facebooktwitteryoutube

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΔΑΥΛΙΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ

Dec 09th - All Day

ΔΑΥΛΙΑ-ΜΟΝΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΑΚΡΙΝΟ ΝΕΡΟ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

Αναχώρηση στις 7π.μ από το Δημαρχείο με κατεύθυνση την Αράχωβα .

 

 .JPG

 

 Εκεί η α ομάδα ( οι πεζοπόροι )με αγροτικά θα μεταβούν στην πηγή Μάνα όπου θα αρχίσει η πεζοπορία. Θα πεζοπορήσουν προς το Ακρινό Νερό  και θα καταλήξουν  στην Μονή  Αγ. Ιερουσαλήμ  Ω.Π 4 ΒΔΑ. Η διαδρομή είναι κατηφορική .Εκεί θα τους παραλάβει το πούλμαν

 

 .jpg

 

Η β ομάδα θα παραμείνει στην Αράχωβα για μια μικρή περιήγηση και μετα με το πούλμαν θα πάνε στη Δαύλια.

Η Δαύλεια είναι  χτισμένη αμφιθεατρικά στις νότιες υπώρειες του Παρνασσού κάτω από την ψηλότερη κορυφή, η οποία έχει το όνομα Λιάκουρα στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Βοιωτίας  σε υψόμετρο 402μ, κοντά στη θέση της αρχάιας πόλης με το όνομα Δαυλίς.

Εκεί θα επισκεφθεί τα  αξιοθέατα  Το "κάστρο" της Δαύλειας, Το μοναστήρι Ιερουσαλήμ, τους τέσσερις παλιούς νερόμυλους και , την γραφική πλατεία.

Το κάστρο της Δαύλειας όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται το κυκλώπειο οχυρό φρούριο, η αλλοτινή ισχυρή Ακρόπολη της η οποία υψώνεται επάνω σε βράχο στα νότια του οικισμού της, σε απόσταση μόλις 15' από αυτόν με τα πόδια.  Η παρουσία της ακρόπολης ήταν έντονη σε όλες τις ιστορικές στιγμές της περιοχής. Η βάση του τείχους φαίνεται να χρονολογείται από την εποχή των Πελασγών, οπότε το τείχος έχει μακραίωνη παρουσία από την προϊστορική εποχή. Είναι χτισμένο με πολυγωνικές και ορθογώνιες πέτρες. Το σχήμα του τείχους είναι κυκλικό και η μοναδική είσοδός του στη βορειοδυτική πλευρά προστατεύεται από δύο πύργους. Από αυτούς ο ένας μόνο (ο αριστερός καθώς ανεβαίνουμε) ανήκει στο αρχικό τείχος, ενώ ο δεξιός είναι μεταγενέστερο μεσαιωνικό κτίσμα. Το κτίσμα αυτό, καθώς και άλλα μεσαιωνικά, μαρτυρούν τη μακραίωνη χρήση της Ακρόπολης της Δαύλειας. Τα ερείπια του τείχους διατηρούνται σχεδόν σε όλη την έκτασή του. Μέσα στο Κάστρο  δεσπόζουν τα κατάλοιπα από το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων. Το εκκλησάκι είναι μεσαιωνικό. Έχει κτιστεί επάνω στα θεμέλια του ναού της Πολιάδος Αθηνάς και με οικοδομικό υλικό προερχόμενο από το ναό . Από το εκκλησάκι σώζονται μόνο το σύνθρονο και κάποιες κολόνες.  Στην περιοχή του Κάστρου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες διαμόρφωσης του εξωτερικού χώρου, με λιθόστρωτα μονοπάτια, δημιουργία πλατωμάτων θέας, ξύλινο αναψυκτήριο, χώρο στάθμευσης και ηλεκτροφωτισμό.

 

 

 _.jpg

 

 

Στην  είσοδο της κεντρικής πλατείας θα επισκεφθούνε  το Παλιό πετρόκτιστο Ρολόι  το οποίο στέκει με φόντο τον Παρνασσό  από το 1928  και σηματοδοτεί την πολιτιστική κληρονομιά της Δαύλειας

Θα δουν  τους τέσσερεις παλιούς νερόμυλους, των οικογενειών Κουκούτση, Κοπανιά, Κοσκινά και Μπάρλου που διασώζουν τον βασικό τους εξοπλισμό και μαρτυρούν την οικονομική  ευμάρεια  της περιοχής.   Θα δουν τα Μαντάνια υδροκίνητες μικρές οικογενειακές μονάδες με τα διάφορα παραδοσιακά εξαρτήματα τιθάσσευσης και εκμετάλλευσης της ενέργειας του νερού για την παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος . Σε καλύτερη κατάσταση είναι αυτή της οικογένειας Κοπανιά. Τέλος θα δουν τις λιθόκτιστες  Βρύσες που στολίζουν διάφορα σημεία του χωριού και αποτελούν μαρτυρία της ιδιαίτερα στενής σχέσης των κατοίκων της Δαύλειας, ήδη από τους αρχαίους χρόνους με το πολυτιμότερο αγαθό, το νερό

 

_2.jpg

 

Στην συνέχεια θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Ιερουσαλήμ.  Το ιστορικό μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου Ιερουσαλήμ το οποίο απέχει 5 χιλιόμετρα από τη Δαύλεια  δεσπόζει στη δασωμένη ανατολική πλευρά του βουνού του Απόλλωνα, Παρνασσού και σε υψόμετρο 900 μέτρων. Η μονή είναι προστατευμένη από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα σε μία διάταξη που θυμίζει μεσαιωνική οχύρωση καθώς το εσωτερικό των τειχών αποτελούν τα κελιά των μοναχών. Στο κέντρο του τετραγώνου που διαμορφώνεται εσωτερικά βρίσκεται το καθολικό της μονής. Ο ναός είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος τετρακιόνιος με προσθήκη δύο πεσσών δυτικά. Το τοπίο είναι μοναδικό σε ομορφιά και γαλήνη. Άγριες και απότομες οι πλαγιές του Παρνασσού στέκουν από πάνω του, ενώ από ψηλά κατεβαίνει το πυκνό δάσος του ελάτου που το ζώνει από παντού. Ιδρύθηκε πιθανότατα το 1088, στα χρόνια του Aλεξίoυ Α' αυτoκpάτopα του βυζαντioυ χρονολογία ανοικοδόμησης και του καθολικού του.  Οι εικόνες και οι τοιχογραφίες του, είναι έργα του 17' αιώνα, βυζαvτιvής τεχνοτροπίας, χρονολογία ανοικοδόμησης και της εκκλησίας του Μοναστηριού.

_.jpg

 

Η απαρχή της Ιεράς Μονής Ιερουσαλήμ ήταν μια σπηλιά, στα ΝΑ της Μονής, όπου σήμερα βρίσκεται ο ναός της Παναγίας Φανερωμένης. Ο ναός εντυπωσιάζει καθώς  είναι προσαρτημένος σε βράχο σε  αρμονική σύνδεσή με το φυσικό τοπίο. Η σπηλιά μετασχηματίστηκε σε ναό την εποχή που οι ασκητές των Αγίων Τόπων κατέφυγαν στην περιοχή λόγω των διωγμών τους από τους Άραβες Σαρακηνούς. Το ναό κοσμούν τοιχογραφίες, που χρονολογούνται το 17ο αιώνα μ.Χ. και ακολουθούν την τεχνοτροπία της Κρητικής Σχολής.  Από εκεί θα παραλάβουμε τους πεζοπόρους και όλοι μαζί θα μεταβούμε στην Δαύλεια  για φαγητό.

Μετά θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής   στην Αθήνα.

Αρχηγός Παπαγεωργίου Γιώργος-Τσιρταβή Αθανασία

Εξοπλισμός: Μποτάκια ορειβατικά, σακίδιο, , μπατόν,  μπουφάν (αντιανεμικό-αδιάβροχο-διαπνέον), ξηρά τροφή, νερό.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 210 5224924- 6957818001 6907744771

Κόστος εκδρομής : 18 ευρώ τα μέλη, 20 τα μή μέλη .Άνεργοι, φοιτητές και νέοι κάτω των 25 ετών  15 ευρώ με κατάθεση  στο λογαριασμό του συλλόγου  στην τράπεζα Πειραιώς  αριθ.  5066-070982-560   IBAN GR 40 0172 0660 0050 6607 0982-560  μέχρι τις  7-12-2018

Σε περίπτωση που δεν έχετε λογαριασμό στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ και θέλετε να μεταφέρετε τα χρήματα με το e-banking  να επιβαρύνεστε μόνο για τα έξοδα της τράπεζας σας.


 

Tags: