  2105224924-6957818001 

Τιμή συμμετοχής : μελή 18 ευρώ - μη μέλη 20  ευρώ-   Άνεργοι, φοιτητές  και νέοι  κάτω  των 25 ετών  15 ευρώ με κατάθεση  στο λογαριασμό του συλλόγου  στην τράπεζα Πειραιώς  αριθ.  5066-070982-560   IBAN GR 40 0172 0660 0050 6607 0982-560  μέχρι τις  23-2-2018

Tags: