ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΙΜΩΛΟ (16 – 20 ΙΟΥΝΙΟΥ)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 5 ΗΜΕΡΕΣ
τιμή 250€
Πρόγραμμα
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ
Αναχώρηση το πρωί από τον Πειραιά στις 7.00π.μ για Κίμωλο. Το ραντεβού θα είναι 6.30 έξω από το καράβι Σολωμός στην Πύλη Ε9. Άφιξη στο νησί στις 13.30μ.μ.
Η Κίμωλος είναι ένα ηφαιστειογενές νησί, μια ανάσα μακριά από το νησί της Αφροδίτης, τη Μήλο. Αρτζεντιέρα, που σημαίνει «Ασημένια γη» την ονόμασαν οι Βενετοί τον Μεσαίωνα, λόγω του χρώματος των βράχων της που ασημίζουν όταν πέφτουν πάνω τους οι ακτίνες του ήλιου.
Φτάνοντας στο νησί θα αντικρίσουμε τον γραφικό βοτσαλωτό όρμο της Ψάθης όπου βρίσκεται το λιμάνι. Γύρω από τον όρμο απλώνονται λευκά διώροφα σπιτάκια και πλακόστρωτα στενά δρομάκια, κλασσικό δείγμα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Από εκεί με το λεωφορείο θα πάμε στο Χωριό όπου βρίσκονται τα καταλύματα.
Το Χωριό, είναι χτισμένο στο ύψωμα πάνω από το λιμανάκι της Ψάθης. Χαρακτηριστικό του είναι τα ήσυχα δαιδαλώδη σοκάκια του, τα λευκά σπιτάκια και τα δεκάδες εκκλησάκια, που σαν γλυπτά στολίζουν κάθε γωνιά του.
Στην κορυφή του χωριού δεσπόζει το μεσαιωνικό κάστρο. Αποτελείται από τους οικισμούς, το Μέσα Κάστρο και Έξω Κάστρο. Στο Μέσα Κάστρο σώζεται η αρχαιότερη εκκλησία του νησιού, η Γέννηση του Χριστού, κτισμένη το 1592. Στο Μέσα Κάστρο μπορούμε να δούμε τις λεγόμενες κεντρικές εισόδους στο κάστρο, που έχουν μορφή στοάς και φέρουν οικόσημα της εποχής.
Θα ξεκουραστούμε και το απόγευμα θα πεζοπορήσουμε από τον ασφαλτόδρομο προς Γούπα. Πριν φτάσουμε στη Γούπα δεξιά κατεβαίνουμε σκαλοπάτια που οδηγούν στην παραλία Ρέμα. Από εκεί ξεκινάει παραλιακή διαδρομή ανάμεσα στα «σύρματα» (σπηλιές λαξεμένες στον βράχο για να φυλάσσονται οι βάρκες τον χειμώνα) η οποία θα μας οδηγήσει στον όρμο Γούπα όπου θα δούμε και τον γνωστό βραχώδη σχηματισμό «Ελέφαντα», μορφή που σμιλεύτηκε στα βράχια από τη θάλασσα και τον αέρα με το πέρασμα του χρόνου!
Συνεχίζουμε για ένα ακόμη βραχώδη όρμο τον Καρά και θα καταλήξουμε στην παραλία Αγ. Νικολάο . Εκεί μπορούμε να κολυμπήσουμε. ΩΠ 1 με την επιστροφή. Το βράδυ ελεύθερο στο Χωριό.
ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ
Μετά το πρωινό θα πεζοπορήσουμε από το Χωριό για Χίμελη-Παραλία Αγιόκλημα (6χ.λ.μ).
Η διαδρομή ξεκινάει από το χωριό λίγο ανηφορικά ως το ξωκκλήσι του Αγίου Δημητρίου και από εκεί συνεχίζουμε σε καλντερίμι.
Φτάνουμε σε μια ράχη όπου μπορούμε να δούμε την περιοχή Πέρρου.
Όταν βρεθούμε στο διάσελο Πέρρου ακολουθούμε κατηφορικό καλντερίμι ως το χωματόδρομο για να κινηθούμε στη συνέχεια ανηφορικά ως το ξωκκλήσι της Παναγιάς της Χίμελης.
Το μονοπάτι συνεχίζει και φτάνει στο διάσελο με θέα τις βόρειες ακτές και προς το χωριό Κινούμαστε για 20΄ ισουψώς και στην συνέχεια σε μονοπάτι λαξευμένο σε βράχο. Το μονοπάτι περνά από ερειπωμένες αγροικίες και ελαιώνες και καταλήγει στην παραλία Αγιόκλημα. Κολυμπώντας μπορούμε να φτάσουμε στη μικρή παραλία Φιδάκι, σημείο που πολύ καυτό νερό κυλάει από πηγή μέσα στη θάλασσα. Επιστροφή από μονοπάτι. Συνολικά ΩΠ 5.30.
Αν επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες θα επιστρέψουμε με βάρκα ΩΠ 3.30.
ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ
Μετά το πρωινό θα πεζοπορήσουμε από το Χωριό και συγκεκριμένα από την εκκλησία του Αγίου Ευσταθίου. Θα κινηθούμε σε καλντερίμι αφού περάσουμε από ένα πέτρινο γεφύρι εξαιρετικής τεχνικής. Θα περάσουμε από εκκλησάκι της Παναγιάς της Μοναστηριώτισσας, για να φτάσουμε στη βορινή και αμμώδη παραλία Μοναστήρια όπου θα γίνει στάση για κολύμπι.
Η παραλία καλύπτεται από χοντρή άμμο και βότσαλα και έχει κρυστάλλινα και καταγάλανα νερά. Θα συνεχίσουμε την πεζοπορία ως την παραλία Σούφι (6 χ.λ.μ) και επιστροφή από μονοπάτι. Συνολικά ΩΠ 4.30.
Διαφορετικά με θαλάσσιο ταξί από την παραλία Μοναστήρια που απέχει 15 λεπτά από την παραλία Σούφι ΩΠ 2.30.
ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ
Μονοήμερη εκδρομή στην Πολύαιγο (Προαιρετκή)
Η Πολύαιγος αποτελεί το μεγαλύτερο “ακατοίκητο” νησί του Αιγαίου και όπως γίνεται αντιληπτό το όνομα της προήλθε από τους πολλούς τετράποδους κατοίκους της, τα κατσίκια (αίγες).
Το νησί αυτό υπάρχει από την αρχαιότητα και αποτέλεσε μήλο της έριδος για τη Μήλο και την Κίμωλο, που διεκδικούσαν μερίδιο από τον ορυκτό της πλούτο. Στο νησί μένουν αυτή τη στιγμή δύο άτομα, τα οποία φροντίζουν το μοναστήρι.
Πρώτη μας στάση η παραλία Άμμουρα και ο Φάρος. Στην παραλία Άμμουρα θα δούμε λευκή άμμο με περίεργους σχηματισμούς βράχων να την οριοθετούν. Τα νερά διάφανα και γαλανά. Λίγο πιο δίπλα συναντάμε τον Φάρο πάντα σε περίοπτη θέση.
Συνεχίζοντας τη θαλάσσια περιήγησή μας στην Πολύαιγο θα βρούμε το σπήλαιο Φανάρα, ένα σπήλαιο με μεγάλες τρύπες στην οροφή του. Λίγο πιο κάτω θα βρούμε το Άνω και Κάτω Μερσίνι για μια δεύτερη βουτιά. Η θαλάσσια πορεία μας είναι κυκλική.
Συνεχίζοντας θα δούμε τη βραχονησίδα των Καλόγερων. Οι Καλόγεροι είναι τα διάσημα βράχια του νησιού, που βρίσκονται στη μέση της θάλασσας και ανοίγουν τις πύλες τους για τα πιο μυστικά σημεία του νησιού.
Συνεχίζουμε με μια στάση στην Πισίνα της Πολυαίγου. Λίγο πιο κάτω συναντούμε τα Γαλάζια Νερά ή Γαλάζιο, όπως πολλοί το αποκαλούν, θα μπορούσε και αυτό να αποτελεί μια δεύτερη “Πισίνα” στην Πολύαιγο. Γαλάζια νερά με εντυπωσιακό βυθό. Δίπλα ηφαιστειογενείς βράχοι και μυστηριακές σπηλιές.
Τέλος, στην παραλία της Παναγίας τ’ αυλάκι. Η παραλία αυτή έχει συνήθως το λιγότερο αέρα Μπορούμε πεζοπορώντας να ανέβουμε στο λόφο ,ώστε να φτάσουμε στο μοναστήρι της Παναγίας αλλά και να απολαύσουμε αμφιθεατρικά τη θέα στο πέλαγος και το νησί.
ΤΡΙΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ
Χωριό – Σκιάδι – Μαυροσπήλια 7 χ.λ.μ – ΩΠ 2.35
Μετά το πρωινό θα πεζοπορήσουμε από το Χωριό όπου ξεκινάει μονοπάτι μέσα σε ρέμα και μετά για λίγο σε χωματόδρομο και ακολούθως σε καλντερίμι, το οποίο κινείται μέσα σε ελαιώνες, χωραφάκια και γραφικές ξερολιθιές.
Λίγο πριν φτάσουμε στους ιδιαίτερους γεωλογικούς σχηματισμούς πεζοπορούμε σε βραχώδες πεδίο χωρίς βλάστηση. Καταλήγουμε στο λεγόμενο Σκιάδι, έναν σπάνιο γεωλογικό σχηματισμό που μοιάζει με μανιτάρι από ηφαιστειακά πετρώματα που έχουν πάρει τη μορφή αυτή λόγω της διαφορετικής αντίστασης στη διάβρωση των πετρωμάτων που τα αποτελούν.
Συνεχίζουμε για την παραλία Μαυροσπήλια αρχικά σε βραχώδη πλαγιά μέχρι να φτάσουμε στην κοίτη ενός χειμάρρου για να μπούμε και πάλι σε καλντερίμι και έχουμε θέα προς τις ακτές της Μήλου. Στη συνέχεια κινούμαστε κατηφορικά για να καταλήξουμε στην αμμώδη παραλία Μαυροσπήλια εκεί θα κολυμπήσουμε και με το λεωφορείο θα επιστρέψουμε στο Χωριό για να ετοιμαστούμε για την επιστροφή μας στον Πειραιά.
Στις 11.55 θα επιβιβαστούμε στο καράβι Σολωμός για να επιστρέψουμε στον Πειραιά.
Όσοι δεν πεζοπορήσουν κατά τη διάρκεια της εκδρομής μπορούν να επισκεφθούν:
1) Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κιμώλου περιλαμβάνει ευρήματα κυρίως από τις ανασκαφές στο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης της Κιμώλου αλλά κα από διάφορες θέσεις του νησιού, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από την Προϊστορική Εποχή έως την Ύστερη Αρχαιότητα.
2) Το Λαογραφικό Μουσείο της Κιμώλου στεγάζεται σε διώροφο, παραδοσιακό οίκημα του Κάστρου της Κιμώλου που βρίσκεται στην «Πάνω Πόρτα». Στο ισόγειο , στη μεγάλη αίθουσα τα εκθέματα παρουσιάζονται κατά ενότητες χρήσης και επαγγέλματος , ενώ στη μικρότερη υπάρχουν κρεβαταριές και όλα τα σχετικά με την ύφανση εργαλεία. Στο ανώι έχει αποκατασταθεί η αρχική διαρρύθμιση του σπιτιού, που υπήρξε το πατρογονικό του ιδρυτή του Μουσείου, γιατρού κ. Μανώλη Χριστουλάκη, με τα αυθεντικά έπιπλα της μητέρας του και προσφορές Κιμωλιατών, ενώ ο διάδρομος έχει διαρρυθμιστεί σε ναυτική γωνία.
3) Περιήγηση στο Κάστρο Κιμώλου
Το Κάστρο έχει σχήμα σχεδόν τετράγωνο και αποτελείται από δύο συγκροτήματα σπιτιών που το ένα περικλείει το άλλο ενώ στο κέντρο του υπάρχει μια μικρή σειρά σπιτιών και μικρή πλατεία όπου βρίσκεται και ο αρχαιότερος ναός του νησιού, αφιερωμένος στη Γέννηση του Κυρίου και τον Άγιο Ελευθέριο (1592). Τα σπίτια είναι χτισμένα με τη σκληρή πέτρα της περιοχής (σιδερόπετρα) και φέρουν διακοσμητικές λεπτομέρειες από τόφο (πώρι).
Τα σπίτια είναι 123 συνολικά, διώροφα, μικρά και φιλοξενούσαν άλλη οικογένεια στο ισόγειο και άλλη στον όροφο. Ο εξωτερικός τοίχος των σπιτιών του Έξω Κάστρου αποτελούσε ταυτόχρονα το αμυντικό τείχος του οικισμού και για τον λόγο αυτό δεν είχε πόρτες και παράθυρα εκτός από κάποια μικρά ανοίγματα σε μεγάλο ύψος. Σήμερα στην εξωτερική όψη έχουν ανοιχτεί πόρτες και παράθυρα από τους κατοίκους. Ανάμεσα στην εξωτερική και την εσωτερική σειρά σπιτιών υπήρχε στενός δρόμος που χωρούσε μόνο μικρά κάρα.
Το Έξω Κάστρο έχει δύο πύλες: Την «Κάτω Πόρτα» στα νότια που βλέπει στο γραφικό δρομάκι της Αγοράς και την «Πάνω Πόρτα» στο βορειότερο σημείο της ανατολικής πλευράς.
Το Μέσα Κάστρο είχε δύο εισόδους από τις οποίες σήμερα διατηρείται μόνο η μία ενώ τα σπίτια έχουν ερειπωθεί. Τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον για την ανοικοδόμηση των σπιτιών του Κάστρου, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις της αρμόδιας Εφορίας Αρχαιοτήτων.
4) Μπορούν να μεταβούν με το λεωφορείο και να κολυμπήσουν στις παραλίες.
Α) Πράσσα η οποία βρίσκεται στην ΒΑ Κίμωλο με τα υπέροχα τιρκουάζ νερά της, το ολόλευκο χρώμα της άμμου και τους λευκούς λοφίσκους από μπετονίτη που οριοθετούν την παραλία Στην άκρη του όρμου( Πηγάδι) στον κάβο του Αγίου Γεωργίου βρίσκει καταφύγιο μέσα σε θαλάσσιες σπηλιές η μεσογειακή φώκια «monachus-monachus», ενώ ακριβώς απέναντι από την παραλία, βρίσκεται η νησίδα Πρασονήσι, η οποία είναι έτσι τοποθετημένη ώστε προστατεύει τον όρμο από τους άσχημους καιρούς, προσφέροντας μια νηνεμία στο εσωτερικό του που θα σας μείνει αξέχαστη.
Β) Ελληνικά η οποία βρίσκεται στα δυτικά του νησιού στη σημερινή θέση «Ελληνικά» βρίσκεται στην αρχαία βυθισμένη πόλη. σε μια προεξοχή της ξηράς που ένωνε το νησάκι του Αγίου Ανδρέα με την Κίμωλο. Σήμερα σώζονται ερείπια της ακροπόλεώς της στο νησάκι του Αγίου Ανδρέα και το νεκροταφείο της με τάφους σκαλισμένους στους βράχους στην περιοχή των Ελληνικών. Αν βουτήξουμε θα δούμε στον πυθμένα της θάλασσας ερείπια από τα σπίτια , τους τάφους και τείχη της αρχαίας πόλης, που μαρτυρούν έναν πολιτισμό ο οποίος άνθησε πριν από έναν μεγάλο σεισμό που χρονολογείται στη Μυκηναϊκή περίοδο, ίσως και νωρίτερα.
Γ) Αλυκή μια από τις ωραιότερες παραλίες η οποία , βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού στην πάνω μεριά της παραλίας υπάρχει η λίμνη Αλυκή ,ένας υδροβιότοπος ,που φιλοξενεί πάνω από 250 είδη αποδημητικών πουλιών. Η παραλία της Αλυκής ενώνεται διαδοχικά με τις παραλίες Καλαμίτσι και Μπονάτσα.
Δ) Μαυροσπήλια
Μονοήμερη στη Μήλο
Με καράβι πολύ κοντά μπορείτε να μεταβείτε στο νησί Μήλο στο λιμάνι της Μήλου τον Αδάμαντα κτισμένο στην ασφαλή αγκαλιά ενός όρμου .Είναι κτισμένο με την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Μπορείτε με το λεωφορείο να μεταβείτε στην Πλάκα την πρωτεύουσα της Μήλου.
Η Πλάκα έχει έντονο παραδοσιακό χρώμα, με κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, στενά πλακόστρωτα σοκάκια. Στο ψηλότερο σημείο της Πλάκας, πάνω σε ένα λόφο ηφαιστειακής προέλευσης βρίσκεται το Κάστρο, το οποίο κτίστηκε από Ενετούς τον 13ο αιώνα. Στην κορυφή του κάστρου βρίσκεται η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου ή Μέσα Παναγιά, ενώ πιο χαμηλά βρίσκεται η Υπαπαντή του Χριστού ή Παναγία Θαλασσίτρα. Στην Πλάκα βρίσκεται και η μητρόπολη της Μήλου, ο Ιερός Ναός Γενέσεως Θεοτόκου ή Παναγία η Κορφιάτισσα. Ο ναός κατασκευάστηκε το 1820 και βυζαντινού- κυκλαδίτικου ρυθμού. Στην εκκλησία φυλάσσονται πολλά κειμήλια και εικόνες, μαζί με την εικόνα της Παναγιάς της Κορφιάτισσας.
Στην Πλάκα βρίσκεται το αρχαιολογικό και το λαογραφικό μουσείο της Μήλου. Μπορείτε με λεωφορείο να μεταβείτε στην Τρυπητή για να επισκεφθείτε το αρχαίο θέατρο της Μήλου το οποίο βρίσκεται στην πλαγιά του λόφου, θέατρο της ρωμαϊκής εποχής ( 1 ος – 4 ος αι μ.Χ) που διαμορφώθηκε με πρότυπο το αρχαίο ελληνικό θέατρο. Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε τις Κατακόμβες κοντά στο χωριό Τρυπητή, σε μια απότομη πλαγιά. Τόπος συγκέντρωσης των πρώτων Χριστιανών, για την τέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων και την ταφή των νεκρών τους. Είναι μοναδικές σε μέγεθος στον ελλαδικό χώρο και από τις πιο αξιόλογες, μαζί με αυτές της Ρώμης και των Αγίων Τόπων, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τέλος, με λεωφορείο από Πλάκα ή από Αδάμαντα μπορείτε να μεταβείτε στην παραλία Σαρακίνικο η οποία βρίσκεται στο Β τμήμα του νησιού. Η παραλία που είναι μια στενή λουρίδα άμμου ανάμεσα σε ολόλευκους ηφαιστειακούς βράχους. Το τοπίο μοιάζει με σεληνιακό καθώς απουσιάζει κάθε ίχνος βλάστησης και τα ηφαιστειογενή βράχια από τα οποία έχει σχηματιστεί έχουν λευκό χρώμα. Οι λευκοί βράχοι στην παραλία δημιουργήθηκαν με την επαναλαμβανόμενη εναπόθεση στρώσεων υλικού, ενώ μέσα τους έχουν βρεθεί απολιθώματα. Το όνομά του το πήρε από τους Σαρακηνούς πειρατές που το χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο.
Ακόμη με λεωφορείο από Πλάκα η από Αδάμαντα μπορείτε να μεταβείτε στην Παραλία Προβατάς η οποία βρίσκεται στις Ν. ακτές της Μήλου αμμώδης παραλία με ρηχά καταγάλανα νερά.
Λοιπές Πληροφορίες
Τιμή συμμετοχής:
– 250 ευρώ τα μέλη
– 260 ευρώ τα μη μέλη.
Στην τιμή περιλαμβάνονται:
- Ακτοπλοϊκά εισιτήρια
- Διαμονή σε ενοικιαζόμενα δωμάτια χωρίς πρωινό
Στην τιμή ΔΕΝ περιλαμβάνονται:
- Είσοδοι σε μουσεία-αρχαιολογικοί χώροι
- Μεταφορά μέσα στο νησί της Κιμώλου
- Μονοήμερη εκδρομή στην Πολύαιγο
- Μονοήμερη εκδρομή στην Μήλο
Σας ενημερώνουμε ότι τα καταλύματα στο νησί έχουν πολύ ακριβή τιμή.
Κατάθεση προκαταβολής μέχρι 12/5 – 85 ευρώ στον λογ. του συλλόγου στην Τράπεζα Πειραιώς GR40 0172 0660 0050 6607 0982-560.
Όποιος δεν καταθέσει την προκαταβολή ακυρώνεται η θέση του γιατί υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής.
Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για την ημερομηνία γέννησης προκειμένου να εκδώσουμε τα εισιτήρια.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Ορειβατικά μποτάκια, παγούρι με νερό, μπατόν, καπέλο, γυαλιά ηλίου, αδιάβροχο,
Ο αρχηγός της εκδρομής έχει το δικαίωμα, να τροποποιήσει ή να ματαιώσει ένα πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη ή πριν την έναρξη αυτού, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ).
Αρχηγοί: Δέσποινα Τζωρτζάτου – 6947906183 Αθανασία Τσιρταβή – 6936732069
Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.2105224924 – 6957818001- 6936732069
Περίοδοι
-Καλοκαίρι 2023
Οριστικές Ημερομηνίες Κρατήσεων
-Προκαταβολή 85€ έως 12/5/23
Αναχώρηση
-16/6/23