ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ & ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΑΤΟΛΙΑ (17 ΙΟΥΛΙΟΥ – 26 ΙΟΥΛΙΟΥ)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 10 ΗΜΕΡΕΣ
τιμή 1380€
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ GOOGLE EARTH
Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο με την προϋπόθεση ότι έχετε κατεβάσει το Google Earth στο κινητό σας για να μπορέσετε να δείτε όλη τη διαδρομή της συγκεκριμένης εξόρμησης:
https://earth.google.com/earth/d/1fJttDtO1pwWg6PkHjt0yiLbBKd7sqgrs?usp=sharing
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ
17.07. έως 26.07.2023 ΠΟΝΤΟΣ & ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΑΤΟΛΙΑ
ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΚΟΜΝΗΝΩΝ.
10-Ημερο Μοναδικό Οδοιπορικό από τον ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο) ΑΤΤΙΚΗΣ
ΚΩΝ/ΠΟΛΗ , ΣΑΦΡΑΜΠΟΛΗ – ΚΑΣΤΑΜΟΝΗ – ΑΜΑΣΕΙΑ ΣΑΨΟΥΝΤΑ- ΚΟΤΥΩΡΑ-ΙΑΣΩΝΕΙΟ ΑΚΡΟ-ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ – ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ ΠΑΡΧΑΡΙΑ , ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ-ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΜΥΡΙΩΝ, ΣΟΥΡΜΕΝΑ – ΟΦΗ – ΟΥΖΟΥΝΓΚΙΟΛ -ΡΙΖΟΥΝΤΑ- ΑΡΤΒΙΝ, ΑΝΙ -ΚΑΡΣ, ΕΡΖΕΡΟΥΜ – ΣΕΒΑΣΤΕΙΑ ΑΓΚΥΡΑ
O Πόντος και η Ανατολία είναι τόποι προικισμένοι με σπάνια ομορφιά, με φυσικό πλούτο και πλούσια ιστορία.
Οι λαοί και οι εθνότητες που τους κατοίκησαν, έπλεξαν διαχρονικά ένα ψηφιδωτό κοινωνιών και πολιτισμών μοναδικό.
Η ιστορία αλλά και η ίδια η φύση, βαθμιαία αλλάζουν, ή μεταμορφώνονται για να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, αφήνοντας πίσω τους το αποτύπωμα από το πέρασμα μιας εποχής.
Η αδιάκοπη ζύμωση ανθρώπων με διαφορετική καταγωγή, κέντριζαν πάντα το ενδιαφέρον γεωγράφων/ιστορικών, φυσιολατρών και περιηγητών, να μελετήσουν και να αποτυπώσουν όσα είδαν, όσα παρατήρησαν και όσα έζησαν.
Εκπληκτικά τοπία, πλήθος λαών, γλωσσών και θρησκειών έδωσαν το υλικό για μια πλούσια και ζωντανή παράδοση.
Ελάτε μαζί μας σ΄αυτό το μοναδικό οδοιπορικό.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ
Δευτέρα 17/7/2023: ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΣΑΦΡΑΜΠΟΛΗ
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, διατυπώσεις επιβίβασης και πτήση για την Κων/πολη. Παραλαβή αποσκευών και επιβίβαση στο σύγχρονο πούλμαν. Αναχώρηση για τη βυζαντινή Θεοδωρούπολη που αργότερα θα λάβει το όνομα Σαφράμπολη λόγω της καλλιέργειας του περίφημου φυτού σαφράν,. Στην αγορά της πόλης μπορείτε να βρείτε και να δοκιμάσετε τα περιζήτητα λουκούμια της με σαφράν. Περιήγηση/ξενάγηση στην παλιά συνοικία του αγίου Στεφάνου. Στενά γραφικά δρομάκια με εντυπωσιακά αρχοντικά του 19ου αιώνα και πατροπαράδοτα στέκια για ένα τσάϊ , μικρομάγαζα με τοπικά προϊόντα . Η Σαφράνμπολη και ο παραδοσιακός της οικισμός, προστατεύονται από την Ουνέσκο και έχουν κηρυχτεί μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς από το 1994. Μετάβαση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.
Τρίτη 18/7/2023: ΚΑΣΤΑΜΟΝΗ – ΑΜΑΣΕΙΑ
Προγευματίζουμε και αναχωρούμε για την Κασταμονή. Στo βορειοδυτικό τμήμα του Ευξείνου Πόντου, στην καρδιά της Παφλαγονίας, περιστοιχισμένη από πλούσια πυκνά δάση με οξιές, έλατα και καστανιές, βρίσκεται η Κασταμονή, μια πόλη που η ιστορία της χάνεται στα βάθη του χρόνου.
Η ιστορία της Κασταμονής ξεκινά από τα χρόνια της αυτοκρατορίας των Χετταίων, συνεχίζεται με τους Φρύγες, τους Λυδούς και τους Πέρσες, περνώντας στο βασίλειο της Μακεδονίας με τον Μέγα Αλέξανδρο. Ακολουθεί η Ρωμαϊκή περίοδος και η Δυναστεία των Κομνηνών, μία ισχυρή οικογένεια ευγενών που κυβέρνησε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία (1081-1185).
Ο Μανουήλ έχτισε ένα φρούριο με το όνομα Κάστρα Κομνηνών, που συντομεύθηκε σε Κασταμονή (Kastamonu). Περιηγούμαστε την παλιά πόλη, βλέπουμε τα ιστορικά κτήρια και επισκεπτόμαστε το βυζαντινό Κάστρο. Συνεχίζοντας πορευόμαστε παράλληλα με τον θρυλικό Άλυ ποταμό διασχίζοντας δάση και κοιλάδες.
Στην πορεία μας συναντούμε γραφικά χωριά και τόπους που κρύβουν ιστορικά μνημεία και διατηρούν εικόνες όμορφες και περασμένες . Οι Χετταίοι κατοίκησαν στην περιοχή μέχρι το 1200 π.Χ. και ακολούθησαν οι Φρύγες που οργάνωσαν οικισμούς, έκτισαν κάστρα και οργάνωσαν τη ζωή της υπαίθρου. Η δυναστεία των Μιθριδατών που ακολούθησε έφερε μια νέα μορφή πολιτισμού, που σφράγισε έκτοτε την ποντιακή επικράτεια.
Η κατεύθυνσή μας, διασχίζοντας τη γη του θρυλικού λαού των Χετταίων , επιβάλλει να επισκεφθούμε την πόλη των βασιλέων, την μυστηριώδη Χατούσα. Κυκλώπεια οχυρωματικά τείχη και λόφοι παγίδες, την προστάτευαν από εχθρούς όπως τους πολυμήχανους Αχιγιάβα.
Η πύλη των λεόντων στέκει επιβλητική ψηλά,3.200 χρόνια τώρα, αιώνιος φρουρός της πόλης. Ξενάγηση και ιστορική αναδρομή στον πολιτισμό των Χετταίων. Αναχώρηση για την Αμάσεια.
Άφιξη αργά το απόγευμα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και δείπνο. Μετά το δείπνο, αξίζει μια βραδινή έξοδος περίπατος στον ποταμό Ίρι (Γιεσίλιρμακ). Διανυκτέρευση.
Τετάρτη 19/7/2023: ΑΜΑΣΕΙΑ – ΣΑΨΟΥΝΤΑ- ΚΟΤΥΩΡΑ-ΙΑΣΩΝΕΙΟ ΑΚΡΟ-ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ – ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ
Η Αμάσεια, γενέτειρα του ιστορικού Στράβωνα, υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του Βασιλείου του Πόντου, κατακτήθηκα από τους Ρωμαίους, το 70 π.Χ., ενώ στη βυζαντινή περίοδο, ανήκε στο Θέμα Αρμενιακών. Το 1075 ξεκινά η Σελτζούκικη επικράτεια και το 1393 η Οθωμανική. Στις αρχές του 20ού αιώνα, η Αμάσεια ήταν έδρα Μητρόπολης του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. ‘Το πάρκο των προτομών, τα ωραία καφέ και αντικρυστά οι βράχοι με τους λαξεμένους , ναόσχημους τάφους, προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα. Ξεναγούμαστε στην γενέτειρα του μεγάλου Γεωγράφου (Ιστορικού) του αρχαίου κόσμου, του Στράβωνα. Η Αμάσεια, υπήρξε πρωτεύουσα του Βασιλείου του Πόντου (Ελληνο-Περσικού βασιλείου). Χτισμένη στο πέρασμα του Ίριδος ποταμού, στο ομώνυμο φαράγγι, είναι μια από τις πιο γραφικές πόλεις της Τουρκίας. Επισκεπτόμαστε ιστορικό οθωμανικό τζαμί Βαγιαζήτ και στη συνέχεια τη νεκρόπολη. Βλέπουμε τον τάφο του Μιθριδάτη και τους λαξευτούς τάφους των βασιλέων του Πόντου την παλιά συνοικία και μετά την ξενάγηση ακολουθεί χρόνος ελεύθερος.
Συνεχίζουμε το ταξίδι μας για τη Σαψούντα. Η Σαψούντα, αρχαία Αμισός ιδρύθηκε το 562 π.Χ από τους Ίωνες της Φώκαιας.
Στη βυζαντινή εποχή ονομάζονταν Αμινσός και Αμινσώ και στις αρχές του 2ου υπήρχε μια ανθηρή χριστιανική κοινότητα στην πόλη. Οι Σελτζούκοι εγκαταστάθηκαν κοντά στην Αμισό και έκτισαν πόλη που την ονόμασαν Samsun (εις Αμισόν – ς’ Αμισόν – Σαμσόν- Σαμσούν). Από το 1910 είχε εξελιχθεί σε σύγχρονη πόλη και η ελληνική κοινότητα ανέπτυξε έντονη εκπαιδευτική, κοινωνική και πνευματική δράση. Επίσκεψη ξενάγηση στην ελληνική συνοικία.
Αναχώρηση για τα Κοτύωρα. Κατά την αρχαιότητα, τα Κοτύωρα αποτελούσαν ανεξάρτητη δημοκρατική πολιτεία, ενώ ο Αρριανός, στο έργο του «Περίπλους Ευξείνου», κατά το 2ο αι. μ.Χ. τα αναφέρει ως μια μικρή πόλη. Η ακμαία περίοδος του 19ου αιώνα άφησαν πολιτιστική κληρονομιά που ακόμα είναι εμφανής στον πυρήνα της πόλης που επισκεπτόμαστε. Καφέ και ξεκούραση στο θρυλικό ακρωτήριο των αργοναυτών,τοΙασώνειο Άκρο.Αναχώρηση για την Κερασούντα. Η Κερασούντα, παρτίδα της κερασιάς, ιδρύθηκε από Έλληνες της Ιωνίας τον 7οπ.Χ αιώνα , αναφέρετε για την μεγάλη φιλοξενία της προς τους μυρίους του Ξενοφώντα και αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό λιμάνι από τα χρόνια του βασιλείου των Μιθριδατών ως τα χρόνια της νεότερης ιστορίας.
Επισκεπτόμαστε το ναό Αγίου Νικολάου, σήμερα μουσείο της πόλης , βλέπουμε την οικία του ιερέως, το κτήριο του Παρθεναγωγείου και ανεβαίνοντας για το Κάστρο της Κερασούντας το περίφημο Ημιγυμνάσιο, που σήμερα στεγάζει το εμπορικό λύκειο της πόλης. Κλείνοντας τον περίπατό μας με ένα τυπικό τσάι, αναχωρούμε για την Τραπεζούντα όπου δειπνούμε και διανυκτερεύουμε.
Πέμπτη 20/7/2023: ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ-ΠΑΡΧΑΡΙΑ
Προγευματίζουμε και ξεκινούμε για τα χωριά της ενδοχώρας όπου γίνεται η μεγάλη γιορτή των Ποντίων, τα ξακουστά ΠΑΡΧΑΡΙΑ. Στα οροπέδια και τις πλαγιές των Ποντικών Άλπεων σε υψόμετρα από 1.500 μέχρι και 2.500 συνήθως, γίνονταν μεγάλα πανηγύρια στα οποία έπαιρναν μέρος δεκάδες χωριά, από κοντινές και απομακρυσμένες περιοχές. Όλο το χωριό ήταν στο πόδι, για να τιμήσει τους παρχαρέτες. Εσύ έλα α’ σοπαρχάρ’, εγω α’ σηνξενητείαν, τ’ ομμάτια μ’ εσκοτείνεψαν α’ σηναροθυμίαν.
Μετά τη γιορτή επισκεπτόμαστε την Τραπεζούντα. Η πόλη υπήρξε από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας σταυροδρόμι εμπορίου, θρησκειών και πολιτισμών. Από την Σκυθική/Ελληνική αρχαιότητα, το δρόμο των Μυρίων του Ξενοφώντα, τα λιμάνια Ελλήνων και Περσών αναφέρεται ως σημαντικός εμπορικός κόμβος στο δρόμο του μεταξιού και σημαντικό κέντρο συνάντησης εθνοτήτων. . Αποικία της Σινώπης από τον 7ο αι. π.Χ., σταυροδρόμι εμπορικών χερσαίων και θαλάσσιων δρόμων, ορμητήριο των βυζαντινών στρατευμάτων, κέντρο διοικητικής περιφέρειας, πυρήνας αυτονομιστικών κινημάτων, πρωτεύουσα μιας αυτοκρατορίας, η πόλη της Τραπεζούντας, “εν τη εώα πασών αρίστη” (η καλύτερη της Ανατολής), συμπυκνώνει την ιστορία του ελληνισμού του πόντου και κατέχει κεντρική θέση στο Βυζαντινό κόσμο.
Η Τραπεζούντα γέννησε Αγίους, Μάρτυρες, Ήρωες, ένδοξους αυτοκράτορες και επιφανείς λόγιους. Επισκεπτόμαστε την παλιά πόλη με τα ελληνικά αρχοντικά και τις εκκλησίες και την Αγία Σοφία με τον πλούσιο διάκοσμο Βυζαντινής αγιογραφίας, την Παναγία την Χρυσοκέφαλο, την βίλλα του Καραπαναγιώτη, το ελληνικό φροντιστήριο κ.α.. Συνεχίζοντας ανεβαίνουμε στη πάνω πόλη. Επιστροφή στο κέντρο και υπόλοιπο ημέρας ελεύθερο. Δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο μας.
Παρασκευή 21/7/2023: ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ-ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΜΥΡΙΩΝ
Μετά το πρωϊνό μας αναχωρούμε για το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά.
Από τα πλατάνια της ρεματιάς με τα chalet, ανηφορίζουμε με τα πόδια το πλακόστρωτο ως το μοναστήρι.(πεζοπορία 1,2 χλμ).
To χιλιόχρονο θρυλικό μοναστήρι, υπήρξε ανέκαθεν πόλος έλξης των προσκυνητών , μοναδικό ησυχαστήριο και τόπος λατρείας των ορθοδόξων. Μετά την ξενάγηση στις Αγιογραφίες του μοναστηριού, ακολουθεί χρόνος για ξεκούραση στα chalet, κάτω από τα πλατάνια του ποταμού.
Αναχώρηση για το σημείο έναρξης πεζοπορίας 10 χλμ, στο μονοπάτι που ακολούθησαν οι στρατιώτες του Ξενοφώντα στην περίφημη Κάθοδο των Μυρίων.
Όσοι δεν θα ακολουθήσουν, μπορούν να αξιοποιήσουν το χρόνο τους στη Ματσούκα (ελληνική κωμόπολη του πόντου). Περίπατος, αγορές, ξεκούραση, μέχρι την άφιξη των πεζοπόρων.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και υπόλοιπο ημέρας ελεύθερο. Δείπνο και διανυκτέρευση.
Σάββατο 22/7/2023: ΣΟΥΡΜΕΝΑ – ΟΦΗ – ΟΥΖΟΥΝΓΚΙΟΛ -ΡΙΖΟΥΝΤΑ- ΑΡΤΒΙΝ
Προγευματίζουμε και ακολουθεί γνωριμία με τις παραλιακές πόλεις του Ανατολικού Πόντου. Φθάνουμε στα Σούρμενα όπου κάνουμε μια σύντομη στάση να δούμε τα περίτεχνα μαχαίρια της πόλης και ένα εργοστάσιο επεξεργασίας του περίφημου τσαγιού της περιοχής. Η εμπειρία έκπληξη, καθώς μας υποδέχονται με ποντιακούς χορούς και ποντιακή ενδυμασία.
Μαθαίνουμε πράγματα και μυστικά για το τσάι που οι περισσότεροί μας δεν τα γνωρίζουμε. Στη συνέχεια φθάνουμε στην Όφη και στα χωριά της και καταλήγουμε στο Ουζούνγκιολ με την ομώνυμη λίμνη, περνώντας από το Τσάικαρα και το Τσάμπασι.
Προγραμματίζεται πεζοπορία στο δάσος του Ουζουγκιόλ. Στάση για ξεκούραση. Συνεχίζοντας, η διαδρομή είναι εντυπωσιακή καθώς το τοπίο αλλάζει. Ακολουθώντας τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, συνεχίζουμε το οδοιπορικό μας. Η Ριζούντα, είναι γνωστή για την παραγωγή τσαγιού αλλά και για τα βαμβακερά υφαντά της με τοπικούς χαρακτήρες. Πιθανή σύντομη επίσκεψη σε ένα εργοστάσιο πάνω στο δρόμο μας και συνεχίζουμε προς την Χόπα. Η Χόπα είναι το ανατολικότερο λιμάνι της χώρας. Τέλος φθάνουμε στην πόλη Αρτβίν, η πόλη που οχύρωνε το πέρασμα για την Μαύρη θάλασσα.
Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.
Κυριακή 23/7/2023: ΑΝΙ – ΚΑΡΣ
Προγευματίζουμε και αναχωρούμε για το Ανι. Το Ανι (Άνιον), είναι μια ερειπωμένη μεσαιωνική πόλη στα σύνορα με την Αρμενία. Η πόλη είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.464 μέτρων και στο παρελθόν ήταν η πρωτεύουσα του μεσαιωνικού βασιλείου της Αρμενίας.
Η περιοχή παρουσιάζει φυσική οχύρωση, έχοντας ανατολικά το φαράγγι του ποταμού Ακχουριάνκαι δυτικά την κοιλάδα Μποστανιάρ/Τζαγκοτζαντβόρ. Ο ποταμός Ακχουριάν ο οποίος είναι παραπόταμος του ποταμού Αράξ, οριοθετεί τα σημερινά σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας. Το Ανί αποκαλείται «η πόλη με τις 1001 εκκλησίες» και στο παρελθόν ήταν σταυροδρόμι εμπορικών δρόμων. Τα θρησκευτικά μνημεία, τα παλάτια και οι οχυρώσεις θεωρούνται από τα καλύτερες κατασκευές του μεσαιωνικού κόσμου. Στην ακμή της, η πόλη ανταγωνιζόταν την Κωνσταντινούπολη.
Μετά την ξενάγηση και την πεζοπορία στην περιοχή μεταφερόμαστε στο Κάρς, την διοικητική πρωτεύουσα του νομού τμήμα της επαρχίας Αραράτ στο Βασίλειο της Αρμενίας. Χτισμένο σε μια παραμεθόρια περιοχή, οι αμυντικές δομές του συχνά ανανεώνονταν, ώστε τον 19ο αιώνα το Καρς να είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο ως κάστρο. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.
Δευτέρα 24/7/2023: ΚΑΡΣ – ΕΡΖΕΡΟΥΜ – ΣΕΒΑΣΤΕΙΑ
Προγευματίζουμε και αναχωρούμε για το Ερζερούμ. Η πόλη βρίσκεται σε υψόμετρο 1.900 μέτρων με πληθυσμό 1.400.000 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2012. Έμβλημα της πόλης είναι ο σελτζουκικός Μεντρεσές των Δίδυμων Μιναρέδων (ΤσιφτέΜιναρελίΜεντρεσέ) που κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα. Κατά την ύστερη αρχαιότητα, η πόλη ανήκε στο βασίλειο της Αρμενίας μέχρι τη διαίρεσή του μεταξύ της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και της Περσίας το 387 μ.Χ. Τότε η πόλη οχυρώθηκε από τον αυτοκράτορα Μέγα Θεοδόσιο και ονομάστηκε προς τιμήν του Θεοδοσιούπολη. Ξενάγηση και στάση για τσάι/καφέ.
Αναχώρηση για τη Σεβάστεια Η Σεβάστεια «Σίβας» ανήκει στην Κεντρική Ανατολία, που ιστορικά ήταν η Μικρή Αρμενία . Κωμόπολη στα νότια του Πόντου, χτίστηκε στους πρόποδες του όρους Παρυαδρί 2km από τον ποταμό άνω Άλυ σε υψόμετρο 1.285 μέτρα, στον οδικό άξονα Καισάρειας Βαγδάτης .Το 64 π.Χ., μετά τον Τρίτο Μιθριδατικό Πόλεμο , ο Πομπήιος ίδρυσε μια πόλη στη θέση που ονομαζόταν «Μεγαλόπολη». Σεβάστεια ονομάστηκε προς τιμήν του Σεβαστού Αυγούστου, του πρώτου Ρωμαίου αυτοκράτορα. Στις αρχές του 16ου αιώνα ζούσαν στην πόλη 750 χριστιανικές οικογένειες (περίπου 4300 άτομα ) και 261 μουσουλμανικές οικογένειες (περίπου 1350 } Στην είσοδο της πόλης, βλέπουμε την ξερή λίμνη, τόπο των 40 μαρτύρων και στο εσωτερικό εξαιρετικά οθωμανικά μνημεία. Ο Γκιοκ Μεντρεσές , ιστορικό μνημείο του 13ου αιώνα, είναι έργο του Έλληνα αρχιτέκτονα Καλογιάννη από το Ικόνιο. Ξενάγηση και χρόνος για ξεκούραση και αγορές στη σκεπαστή αγορά της πόλης. Άφιξη στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.
Τρίτη 25/7/2023: ΣΕΒΑΣΤΕΙΑ – ΑΓΚΥΡΑ
Προγευματίζουμε και αναχωρούμε για την πρωτεύουσα της χώρας. Στην πορεία μας επισκεπτόμαστε το Αγνταμαντέν. Στην πόλη, πριν το 1922, κατοικούσε σημαντικός αριθμός Ελλήνων, προερχόμενος από περιοχές του Πόντου, κυρίως της Κιμισχανέ(Αργυρούπολη) και των περιχώρων της. Η ακμαία ελληνική κοινότητα της πόλης ιδρύθηκε το 1832, λίγα χρόνια μετά την ανακάλυψη των μεταλλείων και εκκλησιαστικά ανήκε στη μητρόπολη Χαλδία. Το όνομά της προέρχεται από τα ομώνυμα μεταλλεία αργύρου του όρους ΑκΝταγ Περιήγηση και ξενάγηση στον ιστορικό πυρήνα της πόλης και συνέχιση του ταξιδιού μας για την Άγκυρα. Κατά την είσοδό μας στην πρωτεύουσα, κάνουμε έναν πανοραμικό γύρο της πόλης. Άφιξη στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.
Τετάρτη 26/7/2023: ΑΓΚΥΡΑ – ΑΘΗΝΑ
Προγευματίζουμε και επισκεπτόμαστε το μουσείο Μικρασιατικών πολιτισμών της Άγκυρας. Ένα σπουδαίο μουσείο που δίνει συνοπτικά την συνολική εικόνα λαών και πολιτισμών που πέρασαν και άφησαν τη σφραγίδα τους στη χώρα. Χετταίοι, Φρύγεις, Λύδιοι, Πέρσες, Έλληνες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Σελτζούκοι κ.α. Σήμερα η Άγκυρα, τοποθετημένη στην καρδιά της χώρας, είναι ένα κομμάτι της «αληθινής» Τουρκίας που παραμένει αναλλοίωτο από τον τουρισμό. Βρίσκεται πραγματικά στα σύνορα όπου η Ανατολή συναντάει τη Δύση.
Μια τελευταία επίσκεψη στο κάστρο της παλιάς πόλης θα μας αφήσει τις ωραιότερες εικόνες της άγνωστης πρωτεύουσας της Τουρκίας. Μετάβαση στο αεροδρόμιο και αναχώρηση μέσω Κωνσταντινούπολης για την Αθήνα.
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Δηλώστε τη συμμετοχή σας, στο site του συλλόγου, www.peripolo.gr. συμπληρώνοντας την εκδήλωση ενδιαφέροντος επισυνάπτοντας την απόδειξη κατάθεσης. Είτε με φωτογραφία τις απόδειξης , είτε το pdf όπως λαμβάνετε online από την τράπεζα. Διαφορετικά αποστείλατε e-mail επισυνάπτοντας την απόδειξη κατάθεσης.
Παρακαλούμε να καταθέσετε την προκαταβολή έγκαιρα διαφορετικά ακυρώνεται η θέση σας γιατί υπάρχει λίστα αναμονής. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για την ημερομηνία γέννησης προκειμένου να εκδώσουμε τα εισιτήρια.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2105224924 – 69578180010 & 6936732069
email: peripolo@peripolo.gr
f/b περι.πολ.ο αττικής www.facebook.com/peripolo.gr
Αρχηγός εκδρομής: Τσιρταβή Αθανασία 6936732069
Τιμή συμμετοχής σε δίκλινο δωμάτιο: 1380 €
ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΜΟΝΟΚΛΙΝΟΥ: 350€
Φόροι αεροδρομίων: 110€
Υπάρχουν λίγες διαθέσιμες θέσεις. ΚΡΑΤΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ. Προτεραιότητα βάση ημερομηνίας Προκαταβολής – Εξόφλησης.
ΕΓΓΡΑΦΕΣ:
Οι εγγραφές είναι έγκυρες με την κατάθεση της πρώτης δόσεως/προκαταβολής.
- Προκαταβολή 400 € έως 30 Ιουνίου 2023.
- Εξόφληση υπολοίπου έως 11 Ιουλίου.
Τράπεζα Πειραιώς του συλλόγου
αριθ. 5066-070982-560
IBAN GR 40 0172 0660 0050 6607 0982-560.
Τράπεζα Εθνική του πρακτορείου.
Αριθμός λογαριασμού 155/404601-34
ΙΒΑΝ GR37 0110 1550 0000 1554 0460 134.
Πέρα από τη βασική ασφάλιση που προσφέρεται υπάρχει δυνατότητα προαιρετικής πλήρους ταξιδιωτικής ασφάλισης. Σύντομα σχετική ενημέρωση.
ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:
- Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης Αθήνα – Κων/πολη και Άγκυρα – Αθήνα (Μέσω ενδιάμεσου σταθμού).
ΠΤΗΣΕΙΣ:
-
- 17.07.2023 ΑΤΗ- IST PC 1192 10:15-11:30
- 26.07.2023 ANK-IST PC2665 12:10-13:10
- 26.07.2023 IST-ATH PC 1193 17.40 – 19:10
- Συμπεριλαμβάνεται αποσκευή 20 Kgr.
- Η χειραποσκευή εξυπακούεται πως υπάρχει.
- Ταξιδεύουμε με ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες, έως 15 χρόνια από την έκδοσή της ή με ισχύον διαβατήριο.
- Μετακινήσεις κατά την εκτέλεση του προγράμματος με σύγχρονο πούλμαν.
- Περιηγήσεις ξεναγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα.
- Ημιδιατροφή στα ξενοδοχεία (πρόγευμα και δείπνο).
- Επίσημος ξεναγός καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκδρομής.
- Συνοδός του πρακτορείου ΜΕΜΝΩΝ με το οποίο συνεργάζεται ο σύλλογος με ειδικές γνώσεις.
- Διαμονή σε επιλεγμένα πολυτελή ξενοδοχεία 4 αστέρων.
- Φ.Π.Α και ασφάλεια ταξιδίου αστικής ευθύνης. Ασφάλεια Υγείας – Αν κατά την εκδρομή κάποιος ασθενήσει καλύπτεται η νοσηλεία του για 5 ημέρες σε κρατικό ίδρυμα . Οτιδήποτε χρειασθεί επιπλέον καλύπτεται από την ατομική ασφάλεια του καθενός.
- Φόροι αεροδρομίων 110€
- Ατομικοί Φόροι ξενοδοχείων.
ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:
- Εισιτήρια εισόδων στα μουσεία και επισκέψιμους χώρους.
- Υπηρεσίες που δεν αναγράφονται και φιλοδωρήματα.
- Χρήση τοπικών μέσων.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ. Λόγω της ιδιαιτερότητας του προγράμματος, ίσως κριθεί σκόπιμο κατά την εκτέλεσή του, να τροποποιηθεί η ροή του σε κάποια σημεία, χωρίς να παραληφθεί κανένα του μέρος.
Περίοδοι
-Καλοκαίρι 2023
Οριστικές Ημερομηνίες Κρατήσεων
-Προκαταβολή 400€ έως 30/6/23
-Εξόφληση υπολοίπου έως 11/7/23
Αναχώρηση
-17/7/23