facebooktwitteryoutube

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΟΛΥΜΠΟΣ

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΟΛΥΜΠΟΣ Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ

8-10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

 Αναχώρηση από το Δημαρχείο Ηλιούπολης 07:00 για το Λιτόχωρο Πιερίας. Από την Αθήνα ακολουθούμε την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης για 400 km μέχρι το ύψος του Λιτόχωρου. Στη συνέχεια στρίβουμε στην ανισόπεδη διάβαση του Λιτόχωρου, παρακάμπτουμε το Λιτόχωρο και μετά από 18km  φθάνουμε στα Πριόνια Ολύμπου περίπου στις 14:00. Τα Πριόνια Ολύμπου είναι το τελευταίο σημείο πρόσβασης με αυτοκίνητο.

Στο σημείο αυτό το πούλμαν θα αφήσει την ορειβατική ομάδα, η οποία πρόκειται να ανεβεί στο Καταφύγιο Α΄, Σπήλιος Αγαπητός και στις κορυφές του Ολύμπου Μύτικας και Σκολιό  .Απαραίτητος εξοπλισμός για την διαμονή στο καταφύγιο είναι σεντόνια μαξιλαροθήκη, προσωπικά είδη υγιεινής ,παντόφλες, φακός.

 

  Περίπου στις 15:00 από τα Πριόνια Ολύμπου 1.100m  θα αρχίσει την πεζοπορία ακολουθώντας το πολυσύχναστο, διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4 με προορισμό το καταφύγιο Α΄– Σπήλιος Αγαπητός, 2.100m. Η διαδρομή είναι ανοδική με υψομετρική διαφορά 1.000m  και μήκους 6km το μεγαλύτερο μέρος της οποίας γίνεται μέσα στο δάσος. Το μονοπάτι είναι ευκρινές, σημαδεμένο και πολύ καλά διατηρημένο. Τα πυκνά πεύκα σε συνδυασμό με τις οξιές και τα έλατα δίνουν στο τοπίο μια ξεχωριστή γοητεία. Η διαδρομή είναι μέτριας δυσκολίας  (Β) και ο μεν καθαρός χρόνος πορείας είναι τρις (3) ώρες, ο δε μεικτός χρόνος με τις στάσεις είναι τέσσερις (4) ώρες.  Άφιξη στο καταφύγιο Α΄ 18:00.

  

__.jpg

Το βράδυ θα δειπνήσουμε και θα διανυκτερεύσουμε στο καταφύγιο Α΄.

 Το καταφύγιο Α΄ βρίσκεται πάνω σε ένα φυσικό μπαλκόνι, περιτριγυρισμένο από εντυπωσιακά αιωνόβια ρόμπολα πεύκα, έχει χωρητικότητα 110 ατόμων και διαθέτει εστιατόριο. Εάν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, από το Καταφύγιο Α΄ υπάρχει θαυμάσια θέα προς το Λιτόχωρο, το Θερμαϊκό κόλπο και τη Θεσσαλονίκη.

ΣΑΒΒΑΤΟ  9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Αναχώρηση 08:00 από το καταφύγιο Α΄ Σπήλιος Αγαπητός – 2.100 m και ανάβαση στην κορυφή Μύτικας 2.918 m και στη στην κορυφή Σκολιό. Από το καταφύγιο Α΄  ακολουθούμε το μονοπάτι Ε4 που ανηφορίζει αρκετά και σε 20 λεπτά περίπου ακολουθεί τη ράχη «Χονδρό Μεσοράχη» μέχρι που συναντάει στα 2.480 m τη διασταύρωση για τα «Ζωνάρια» στα δεξιά.

Λίγα μέτρα πιο πάνω και αριστερά το μονοπάτι, που ακολουθούμε, συναντάει το μονοπάτι προς «Σταυραϊτιές» και Άγιο Αντώνιο. Ακολουθώντας το κυρίως μονοπάτι σε γυμνό αλπικό τοπίο και με αρκετή κλίση, μετά από μία ώρα περίπου, καταλήγουμε στην κορυφή «Σκάλα» 2.866 m.

.jpg

 

Η διαδρομή γίνεται πιο δύσκολη από την κορυφή Σκάλα στην κορυφή Μύτικας μέσω Κακκόσκαλας. Επισημαίνεται ότι, το κομμάτι αυτό της διαδρομής είναι αρκετά δύσκολο και η διαδρομή γίνεται με ατομική ευθύνη των συμμετεχόντων. Συνεχίζουμε, ακολουθώντας τα κόκκινα σημάδια στα βράχια, στη διαδρομή της Κακόσκαλας, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, που οδηγούν στην κορυφή Μύτικας.

 _.jpg

Η υψομετρική διαφορά από το Καταφύγιο Α΄ μέχρι το Μύτικα είναι 818m, η διαδρομή μέτριας δυσκολίας με μήκος 3km  και διάρκεια καθαρού χρόνου ανάβασης 3 ώρες.

 

 

KAK.jpg        .jpg

Στη συνέχεια κάνουμε ανάβαση στην κορυφή Σκολιό και επιστρέφουμε  μετά από δυο (2) ώρες καθαρού χρόνου πορείας στο καταφύγιο Α΄ και από εκεί συνεχίζουμε την κατάβαση προς τη θέση Πριόνια του Ολύμπου 1.100m, μετά από τρις (3) ώρες κατάβασης, όπου θα μας παραλάβει το πούλμαν στις 18:00 με σκοπό να μας μεταφέρει στην παραλία της Πλάκας Λιτοχώρου για δείπνο, διασκέδαση και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο. 

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Μετά το πρωινό  θα αναχωρήσουμε  για την περιοχή Πριόνια του Ολύμπου (1.100m) εντός του Εθνικού Δρυμού από όπου θα γίνει κατάβαση του φαραγγιού του Ενιπέα με προορισμό τους Μύλους Λιτόχωρου 

 _.jpg                   __2.jpg

Ακολουθούμε το διεθνές μονοπάτι ορειβατικών διαδρομών Ε4, το οποίο διασχίζει το μοναδικό σε ομορφιά φαράγγι του Ενιπέα.  Διάρκεια κατάβασης: 5 ώρες,  Υψομ. Διαφορά: 740 m.  Διαδρομή εύκολη,  Μήκος: 9 km. 

Όσοι δεν περπατήσουν θα πάνε για μπάνιο και χαλάρωση. Μετά το φαγητό θα επιστρέψουμε στην Αθήνα.

_.jpg

 

 Αρχηγός: Γιάννης Χασιώτης, τηλ.: 6977007007

Απαγορεύεται η συμμετοχή στην ορειβατική εξόρμηση σε άτομα τα οποία δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό.

 

Τιμή συμμετοχής 120 ευρώ τα μέλη -140 ευρώ τα μη μέλη

Δηλώσεις συμμετοχής  και προκαταβολή 40  ευρώ μέχρι τις 15 Ιουλίου στον λογαριασμό του συλλόγου Τράπεζα Πειραιώς 5066-070982-560 

IBAN GR40 0172 0660 0050 6607 098

Δηλώσεις συμμετοχής Μαίρη Νταγιάντα 2105224924-6957818001

 

 

Tags: