facebooktwitteryoutube

Ν.ΧΑΝΙΩΝ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ

Sep 10th - All Day

 Φαράγγι  ΣΑΜΑΡΙΑΣ  11-13 /9/2020

Σύντομη  επίσκεψη  στο  νομό  Χανίων  με  κυρίως  πιάτο  το  πασίγνωστο  φαράγγι  και  ορεκτικό  το φαραγγούλι  του  Αυλακίου   γαρνιρισμένο  με  τις  μοναδικές   μονές  Τζαγγαρόλων  και  Γουβερνέτου.

Αναχώρηση από Πειραιά (καμπίνες)Πέμπτη 10/9/20 στις 22.00 για Χανιά . Άφιξη Παρασκευή  6.30πμ στη Σούδα και επίσκεψη με πούλμαν στη μονή Τζαγγαρόλων στο Ακρωτήρι.Μετάβαση στη μονή Γουβερνέτου και πεζοπορεία στο φαράγγι  του  Αυλακίου μέχρι ίσως την θάλασσα στο  Καθολικό.Το μεσημέρι  μετάβαση στο ξενοδοχείο στα Χανιά, ελεύθερο απόγευμα, διανυκτέρευση.

Σάββατο : Πρωινό και αναχώρηση για Ομαλό και διάσχιση της Σαμαριάς. Διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο στην Αγ. Ρουμέλη.

Κυριακή πρωί :11.30 αναχώρηση με πλοιάριο για Σούγια ή Σφακιά, γεύμα ,και το απόγευμα με το πούλμαν στο λιμάνι της Σούδας για την επιστροφή στον Πειραιά (22.00)

"Προαιρετική πεζοπορία από Λουτρό προς Σφακιά 4,5 χλμ"

Για την σύντομη αυτή εξόρμηση δεν χρειάζονται πολλές αποσκευές, ουσιαστικά τα ορειβατικά μας,μαγιώ,πετσέτα,αλλαξιές και οτι δεν χρειαστούμε στη διάσχιση και στην Αγ. Ρουμέλη, θα μείνει στο πούλμαν.Ο σωστός για την εποχή και το φαράγγι πεζοπορικός εξοπλισμός είναι απαραίτητος  καθώς και η καλή σωματική κατάσταση.

Το κόστος της εκδρομής είναι 200 ευρώ γιά τα μέλη και 220 τα μη μέλη

 Περιλαμβάνει:

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια προς και από Χανιά σε  τετράκλινες καμπίνες , ακτοπλοϊκά Αγ.Ρουμέλη-Σφακιά,  πούλμαν  για  τις  αναγκαίες μεταφορές,  ξενοδοχεία.

Δεν περιλαμβάνονται είσοδοι στις μονές και η είσοδος στο φαράγγι της Σαμαριάς (5 ευρω )

Τράπεζα Πειραιώς

Αρ. Λογ.:5066-070982-560

IBAN:GR4001720660005066070982560

Παρακαλούμε, την προκαταβολή  70 ευρώ να την καταβάλετε μέχρι 20 Αυγούστου ώστε να εκδοθούν ονομαστικά τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ 2105224924 η 6957818001

Υπεύθυνοι της εκδρομής : Μανασής Χρόνης, Πανταζόπουλος Διονύσης.

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Η Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων είναι ένα από τα  πιο σημαντικά μοναστηριακά συγκροτήματα του τέλους της Βενετοκρατίας στην Κρήτη με πλούσια προσφορά στην Ιστορία και την Παιδεία του νησιού. Βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς του Σταυρού, στη θέση "Τζομπόμυλος" του ακρωτηρίου Μελέχα.

Σύμφωνα με την παράδοση που επιβεβαιώνεται και από έγγραφα των αρχείων της Βενετίας, κτίστηκε από τους αδελφούς Ιερεμία και Λαυρέντιο Τζαγκαρόλους που καταγόταν από μεγάλη Βενετοκρητική οικογένεια και είχαν ισχυρή επιρροή τόσο στον Ορθόδοξο πληθυσμό όσο και στους Καθολικούς Βενετούς.

Η Μονή Γουβερνέτου ή Κυρία των Αγγέλων είναι ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Κρήτης και αποτελεί δείγμα ορθόδοξης μοναστηριακής αρχιτεκτονικής. Χτίστηκε το 1537 σε υψόμετρο 260 μέτρων από μοναχούς της Μονής Καθολικού που έφυγαν εξαιτίας της πειρατείας.

Ξεκίνησε να χτίζεται επί Ενετοκρατίας, αλλά οι εργασίες διακόπηκαν λόγω της εισβολής των Τούρκων. Η ολοκλήρωση του ναού πραγματοποιήθηκε μετά από πολλά χρόνια και με ειδική άδεια που παραχώρησαν οι Τούρκοι.

Εξωτερικά μοιάζει με ενετικό φρούριο και έχει πύργους στις τέσσερις γωνίες του με πολεμίστρες, από τους οποίους όμως σήμερα σώζονται μόνο οι δύο. Έχει διαστάσεις 40 x 50 μέτρα και διαθέτει 50 κελιά σε δύο ορόφους. Η εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου ή Κυρίας των Αγγέλων είναι παραλληλόγραμμη με θόλο και διαθέτει κίονες και γλυπτό διάκοσμο που θυμίζει Ιταλική τεχνική.

Απαγορεύεται η είσοδος σε όσους φορούν κοντά παντελόνια, μαγιό και μπλούζες χωρίς μανίκια.

    Απαγορεύεται το κάπνισμα μέσα στη μονή, όπως επίσης η χρήση φωτογραφικής μηχανής ή βιντεοκάμερας.

Μέσα στο φαράγγι θα περπατήσουμε προς το σπήλαιο της Παναγίας της Αρκουδιώτισας (πρών ιερό Αρτέμιδος)και τη σκήτη του αγίου Ιωάννη του Ερημίτη.

Όσον αφορά το φαράγγι της Σαμαριάς ,είναι πασίγνωστο, η διαδρομή πανέμορφη αλλά και απαιτητική ,17 χλμ και 5.5 -7 ώρες μέχρι την Αγ. Ρουμέλη. Στη διαδρομή υπάρχει νερό, τουαλέτες,σημεία ξεκούρασης-αναψυχής, γαϊδουράκια για κάποιον που κουράστηκε, βανάκι για τα τελευταία 3 χλμ στην έξοδό του και βέβαια κανόνες συμπεριφοράς  κατά την διάσχιση.

Στην Αγ. Ρουμέλη θαστα δροσερά νερά της και θαμε τσι ρακές της!

ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Αττικής

Tags: