facebooktwitteryoutube

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΑΥΓΕΤΟΣ -ΠΑΡΝΩΝΑΣ

 

 

 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΟΜΙΛΟΣ (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο) ΑΤΤΙΚΗΣ

Τοσίτσα 32 , 16346 Ηλιούπολη,Τηλ.:2105224924 -6957818001

 info@peripolo.gr    f/bπερι.πολ.ο αττικής website www.peripolo.gr

ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΑΥΓΕΤΟΣ -ΠΑΡΝΩΝΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ

Αναχώρηση στις 7.00 π.μ από το Δημαρχείο Ηλιούπολης με κατεύθυνση την Σπάρτη. Στις 12 περίπου θα φθάσουμε στο χωριό Παρόρι . Εκεί η α ομάδα θα ξεκινήσει την πεζοπορία. Πάνω από το χωριό Παρόρι βρίσκεται ένα μικρό εντυπωσιακό φαράγγι το οποίο θα διασχίσουν μέσα από το παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι.

_.JPG

 Η διαδρομή είναι πολύ εύκολη και προσφέρει εκπληκτική θέα προς τη Λακωνία .Μετά από 15 λεπτά, το μονοπάτι συναντιέται με το σπηλαιομονάστηρο της Παναγιάς  Λαγκαδιώτισσας και συνεχίζει την πορεία του προς τις εντυπωσιακές πλαγιές και τις άγριες χαράδρες του φαραγγιού.

_.jpg

 Από εδώ το μονοπάτι ελίσσεται πάνω στις πλαγιές του Αγίου Ελισσαίου, συναντά την Παναγία την Ζαγούνα, που φωλιάζει μέσα σε μια μεγάλη σπηλιά, και μετά από 50 λεπτά διαδρομή καταλήγει στη φημισμένη Μονή Φανερωμένης . Έπειτα  θα συνεχίσουν  για την Αναβρυτή. Εκεί θα κάνει μία στάση η α ομάδα και στην συνέχεια οι 2 ομάδες  θα πεζοπορήσουν για τον Άγιο Ιωάννη ΩΠ. 4.

_.jpg

Η β ομάδα θα μεταβεί στην Σπάρτη όπου θα επισκεφθεί το Αρχαιολογικό μουσείο το οποίο στεγάζεται σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο με κήπο που κοσμούν αγάλματα. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται γλυπτά, αρχιτεκτονικά μέλη, τμήματα ψηφιδωτών δαπέδων, κεραμικά, κ.α

 

 moyseio-spartis.jpg

Θα συνεχίσουν   για να επισκεφθούν  την Ακρόπολη της Αρχαίας Σπάρτης, στην οποία πρόσφατα ολοκληρώθηκαν έργα αναστήλωσης και αποκατάστασης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου είναι το αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο, που θεωρείται από τα μεγαλύτερα της αρχαιότητας, το Ιερό της Χαλκιοίκου Αθηνάς, το λεγόμενο κυκλικό οικοδόμημα, λείψανα καταστημάτων καθώς και μιας Βασιλικής των μέσων βυζαντινών χρόνων.Η θέα από την κορυφή της Ακρόπολης με την πόλη της Σπάρτης στα αριστερά και τον επιβλητικό Ταϋγετο στα δεξιά είναι μαγευτική.akropoli-arxaias-Spartis-4.jpg

Έπειτα με το πούλμαν θα πάνε στο χωριό Αναβρυτή οικισμός ο οποίος ήταν παλιό βιοτεχνικό κέντρο της περιοχής.

2.jpg

Από εκεί θα πεζοπορήσουν σε μια από τις εντυπωσιακότερες  διαδρομές   μέσω του λιθόχτιστου μονοπατιού μέχρι  τον Άγιο Ιωάννη στην ανατολική πλευρά του Ταΰγετου. Η διαδρομή, μήκους 3,5 χμ., διέρχεται από φαράγγι και έχει υψομετρική διαφορά 350 μ .ΩΠ. 1

 Εκεί όλοι θα φάμε σε ταβέρνα και το απόγευμα θα επιστρέψουμε στην Σπάρτη. Αφού τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο  ελεύθερος χρόνος για βόλτα στην πόλη.

ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ

Αναχώρηση στις 8 π.μ για Τζίτζινα . Στις 9π.μ θα ξεκινήσει η πεζοπορία. Οι β ομάδες θα πεζοπορήσουν στο Τζιτζινιώτικο ρέμα και θα φθάσουν στην Μονή των Αγίων Αναργύρων το αρχαιότερο μοναστήρι της Λακωνίας.

tsintzina-lakonia-photo1.jpg

 Σε ένα μοναδικής ομορφιάς οροπέδιο το μοναστήρι, που έχει συνδεθεί με όλα τα σημαντικά γεγονότα της περιοχής, έχει χτιστεί στο ύψωμα Σταματήρα του Πάρνωνα, σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων. Η ύπαρξη της μονής ως λατρευτικού χώρου χρονολογείται το 881 μ. Χ Η μονή έχει περάσει διάφορες φάσεις ακμής και παρακμής. Το 1685 επλήγη από τους Βενετούς του Μοροζίνι και στη συνέχεια καταστράφηκε από τους Τούρκους, αλλά ανασυγκροτήθηκε σύντομα, αφού το 1711 ειδικοί τεχνίτες έφτιαξαν ξυλόγλυπτο τέμπλο, που διατηρείται μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με την παράδοση της περιοχής, κατά τον 17ο αιώνα και έως την απελευθέρωση στο μοναστήρι λειτουργούσε κρυφό σχολείο. Σημαντική ήταν η συμβολή της μονής στην Επανάσταση του 1821.

_2.JPG

Αφού την επισκεφθούμε η α ομάδα θα συνεχίσει την πεζοπορία για Γόγγαινα  και θα καταλήξει στα Τζίτζινα . Κυκλική  πορεία Ω.Π 4

 Η β ομάδα με το πούλμαν θα γυρίσει στα Τζίτζινα όπου θα περιηγηθεί το χωριό. Το Πολύδροσο ή Τζίτζινα είναι παραδοσιακό χωριό του Πάρνωνα, χτισμένο σε υψόμετρο 1000μ.   είναι αγκαλιασμένο από έλατα και μαύρη πεύκη . Τα πετρόχτιστα κεραμοσκεπή σπίτια και οι πλακόστρωτοι δρόμοι ακολουθούν το πανέμορφο φυσικό ανάγλυφο.

Vamvakou-Revival-1.jpg

Μετά το φαγητό θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής. Θα επισκεφθούμε το χωριό Βαμβακού ένα πανέμορφο χωριό κτισμένο στη δυτική πλευρά της ψηλότερης κορυφής του Πάρνωνα  και στους πρόποδες λόφου σε υψόμετρο 950μ. Ένα καταπράσινο χωριό με ατελείωτο δάσος, με τη μαγεία των χρωμάτων όλες τις εποχές. Κατάφυτο από καστανιές, καρυδιές, πλατάνια λουλούδια, πανέμορφες βρύσες. Το χωριό κρατάει την παραδοσιακή γραμμή σε όλα του τα σπίτια και δεν έχει χάσει τίποτα από την παλιά του γοητεία. Στη Βαμβακού ιδρύθηκε το πρώτο ελληνικό σχολείο της Λακωνίας (1832) από τον Επίσκοπο Βρεσθένης Θεοδώρητο, γνωστός και από άλλη πατριωτική και πολιτική δράση κατά τον αγώνα της Απελευθέρωσης.

_.jpg

 Στην συνέχεια θα επισκεφθούμε το χωριό Καρυές  ένα παραδοσιακό χωριό, πλημμυρισμένο από καστανιές και καρυδιές. Βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νομού Λακωνίας, στα όρια με το νομό Αρκαδίας και σε υψόμετρο 950μ. Η τοποθεσία κατοικείται και είναι γνωστή από την αρχαιότητα, με αναφορές τόσο στους κατοίκους της όσο και στο ιερό της Καρυάτιδας Αρτέμιδος. Το χωριό συνδέεται επίσης με τις Καρυάτιδες, δηλ. τα νεαρά κορίτσια των Καρυών, οι οποίες απεικονίζονται στο πασίγνωστο μνημείο που βρίσκεται στο Ερέχθειο της Ακρόπολης, καθώς και σε ομοίωμα που υπάρχει σε ύψωμα του οικισμού. Στη βυζαντινή περίοδο ονομάστηκε Αράχωβα , που σημαίνει επίσης καρυδότοπος, και κρατάει αυτή την ονομασία μέχρι σήμερα. Επιστροφή στη Αθήνα κατά τις 10μ.μ

Αρχηγοί Παπαγεωργίου Γιώργος 6932215512 - Τσιρταβή Αθανασία   6907744771

Δηλώσεις συμμετοχής  2105224924-6957818001

Προκαταβολή 20 ευρώ στο λογαριασμό του συλλόγου  στην τράπεζα Πειραιώς  αριθ.  5066-070982-560   IBAN GR 40 0172 0660 0050 6607 0982-560  μέχρι τις 24 -3 -2019 

Κόστος εκδρομής : 55 ευρώ τα μέλη,   τα μη μέλη σε δίκλινο δωμάτιο

Διαφορά μονόκλινου 14 ευρώ

Στην τιμή περιλαμβάνονται:

Διαμονή στο ξενοδοχείο ΣΠΑΤΡΑ ΙΝ 3 αστέρων με πρωινό

Μετακινήσεις με το πούλμαν

Δεν περιλαμβάνονται:

Είσοδοι σε Μουσεία

Ξενάγηση

  ΤΑΥΓΕΤΟΣ

Ο Ταΰγετος ή Πενταδάκτυλος, είναι η υψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου, εκτεινόμενη μεταξύ των λεκανών Μεγαλόπολης – Ευρώτα και Μεσσηνίας. Η κορυφή του έχει ύψος 2.407μ και ονομάζεται Προφήτης Ηλίας ενώ στα αρχαία χρόνια ονομαζόταν Ταλετός.Η οροσειρά, από πολύ νωρίς συνδέθηκε με την αρχαία ελληνική μυθολογία και πήρε την ονομασία της από την Ταϋγέτη, μία από τις επτά Ατλαντίδες ή Πλειάδες Στα βυζαντινά χρόνια, η οροσειρά αναφέρεται με την ονομασία Πενταδάκτυλος, ενώ στην περίοδο της Φραγκοκρατίας επικράτησε η ονομασία Ζυγός του Μελιγού. Στα χρόνια της Επανάστασης του 1821, η οροσειρά ξαναπήρε το αρχαίο όνομα, Ταΰγετος.Η οροσειρά του Ταΰγετου έχει μήκος 115 χιλιόμετρα, μέγιστο πλάτος 30 χιλιόμετρα και έκταση 2.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η οποία συγκροτείται από τέσσερα κύρια τμήματα: τον Βόρειο (προς την Μεγαλόπολη), τον Μέσο Ανατολικό (προς την Σπάρτη), τον Δυτικό και τον Νότιο Ταΰγετο με τα βουνά της Μάνης.Ο Ταΰγετος, αποτελείται κυρίως από ασβεστόλιθους και μάρμαρο ενώ είναι αρκετά πλούσιος σε νερά. Παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας λόγω της μεγάλης του έκτασης με 25 αποκλειστικά ενδημικά είδη ενώ αποτελεί πέρασμα για τα μεταναστευτικά πουλιά.Ο Ταΰγετος, όπως και τα περισσότερα όρη τής Ελλάδας, αντιμετωπίζει οικολογικά προβλήματα όπως αλόγιστη υλοτόμηση, πυρκαγιές, εκχερσώσεις και υπερβόσκηση που εμπόδισαν την φυσική αναγέννηση των δασών του, αλλά και τις λατομικές δραστηριότητες, τα έργα οδοποιίας και την αυθαίρετη δόμηση που αλλάζουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον του.

ΠΑΡΝΩΝΑΣ

Το όρος Πάρνωνας (ονομασία γνωστή από τα αρχαία χρόνια) ή Μαλεβός (ονομασία νεότερων χρόνων) ή Κρόνιον (γιατί φέρεται σαν το ιερό βουνό του Κρόνου) είναι ο μεγαλύτερος ορεινός όγκος της Πελοποννήσου και καλύπτει ολόκληρη την ανατολική πλευρά της Αρκαδίας.  Ψηλότερη κορυφή του η Μεγάλη Τούρλα ή Κρόνιο με υψόμετρο 1961μ. Υπάρχουν 10 ακόμα κορυφές πάνω από τα 1500μ. με σημαντικότερες τη Μικρή Τούρλα (1800μ), Γαϊταναράχη (1801μ.), Προφήτης Ηλίας (1788μ.), Πρεζέση (1701μ.). Το 86% της συνολικής του έκτασης είναι δάση και βοσκοτόπια και το υπόλοιπο γεωργική γη. Με εξαίρεση τις ψηλές κορυφές του , είναι βουνό με πλούσια βλάστηση και πολυσύνθετη χλωρίδα, με σπάνια μάλιστα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά. Καλύπτεται από πολλά δάση που αποτελούνται από Μαύρη Πεύκη, Κεφαληνιακή Ελάτη, μηλόκεδρο, δρυς, πλατάνια, καστανιές και χαρουπιές. Γύρω από τη Μονή της Μαλεβής  υπάρχει δάσος δενδρόκεδρου , μοναδικό στην Ευρώπη , το οποίο έχει χαρακτηρισθεί σαν διατηρητέο μνημείο της φύσης και έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura2000 στο οποίο ανήκει και το καστανόδασος της Καστάνιτσας, το δρυόδασος Σέλας ,της Σίταινας, ο υγρότοπος του Μουστού  και η κοιλάδα του Δαφνώνα .Επίσης στον Πάρνωνα έχουν καταγραφεί πάνω από 80 είδη σπάνιων και προστατευόμενων φυτών, αρκετά από τα οποία φαρμακευτικά - αρωματικά και ενδημικά.

Στην πανίδα του ο Πάρνωνας περιλαμβάνει πολλά σπάνια και προστατευόμενα είδη πουλιών, θηλαστικών, αμφίβιων και ερπετών όπως: χουρχουριστής, ξεφτέρι, φάσα, κοτσύφι, ποντικογερακίνα, πράσινος και παρδαλός δρυοκολάπτης, αρπακτικά της μακίας, σπιτόφιδο, ασινόφιδο, σαπίτης , λαγός, αλεπού, ασβός κ.ά. Το τσακάλι που είναι είδος υπό εξαφάνιση στην Πελοπόννησο , διασώζεται αν και σε ανησυχητικά μικρούς αριθμούς, στα εκτεταμένα θαμνοτόπια του ανατολικού Πάρνωνα .Ο Πάρνωνας λόγω των σημαντικών βιότοπων του, έχει χαρακτηρισθεί Οικολογικό Πάρκο και έχει ως εκ τούτου υπαχθεί σε ένα ειδικό καθεστώς προστασίας. Τα μέτρα έχουν σκοπό να διασώσουν τα τοπία και τα απειλούμενα οικοσυστήματα, όπως και να προστατεύσουν και να αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά και τους οικισμούς. Πανέμορφα οροπέδια, πλήθος βουνοκορφών, φαράγγια απαράμιλλης και άγριας ομορφιάς και βαθιές κοιλάδες σχηματίζουν το ανάγλυφο του Πάρνωνα.

 

Tags: