facebooktwitteryoutube

Σαλαμίνα Ν ΑΤΤΙΚΗΣ

Oct 01st - All Day

Πολιτιστική- πεζοπορική εξόρμηση στην Σαλαμίνα

Αναχώρηση με πούλμαν στις 07:00 από το Δημαρχείο Ηλιούπολης με κατεύθυνση το Πέραμα  του Πειραιά, όπου θα επιβιβαστούμε στο Ferryboat με προορισμό τα Παλούκια της Σαλαμίνας. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε προς την πόλη της  Σαλαμίνας (Κούλουρη) κι από εκεί στο Αιάντειο (Μούλκι), όπου θα είναι και το σημείο εκκίνηση της α ομάδας  για την  πεζοπορική διαδρομή  με προορισμό το πανέμορφο δάσος των Κανακιών και την ομώνυμη παραλία όπου προαιρετικά μπορούμε να κάνουμε μπάνιο..

Το πρώτο τμήμα της πεζοπορικής  διαδρομής θα γίνει σε ένα ελαφρά ανηφορικό μονοπάτι, ώσπου η  ομάδα να φτάσει  στο εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπου. Από εκεί  με μια εναλλαγή πορείας μέσα από μονοπάτια και δασικούς δρόμους μέσα σε καταπράσινο πευκόφυτο περιβάλλον, γεμάτο από τις μυρουδιές του πεύκου και των βοτάνων θα φθάσει  στη κορυφή του λόφου Ντάρνιζα 342m. Θα συνεχίσει την πεζοπορία διαμέσου του πευκοδάσους των Κανακίων μέχρι την Ι.Μ. Αγίου Νικολάου των Λεμονιών. Εκεί θα θαυμάσει το μικρό, βυζαντινό, πετρόκτιστο εκκλησάκι  του Αι Γιάννη του Καλυβίτη (10ος Αιών). Το εν λόγω εκκλησάκι παρουσιάζει ιστορικό και αρχιτεκτονικό  ενδιαφέρον. Εν συνεχεία θα κατηφορίσει σταδιακά μέσα από ένα ευκρινές τοπικό μονοπάτι με κατεύθυνση δυτικά μέσα από το πευκόδασος των Κανακιών στην ομώνυμη παραλία, όπου προαιρετικά  η ομάδα θα κάνει μπάνιο.

Έναρξη πορείας: 09:00

Καθαρός χρόνος πορείας: 3 h, με στάσεις 4h,

Υψομετρική διαφορά: 342 m.,

Λήξη πορείας:13:00

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη (Α)

Μετά το πέρας της διαδρομής και του μπάνιου θα υπάρχει η δυνατότητα για φαγητό

Αρχηγός πεζοπορίας α ομάδα  : Γιάννης Χασιώτης – Τηλ. : 6977 007 007

Η β ομάδα η οποία δεν θα πεζοπορήσει θα επισκεφθεί τα κυριότερα αξιοθέατα  του νησιού.

Η περιήγηση θα ξεκινήσει από το Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Σαλαμίνος  το οποίο στεγάζεται  στο  Δημαρχείο  και φέρει το όνομα του Σαλαμίνιου φιλόλογου, λαογράφου, ερευνητή, Πέτρου Φουρίκη  Δ/ντή του Λαογραφικού Αρχείου της Ακαδημίας Αθηνών μέχρι το 1936 .Θα ξεναγηθούμε από την υπεύθυνη του Δήμου Κ Μπούτση

2.jpg

 Στο μουσείο αυτό είναι συγκεντρωμένα πλήθος από Λαογραφικά αντικείμενα της ζωής της Σαλαμίνας αλλά και της Ιστορίας του τόπου. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή η συλλογή ανδρικών και γυναικείων τοπικών ενδυμασιών που άρχισε να φτιάχνεται από το 1962.

 Επίσης στο μουσείο αυτό παρουσιάζονται έπιπλα διαφόρων εποχών, αργαλειοί, οικιακά σκεύη, εργαλεία διαφόρων επαγγελμάτων καθώς και διάφορα κεραμικά και χάλκινα αντικείμενα του καθημερινού βίου σε πρωτότυπα σχέδια.

 Τα όπλα του '21 (σπάθες, γιαταγάνια, καριοφίλια, πιστόλες, ξίφη) και το αργυρόκουμπο της φέρμελης του στρατηγού Γ. Καραϊσκάκη μας υπογραμμίζουν την συμμετοχή στους αγώνες και ένδοξη ιστορία της Σαλαμίνας. Στις συλλογές του μουσείου περιλαμβάνονται επίσης εικόνες της μεταβυζαντινής περιόδου, εκκλησιαστικά σκεύη και ιερατικά αντικείμενα (καθώς επίσης και σπάνια έγγραφα 18ου και 19ου και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το 1850 και δώθε, πίνακες ζωγραφικής και παραδοσιακά μουσικά όργανα.

 

salamina3.jpg

 

Στην συνέχεια θα επισκεφθούμε τον ναό του  Αγ. Δημητρίου

Η ανέγερση του τωρινού ναού  έγινε το 1806 πάνω σε ερείπια παλαιότερου ναού του 17ου  αιώνα. Είναι βασιλικού ρυθμού μετά τρούλου και αποτελεί αντιγραφή της Μονής Φανερωμένης . Μέσα στο ναό βρίσκονται δύο έργα του Γιαννούλη Χαλεπά (ο Δεσποτικός Θρόνος και ο Άμβωνας) και οκτώ μεγάλοι πίνακες του Πολυχρόνη Λεμπέση.

Βέβαια το ιστορικότερο κομμάτι του ναού είναι ο τάφος του οπλαρχηγού της Επανάστασης του 1821 Γεωργίου Καραϊσκάκη. Ο Καραϊσκάκης σε αυτό το ναό παρακολουθούσε τη Θεία Λειτουργία  αφού θεωρούσε προστάτη του τον Αγ. Δημήτριο. Το ασημένιο πουκάμισο (κάλυμμα) της εικόνας του Αγ. Δημητρίου είναι αφιέρωμα του Καραϊσκάκη το 1824 από τις λιωμένες  πιστόλες και παλάσκες του. Η τελευταία επιθυμία του ήταν να ταφεί στην εκκλησία του προστάτη Αγίου του, όπως και έγινε. Το 1835 ,  κατόπιν βασιλικού διατάγματος του Όθωνος έγινε ανακομιδή των λειψάνων του. Το μεγαλύτερο μέρος των οστών του πήγε στο Φάληρο σε κενοτάφιο και ένα μέρος του έμεινε στον Άγιο Δημήτριο. . Στην αυλή του ναού υπάρχει η προτομή του αγωνιστή.

 

_.jpg

Θα συνεχίσουμε την περιήγηση μας με την επίσκεψη  του σπιτιού του μεγάλου Έλληνα ποιητή Άγγελου Σικελιανού, στην παραλία της Μονής Φανερωμένης .. Σ΄αυτό έζησε για πολλά χρόνια και δημιούργησε το σημαντικότερο έργο του. Δίπλα στο σπίτι υπάρχει η προτομή του.

 

salamina4.jpg 

 Στην συνέχεια θα επισκεφθούμε το Μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης το οποίο βρίσκεται στην πευκόφυτη περιοχή «Φανερωμένη» του Δήμου Σαλαμίνας.

Η Μονή είναι τρίκλιτος θολοσκέπαστη , βασιλικού ρυθμού , με κεντρικό τρούλο και τέσσερις πυργίσκους με πολεμίστρες. Η αγιογράφηση του καθολικού έγινε το 1735 απ’ τον αγιογράφο Γεώργιο Μάρκο με την τεχνική της νωπογραφίας.Στη νότια πλευρά του καθολικού βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Νικολάου όπου είναι τοποθετημένη η Αγία Κάρα του Οσίου Λαυρεντίου. Επίσης μπροστά στην ωραία πύλη υπάρχει ο Τάφος του Οσίου. Στο χώρο του μοναστηριού κτίστηκε το 1979 ο ναός της Αγίας Σοφίας.

Ως μουσείο χρησιμοποιείται ο Ναός των Αγίων Αποστόλων ο οποίος αναϊδρύθηκε το 1661. Στο μουσείο φυλάσσονται περίτεχνες λειψανοθήκες με άγια λείψανα ,Ιερά Σκεύη , χειρόγραφα στα τουρκικά τουρκοαραβικά και ελληνικά , φορητές εικόνες , μανουάλια βυζαντινοαραβικής τεχνοτροπίας ,ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι του 1744, όπλα και ξίφη οπλαρχηγών της Επανάστασης του 1821.Το μοναστήρι διαθέτει ξενώνα και γυναικείο οίκο ευγηρίας . Στην αυλή του καθολικού της Μονής υπάρχει ο τάφος του Ιωάννη Γκούρα που σκοτώθηκε στην Ακρόπολη.

_.jpg

 

Έπειτα θα επιστρέψουμε στην πόλη για να  επισκεφθούμε το αρχαιολογικό μουσείο  το οποίο φιλοξενεί εκθέματα από το σπήλαιο του Ευριπίδη . Από τα ευρήματα αποδεικνύεται η χρήση του σπηλαίου κατά τη διάρκεια των εξής 5 περιόδων: Νεώτερη Νεολιθική, Ύστερη Μυκηναϊκή, Κλασική και Ρωμαϊκή εποχή και Φραγκοκρατία. Μεταξύ των ευρημάτων αναφέρονται κοσμήματα, νομίσματα, αντικείμενα θρησκευτικής λατρείας, μια σιδερένια αιχμή και ένα τμήμα σκάφους με το όνομα του Ευριπίδη στην εξωτερική του πλευρά.

Τα ευρήματα των ανασκαφών καθώς και φιλολογικές πληροφορίες έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι το σπήλαιο της Σαλαμίνας ήταν το ησυχαστήριο του Ευριπίδη. Μάλιστα θεωρείται πιθανό ότι ο μεγάλος τραγικός επεξεργάστηκε την τραγωδία του ''Ιππόλυτος'' στο σπήλαιο της Σαλαμίνας. Το μουσείο έχει επίσης εκθέματα και  απο άλλες ανασκαφές που έχουν γίνει στο νησί.

 

 SALAMINA.jpg

Στην συνέχεια θα κατευθυνθούμε προς τα Κανάκια . Στην διαδρομή μας θα επισκεφθούμε  την  Μονή του Αγίου Νικολάου ‘’Λεμονιών’ η οποία ’ βρίσκεται μέσα στο δάσος στην δυτική πλαγιά του βουνού «Σταυρός» Το έτος 1742, το οποίο αναγράφεται κάτω από τη βάση του κωδωνοστασίου, ίσως είναι έτος ιδρύσεως ή ανακαινίσεώς της.

Η αρχιτεκτονική του ναού του Αγίου Νικολάου είναι μονόκλιτος βασιλική. Ο ναός είναι χτισμένος από κοινούς αργούς λίθους. Η είσοδος στο ναό γίνεται από δύο θύρες. Το εσωτερικό του ναού είναι απλά διακοσμημένο. Οι μικροί έγχρωμοι σταυροί και αστέρες που διακοσμούν το θόλο είναι έργα του Νικολάου Ανδριανού, υιού και μαθητού του Σαλαμίνιου αγιογράφου Δημητρίου Ανδριανού. Στο καθολικό της Μονής σήμερα, σώζονται στο τέμπλο τέσσερις φορητές εικόνες: του Αγίου Νικολάου, της Βρεφοκρατούσας Παναγίας, του ένθρονου Χριστού και του Αγίου Ιωάννη, έργα όλα του Αθηναίου ζωγράφου Ιωάννη Αθανασίου (18ος αιώνας Την περίοδο της Τουρκοκρατίας και της επαναστάσεως του 1821, η ακμάζουσα τότε Μονή (ανδρών) του Αγίου Νικολάου υπήρξε τόπος καταφυγής και φιλοξενίας των καταδιωχθέντων από τους Τούρκους. Η δραστηριότητα της αυτή την εξάντλησε οικονομικά και την καταχρέωσε. Όμως το 1833 το νέο ιδρυθέν Ελληνικό κράτος με έκδοση βασιλικού διατάγματος όχι μόνο δεν αναγνώρισε την προσφορά της μονής αλλά αποφάσισε την διάλυση της και εκποίηση της περιουσίας της. Μέχρι το 1966 η μονή ήταν πλήρως εγκαταλελειμμένη. Από το έτος 1966 επανιδρύθηκε η γυναικεία Μονή η οποία λειτουργεί έως και σήμερα.

 

 salamina6.jpg

 Επίσης θα δούμε δίπλα  στην Μονή το μονόχωρο τρίκογχο τρουλλωτό ναΰδριο του Αγίου Ιωάννου του Καλυβίτη  το οποίο  ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα την εποχή του αυτοκράτορα Βασιλείου του Βουλγαροκτόνου  και θα συνεχίσουμε για τα Κανάκια

 

.jpg

Εκεί  μπορούμε να δούμε ερείπια κτισμάτων Μινωικής εποχής πιθανόν το παλάτι Αίαντα.

Αρχηγός β ομάδας Τσιρταβή Αθανασία 6907744771

Θα ακολουθήσει μπάνιο και φαγητό . Μετά όλοι μαζί θα πάμε για καφέ 

 Στην επιστροφή θα δούμε  τον  Τύμβος των Σαλαμινομάχων .

 

__1.JPG                                                                  _.JPG

 Οι  ανασκαφές που έγιναν στο χώρο του ακρωτηρίου της Κυνοσούρας έδειξαν οτι υπάρχει τύμβος ο οποίος ανήκει στους νεκρούς της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας (480 π.Χ.). Πρέπει να τονίσουμε ότι ο χώρος του Τύμβου της Κυνοσούρας είναι τεράστιας αρχαιολογικής σημασίας μια και βρίσκονται πάνω σε αυτόν πάρα πολλά ερείπια και θεμελιώσεις.

 Τέλος θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 2105224924-6957818001-6907744771

Τιμή συμμετοχής : μελή 18 ευρώ - μη μέλη 20  ευρώ- Άνεργοι, φοιτητές  και νέοι  κάτω  των 25 ετών  15ευρώ

Ακύρωση θέσης σε μονοήμερες εξορμήσεις  γίνεται δεκτή μέχρι την Παρασκευή, δηλαδή 2 μέρες πριν την πραγματοποίηση της εξόρμησης. Διαφορετικά το κόστος της εκδρομής θα καταβάλλεται.   

 

_7.jpg

 

Λίγα λόγια για τη Σαλαμίνα

Η Σαλαμίνα απλώνεται σήμερα σε έναν τόπο ιστορικό και αγαπημένο για όσους τον ήξεραν και τον ζουν. Τα Αμπελάκια απέχουν 4 χλμ., Ν.Α. από την πρωτεύουσα. Εδώ βρισκόταν το λιμάνι της αρχαίας Σαλαμίνας, στο βυθό του οποίου, υπάρχουν ερείπια αρχαίων κτισμάτων. Από το αρχαίο λιμάνι και το ακρωτήρι της Κυνοσούρας ο επισκέπτης θα δει τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων της ιστορικής Σαλαμίνας του 480 π.Χ.

Πατρίδα του Ομηρικού Αίαντα και του μεγάλου τραγικού Ευριπίδη, τόπος διαμονής και δημιουργίας του ποιητή Αγγέλου Σικελιανού και φιλοξενίας του Γεωργίου Καραϊσκάκη, η Σαλαμίνα είναι ευρύτερα γνωστή στην παγκόσμια ιστορία για τη μεγαλύτερη Ναυμαχία των αιώνων, που έγινε στο στενό της το 480 π. Χ. Από την έκβαση της οποίας, με νίκη των Ελλήνων, διασώθηκε και αναπτύχθηκε ο ελληνικός πολιτισμός και διαδόθηκε στη Δύση και στον κόσμο.

Μετά την μάχη στο Μαραθώνα (490 π.Χ.) και στις Θερμοπύλες (480 π.Χ.) ακολούθησε η ναυμαχία στη Σαλαμίνα. Την 13η αττικού μηνός Βοηδρομίωνος, του πρώτου έτους της 75ης Ολυμπιάδας, επί Αθηναίου άρχοντα Καλλιάδη (28ης Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ.) οι ελεύθεροι Έλληνες πολίτες αντέταξαν στον πάνοπλο, αλλά ανελεύθερο περσικό δεσποτισμό, το σώμα, την ψυχή και το πνεύμα τους. Ο περσικός στόλος παραπλέει τις ακτές της Αττικής και εισέρχεται στα στενά της Σαλαμίνας νομίζοντας ότι αιφνιδιάζει τους Έλληνες, οι οποίοι από το ασφαλές αγκυροβόλιο τους στο λιμάνι των Αμπελακίων (αρχαίας Σαλαμίνας) ανοίγονται στη θάλασσα και παρατάσσονται με καθορισμένη σειρά κατά πόλεις έτοιμοι για ναυμαχία.

Στη Σαλαμίνα, κατά την περίοδο της ναυμαχίας συναντώνται οι τρεις μεγαλύτεροι τραγικοί ποιητές όλων των εποχών. Ο Αισχύλος, πολέμησε στη ναυμαχία και έγραψε γι’ αυτήν. Ο Σοφοκλής, έφηβος έλαβε μέρος στα Επινίκια, ενώ ο τραγικότερος των τριών, ο Ευριπίδης, γεννήθηκε στη Σαλαμίνα όταν διαδραματιζόταν το μεγάλο ιστορικό γεγονός.

Ωφέλιμο να γνωρίζουμε ότι ο Α΄ Μεσημβρινός, κατά το γεωγραφικό σύστημα του αρχαίου μαθηματικού, αστρονόμου και γεωδαίτη Ερατοσθένη του Κυρηναίου, διέρχεται από την αρχαία πόλη της Σαλαμίνας των κλασικών χρόνων, δηλαδή τα σημερινά Αμπελάκια.

 

 

 

 

 

Tags: