facebooktwitteryoutube

Ν.ΑΧΑΙΑΣ

Nov 13th - All Day

 

ΠΑΝΑΧΑΙΚΟ- ΠΑΤΡΑ-ΚΑΣΤΡΟ ΧΛΕΜΟΥΤΣΙ-ΑΡΧΑΙΑ ΗΛΙΔΑ- ΜΟΥΣΕΙΟ Ν. ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 13  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Αναχώρηση στις 7.00 π.μ με κατεύθυνση την Κυλλήνη με ενδιάμεσες στάσεις . Θα επισκεφθούμε το Κάστρο Χλεμούτσι .

1.jpg

Το Μουσείο Κάστρου Χλεμούτσι στεγάζεται στον εσωτερικό περίβολο του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου. Πρόκειται για μία πρωτότυπη πολιτισμική ιδέα, καθώς αναπτύσσεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελεί ένα ''ανοικτό μουσείο'', όπου το κέλυφος του μουσειακού χώρου συνιστά και το σημαντικότερο έκθεμά του. Η μόνιμη θεματική έκθεση του μουσείου, με τίτλο ''Η εποχή των ιπποτών-Οι σταυροφόροι στο Μοριά'', περιλαμβάνει περισσότερα από 500 αντικείμενα, που χρονολογούνται από τον 13ο έως τον 15ο αι μ.Χ. Επικεντρώνεται στην ενδιαφέρουσα και κρίσιμη ιστορική περίοδο του φράγκικου ΠριγκΙπάτου της Αχαϊας, ενώ παράλληλα παρουσιάζει τον πολιτισμό μιας γοητευτικής στο ευρύ κοινό περιόδου, εκείνης της Ιπποτοκρατίας, όπως εκδηλώθηκε στο νότιο χερσαίο ελλαδικό χώρο.

Στην συνέχεια θα μεταβούμε την Αμαλιάδα για να επισκεφθούμε το Μουσείο Μπελογιάννη. 

2.jpg

 Το ιστορικό κτίριο που στέγασε τα παιδικά όνειρα του αγωνιστή Νίκου Μπελογιάννη πλέον  στεγάζει το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και Αγώνων του Μοριά με την επωνυμία «Μουσείο Νίκος Μπελογιάννης».  Η προσωπικότητά του Νίκου Μπελογιάννη ,η αγάπη του για τα γράμματα, η εκτίμηση για τους ανθρώπους του κόπου και του μόχθου, συνθέτουν μία άκρως ενδιαφέρουσα περίπτωση που αξίζει κανείς να μελετήσει σε βάθος.

Ο Στάθης Κουτρουβίδης, ιστορικός και επιστημονικός υπεύθυνος του Μουσείου ο οποίος  μαζί με τους συνεργάτες του δούλεψε, κόπιασε και συγκέντρωσε ένα τρομερά πολύτιμο ιστορικό υλικό με το οποίο η ελληνική πολιτεία δεν έκανε τίποτα άλλο παρά το καθήκον της στο χαμογελαστό άνθρωπο με το γαρίφαλο που πλήρωσε με τη ζωή του τα μετεμφυλιακά πάθη (και την ανώμαλη ελληνική πολιτική ζωή της εποχής).

θα συνεχίσουμε για να επισκεφθούμε  το Μουσείο της Αρχαίας Ήλιδας , το Αρχαίο θέατρο και τη Αρχαία Αγορά.

H έκθεση του Μουσείου της Ήλιδας αντιπροσωπεύει σχεδόν στο σύνολό της την μακραίωνη ιστορία της αρχαίας πόλης, δηλαδή από την Παλαιολιθική εποχή έως και τα χρόνια της ύστερης αρχαιότητας. Τα εκθέματα προέρχονται κυρίως από την ίδια την πόλη, Ακόμη έχει εκθέματα  τα οποία προέρχονται από σωστικές ανασκαφές των μικρότερων οικισμών ή κωμών που βρίσκονταν γύρω από την πόλη.

Με χωμάτινο κοίλο και λίθινη σκηνή, το αρχαίο θέατρο της Ήλιδας, ιδρυμένο στο ΒΑ όριο της αγοράς, είναι το καλύτερα σωζόμενο μνημείο της πόλης που διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Χρονολογείται στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ.

 Έπειτα θα πάρουμε τον δρόμο επιστροφής προς την Πάτρα με ενδιάμεση στάση στο  Τείχος Δυμαίων αν έχουμε χρόνο.

3.jpg

  Η προϊστορική ακρόπολη του Τείχους Δυμαίων, γνωστή και ως Κάστρο της Καλογριάς, δεσπόζει πάνω στην κορυφή του νοτιότερου από τα βραχώδη υψώματα με την ονομασία Μαύρα Βουνά, κοντά στον Άραξο και αποτελεί το μοναδικό παράδειγμα οχυρωμένης μυκηναϊκής ακρόπολης στη Δυτική Ελλάδα.  Διανυκτέρευση στην Πάτρα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Μετά το πρωινό  η α ομάδα θα μεταβεί στο χωριό Άνω Καστρίτσι όπου θα πεζοπορήσει στο βουνό  Παναχαικό . Ακολουθώντας  ταμπέλες προς Νερομάνα. θα φθάσει  στην εκκλησία του Αη Γιώργη και  στη συνέχεια θα διασχίσει το καστριτσάνικο ρέμα. Θα συνεχίσει  σε μονοπάτι μέσα στο δάσος που σε αρκετές μεριές θα  συναντάει τον δρόμο. Θα  φθάσει  στην λίμνη στη θέση Πασχαλιάνοι.και επιστροφή. ΩΠ5-ΥΔ700μ  

 

Η Β ομάδα θα ξεναγηθεί στα σπουδαιότερα αξιοθέατα της πόλης  (Άνω Πόλη- Κάστρο-  Εκκλησίες Παντάνασσα- Παντοκράτορα –Ρωμαϊκό αμφιθέατρο- Ρωμαϊκό Ωδείο-Αρχαιολογικό Μουσείο) Περπατώντας περίπου 3 ώρες. Με το πούλμαν θα μεταβεί στο  χωριό Άνω Καστρίτσι  όπου και οι 2 ομάδες θα γευματίσουν στην ταβέρνα Κάστρο.

Το χωριό Άνω Καστρίτσι βρίσκεται στους πρόποδες του Παναχαϊκού σε υψόμετρο 482 μ. Από το  οποίο διέρχεται ο ποταμός Σέλεμνος που είναι γνωστός και σαν "Καστριτσιάνικο ποτάμι". Το Καστρίτσι είναι γνωστό από τον μεσαίωνα για τα κεράσια και το κρασί του Κατά τον Μεσαίωνα ελαιόλαδο από το Καστρίτσι γινόταν εξαγωγή στην Βενετία

4.jpg

 Στην περιοχή έχουν βρεθεί αρχαίο νεκροταφείο και αρχαιότητες ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων.  Το Μεσαίωνα σε λόφο πάνω από το χωριό, σήμερα λόφος του Αγίου Ανδρέα, χτίστηκε από τους Φράγκους κάστρο. Οι Ενετοί το 1408, όταν πέρασε στην δικαιοδοσία τους, το ονόμαζαν LoCastrizo από την απόδοση της στα Ελληνικά ονομάστηκε μετέπειτα και το χωριό. Σταδιακά γύρω από το κάστρο δημιουργήθηκε μικρός οικισμός που εξελίχθηκε στο σημερινό χωριό. Ερείπια του κάστρου σώζονται έως σήμερα.  Με τα το γεύμα θα επιστρέψουμε  στην Αθήνα.

Αρχηγοί Παπαγεωργίου Γιώργος   6932215512 Τσιρταβή Αθανασία 6936732069

Κόστος εκδρομής :   80 ευρώ τα μέλη,  90 ευρώ τα μη μέλη σε δίκλινο δωμάτιο

Διαφορά μονόκλινου 15 ευρώ  Στην τιμή περιλαμβάνονται:

Διαμονή στο ξενοδοχείο  GalaxyHotel 3 αστέρων με πρωινό

Μετακινήσεις με το πούλμαν 

Δεν περιλαμβάνει: Είσοδοι σε μουσεία. Ξεναγήσεις 

Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ 2105224924-6957818001

Για την συμμετοχή σας είναι απαραίτητη η κατάθεση  προκαταβολής 30 ευρω στο λογαριασμό του συλλόγου  στην τράπεζα Πειραιώς  αριθ.  5066-070982-560   IBAN GR 40 0172 0660 0050 6607 0982-560  μέχρι τις   10-11-2020

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ορειβατικά μποτάκια- παγούρι με νερό, μπατόν, σκούφος ή καπέλο, γάντια, γυαλιά ηλίου, αδιάβροχο, δεύτερη αλλαξιά.

Ο αρχηγός της εκδρομής έχει το δικαίωμα, να τροποποιήσει ή να ματαιώσει  ένα πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη  ή πριν την έναρξη αυτού, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ). Όποιος συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την  επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει  και  αναλαμβάνει  ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του  στην δραστηριότητα, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του.

ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ COVID-19 ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Το πούλμαν τηρεί όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Πληρότητα θέσεων του πούλμαν με τα ισχύοντα μέτρα

Φοράμε όλοι μάσκα μέσα στο πούλμαν

Απολυμαίνουμε τα χέρια μας κατά την είσοδο

Δεν συμμετέχουμε αν νιώθουμε αδιαθεσία

Δεν φοβόμαστε, προσέχουμε!

Tags: