facebooktwitteryoutube

ΚΙΣΑΒΟΣ

Oct 27th - All Day

ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΉ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΙΣΣΑΒΟ

ΣΑΒΒΑΤΟ-ΚΥΡΙΑΚΗ  27-28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 

Αναχωρούμε το Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2018 με πούλμαν στις 07:00 από το Δημαρχείο της Ηλιούπολης και μέσω της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης θα κατευθυνθούμε προς το Συκούριο του Ν. Λάρισας. Από το Συκούριο συνεχίζουμε τη διαδρομή μας προς το χωριό Σπηλιά 850m, που είναι το ορμητήριο των ορειβατών του Κισσάβου. Στο σημείο αυτό το πούλμαν θα αφήσει την ορειβατική ομάδα, η οποία θα πεζοπορήσει μέχρι το καταφύγιο του Κισσάβου στη θέση Κάναλος 1.604m.

Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2018

.jpg

 

Περιγραφή της Διαδρομής της 1ης ημέρας.

Η πορεία είναι εύκολη, ανοδική με υψομετρική διαφορά 745m και μήκος περίπου 6.070m. Η χρονική διάρκεια είναι περίπου 3h  με μέτριο περπάτημα χωρίς στάσεις ή εναλλακτικά 4h με στάσεις.

 

Από την πλατεία του χωριού Σπηλιά παίρνουμε τον κατηφορικό δρόμο στα αριστερά και αφού περάσουμε μπροστά από μια μεγάλη βρύση ο δρόμος στρίβει αριστερά κάνοντας μια φουρκέτα. Σε περίπου 300 m από τη στροφή του δρόμου συναντάμε ταμπέλα που υποδεικνύει την αρχή του μονοπατιού στα δεξιά μέσα στο δάσος.

Είμαστε στο μονοπάτι της Συναχόβρυσης, το οποίο ανελίσσεται στις δυτικές και νότιες πλευρές του κύριου όγκου του Κισσάβου και του κώνου της κορυφής.

 

Προσπερνάμε μια περίφραξη που συναντάμε από μια ξύλινη σκάλα και συνεχίζουμε ανηφορικά ακολουθώντας τα σημάδια. Κινούμαστε σε ένα ευκρινώς σηματοδοτημένο μονοπάτι μέσα σε πανέμορφο δάσος από τεράστια πουρνάρια που έχει χαρακτηριστεί ως «αισθητικό άλσος». Η θέα είναι υπέροχη σε όλο το μήκος της διαδρομής έχοντας τον κώνο της κορυφής να δεσπόζει επιβλητικός στα αριστερά μας και τις νότιες και νοτιοδυτικές πλαγιές του βουνού στα δεξιά μας. Το μονοπάτι καταλήγει σε χωματόδρομο μπροστά από το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Ακολουθούμε τον χωματόδρομο προς τα αριστερά για λίγα μέτρα και αμέσως στρίβουμε δεξιά σε άλλο χωματόδρομο που συναντάμε. Ανηφορίζουμε γλυκά και αφήνουμε τον δρόμο για να βγούμε από το δάσος και να πιάσουμε την ανηφορική πέτρινη πλαγιά.

 

Βρισκόμαστε στην περιοχή  «πλάκες», όπου το μονοπάτι είναι πολύ καλά διατηρημένο και με διαδοχικά ζικ- ζακ μας ανεβάζει ομαλά στην πλαγιά. Στο τέλος του δάσους συναντάμε το φαρδύ δρόμο που πηγαίνει στο καταφύγιο και τον διασχίζουμε κάθετα. Ακολουθώντας τα σημάδια και τους στύλους της σήμανσης με κατεύθυνση ανατολική συνεχίζουμε την ανάβαση, περνάμε άλλες δυο φορές τον δρόμο (την δεύτερη υπάρχει και πηγή σε κιόσκι), ενώ την τρίτη και τελευταία φορά που συναντάμε τον δρόμο μας οδηγεί μέχρι το καταφύγιο του ΕΟΣ Λάρισας. Εδώ το τοπίο είναι αλπικό και μέχρι την κορυφή του Κισσάβου (Πρ. Ηλίας 1978m).

 

Όσοι δεν θέλουν να πεζοπορήσουν την διαδρομή της 1ης ημέρας μπορούν να πάνε κατ’ ευθείαν στο καταφύγιο με το πούλμαν, το οποίο θα μεταφέρει τις αποσκευές, που δεν θα χρειαστούμε για τη συγκεκριμένη διαδρομή της 1ης ημέρας.

 

Το βράδυ θα δειπνίσουμε και θα διανυκτερεύσουμε στο καταφύγιο. Πρέπει ο καθένας να έχει ένα ζευγάρι σεντόνια, μια μαξιλαροθήκη, ένα ζευγάρι σαντάλια και φακό.  

Το ορειβατικό καταφύγιο διαθέτει 46 κλίνες, μπάνια και κουζίνα για μαγείρεμα, ενώ η πρόσβαση μπορεί να γίνει -εκτός από τα μονοπάτια- και οδικώς.

 

Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2018

 

Περιγραφή της Διαδρομής της 2ης ημέρας.

Τη 2η ημέρα, αφού πάρουμε το πρωινό μας στο καταφύγιο, θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία με κατεύθυνση βορειοανατολικά προς τις ακτές του Αιγαίου.

           

Από το καταφύγιο του ΕΟΣ Λάρισας 1.604m μέχρι το παραλιακό χωριό Στόμια 5m στις ακτές του Αιγαίου η πορεία είναι ως επί το πλείστον καθοδική εύκολη έως μέτρια με υψομετρική διαφορά 1.599m και μήκος περίπου 10.740m. Η χρονική διάρκεια είναι περίπου 4h  με μέτριο περπάτημα χωρίς στάσεις ή εναλλακτικά 5h με στάσεις.

 

Ακολουθούμε μια θαυμάσια, πυκνά σηματοδοτημένη και κατάφυτη διαδρομή, στις πυκνοδασωμένες πλαγιές του βορειοανατολικού Κισσάβου από τη θέση Κάναλος μέχρι το χωριό Στόμιο. Η διαδρομή είναι υπέροχη με δάση από καστανιές, βελανιδιές, οξιές, πεύκα, έλατα και πλήθος άλλων δένδρων, με άφθονα τρεχούμενα νερά και τεράστια πλατάνια στα ρέματα. Προς το τέλος της διαδρομής συναντάμε κι ένα όμορφο καταρράκτη και καταλήγουμε στο ρέμα της Κακόσκαλας που καταλήγει στο τέλος της διαδρομής.

 

Θα γευματίσουμε στο χωριό στόμιο δίπλα στην παραλία και στην συνέχεια θα επιστρέψουμε στην Αθήνα.

Κόστος εξόρμησης 45 ευρω τα μέλη 65 ευρω τα μη μέλη

Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.2105224924 η 6957818001

Ωρες επικοινωνίας 9 με 2 και 6 με 9

 

 

Λίγα Λόγια για τον Κίσσαβο

Ο Κίσσαβος, πατρίδα του μυθικού ήρωα Φιλοκτήτη, είναι βουνό της Θεσσαλίας, γνωστό επίσης με το όνομα Όσσα. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά του νομού Λάρισας και νότια του Ολύμπου, του οποίου αποτελεί συνέχεια γεωλογικά και από τον οποίο χωρίζεται από την κοιλάδα των Τεμπών. Έχει μέγιστο υψόμετρο στα 1.978m (Πρ. Ηλίας).

 

Ο Κίσσαβος βλέπει δυτικά τον κάμπο της Λάρισας, νότια τον κάμπο της Αγιάς και ανατολικά το Αιγαίο, όπου καταλήγουν οι πλαγιές του, σχηματίζοντας ορμίσκους. Το βουνό χωρίζεται σε δύο μέρη από μια κοιλάδα, η οποία ονομάζεται στα βόρεια "Μεγάλο Φαράγγι" και στα νότια "Μεγάλο Ρέμα".

Στις περισσότερες πλευρές της και κυρίως στις ανατολικές, υπάρχουν εντυπωσιακές χαράδρες με ορμητικούς χείμαρρους, ομορφότερη από τις οποίες είναι η χαράδρα της Καλυψούς με ένα τοπίο που συμπληρώνεται από καταρράκτες, λίμνες και απότομα βράχια.

 

Τα πυκνά δάση από έλατα, οξιές, δρύες, καστανιές και τα άφθονα νερά του, του προσδίδουν ένα ποιητικό μεγαλείο και τον χαρακτηρίζουν ως Βοτανικό Κήπο με πολλούς υδάτινους δρόμους, λίμνες και φαράγγια.

Μία έκταση 16.900 εκταρίων στο ΒΑ τμήμα του βουνού έχει χαρακτηριστεί Αισθητικό δάσος και αποτελεί ένα από τα 19 αισθητικά δάση της Ελλάδας, έχοντας ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο προστασίας «ΦΥΣΗ 2000» (NATURA 2000), ως περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους.

 

Η χλωρίδα του Κισσάβου χαρακτηρίζεται από την αφθονία και την ποικιλία της βλάστησής του. Αείφυλλα-πλατύφυλλα, όπως αριές, κουτσουπιές, κουμαριές, ρείκια αλλά και άφθονα ποώδη (θυμάρι, ρίγανη) φύονται χαμηλά στο βουνό ενώ ψηλότερα επικρατούν οι βελανιδιές, οι καστανιές, οι κρανιές, τα σφενδάμια, οι φράξοι, οι φλαμουριές καθώς και η μαύρη πεύκη, με την οποία αναδασώθηκε ένα μικρό τμήμα αυτής της ζώνης. Από τα 500 ως τα 1600μ., κυρίως στις βόρειες και ανατολικές πλαγιές του βουνού, κυριαρχεί η οξιά είτε σε αμιγή δάση είτε σε μικτά με ελάτη. Στα βόρεια υπάρχουν πολλά καστανοπερίβολα, από τα οποία αποκλειστικά σχεδόν, παράγονται κάστανα και ελάχιστη ξυλεία.

 

Περιορισμένη είναι η εμφάνιση της ιπποκαστανιάς (Aesculus hippocastanum), που αποτελεί σπάνιο είδος, ως αυτοφυές. Έπειτα από μακρύ χρονικό διάστημα υπερεκμετάλλευσης επανεγκαθίστανται έλατα, τα οποία αποτελούν το 13% της δασοκάλυψης του αισθητικού δάσους του Κισσάβου.

 

Μεγάλη ποικιλία ειδών συναντάται και πάνω από το δασοόριο, που αρχίζει η αλπική ζώνη. Τέλος, σε τμήμα του δάσους επιτρέπεται ελεγχόμενα το κυνήγι.

 

Στους ορεινούς όγκους του Κισσάβου υπάρχουν αγριογούρουνα ζαρκάδια, λαγοί, φασιανοί, πέρδικες.

 

Συνοδός Βουνού (Αρχηγός): ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

 
 
 
Tags: