facebooktwitteryoutube

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΜΟΝΗ ΑΥΓΟΥ

May 11th - All Day

ΣΑΒΒΑΤΟ  11 ΜΑΪΟΥ  2019 

_.jpg

Στις 07.00 αναχώρηση από το Δημαρχείο Ηλιούπολης και μέσω Ομονοίας  με ενδιάμεσες επιβιβάσεις  μεταβαίνουμε στην Αργολίδα . Στον επαρχιακό δρόμο Τραχειάς – Ιρίων θα μας μεταφέρει το πούλμαν και θα ξεκινήσει η πεζοποία μας ανάμεσα σε ελαιόδεντρα έως την περίφημη Μονή Αυγού (6 χλμ περίπου). Ακολούθως θα συναντήσουμε το πούλμαν σε σημείο της επαρχιακής οδού Λυγουριού-Κρανιδίου (4,5 χλμ περίπου) και θα φτάσουμε στις δολίνες των Διδύμων. Αφου επισκεφτούμε την μεγαλύτερη από αυτές, θα μεταβούμε στο σπήλαιο Φράγχθι και μετά για φαγητό στην Κοιλάδα  τη γνωστή για τη νόστιμη σαρδέλα της.Επιστροφή στην Αθήνα.

Εκτός του βασικού εξοπλισμου θα χρειαστούμε ένα πετσετάκι διότι θα διασχίσουμε τον Ράδο ποταμό. Αθλητικά παπούτσια είναι ικανά και αναγκαία!Συνολικός χρόνος πεζοπορείας 3,5 ώρες περίπου

Τι θα δούμε ; τι είναι εκεί που θα πάμε;

Η Μονή Αυγού –Αγίου Δημητρίου

είναι ένα εγκατελειμένο πλέον μοναστήρι, σε θαυμάσια τοποθεσία –όπως όλα σχεδόν .

Η μονή είναι χτισμένη στην απότομη χαράδρα του Ράδου. Πρόκειται για τριώροφο μοναστικό σύμπλεγμα αποτελούμενο από κελλιά και χώρους που πλαισιώνουν το καθολικό και είναι προσαρμοσμένο στις κοιλότητες του απότομου φυσικού βράχου που δεσπόζει της κοιλάδας. Το δισυπόστατο καθολικό βρίσκεται στον δεύτερο όροφο αποτελείται από δυο ναούς: το ναό των Αγίων Θεοδώρων που είναι σταυρεπίστεγος και το ναό του Αγίου Δημητρίου που καλύπτεται με σταυροθόλιο. Η ίδρυση της μονής τοποθετείται στον 11ο αιώνα, ενώ ο τελικός φρουριακός χαρακτήρας της μονής πρέπει να διαμορφώθηκε στις πρώτες δεκαετίες του 16ου αιώνα, όταν η περιοχή αποτελούσε φέουδο των Παλαιολόγων. Στο εσωτερικό σώζονται σπαράγματα τοιχογραφιών. Στο φυσικό σπήλαιο πάνω από το συγκρότημα της μονής έχει διαμορφωθεί το παρεκκλήσιο της Μεταμόρφωσης που φέρει δυο στρώματα τοιχογραφιών, εκ των οποίων το παλαιότερο τοποθετείται στο 13ο αιώνα. Η ενιαία οργάνωση καθολικού και προσκτισμάτων, τα στενά παράθυρα, το δαιδαλώδες εσωτερικό και οι καταχύστρες πάνω από την είσοδο τονίζουν το φρουριακό χαρακτήρα του μοναστηριού. Η μονή φαίνεται ότι γνώρισε ιδιαίτερη ακμή κατά το 17ο αιώνα. Γύρω από το κυρίως συγκρότημα της μονής σώζονται πολλά κτίσματα σχετιζόμενα με τη λειτουργία της κατά την εποχή ακμής της. Έτσι μπορεί κανείς να δει στα γύρω πλατώματα αλώνια, κτίρια αποθηκών και ξενώνων, ενώ αναφέρεται και ύπαρξη νερόμυλου. Η παρακμή της μονής ξεκίνησε μετά τον εμπρησμό της από τον Ιμπραήμ τον Ιούνιο του 1825. Η οριστική διάλυση της μονής αποφασίστηκε με σχετικό διάταγμα του 1833 και έκτοτε δεν επαναλειτούργησε. Το Υπουργείο Πολιτισμού εκτέλεσε στερεωτικές εργασίες στη μονή στο τέλος της δεκαετίας του 1980.

 

 

Οι Σπηλιές Δολίνες στα Δίδυμα.

Πρόκειται για καταβυθίσεις του εδάφους

Σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τα Δίδυμα στους πρόποδες του βουνού βρίσκονται οι δύο σπηλιές "Δολίνες". Ο επισκέπτης με την πρώτη κιόλας ματιά θα εντυπωσιαστεί από τον τεράστιο κρατήρα της Μεγάλης Σπηλιάς, ο οποίος διακρίνεται κατεβαίνοντας τις πλαγιές του βουνού προς τα Δίδυμα. Ένας χωματόδρομος δίπλα στον κεντρικό δρόμο οδηγεί μετά από λίγα μέτρα σε ένα βαθούλωμα του εδάφους, στη Μικρή Σπηλιά. Αν το ακολουθήσουμε περνώντας από ένα τούνελ φτάνουμε στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου προς το νότο και της Μεταμορφώσεως προς Βορρά.

3.jpg

Σπήλαιο Φράγχθι

Απέναντι από το χωριό της Κοιλάδας και δίπλα στο χωριό Φούρνοι στην Αργολίδα βρίσκεται το σπήλαιο Φράγχθι που βλέπει το νησάκι Κορωνίδα.

 Το σπήλαιο Φράγχθι είναι ένα από τα ιστορικότερα σπήλαια και από τα πλουσιότερα σε αρχαιολογικά ευρήματα στην Ευρώπη. Ανακαλύφθηκε επίσημα από τον Άδωνι Κύρου στα μέσα της δεκαετίας του 1960, ενώ έπειτα από τελευταίες θαλάσσιες έρευνες αποδείχτηκε ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία είχε μια πορεία ανάλογη με την ιστορία του ανθρώπινου γένους, γίνοντας γνωστό κι ως το προϊστορικό σπίτι του homo sapiens. Όλα τα νεότερα αρχαιολογικά ευρήματα του σπηλαίου, εκτίθενται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου.

Η είσοδος του σπηλαίου Φράγχθι έχει βάθος 150 μέτρα και πλάτος 30 μέτρα και βρίσκεται σε υψόμετρο 12,5 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Αποτελείται από δύο θαλάμους και καθώς διασχίζει ο επισκέπτης το εσωτερικό του, συναντά μια μικρή λίμνη, πάνω στην οποία καθρεφτίζονται οι ακτίνες του ήλιου δίνοντάς του τη δυνατότητα να απολαύσει ένα ιδιαίτερου κάλλους φυσικό τοπίο.

Από το 2013, το σπήλαιο Φράγχθι αποτελεί ιδανική τοποθεσία για πεζοπορία, συνδέοντας το χωριό των Φούρνων και την Κοιλάδα μέσα από μια όμορφη διαδρομή. Με αφετηρία την παραλία των Λαμπαγιαννών μπορείτε να κάνετε εώς και αναρρίχηση στις πλάκες του σπηλαίου, ενώ το καλοκαίρι υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης μέσα σε 10 λεπτά με σκάφος από το λιμάνι της Κοιλάδας.

Αρχηγός αποστολής :ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ  ΔΙΟΝΥΣΗΣ      6944779188

Δηλώσεις συμμετοχής στα 210 5224924, 6957818001

 

Tags: