facebooktwitteryoutube

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ-ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ-ΠΝΥΚΑ

Jun 13th 10:00 am - 1:00 pm

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ –ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ-ΛΟΦΟΣ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ –ΠΝΥΚΑ

 Το ραντεβού μας θα είναι στις 10.00π.μ έξω από την είσοδο του Μουσείου της Ακρόπολης επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

 

 .jpg

Πρώτα θα περιηγηθούμε  τα Αναφιώτικα την συνοικία της Αθήνας που βρίσκεται στη βορειανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης, στα όρια της συνοικίας της Πλάκας.

Η συνοικία δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή εργάτες από την Ανάφη, που είχαν έρθει στην Αθήνα για να εργαστούν ως χτίστες στην ανοικοδόμηση της πόλης και στην ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα.

Αυτοί αρχικώς κατοικούσαν στη περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής στην Οδό Ακαδημίας, όπου το κράτος τους είχε διαθέσει κάποια μικρά οικόπεδα για να εγκατασταθούν οικογενειακώς και μονίμως.

Σύντομα όμως οι τιμές των οικοπέδων και των κατοικιών ανέβηκαν υπερβολικά και καθώς οι εργάτες αυτοί δεν είχαν καμία πρόθεση να μετακινηθούν κάπου μακριά αποφάσισαν να εγκατασταθούν παράνομα στον Ιερό Βράχο.

Αυτοί μετέφεραν στον Βράχο τα δομικά υλικά με την απαραίτητη μυστικότητα που απαιτούσαν οι συγκυρίες και μέσα σε μία μόνο νύχτα με συλλογική εργασία έστησαν τα δύο πρώτα σπιτάκια της συνοικίας. Μερικές μέρες αργότερα κάποιοι Αθηναίοι από το Ριζόκαστρο αντιλήφθηκαν τα αυθαίρετα κτίσματα και κάλεσαν την Πολεοδομία, αλλά μέχρι να εντοπιστεί ο αρμόδιος και να ενεργήσει δεόντως το παράδειγμά των δύο ακολούθησαν κι άλλοι Αναφιώτες με αποτέλεσμα οι κατοικίες να πολλαπλασιαστούν, με τις αρχές παράλληλα να μην παίρνουν κάποιο δραστικό μέτρο. Το μεγαλύτερο μέρος των Αναφιώτικων χτίστηκε κυρίως κατά την περίοδο της έξωσης του Όθωνα και της μεσοβασιλείας.

.Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 χτίστηκε προσφυγική συνοικία με παραπήγματα στα ανατολικά των Αναφιώτικων εμπλουτίζοντας την σύνθεση του πληθυσμού. Τη δεκαετία του 1950 τμήμα της συνοικίας κατεδαφίστηκε στα πλαίσια ανασκαφών.

 Την δεκαετία του 1980 απαλλοτριώθηκε περίπου το 1/3 της συνοικίας προς τα τείχη από το υπουργείο πολιτισμού ώστε να αποκαλυφθεί ο αρχαίος Περίπατος. Τα επόμενα χρόνια η περιοχή μαζί με την Πλάκα αναβαθμίστηκε σημαντικά και σήμερα παραμένουν μόνο 45 οικήματα τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα.

 

 

 _.jpg

 

 ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ Πρόκειται για το αρχαιότερο δικαστήριο του κόσμου, ένα χώρο που ήταν ιδιαίτερα σεβαστός στους αρχαίους χρόνους. Εδώ υπήρχε η έδρα του πρώτου αριστοκρατικού κοινοβουλίου της αρχαίας Αθήνας. Με τον καιρό, ωστόσο, το κοινοβούλιο αυτό άρχισε να χάνει την πολιτική του δύναμη και από το δεύτερο μισό του 5ου αι. π.Χ. είχε αποκλειστικά δικαστική αρμοδιότητα

Επίσης, σ’ αυτόν ακριβώς το χώρο, οι Αθηναίοι άκουσαν το πρώτο κύρηγμα του Αποστόλου Πάυλου το 51 μ.Χ., όπως μας πληροφορεί η μπρούτζινη πλακέτα στη βάση του βράχου.

ΛΟΦΟΣ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

.jpg 

Ο περίπατος αυτός είναι  σε ένα υπέροχο χώρο πρασίνου, με  υπέροχη θέα προς τον Παρθενώνα και την Ακρόπολη

Θα δούμε  σημαντικά μνημεία όπως οι θεωρούμενες ως «φυλακές του Σωκράτη», τα «Κιμώνεια Μνήματα», η αρχαία οδός Κοίλης, μια εμπορική λεωφόρος με μαγαζιά και σπίτια, το «Ηρώο Μουσαίου», το μνημείο του Φιλοπάππου .

 .jpg

ΠΝΥΚΑ

 Θα δούμε επίσης την  Πνύκα η οποία βρίσκεται μεταξύ του Λόφου των Μουσών, πάνω στον οποίο δεσπόζει το Μνημείο του Φιλοπάππου και του Λόφου των Νυμφών με το ομώνυμο ιερό, όπου υπάρχει σήμερα το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

Η ημικυκλική αυτή πλατεία ήταν ο τόπος όπου συναθροίζονταν από τον 6ο αι. π.Χ. οι πολίτες της Αθήνας για να ακούσουν γνωστούς ρήτορες, που μιλούσαν από το πέτρινο βήμα στο κέντρο της Πνύκας και να ασκήσουν τα δημοκρατικά τους καθήκοντα. Υπολογίζεται ότι είχε χωρητικότητα 10.000 ατόμων.

Η ξενάγηση θα γίνει από τον  ορειβάτη Βάγια Νικολαίδη

Δηλώσεις συμμετοχής απαραίτητα στα τηλ 210 5224924-6957818001.- 6936732069

Θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τιμή συμμετοχής 4 ευρώ.

ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ COVID-19 ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Φοράμε όλοι μάσκα

Δεν συμμετέχουμε αν νιώθουμε αδιαθεσία

Δεν φοβόμαστε, προσέχουμε!

 

Tags: