facebooktwitteryoutube

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΔΑΣΟΣ ΚΑΜΠΙΩΝ ΕΥΒΟΙΑ

 

Κυριακή, 14.01.2018

Στενή Ευβοίας - Αισθητικό Δάσος - Καμπιά

Ορειβατική Εξόρμηση στη Νοτιοανατολική Πλευρά του Όρους Δίρφυς.

Αναχώρηση από το Δημαρχείο Ηλιούπολης στις 07:00 για τη Στενή Ευβοίας. Ακολουθούμε τον εθνικό δρόμο προς την Χαλκίδα κι από εκεί κατευθυνόμαστε προς τη Νέα Αρτάκη. Στην Νέα Αρτάκη στρίβουμε δεξιά με κατεύθυνση τη Στενή Ευβοίας, μικρό χωριό στους πρόποδες της Δίρφυς, 30 km περίπου βορειοανατολικά της Χαλκίδας

Στην Νέα Αρτάκη στρίβουμε δεξιά με κατεύθυνση τη Στενή Ευβοίας, μικρό χωριό στους πρόποδες της Δίρφυς, 30 km περίπου βορειοανατολικά της Χαλκίδας. Από τη Στενή Ευβοίας παίρνουμε το δρόμο προς το διάσελο της Δίρφυς ανάμεσα στις κορυφές ράχη Συκά και Στουρνάρια σε υψόμετρο 960 m. Στο σημείο αυτό θα μας αφήσεις το πούλμαν και αρχίζει η ορειβατική μας διαδρομή.


 

.jpg

    


Ακολουθούμε το δασικό δρόμο με κατεύθυνση το Ξεροβούνι προς τα ανατολικά αφήνοντας πίσω μας το καταφύγιο της Δίρφυς «Μ. Νικολάου», το οποίο διαχειρίζεται ο ΕΟΣ Χαλκίδας. Μετά από 1 km πορείας αρχίζει το μονοπάτι μέσα στο πυκνό ελατόδασος της Στενής. Η πεζοπορία μας θεωρείται εύκολη καθώς το μονοπάτι, το οποίο κινείται δεξιά της κορυφογραμμής είναι καλοσημαδεμένο και εύκολα προσβάσιμο με μικρά ανεβοκατεβάσματα. Κινούμαστε πάνω στο μονοπάτι το οποίο οδηγεί προς τέσσερις κατευθύνσεις, στην πηγή Κόνισμα, στην κορυφή Πορτάρης, 1.453 m στην κορυφή του Ξεροβουνιού, 1.412 m και στη Σέττα. Εμείς θα ακολουθήσουμε το σκέλος του μονοπατιού που οδηγεί στη Σέττα. 
Μετά από πορεία μιας ώρας φτάνουμε στο οροπέδιο 1.142 m από όπου μπορούμε να θαυμάσουμε την πανοραμική θέα τόσο προς το Αιγαίο πέλαγος, βόρια, όσο και προς το βόρειο Ευβοϊκό, νότια, ενώ μπροστά μας ορθώνεται ο κάθετος και επιβλητικό ορεινός όγκος 270 m της κωνικής κορυφής του Ξεροβουνιού. Εδώ το τοπίο είναι αλπικό με πολύ μικρή έως ανύπαρκτη βλάστηση και με υψόμετρο 1.112m. Το μονοπάτι είναι αχνό και ασαφές, με περιορισμένη σήμανση. Θα στρίψουμε δεξιά παρακάμπτοντας την κωνική κορυφή του Ξεροβουνιού διαγράφοντας ένα ημικύκλιο με πορεία νοτιοανατολική και κατεύθυνση προς τη Σέττα.
Από αυτό το σημείο και μέχρι το τέλος της διαδρομής η πορεία μας είναι κυρίως καθοδική. Ξαναμπαίνουμε σε πυκνό ελατόδασος κι εδώ θα παρατηρήσουμε ότι σε δυο σημεία και σε μεγάλη έκταση το ελατόδασος έχει κυριολεκτικά ξυριστεί από κάποια σφοδρή κακοκαιρία των προηγουμένων ετών. Κατεβαίνοντας με προσοχή μια σάρα, το μόνο τμήμα της διαδρομής, που παρουσιάζει μια σχετική δυσκολία, κατευθυνόμαστε στο δασικό δρόμο, ο οποίος μας οδηγεί στο αισθητικό δάσος των Καμπιών.
 
2.jpg

Το δάσος των Καμπιών είναι ένας ωραίος συνδυασμός από έλατα, πλατάνια και καστανιές. Γάργαρα, κρυστάλλινα νερά αναβλύζουν από τις αμέτρητες πηγές οι οποίες βρίσκονται στις πλαγιές τουΞεροβουνιού και σχηματίζουν μικρά ρέματα, που όλα μαζί συγκλίνουν στο ρέμα των Καμπιών. Ακολουθούμε την οφιοειδή κατεύθυνση του δασικού δρόμου διαμέσου του αισθητικού δάσους δίπλα στο ποτάμι, το οποίο διασταυρώνουμε λίγο πριν φτάσουμε στο χωριό Καμπιά, 512 m, όπου είναι και το τέλος της ορειβατικής μας εξόρμησης.
Η συνολική διαδρομή από το διάσελο της Δίρφυς μέχρι το χωριό Καμπιά (διάσχιση με μικρή ανάβαση και κατάβαση) έχει μήκος περίπου δέκα (10) km και διαρκεί τέσσερις (4) ώρες σε καθαρό χρόνο. Η υψομετρική διαφορά από το σημείο εκκίνησης είναι 182 m ανάβαση και 630 m κατάβαση.
Μετά το πέρας της διαδρομής θα γίνει στάση στο χωριό Καμπιά.
Θα υπάρχει προαιρετικά η δυνατότητα για φαγητό σε ταβέρνες του χωριού, όπου θα βρείτε γευστικά φαγητά σε προσιτές τιμές. Αναχώρηση για την Αθήνα
Αρχηγός: Γιάννης Χασιώτης : 6977007007
 
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 2105224924-6957818001-6907744771
Τιμή συμμετοχής : μελή 18 ευρώ - μη μέλη 20  ευρώ- Άνεργοι, φοιτητές  και νέοι  κάτω  των 25 ετών  15ευρώ

Ακύρωση θέσης σε μονοήμερες εξορμήσεις  γίνεται δεκτή μέχρι την Παρασκευή, δηλαδή 2 μέρες πριν την πραγματοποίηση της εξόρμησης. Διαφορετικά το κόστος της εκδρομής θα καταβάλλεται.   

 


Λίγα λόγια για τα Καμπιά Διρφύων Ευβοίας

Το όνομα του οικισμού φέρεται να προέρχεται από το μικρό κάμπο που απλώνεται γύρω από τα Καμπιά. Το χωριό βρίσκεται 3 km. νότια της Στενής και 33 km βορειανατολικά της Χαλκίδας. Ο εκτιμώμενος χρόνος διαδρομής από τα Καμπιά μέχρι την Χαλκίδα είναι 40 λεπτά.

Ο καταπράσινος οικισμός των Καμπιών είναι κτισμένος στην πλαγιά του λόφου Μεγάλογγος, νοτιοδυτικά από το όρος Ξεροβούνι. Νοτιοανατολικά ρέει το ρέμα των Καμπιών. Στα Καμπιά είναι φημισμένες οι ποταμίσιες πέστροφες.

Αρχαιολογικοί χώροι - Μνημεία:

Κάτω από τον οικισμό βρίσκεται ο σπηλαιώδης ναός της Αγίας Κυριακής, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με τρεχούμενα νερά.

Άγιος Ιωάννης. Κάτω από μια συστάδα πλατανιών βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη που παλιά ήταν ακμάζουσα μονή. Κοντά στο ναό σώζονται υπολείμματα τοίχου από κελιά, που κατεδαφίστηκαν.

Αρχαίο υδραγωγείο. Στην έξοδο του οικισμού προς τη Στενή σώζεται το τεχνητό λαξευμένο αυλάκι, μέσω του οποίου στην αρχαιότητα μεταφερόταν το νερό με πήλινους σωλήνες για την ύδρευση της Χαλκίδας ή κατ' άλλους της Ερέτριας.
Tags: