Πυρκαγιές, αυθαιρεσίες ιδιωτικές, δημοτικές και κρατικές, φτάνει πια! Ο Υμηττός, ή ό,τι έμεινε απ’ αυτόν, είναι μια ευλογία πάνω απ’ τη θάλασσα μπετόν της πόλης. Δεν είναι
«αναξιοποίητη» αλάνα-δωρεάν καταφυγή για κάθε είδους πρόβλημα που η λύση του εντός της πόλης, απλώς, μπορεί να κοστίζει περισσότερα χρήματα ή κόπο.
Εν όψει της έκδοσης νέου Προεδρικού Διατάγματος για την «προστασία» του Υμηττού, η Κυβέρνηση στη λογική της «αξιοποίησης» εισάγει μια σειρά καταστροφικές θέσεις.
Από κοντά και οι Αρχές των γύρω απ’ τον Υμηττό Δήμων σπεύδουν να υπερακοντίσουν σκαρφαλώνοντας στο βουνό όσο ο καθένας μπορεί. Επικαλούνται «επείγοντα» προβλήματα της πόλης. Αποσιωπούν σκοπίμως πως τέτοιες παλιότερες ευκαιριακές, με μόνιμα όμως αποτελέσματα, πράξεις έχουν φέρει τα πράγματα ως εδώ.
Όσο αφορά ειδικά τη δική μας περιοχή, τα σχέδια Κυβέρνησης-Δημοτικής Αρχής- Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου συναγωνίζονται για τη μεγαλύτερη καταστροφή.
Παραθέτουμε τις νέες αυτές επιβουλές:
1. Η Κυβέρνηση προκειμένου να παρακάμψει το άρθρο 24 του Συντάγματος και την σχετική Νομολογία του
«άπαξ δάσος-πάντα δάσος» κατατέμνει τις υπάρχουσες δύο ζώνες προστασίας σε έξη και προτίθεται να επιτρέψει γεωργικές χρήσεις(!) σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις προσφέροντας κίνητρα για νέες
πυρκαγιές. Ακόμα και αν αυτό δεν αφορά την περιοχή του Δήμου μας, είμαστε εντελώς αντίθετοι διότι βλέπουμε τον Υμηττό ως σύνολο.
2. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για απομάκρυνση του παράνομου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης της ΔΕΗ (ΚΥΤ), αντιθέτως η Κυβέρνηση επιθυμεί να το μεγεθύνει, παρά την απόφαση του Εφετείου: «…η κατασκευή του έργου (ΚΥΤ) έχει θέσει σε κίνδυνο, και θα θέσει και στο μέλλον, την υγεία των κατοίκων, λόγω της εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην κατοικημένη περιοχή». Τι περιμένει η Δημοτική Αρχή για να απαιτήσει την άμεση απομάκρυνσή του;
3. Νομιμοποιείται «προσωρινά», για 3 χρόνια, ο Σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων και το γκαράζ του
Δήμου έκτασης 17 στρεμμάτων σε δασικό και αναδασωτέο χώρο. Οι Τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου ζητούν μονιμοποίησή του ισχυριζόμενες πως «Δεν υπάρχει άλλη λύση», χωρίς φυσικά να απαντούν στο ερώτημα τι κάνουν άλλοι Δήμοι που δεν συνορεύουν με το βουνό, όπως πχ. ο Αγ. Δημήτριος, η Νέα Σμύρνη…
4. Η Κυβέρνηση επιτρέπει τη δημιουργία νεκροταφείων στον Υμηττό, ο Δήμαρχος, ευτυχώς προς το παρόν μειοψηφικά, το ζητά και μάλιστα διαδημοτικό, για την περιοχή του ΚΥΤ. Εμείς απορρίπτουμε τη δημιουργία νεκροταφείου σε δασικό και αναδασωτέο χώρο. Όπως αποδεικνύεται υπάρχουν άλλες προτάσεις, ενώ μακροπρόθεσμα λύση είναι η προώθηση της, διεθνώς ισχύουσας, εθελοντικής δυνατότητας καύσης των νεκρών.
5. Η Κυβέρνηση θέτει μια σειρά περιοχών αυθαιρέτων σε ζώνη χαμηλότερης περιβαλλοντικής προστασίας ώστε να επιτραπεί η βήμα-βήμα αστικοποίηση των περιοχών αυτών. Οι Τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου ζητούν την ένταξη σ’ αυτό το καθεστώς και των αυθαιρέτων της πόλης μας, επικαλούμενες την ύπαρξη αστικών υποδομών (δρόμων κλπ.) που ο ίδιος ο Δήμος στο παρελθόν παράνομα κατασκεύασε.
Οι πρωτοβουλίες πολιτών με οικολογική ευαισθησία, λαμβάνοντας υπ’ όψη την καταστροφή που έχει συντελεστεί στο παρελθόν, την σημερινή αρνητική ισορροπία και τους κινδύνους που παραμονεύουν στο μέλλον, έχουμε μία, απλή, καθαρή θέση. ΚΑΜΙΑ επιπλέον επιβάρυνση στον Υμηττό. Ούτε συνολική, ούτε τοπική, ούτε πρόσκαιρη.
Είμαστε υπέρ μίας, ενιαίας και αδιαίρετης ζώνης απόλυτης προστασίας του Υμηττού.
Πλήρης αναδάσωση, πυροπροστασία, αυστηρή επιτήρηση για την μη επέκταση των αυθαιρέτων οικισμών, άμεση κατεδάφιση των κατεδαφιστέων και κάθε νέας αυθαιρεσίας, απομάκρυνση όλων των Δημοτικών και Κρατικών εγκαταστάσεων.
Σε όποιον καλόβουλα μας πει πως αυτή η θέση μοιάζει μαξιμαλιστική, απαντάμε πως αποτελεί την χρήσιμη, αντίρροπη δύναμη.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020
ΣΤΙΣ 11πμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΘΗΡΑΣ (Σύνορα Ηλιούπολης-Αργυρούπολης, επί της Περιφερειακής Λεωφόρου).
Θα βαδίσουμε προς το παρακείμενο ΚΥΤ και τις Δημοτικές εγκαταστάσεις όπου θα υπάρξει και επιτόπια ενημέρωση.
- Επιτροπή πολιτών για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος στον Υμηττό
- Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης
- Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος ( ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο) Αττικής
- Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία του Υμηττού
- Επιτροπή κατοίκων
- Παρατηρητήριο Προβλημάτων Πανοράματος Ηλιούπολης
- Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης (ΚΙΠΗ)
- Συνεργασία << Διαδημοτική Επιτροπή για την προστασία του Υμηττού>>