facebooktwitteryoutube

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΡΑΠΕΝΤΩΣΑ

May 16th - All Day
ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΜΑΙΟΥ 2021
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΡΑΠΕΝΤΩΣΑ
Αναχώρηση στις 8.00 πμ από το Δημαρχείο Ηλιούπολης με κατεύθυνση την Β.Α Πεντέλη με ενδιάμεσες στάσεις Σύνταγμα Ομόνοια.
Στον δρόμο Ν Μάκρης Διονύσου θα κατευθυνθούμε προς την είσοδο του αγροκτήματος Farmamou.
_.jpg
Aπο εκεί θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας σε χωματόδρομο 3,5 χιλιομ μέχρι το φράγμα της Ραπεντώσας, Στην συνέχεια θα πεζοπορήσουμε στο ρέμα το οποίο είναι δασωμένο κυρίως με πλατάνια. Θα κινηθούμε παράλληλα με την ροη του νερού του ρέματος μέχρι να συναντήσουμε τον καταρράκτη. Η διαδρομή αυτή είναι μισή ώρα. Ω.Π με στάσεις 4
Όσοι επιθυμούν μπορούν να έρθουν με δικό τους μέσο.
Αρχηγός Παπαγεωργίου Γιώργος 6932215512
Δηλώσεις συμμετοχής 2105224924-6957818001 -6936732069
Για την συμμετοχή σας είναι απαραίτητη η κατάθεση στο λογαριασμό του συλλόγου στην τράπεζα Πειραιώς αριθ. 5066-070982-560 IBAN GR 40 0172 0660 0050 6607 0982-560 μέχρι τις 14-5-2021
Κόστος εκδρομής : 14 ευρώ τα μέλη, 16 τα μη μέλη
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Ορειβατικά μποτάκια- παγούρι με νερό, μπατόν, σκούφος ή καπέλο, γάντια, γυαλιά ηλίου, αδιάβροχο, δεύτερη αλλαξιά.
Όσοι επιθυμούν να περπατήσουν μέσα στο ρέμα πρέπει να έχουν τα κατάλληλα παπούτσια
Ο αρχηγός της εκδρομής έχει το δικαίωμα, να τροποποιήσει ή να ματαιώσει ένα πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη ή πριν την έναρξη αυτού, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ). Όποιος συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του στην δραστηριότητα, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του.
Το πούλμαν τηρεί όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα
Πληρότητα θέσεων του πούλμαν στο 65%
Φοράμε όλοι μάσκα μέσα στο πούλμαν
Απολυμαίνουμε τα χέρια μας κατά την είσοδο
Δεν συμμετέχουμε αν νιώθουμε αδιαθεσία
Δεν φοβόμαστε, προσέχουμε!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ο καταρράκτης του ρέματος της Ραπεντώσας βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Ραπεντώσας του δήμου Διονύσου, λίγο βορειότερα από το μεγάλο λατομείο των Μαρμάρων Διονύσου.
Το ρέμα της Ραπεντώσας που τον τροφοδοτεί ξεκινάει από εγκαταλελειμμένο λατομείο μαρμάρου, ψηλά στη βόρεια πλαγιά της Πεντέλης, περνάει κάτω από τη λεωφόρο Διονύσου - Νέας Μάκρης, μόλις 500μ μετά τα τελευταία σπίτια του Διονύσου, και ακολουθώντας βορειοανατολική κατεύθυνση περνάει χαμηλότερα από τη Ραπεντώσα και το ενεργό λατομείο των Μαρμάρων Διονύσου, για να καταλήξει στο φράγμα Ραπεντώσας, όπου και διακόπτεται η ροή του.
Εκεί, καταλήγουν και τα ρέματα της Βαθιάς Χούνης και της Ντάρδιζας. Από το σημείο εκείνο, πριν τη κατασκευή του φράγματος, το ρέμα συνέχιζε την κατάβασή του μέχρι το Μαραθώνα, αρκετά ενισχυμένο την εποχή των βροχών, περνώντας δίπλα από τον Τύμβο και το μουσείο και αφού διέσχιζε αγροτικές εκτάσεις, τελικά γινόταν υπόγειο, για να καταλήξει στη θάλασσα.
Katarraktis-Rapentosas-2.jpg
Φυσικά, σε περίπτωση μεγάλης βροχόπτωσης, το φράγμα διαθέτει ελεγχόμενη υπερχείλιση, που θα στείλει το επιπλέον νερό στην παλιά φυσική του ροή μέχρι τη θάλασσα.
Η περιοχή της Ραπεντώσας ήταν γενικά δασική, καλυμμένη με μεγάλο πευκοδάσος, το οποίο όμως κάηκε στην μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Γραμματικό και έφτασε μέχρι την Πεντέλη, τον Αύγουστο του 2009. Όμως, η ρεματιά μέσα στην οποία βρίσκεται ο καταρράκτης, λόγω του είδους των δέντρων που φύονται εκεί (πλατάνια, λεύκες, κλπ), αντιστάθηκε στη φωτιά και φαίνεται πλέον σαν μια όαση μέσα στην έρημο.
Tags: