facebooktwitteryoutube

Ν.ΕΥΒΟΙΑΣ-ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ-ΑΡΧΑΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ-ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΣΤΥΡΑΙΩΝ

Αναχώρηση στις 8π.μ από το Δημαρχείο με κατεύθυνση το λιμάνι της Αγ Μαρίνας  Αναχώρηση στις 10.30 για Στύρα.  Στην συνεχεία κατευθυνόμαστε με το πούλμαν μέχρι το σημείο που ξεκινάει το μονοπάτι για τα Δρακόσπιτα.

.1.jpg

Τα 3 δρακόσπιτα που θα συναντήσουμε  βρίσκονται μέσα σε πυκνή βλάστηση είναι εντυπωσιακά και  κατασκευασμένα σε διάταξη Π. Εκεί κάνουμε την πρώτη στάση

Τα δρακόσπιτα είναι μεγαλιθικά λατρευτικά κτίσματα στη νότια Εύβοια, χρονολογούμενα στους κλασικούς (5ος αι. π.Χ.)[1] και πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους και είναι οικοδομημένα από τετραγωνικούς μακρόστενους και σχετικά λεπτούς λίθους, οι οποίοι είναι επιτεθημένοι ο ένας πάνω στον άλλο χωρίς άλλα συνδετικά υλικά. Συγκρατούνται μόνο με το βάρος τους. Τα κενά συμπληρώνονται με άλλους μικρότερους λίθους. Η σκεπή είναι περίτεχνα κατασκευασμένη από τεράστιους λίθους, αφήνοντας τελικά στην μέση μια μακρόστενη οπή, από την οποία μπαίνει φως .Κυριαρχεί η γκρίζα πέτρα της περιοχής και  απουσιάζει κάθε άλλο οικοδομικό υλικό.

 Συνεχίζουμε την πεζοπορία σε ανηφορικό μονοπάτι μέσα στο δάσος αποτελούμενο από αριές, κέδρα και πεύκα, περνάμε από  αρχαία λατομεία.Ορθογώνιοι τεφροί ογκόλιθοι και κίονες διαφόρων διαστάσεων ακέραιοι ή θραυσμένοι καθώς και λαξευμένες λεκάνες  βρίθουν στη γύρω έκταση,ορατοί ή καλυμμένοι από θαμνώδη βλάστηση. Αποδεικνύουν λοιπόν ότι τα Στύρα ήταν μεγάλο εμπορικό κέντρο μαρμάρου.

..jpg

Στην συνέχεια  φτάνουμε σε διάσελο σε υψόμετρο 550μ Ακολουθούμε την κορυφογραμμή  και φθάνουμε στην κορυφή όπου   υπάρχει πανοραμική θέα στον Ευβοικό κόλπο.

Εδώ υπάρχουν εντυπωσιακοί σχηματισμοί βράχων, αλλά το κάστρο είναι τελείως ερειπωμένο και μόνο λίγα υπολείμματα τοίχων υπάρχουν . Στο χώρο του κάστρου υπάρχει παλιό εξωκλήσι και λοξά διαγώνια από την πρόσοψη της εκκλησίας σώζονται υπολείμματα του παλαιού υδραγωγείου.

Συνεχίζοντας την πορεία μας και ακολουθώντας τα κόκκινα σημάδια οδηγούμαστε στην κύρια πύλη του κάστρου την  Πύλη των Αρμένων ή Λαρμένων. Το κάστρο χτίστηκε πάνω στο τείχος της αρχαίας Ακρόπολης των Στύρων, κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας .

Η πύλη, που αποτελεί και έμβλημα του Δήμου Στυραίων, είναι ένα εντυπωσιακό μεγαλιθικό κατασκεύασμα φτιαγμένο με κυκλώπειες πέτρες, ενώ αριστερά και δεξιά της διακρίνονται ακόμη σπαράγματα του πανάρχαιου κυκλώπειου τείχους.

Μετά αρχίζουμε κατηφορική πορεία μέχρι να προσεγγίσουμε το σημείο που θα μας παραλάβει το πούλμαν. ΩΠ 4.30.

Στην συνέχεια μπάνιο και φαγητό στα Στύρα

Αναχώρηση στις 19.30 για Άγ .Μαρίνα και επιστροφή στην Αθήνα.

Αρχηγός Παπαγεωργίου Γιώργος 6932215512- Μανασής Χρόνης  6972072072

Δηλώσεις συμμετοχής 2105224924-6957818001

Για την συμμετοχή σας είναι απαραίτητη η κατάθεση στο λογαριασμό του συλλόγου στην τράπεζα Πειραιώς αριθ. 5066-070982-560 IBAN GR 40 0172 0660 0050 6607 0982-560 μέχρι τις 16-9-2021

Κόστος εκδρομής :30 ευρώ τα μέλη, 32 τα μη μέλη

Περιλαμβάνει την μετακίνηση με το πούλμαν και τα ακτοπλοϊκά  εισιτήρια

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ορειβατικά μποτάκια- παγούρι με νερό, μπατόν, ή καπέλο, , γυαλιά ηλίου, αδιάβροχο, δεύτερη αλλαξιά.

Ο αρχηγός της εκδρομής έχει το δικαίωμα, να τροποποιήσει ή να ματαιώσει ένα πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη ή πριν την έναρξη αυτού, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ). Όποιος συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του στην δραστηριότητα, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του.

ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ COVID-19 ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Το πούλμαν τηρεί όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Πληρότητα θέσεων του πούλμαν με τα ισχύοντα μέτρα

Φοράμε όλοι μάσκα μέσα στο πούλμαν

Απολυμαίνουμε τα χέρια μας κατά την είσοδο

Δεν συμμετέχουμε αν νιώθουμε αδιαθεσία

Δεν φοβόμαστε, προσέχουμε!

Το πούλμαν τηρεί όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Πληρότητα θέσεων του πούλμαν στο 65%

Φοράμε όλοι μάσκα μέσα στο πούλμαν

Απολυμαίνουμε τα χέρια μας κατά την είσοδο

Δεν συμμετέχουμε αν νιώθουμε αδιαθεσία

Δεν φοβόμαστε, προσέχουμε!

Tags: