facebooktwitteryoutube

ΟΛΥΜΠΟΣ-ΛΙΒΑΔΙ

Jul 19th - All Day

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ

Αναχώρηση στις 7π.μ από το Δημαρχείο Ηλιούπολης για Λιβάδι Λάρισας με ενδιάμεσες στάσεις  θα φθάσουμε στο  Δίον. Θα ακολουθήσει  επίσκεψη  στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο .

 2.jpg

 Θα συνεχίσουμε για  μια μικρή πεζοπορία στο ρέμα Ορλιά  και μπάνιο στις βάθρες του ρέματος του Ορλιά –γεύμα καθ’ οδόν  και στην συνέχεια  μέσω του χωριού Αγ Δημητρίου ακολουθώντας μια υπέροχη φυσιολατρική διαδρομή θα φθάσουμε   στο Λιβάδι .

 2.jpg

Το Λιβάδι, πατρίδα και γενέτειρα του μεγάλου αγωνιστή του 1821 και Φιλικού Γεωργάκη Ολύμπιου, είναι κτισμένο στις πλαγιές του Τιτάριου Όρους σε υψόμετρο 1200μ. και με θέα που νότια και δυτικά εκτείνεται μέχρι την Πίνδο, έχοντας βορειοανατολικά τα Πιέρια Όρη και την Πιερία, ανατολικά τον Όλυμπο και νοτιοδυτικά την Ελασσόνα, τα Χάσια, το Σαραντάπορο, το όρος Σάπκα και τα Σέρβια Κοζάνης. Διατηρεί την γραφικότητα του και τις παραδόσεις του που τις έλκει από τη βλάχικη καταγωγή των κατοίκων του. Στη δεκαετία του 50 και παλαιότερα, το Λιβάδι ήταν ένα από τα σημαντικότερα παραθεριστικά κέντρα της Θεσσαλομακεδονίας, γνωστό για το υγιεινό του κλίμα και την αγνότητα των προϊόντων του. Οι κάτοικοι  του στην πλειονότητά τους ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία .

Στο Λιβάδι θα διανυκτερεύσουμε  στο ξενοδοχείο Μύτικας.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ

Όλη την ημέρα θα μείνουμε στο Λιβάδι . Θα πεζοπορήσουμε στον Προφήτη Ηλία  και στο εκκλησάκι της Αγ Τριάδας. Θα περιηγηθούμε την κωμόπολη με  τα λιθόστρωτα δρομάκια, τον αιωνόβιο πλάτανο και τη βρύση με το κρυστάλλινο νερό στην πλατεία. Θα επισκεφθούμε  το σπίτι του Γεωργάκη Ολύμπιου που λειτουργεί ως μουσείο και το λαογραφικό Μουσείο. 

.png   

 Ο Γεωργάκης Ολύμπιος πρότυπο ανδρείας και γενναιότητας πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά των Τούρκων ενώ ήταν και μέλος της Φιλικής Εταιρίας με συνεχή δράση όχι μόνο στα Πιέρια και τον Ολυμπο, αλλά σε όλα τα Βαλκάνια. Δεσπόζουν ο ανδριάντας  στην κεντρική πλατεία του αγωνιστή με το ηρωικό τέλος Σημαντικό ιστορικό γεγονός για την βλάχικη κωμόπολη, αποτέλεσε και η έναρξη της επανάστασης του Ολύμπου, από την γυναικεία μονή της Αγίας Τριάδας το 1822. Ολόγυρα θα δούμε καταπράσινα  λιβάδια,  κατάφυτους λόφους και εντυπωσιακές βουνοκορφές. Με 10.000 στρέμματα έκταση και περιτριγυρισμένη από άγριο παρθένο δάσος οξιάς, θα δούμε  το όρος   Σάπκα .Επίσης  τα Στουρνάρια μια θαυμάσια περιοχή κοντά στο Χαϊδάρι με πανύψηλες οξιές, εξαιρετικό νερό, ποικίλη βλάστηση και ονειρώδη ξέφωτα. Ο Πολέζος και το Σάλτσι μοναδικά θέρετρα για περίπατο και αναψυχή.

 Τέλος στη πλατεία θα δούμε το Πανηγύρι του Προφήτη Ηλία το οποίο  καθιερώθηκε μετά το 1860 και ήταν το κατεξοχήν πανηγύρι των ξενιτεμένων παλικαριών που εργαζόταν στην Κατερίνη, την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη, την Ελασσόνα, τη Λάρισα. Μέρες πριν οργάνωναν της παρέες τους, νοίκιαζαν τα καλύτερα άλογα, τα στόλιζαν με τα πιο όμορφα χαϊμαλιά και τις πιο ωραίες σέλες. Συνεπείς στο ραντεβού τους, έφταναν το απόγευμα της 19ης Ιουλίου καβάλα στα άλογα τους, με τα άσπρα μαντίλια στο λαιμό και τα βιολιά μπροστά, στη πλατεία του χωριού. Εκεί τους περίμεναν οι καφετζήδες που του καλωσόριζαν κερνώντας τους. Το βράδυ η πλατεία γέμιζε από της παρέες που ξεκινούσαν το γλέντι πίνοντας και χορεύοντας με τη συνοδεία λαϊκών οργανοπαικτών που κατέφθαναν από την Κοζάνη, το Βελβενδό, τα Σέρβια.

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ

Το πρωί θα αναχωρήσουμε για τα Καλύβια όπου με αγροτικά θα φθάσουμε στο  καταφύγιο ανάγκης «Χρηστάκη» το οποίο  βρίσκεται στον Όλυμπο από την πλευρά της Ελασσόνας σε υψόμετρο περίπου 2.500μ.Από εδώ θα ξεκινήσει η ανάβαση μας για τις κορυφές Σχολείο και Μύτικα. Θεωρείται  ο πιο εύκολος δρόμος για να ανεβεί κανείς στην κορυφή του Ολύμπου.  Ω.π 3 με επιστροφή για την κορυφή Σχολειό. Όσοι συνεχίσουν για Μύτικα από την Κακόσκαλα  ώρες  πορείας1.30 επιπλέον.

_.jpg

 

 Μετά την επιστροφή μας  στο καταφύγιο η α ομάδα θα συνεχίσει πεζοπορώντας μέχρι το χωριό  Κκκινοπηλό ΩΠ 2.30.

 Η β ομάδα θα μεταβεί με τα αγροτικά στα Καλύβια και με το πούλμαν θα συνεχίσει για το Κοκκινοπηλό .

  .jpg

Ο Ο Κοκκινοπηλός σήμερα είναι ένα γραφικό χωριό σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του Ολύμπου σε υψόμετρο 1.250 μέτρων και αποτελεί το ορεινότερο χωριό του νομού Λάρισας Τον Χειμώνα έχει λίγους κατοίκους ενώ το καλοκαίρι έχει πολύ περισσότερους διότι προσφέρεται για καλοκαιρινές διακοπές. Οι κάτοικοι του  ασχολούνται με την υλοτομία, τη γεωργία και την κτηνοτροφία Το χωριό είναι γνωστό και ως Κοκκινοπλός. Η ονομασία του προήλθε κατά γενική ομολογία από το χαρακτηριστικό κόκκινο χώμα του εδάφους. Δημιουργήθηκε γύρω στο 12ο αιώνα από Βλάχους γεωργούς και κτηνοτρόφους και στην Τουρκοκρατία αποτέλεσε λημέρι κλεφτών και αρματολών.

Κατά το 19ο αιώνα, ο πληθυσμός του χωριού άρχισε να μειώνεται λόγω της εξουσίας του Αλή Πασά, τις επιδρομές των Τουρκαλβανών ληστών, αλλά και την επιδημία χολέρας που έπληξε το χωριό το 1813. Οι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στις γύρω περιοχές, όπου αναπτύχθηκαν νεότεροι ξεχωριστοί οικισμοί, είτε απορροφήθηκαν σε οικισμούς της Πιερίας και στην Κατερίνη. Στην Κατοχή, στο χωριό δρούσαν αντάρτες, με αποτέλεσμα να πυρποληθεί από τους Γερμανούς, οπότε και μεταπολεμικά παρατηρήθηκε και πάλι μεγάλη φυγή του πληθυσμού.

Το χωριό διαθέτει πολλούς νερόμυλους, ασβεστοκάμινα και έναν ανεμόμυλο. Τις εκκλησίες της  Αγ. Παρασκευής, χτισμένη το 1746 , του Αγ. Χαραλάμπου  χτισμένη το 1600 τον  Αγ. Αθανάσιο, το Αγιονέρι, την πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο,  και πολυάριθμες βρύσες.

Μετά από μία περιήγηση στο χωριό και φαγητό όλοι μαζί θα επιστρέψουμε στο Λιβάδι.

 ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ

Το πρωί θα πεζοπορήσουμε στο όρος Τίταρος Ω.Π 3 και μετά το φαγητό θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής στη Αθήνα με ενδιάμεσες στάσεις και αν υπάρχει χρόνος και μπάνιο σε μία παραλία που θα συναντήσουμε καθ’ οδόν.

Αρχηγός Παπαγεωργίου Γιώργος 6932215512

Δηλώσεις συμμετοχής  2105224924-6957818001 -6907744771

Προκαταβολή 40  ευρώ στο λογαριασμό του συλλόγου  στην τράπεζα Πειραιώς  αριθ.  5066-070982-560   IBAN GR 40 0172 0660 0050 6607 0982-560  μέχρι τις  19-6-2019

 Κόστος εκδρομής : 125  ευρώ τα μέλη, 135 ευρώ τα μη μέλη σε δίκλινο δωμάτιο

Στην τιμή περιλαμβάνονται:

Διαμονή στο ξενοδοχείο ΜΥΤΙΚΑΣ 3 αστέρων με πρωινό

Μετακινήσεις με το πούλμαν

Δεν περιλαμβάνονται:

Είσοδοι σε Μουσεία

Αγροτικά

 

 

 

 

 

Tags: