facebooktwitteryoutube

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΠΑΝΕΙΟ ΟΡΟΣ-ΛΑΥΡΙΟ

Feb 17th 8:00 am - 6:30 pm

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

 Αναχώρηση στις 8.00 από την Ομόνοια και με ενδιάμεση  στάση στο Δημαρχείο Ηλιούπολης  στις 8.30. Στην συνέχεια  θα κατευθυνθούμε  προς  τα Καλύβια . Ανάβαση στο Πάνειο  όρος, στην Ζωοδόχο Πηγή  η οποία  χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα και ανήκει στο σπάνιο τύπο ναού σχήματος ελεύθερου σταυρού που η τρουλοκαμάρα είναι παράλληλη με τον κύριο άξονά του. Μάλιστα στην περιοχή που βρίσκεται η εκκλησία αυτή, υπήρχαν μοναχοί που μόναζαν ήδη από τα τέλη του 17ου αιώνα.  Θα συνεχίσουμε  για  το Πανί  (637μ).Από την  κορυφή, θα απολαύσουμε την θέα  στο Σαρωνικό κόλπο.

 

paneio_oros.jpg

Το όρος Πάνειο είναι ένας μεγάλος, συμπαγής, γυμνός όγκος, που υψώνεται ανάμεσα στους κάμπους της Αναβύσσου, της Κερατέας και των Καλυβιών Θορικού. Το βουνό αποτελείται από μια στενή κορυφογραμμή που ενώνει δύο ογκώδεις κορυφές, το Κερατοβούνι στα ανατολικά, όπου και η ψηλότερη κορυφή (648μ.), και το Πανί στα δυτικά . Το βουνό συντίθεται από μεταμορφωμένα πετρώματα (ασβεστόλιθοι και αττικοί σχιστόλιθοι).   Έχει  ενδιαφέρον με τα σπήλαια και τις παλαιές μονές του. Το βουνό πήρε το  όνομα του  από τον Παν.

 

paneio_oros3.jpg

Ο Πάν είναι αρχαία ελληνική, ιδεατή, ανθρωπόμορφη θεότητα, που ήταν συνυφασμένη με την «πανίδα» της Φύσης, (άνθρωποι και ζώα) σε μια αμφίδρομη σχέση προστασίας, αλλά και προσωποποίηση της γενετικής δύναμης της ζωής. Η εμφάνιση του Πανός στην Ελληνική Μυθολογία φαίνεται να ανάγεται στον 7ο αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με τις επικρατέστερες παραδόσεις γεννήθηκε στο όρος Λύκαιον της Αρκαδίας. Συνδυάζοντας τον ανθρώπινο και ζωικό παράγοντα, ο Πάν απεικονιζόταν έχοντας κάτω άκρα ζώου, «Θεός τραγοπόδαρος». Ήταν φίλος του Διονύσου και εμφανίζεται ως προστάτης των γεωργών, κτηνοτρόφων (και των προϊόντων τους), κυνηγών αλλά και των αλιέων με μόνιμη διαμονή σε χώρους της φύσης (όρη, δάση, σπήλαια, κοιλάδες, ρεματιές κλπ). Φίλος του κρασιού και του γλεντιού. Προστάτη τους τον θεωρούσαν επίσης και όσοι μάχονταν κι αγωνίζονταν δίκαια, γιατί θεωρούσαν ότι με τη βοήθειά του θα κατάφερναν να τρέψουν σε φυγή τους εχθρούς τους, σπέρνοντάς τους τον πανικό, λέξη που προέρχεται από το όνομα του θεού. Η λατρεία του έλαβε μέγιστη ανάπτυξη παράλληλα με εκείνη του Δία και των άλλων Ολύμπιων Θεών σε όλον τον ελλαδικό χώρο και πέραν αυτού.Προστάτης της Φύσης, του πολλαπλασιασμού των αιγοπροβάτων που αγαπούσε τη φυσική υπαίθρια ζωή και περνούσε ώρες ατέλειωτες παίζοντας με τον ποιμενικό του αυλό, την σύριγγα.  Ο Παν κρατώντας καλάμι, άκουσε τον ήχο του αέρα που περνούσε μέσα απ' αυτό. Τότε έκοψε και άλλα καλάμια σε διαφορετικό μήκος, τα ένωσε κλιμακωτά με κερί κι έτσι έφτιαξε τη σύριγγα που επικράτησε να λέγεται "αυλός του Πανός". Στις αναπαραστάσεις του ο Πάνας πάντα κρατούσε στο ένα χέρι τη σύριγγα και στο άλλο συνήθως μια γκλίτσα.

 Στην συνέχεια θα μεταβούμε στην παραλία Ω.Π  3.30 . Από τον παραλιακό δρόμο θα μας παραλάβει το πούλμαν για να πάμε στο  Λαύριο . Φαγητό και καφές στο Λαύριο  Στις 17.00 θα ξεκινήσουμε για να επιστρέψουμε στην Αθήνα.

Αρχηγός Σχίζας Γιάννης

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 210 5224924- 6957818001

Εξοπλισμός: Μποτάκια ορειβατικά, σακίδιο, , μπατόν,  μπουφάν (αντιανεμικό-αδιάβροχο-διαπνέον), ξηρά τροφή, νερό.

Κόστος εκδρομής   : 10 ευρώ τα μέλη, 12 ευρώ τα μη μέλη .

Άνεργοι, φοιτητές και νέοι κάτω των 25 ετών  8 ευρώ με κατάθεση  στο λογαριασμό του συλλόγου  στην τράπεζα Πειραιώς  αριθ.  5066-070982-560   IBAN GR 40 0172 0660 0050 6607 0982-560  μέχρι τις  15-2-2018

Σε περίπτωση που δεν έχετε λογαριασμό στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ και θέλετε να μεταφέρετε τα χρήματα με το e-banking παρακαλούμε να επιβαρύνεστε μόνο για τα έξοδα της τράπεζας σας.

 

 

Tags: