facebooktwitteryoutube

ΕΚΔΡΟΜΗ ΛΕΩΝΙΔΙΟ-ΚΟΣΜΑΣ

Oct 30th - All Day

ΛΕΩΝΙΔΙΟ- ΑΡΓΟΣ-ΠΟΥΛΙΘΡΑ-ΚΟΣΜΑΣ- ΜΟΝΗ ΕΛΩΝΗΣ

.jpg

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  30 Οκτωβρίου

Αναχώρηση στις 7π.μ από το Δημαρχείο Ηλιούπολης με κατεύθυνση το Άργος. Εκεί θα ξεναγηθούμε στο Κάστρο και στην συνέχεια στον λόφο της ασπίδας θα δούμε 2 ναούς.  Έπειτα θα επισκεφθούμε  το Βυζαντινό Μουσείο. Ακόμη θα επισκεφθούμε την αρχαία αγορά και το θέατρο.

Το κάστρο της Λάρισας, οικοδομημένο κατά τους προϊστορικούς χρόνους, το οποίο επισκευάστηκε και επεκτάθηκε αρκετές φορές από την αρχαιότητα και έπαιξε σημαντικό ιστορικό ρόλο κατά την Ενετοκρατία και την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Βρίσκεται στην κορυφή του φερώνυμου λόφου, που αποτελεί και το ψηλότερο σημείο της πόλης (289 μ.). Πρώτη φορά το κάστρο αναφέρεται με αφορμή την κατάληψή του το 1203 από το Λέοντα Σγουρό. Στην αρχαιότητα υπήρχε κάστρο και στο γειτονικό λόφο της Ασπίδος, το οποίο ωστόσο δε διασώζεται. Συνδεόμενα με τείχη, τα δύο αυτά κάστρα οχύρωναν την πόλη και την προστάτευαν από εχθρικές επιδρομές.

Οι Στρατώνες του Καποδίστρια αποτελούν διατηρητέο κτίριο με μακρά ιστορία. Κατασκευασμένοι τη δεκαετία 1690 επί Ενετοκρατίας, χρησίμευσαν αρχικά ως νοσοκομείο υπό τη διεύθυνση των Αδελφών του Ελέους. Επί Τουρκοκρατίας χρησιμοποιήθηκαν αρχικά ως αγορά και έπειτα ως ταχυδρομείο. Το 1829 επιδιορθώθηκαν από τον Καποδίστρια σοβαρές ζημιές που είχαν υποστεί κατά τη διάρκεια της Επανάστασης και έκτοτε κτίσμα μετατράπηκε σε στρατώνα ιππικού, σχολείο (1893-1894), εκθεσιακό χώρο (1899), χώρο στέγασης Μικρασιατών προσφύγων (1920 κ.ε.) και χώρο ανακρίσεων και βασανιστηρίων (επί Κατοχής). Το 1955-68 χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά από το Στρατό ενώ σήμερα στεγάζει το Βυζαντινό Μουσείο Άργους, εκθέσεις και τοπικά σωματεία.  Θα συνεχίσουμε για το χωριό Μέλανες όπου η α ομάδα ( πεζοπορική)  θα πεζοπορήσει μέχρι το Λεωνίδιο ΩΠ3. Η β ομάδα( τουριστική) θα περιηγηθεί το χωριό Μέλανες και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Λεωνίδιο. Μετά το φαγητό στο Λεωνίδιο θα καταλήξουμε στα Πούλιθρα όπου θα διανυκτερεύσουμε στο Ξενοδοχείο  ΣΜΥΡΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 31 Οκτωβρίου

Αναχώρηση μετά το πρωινό για το χωριό Κοσμάς  Η β ομάδα θα περιηγηθεί το χωριό. Στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται ο Κοσμάς εικάζεται ότι βρισκόταν η αρχαία πόλη Σελινούς και ναός αφιερωμένος στον Απόλλωνα. Το 1592 αναφέρεται για πρώτη φορά η ονομασία Κοσμάς σε μια επιστολή του μητροπολίτη Μονεμβασίας Γεννάδιου .Ιστορικές αναφορές υπάρχουν για τη συμμετοχή των κατοίκων του Κοσμά τόσο στην Ελληνική επανάσταση του 1821 όσο και στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940. Κατά την Κατοχή, το 1944, το χωριό κάηκε από τους Γερμανούς και τα Τάγματα Ασφαλείας και αργότερα κατά τον Ελληνικό Εμφύλιο λεηλατήθηκε. Ανοικοδομήθηκε όμως αργότερα.Οι Κοσμίτες μάλιστα ήταν αυτοί που πρώτοι στην Ελλάδα κατασκεύαζαν τα χτένια του αργαλειού από καλάμι. Το επάγγελμα του χτενοποιού το ασκούσαν για πολλά χρόνια, κατά αποκλειστικότητα οι «Γιωργατζάδες», όπως τους έλεγαν. Ιδιαίτερα φημισμένα ήταν και τα χειροποίητα κοσμίτικα υφαντά και κεντήματα που σχεδίαζαν και τα έφτιαχναν οι ντόπιοι με τα χέρια τους στον αργαλειό.

 Η α ομάδα με το πούλμαν θα μεταβεί στην διασταύρωση του Αγ Δημητρίου για να πεζοπορήσει μέχρι την Μονή Ελώνης. ΩΠ2 . Το πούλμαν  στην συνέχεια θα παραλάβει  την β ομάδα από τον Κοσμά και θα μεταβεί στην Μονή Ελώνης. Αφού επισκεφθεί τον μοναστήρι και  οι 2 ομάδες θα επιστρέψουν στο Λεωνίδιο. Όσοι επιθυμούν  και από τις 2 ομάδες θα πεζοπορήσουν μέχρι την κορυφή στον Προφήτη Ηλία για να δουν από ψηλά την θέα ΩΠ.2 Φαγητό και επιστροφή στο ξενοδοχείο.

ΚΥΡΙΑΚΗ 1 Νοεμβρίου

Μετά το πρωινό η πεζοπορική ομάδα θα μεταβεί με το πούλμαν για το χωριό Τσιτάλια και θα πεζοπορήσει μέχρι την Ακρόπολη του Λεωνιδίου και τον Αγ Αθανάσιο στον παλιό μουλαρόδρομο που ένωνε τα Τσιτάλια με το Λεωνίδιο ΩΠ 3

 Η β ομάδα θα πεζοπορήσει  στο μονοπάτι προς την παραλία Φωκιανού  ΩΠ 2 .Στην συνέχεια θα συναντηθούν οι 2 ομάδες και μετά το γεύμα θα πάρουν τον δρόμο της επιστροφής στη Αθήνα.

 Αρχηγοί : Τσιρταβή Αθανασία 6936732069

Παπαγεωργίου Γιώργος 6932215512

Κόστος εκδρομής :   135 ευρώ τα μέλη,  145 ευρώ τα μη μέλη σε δίκλινο δωμάτιο

Διαφορά μονόκλινου 35 ευρώ  Στην τιμή περιλαμβάνονται:

Διαμονή στο ξενοδοχείο  με πρωινό

Μετακινήσεις με το πούλμαν  Ξενάγηση στο Άργος

Δεν περιλαμβάνει: Είσοδοι σε μουσεία.

Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ 2105224924-6957818001

Για την συμμετοχή σας είναι απαραίτητη η κατάθεση  προκαταβολής 40 ευρω στο λογαριασμό του συλλόγου  στην τράπεζα Πειραιώς  αριθ.  5066-070982-560   IBAN GR 40 0172 0660 0050 6607 0982-560  μέχρι τις   10-10-2020

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ορειβατικά μποτάκια- παγούρι με νερό, μπατόν, σκούφος ή καπέλο, γάντια, γυαλιά ηλίου, αδιάβροχο, δεύτερη αλλαξιά.

 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Άποψη του αρχαίου θεάτρου

Το Αρχαίο Θέατρο, χωρητικότητας 20.000 θεατών, που κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. αντικαθιστώντας το παλαιότερο γειτονικό θέατρο του 5ου π.Χ., και συνδεόταν με την Αρχαία Αγορά, ήταν ορατό σε ολόκληρη την αρχαία πόλη και στον Αργολικό κόλπο. Το 1829 χρησιμοποιήθηκε από τον Καποδίστρια για την 4η Εθνοσυνέλευση του νέου ελληνικού κράτους. Σήμερα στεγάζονται στο χώρο πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η Αρχαία Αγορά, πλησίον του Αρχαίου Θεάτρου, διαμορφώθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. σε κεντρικό σημείο όπου κατέληγαν οδοί από την Κόρινθο, το Ηραίο και την Τεγέα. Στο χώρο έχουν εκσκαφεί Βουλευτήριο, που κατασκευάστηκε το 460 π.Χ. όταν το Άργος υιοθέτησε το δημοκρατικό πολίτευμα, Ιερό του Λυκείου Απόλλωνα και παλαίστρα, μεταξύ άλλων.

To "Κριτήριον"-Νυμφαίο του Άργους, ένα αρχαίο μνημείο στη νοτιοδυτική μεριά της πόλης, στους πρόποδες της Λάρισας, το οποίο πήρε τη σημερινή του μορφή από τον 6ο ως τον 3ο αιώνα π.Χ. Χρησίμευσε αρχικά ως δικαστήριο του αρχαίου Άργους, παρόμοιο με τον Άρειο Πάγο της Αθήνας. Εκεί, κατά τη μυθολογία, δικάστηκε η Υπερμνήστρα, μία από τις 50 κόρες του Δαναού, του πρώτου βασιλιά του Άργους. Αργότερα, επί βασιλείας του Αδριανού, δημιουργήθηκε στο χώρο κρήνη για την περισυλλογή και διοχέτευση νερού από το Αδριάνειο Υδραγωγείο που βρισκόταν βόρεια της πόλης. Ο χώρος συνδέεται με πλακόστρωτο μονοπάτι με το αρχαίο Θέατρο.

Tags: