facebooktwitteryoutube

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΙΚΩΝΑ

Nov 11th - All Day

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝ    Ν ΒΟΙΩΤΙΑΣ

 

 _.JPG

 

Την Κυριακή, 11 Νοεμβρίου μαζί με τον  Σύλλογο Φιλοπροόδων Άσκρης “Ο

Ησίοδος” θα πεζοπορήσουμε στην Κοιλάδα των Μουσών, γύρω και επί του υψώματος

"Κουρσάρα" με υψοδείκτη 904 μέτρα .Aναχώρηση στις 7.00π.μ απο το Δημαρχείο Ηλιούπολης για Άσκρη.

Η πεζοπορία μας είναι μία πανέμορφη φθινοπωρινή διαδρομή, κάτω από δρύες, έλατα και πλατάνια.

Προώθηση από την Άσκρη μέχρι τη Σκάλα και αντιστρόφως με μέριμνα του Συλλόγου.

Ω.Π 4 - 5 ώρες ΒΔ 1+

Θα υπάρχει δυνατότητα και για μικρότερη πεζοπορική διαδρομή

Η διαδρομή είναι σχετικά εύκολη σε χωμάτινο κατά βάση μονοπάτι.

Στα πολλά σημεία στάσεως θα γίνονται αναφορές στην μυθολογία και την

ιστορία της περιοχής.

Επιστροφή μέσα από το άλσος Μουσών, όπου θα γίνει ενημέρωση και θα

"παιχθεί" το έργο "Η Αθηνά στην Ιπποκρήνη".

 .JPG

 

Θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο, όπου θα υπάρχει έκθεση

επιγραφών. Γεύμα σε ταβέρνα της Άσκρης.

Αρχηγός Παπαγεωργίου Γιώργος

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 210 5224924- 6957818001

Εξοπλισμός: Μποτάκια ορειβατικά, σακίδιο, , μπατόν,  μπουφάν (αντιανεμικό-αδιάβροχο-διαπνέον), ξηρά τροφή, νερό.

Κόστος εκδρομής : 15 ευρώ τα μέλη, 18 τα μη μέλη .Άνεργοι, φοιτητές και νέοι κάτω των 25 ετών  12 ευρώ με κατάθεση  στο λογαριασμό του συλλόγου  στην τράπεζα Πειραιώς  αριθ.  5066-070982-560   IBAN GR 40 0172 0660 0050 6607 0982-560  μέχρι τις  9-11-2018

Σε περίπτωση που δεν έχετε λογαριασμό στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ και θέλετε να μεταφέρετε τα χρήματα με το e-banking παρακαλούμε   να επιβαρύνεστε μόνο για τα έξοδα της τράπεζας σας.

Τα σημαντικότερα μνημεία στη Κοιλάδα των Μουσών είναι:

Το Θέατρο, το οποίο χρονολογείται από τα τέλη του 3ου αιώνα π.Χ. ή τις αρχές του 2ου αιώνα π.Χ. Κτίστηκε για τις ανάγκες των μουσικών και θεατρικών αγώνων που γίνονταν στο άλσος με την ευκαιρία της γιορτής των Μουσείων, εκδήλωσης αφιερωμένης στις εννέα Μούσες προστάτιδες των Γραμμάτων και των Τεχνών. Οι θεατές κάθονταν σε υποτυπώδεις σειρές καθισμάτων, σκαμμένες στην πλαγιά του βουνού. Μόνον η πρώτη σειρά των καθισμάτων - η προεδρία - ήταν μαρμάρινη. Σήμερα σώζονται η σκηνή και το προσκήνιο του θεάτρου.

Η μακρά ιωνική στοά, μήκους 96,70 μ., που βρισκόταν 40 περίπου μέτρα δυτικά του ναΐσκου των Μουσών και προοριζόταν για τη στέγαση αναθημάτων (δώρων) προς τις Μούσες. Χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ. Στο εσωτερικό διέθετε αρχικά κατά μήκος τοίχο και δωμάτια, ο οποίος αντικαταστάθηκε αργότερα με κιονοστοιχία κορινθιακών κιονοκράνων.

Ο ναΐσκος ή βωμός των Μουσών. Πρόκειται για ορθογώνιο κτήριο μικρών διαστάσεων που χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ., σύγχρονο με το θέατρο και τη στοά. Ηρθε στο φως μετά την διάλυση της εκκλησίας της Αγ. Τριάδας που είχε θεμελιωθεί πάνω στο αρχαίο κτήριο.

Τα βάθρα αγαλμάτων των Μουσών. Στις γαλλικές ανασκαφές του 1899 βρέθηκαν εννέα βάθρα αγαλμάτων των Μουσών, στημένα αρχικά σε ενιαίο σύνταγμα, από τα οποία τα πέντε καλύτερα διατηρούμενα φέρουν χαραγμένα ισάριθμα ονόματα Μουσών και επιγράμματα, έργα του ποιητή και γλύπτη Ονέστου.

Ο τετράγωνος πύργος της Ασκρας του 4ου αιώνα π.Χ. που δεσπόζει από τα Βόρεια του ιερού άλσους των Μουσών και κατέχει το υψηλότερο μέρος του δύσβατου λόφου Πυργάκι. Διέθετε τρεις αποθηκευτικούς χώρους στο ισόγειο. Ολόγυρά του σώζεται παλαιότερος ουρωματικός περίβολος σε ερείπια. Ο πύργος κτίστηκε πιθανότατα από τους Θεσπιείς λίγο πριν τα 371 π.Χ. (μάχη Λεύκτρων) προκειμένου να ελέγχουν έτσι τις κινήσεις των Θηβαίων.

                 

Tags: