facebooktwitteryoutube

ΚΙΣΑΒΟΣ

 ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΙΣΣΑΒΟ

ΣΑΒΒΑΤΟ-ΚΥΡΙΑΚΗ  27-28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 

Αναχώρηση στις 06.30 από το Δημαρχείο της Ηλιούπολης και μέσω της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης θα κατευθυνθούμε προς την Αγιά του Ν. Λάρισας

Η α ομάδα θα περιηγηθεί το χωριό Αγιά. Θα επισκεφθεί το αρχοντικό Αλεξούλη και τον Αγ. Αντώνιο μεταβυζαντινής περιόδου. Θα  περιηγηθεί στο κέντρο όπου θα δει εξωτερικά και άλλα αρχοντικά.

 

 .jpg

 

 Η β ομάδα θα συνεχίσει με το πούλμαν για το χωριό Μεγαλόβρυσο και θα πεζοπορήσει κατηφορικά  σε λιθόστρωτο μονοπάτι προς το χωριό Αγιά μία διαδρομή με πληροφοριακές  πινακίδες για τα είδη φυτών κατά μήκος του μονοπατιού Ω.Π 1 ΥΔ- 400 μ- Μ.Δ 3 χιλιομ. Στην συνέχεια όλοι μαζί θα πάμε με το πούλμαν στο χωριό Μελιβοία

 Εκεί η α ομάδα θα περιηγηθεί το χωριό Μελίβοια το οποίο φωλιάζει στους καταπράσινους πρόποδες του Ανατολικού Κισσάβου με απαράμιλλη θέα στο Αιγαίο Πέλαγος  Οι κάτοικοι της Μελιβοίας ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και καλλιεργούν κυρίως κάστανα, ελιές, μήλα και κεράσια.

 MELIBOIA4.jpg

 Εκεί η α ομάδα θα περιηγηθεί το χωριό Μελίβοια το οποίο φωλιάζει στους καταπράσινους πρόποδες του Ανατολικού Κισσάβου με απαράμιλλη θέα στο Αιγαίο Πέλαγος  Οι κάτοικοι της Μελιβοίας ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και καλλιεργούν κυρίως κάστανα, ελιές, μήλα και κεράσια.

 

 

. katarraktis.jpg_.jpg

 Θα επισκεφθεί  την έκθεση "Κάστρο Βελίκας, ένας οχυρωμένος οικισμός της εποχής του Ιουστινιανού" στο παλιό σχολείο κάτω από την πλατεία και στην συνέχεια  το Κάστρο της Μελιβοίας, κοντά στον παραθαλάσσιο οικισμό της Βελίκας. .Η τοποθεσία του κάστρου υποδηλώνει την ύπαρξη της θέσης της αρχαίας Μελιβοίας. Ως προς την τοιχοδομία του διακρίνονται διαφορετικές φάσεις, που χρονολογούνται από την αρχαία ως τη βυζαντινή περίοδο. Το παρόν οχυρωματικό έργο τοποθετείται χρονικά στα παλαιοχριστιανικά χρόνια, επί αυτοκράτορα Ιουστινιανού και ως τώρα έχει αποκαλυφθεί η νότια και η ανατολική πλευρά του, με μέγιστο ύψος τειχών τα 3μ., με τρεις πύργους και δύο πύλες. Κοντά στη βόρεια πύλη έχει ανακαλυφθεί τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική του 6ου αιώνα. Έξω από το κάστρο έχει εντοπισθεί και τμήμα νεκροταφείου του ίδιου αιώνα.  Εντός του κάστρου εντοπίστηκαν ίχνη πυκνής κατοίκησης, ενώ αποκαλύφθηκαν προς τη νότια είσοδο χώροι που παραπέμπουν σε στρατιωτική χρήση, αλλά και οικιστικά οικοδομήματα κοντά στη νότια πλευρά του τείχους. Στο ανατολικό τμήμα οι αρχαιολόγοι ανέσκαψαν κτίρια μεγάλων διαστάσεων αποθηκευτικού χαρακτήρα. Έπειτα θα επισκεφθεί το χωριό Βελίκα ένα από τα ομορφότερα παραθαλάσσια θέρετρο του Νομού Λάρισας, που λούζετε, στα βαθιά γαλάζια νερά του Αιγαίου, μέσα σε περιβόλια από μηλιές, κερασιές, κάτω από το πράσινο δάσος του βουνού. Μπορεί να κάνει ένα περίπατο στο ρέμα της Βελίκας.


_.jpg

 

Η β ομάδα θα πεζοπορήσει κατηφορικά  μέχρι το χωριό Βελίκα σε διαμορφωμένο λιθόστρωτο μονοπάτι με παγκάκια και κρήνες .Το μονοπάτι περνάει μέσα από την καρδιά του ρέματος της Βελίκας, με υπέροχα τοπία με δάση από πλατάνια, καρυδιές, καστανιές και πυκνές φτέρες.  Ω.Π 2.30- ΥΔ -360- Μ.Δ 8 χιλιομ.

MELIBOIA2.jpg

 

Όταν συναντηθούμε οι 2 ομάδες θα πάμε για  φαγητό στην Βελίκα η στο Κόκκινο Νερό  και θα καταλήξουμε στο Στόμιο για διανυκτέρευση.

 ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 Μετά το πρωινό όλοι θα πάμε με το πούλμαν  στο καταφύγιο Κισσάβου στην τοποθεσία Κάναλος όπου  η α ομάδα θα ξεκινήσει την πεζοπορία με κατεύθυνση βορειοανατολικά προς τις ακτές του Αιγαίου.

 .jpg                       

 

 Από το καταφύγιο του ΕΟΣ Λάρισας 1.604m μέχρι το παραλιακό χωριό Στόμια 5m στις ακτές του Αιγαίου η πορεία είναι ως επί το πλείστον καθοδική εύκολη έως μέτρια με υψομετρική διαφορά 1.599m και μήκος περίπου 10.740m. Η χρονική διάρκεια είναι περίπου 4h  με μέτριο περπάτημα χωρίς στάσεις ή εναλλακτικά 5h με στάσεις.  Θα ακολουθήσει μια θαυμάσια, πυκνά σηματοδοτημένη και κατάφυτη  διαδρομή, στις πυκνοδασωμένες πλαγιές του βορειοανατολικού Κισσάβου από τη θέση Κάναλος μέχρι το χωριό Στόμιο.

Η διαδρομή είναι υπέροχη με δάση από καστανιές, βελανιδιές, οξιές, πεύκα, έλατα και πλήθος άλλων δένδρων, με άφθονα τρεχούμενα νερά και τεράστια πλατάνια στα ρέματα. Προς το τέλος της διαδρομής θα συναντήσει κι ένα όμορφο καταρράκτη και θα καταλήξει στο ρέμα της Κακόσκαλας που καταλήγει στο τέλος της διαδρομής.

 __.jpg

 

Η β ομάδα θα περιηγηθεί  την περιοχή γύρω από το καταφύγιο και θα συνεχίσει με το πούλμαν για να  επισκεφθεί το μοναστήρι του Αγ. Δημητρίου το οποίο  έχει ανακηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο χτισμένο στην ανατολική πλευρά της Όσσας μέσα σε πλούσια βλάστηση. Η θέα είναι καταπληκτική μπορεί να θαυμάσει το Αιγαίο Πέλαγος, το Κάστρο του Πλαταμώνα, την πόλη της Κατερίνης και τον κόλπο του Θερμαϊκού και τη Χαλκιδική. Σύμφωνα με τα ευρήματα, στη θέση του μοναστηριού υπήρχε αρχαίος ειδωλολατρικός ναός, ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας του Ιουστινιανού (527-556 μ.Χ). Στα χρόνια της Επανάστασης του 1821, το μοναστήρι πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες στους μαχόμενους. Το καθολικό του είναι αφιερωμένο στον Άγιο Δημήτριο και δίπλα στην αρχαία μονή στέκει το νεοκτισθέν ανδρικό μοναστήρι, το οποίο χαρακτηρίζεται από τον επιβλητικό φρουριακό του χαρακτήρα. Το παλιό βυζαντινό καθολικό, αγιορείτικου τύπου, έχει αναστηλωθεί στα πρότυπα του παλαιού το οποίο είχε καταρρεύσει.

_.jpg

Έπειτα  θα πάει στο Δέλτα του Πηνειού για ενημέρωση και βαρκάδα αν  επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες . Το Δέλτα αποτελεί έναν υγρότοπο που παίζει σημαντικό ρόλο στη διαφύλαξη της βιολογικής ποικιλότητας και τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας. Σήμερα το Δέλτα έχει χαρακτηριστεί ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους  και προστατεύεται . Σε διεθνές επίπεδο ανήκει στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά  αφού στην περιοχή παρατηρήθηκαν 226 είδη πουλιών που ανήκουν σε περισσότερα από 50 γένη. Αλλά και η ιχθυοπανίδα των γλυκών νερών του ποταμού και της θαλάσσιας περιοχής είναι πλούσια σε πληθυσμούς και σε είδη

 Αφού παραλάβουμε τους ορειβάτες  θα γευματίσουμε στο χωριό Στόμιο δίπλα στην παραλία και στην συνέχεια θα επιστρέψουμε στην Αθήνα.

Αρχηγός Γιώργος Παπαγεωργίου- Τσιρταβή Αθανασία

Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.2105224924 η 6957818001

Κόστος εξόρμησης 65 ευρώ τα μέλη 85 ευρώ τα μη μέλη

Περιλαμβάνει:

Μετακινήσεις με το πούλμαν

Διαμονή στο ξενοδοχείο VLASSIS  με πρωινό 3 αστέρων στο Στόμιο

Δεν περιλαμβάνει :

Επισκέψεις σε μουσεία

Βαρκάδα στο Δέλτα του Πηνειού

 Λίγα Λόγια για τον Κίσσαβο

Ο Κίσσαβος, πατρίδα του μυθικού ήρωα Φιλοκτήτη, είναι βουνό της Θεσσαλίας, γνωστό επίσης με το όνομα Όσσα. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά του νομού Λάρισας και νότια του Ολύμπου, του οποίου αποτελεί συνέχεια γεωλογικά και από τον οποίο χωρίζεται από την κοιλάδα των Τεμπών. Έχει μέγιστο υψόμετρο στα 1.978m (Πρ. Ηλίας).Ο Κίσσαβος βλέπει δυτικά τον κάμπο της Λάρισας, νότια τον κάμπο της Αγιάς και ανατολικά το Αιγαίο, όπου καταλήγουν οι πλαγιές του, σχηματίζοντας ορμίσκους. Το βουνό χωρίζεται σε δύο μέρη από μια κοιλάδα, η οποία ονομάζεται στα βόρεια "Μεγάλο Φαράγγι" και στα νότια "Μεγάλο Ρέμα".Στις περισσότερες πλευρές της και κυρίως στις ανατολικές, υπάρχουν εντυπωσιακές χαράδρες με ορμητικούς χείμαρρους, ομορφότερη από τις οποίες είναι η χαράδρα της Καλυψούς με ένα τοπίο που συμπληρώνεται από καταρράκτες, λίμνες και απότομα βράχια.Τα πυκνά δάση από έλατα, οξιές, δρύες, καστανιές και τα άφθονα νερά του, του προσδίδουν ένα ποιητικό μεγαλείο και τον χαρακτηρίζουν ως Βοτανικό Κήπο με πολλούς υδάτινους δρόμους, λίμνες και φαράγγια.Μία έκταση 16.900 εκταρίων στο ΒΑ τμήμα του βουνού έχει χαρακτηριστεί Αισθητικό δάσος και αποτελεί ένα από τα 19 αισθητικά δάση της Ελλάδας, έχοντας ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο προστασίας «ΦΥΣΗ 2000» (NATURA 2000), ως περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους.Η χλωρίδα του Κισσάβου χαρακτηρίζεται από την αφθονία και την ποικιλία της βλάστησής του. Αείφυλλα-πλατύφυλλα, όπως αριές, κουτσουπιές, κουμαριές, ρείκια αλλά και άφθονα ποώδη (θυμάρι, ρίγανη) φύονται χαμηλά στο βουνό ενώ ψηλότερα επικρατούν οι βελανιδιές, οι καστανιές, οι κρανιές, τα σφενδάμια, οι φράξοι, οι φλαμουριές καθώς και η μαύρη πεύκη, με την οποία αναδασώθηκε ένα μικρό τμήμα αυτής της ζώνης. Από τα 500 ως τα 1600μ., κυρίως στις βόρειες και ανατολικές πλαγιές του βουνού, κυριαρχεί η οξιά είτε σε αμιγή δάση είτε σε μικτά με ελάτη. Στα βόρεια υπάρχουν πολλά καστανοπερίβολα, από τα οποία αποκλειστικά σχεδόν, παράγονται κάστανα και ελάχιστη ξυλεία.Περιορισμένη είναι η εμφάνιση της ιπποκαστανιάς (Aesculus hippocastanum), που αποτελεί σπάνιο είδος, ως αυτοφυές. Έπειτα από μακρύ χρονικό διάστημα υπερεκμετάλλευσης επανεγκαθίστανται έλατα, τα οποία αποτελούν το 13% της δασοκάλυψης του αισθητικού δάσους του Κισσάβου.Μεγάλη ποικιλία ειδών συναντάται και πάνω από το δασοόριο, που αρχίζει η αλπική ζώνη. Τέλος, σε τμήμα του δάσους επιτρέπεται ελεγχόμενα το κυνήγι.Στους ορεινούς όγκους του Κισσάβου υπάρχουν αγριογούρουνα ζαρκάδια, λαγοί, φασιανοί, πέρδικες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


  

 

 


 

.
 
 
 
Tags: