facebooktwitteryoutube

ΠΟΡΟΣ 25-27 ΙΟΥΝΙΟΥ

Jun 25th - All Day

 

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ 25-27 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ

Αναχώρηση στις  9.00 π.μ για Πόρο . Το ραντεβού θα είναι στις  8.15 π.μ έξω από το πλοίο ΦΟΙΒΟΣ  στην Πύλη 8 .  Στις 11.30 άφιξη στον Πόρο τακτοποίηση στα ξενοδοχεία  Ειρήνη και Δροσινός. Μπάνιο και γεύμα ..

Στις 17.00 την πεζοπορική ομάδα θα  παραλάβει το πούλμαν το οποίο  θα περάσει με το καραβάκι στον Γαλατά  και θα μεταβούν στην Τροιζήνα όπου  θα επισκεφθούν το Διαβολογέφυρο.

Μια απόκρημνη περιοχή με άγρια ομορφιά. Είναι μια πανέμορφη χαράδρα με πλούσια βλάστηση, γεμάτη από πικροδάφνες και αιωνόβια δέντρα και πλατάνια. Στο βάθος της τρέχει ένα μικρό ποτάμι, το οποίο κατεβαίνει από τα βουνά δημιουργώντας σε ορισμένα σημεία του μικρές λίμνες, ανάμεσα από τεράστια βράχια. 

Θα πεζοπορήσουν και  με την βοήθεια σχοινιών θα κατέβουν στην κοίτη του ποταμού  και επιστροφή στον Πόρο κατά τις   21.00 μ.μ

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ

_1.jpg

Στις 7π.μ η α ομάδα(πεζοπορική) θα συναντηθεί στο γεφυράκι Κανάλι  από όπου θα ξεκινήσει την πεζοπορία με ανάβαση σε μονοπάτι και χωματόδρομο μέχρι το Ιερό του Ποσειδώνα το οποίο βρίσκεται στην θέση Παλάτια, ανάμεσα στη Βίγλα και τον Προφήτη Ηλία.

Ο Ναός του Ποσειδώνα χτίστηκε γύρω στα 520 π.Χ. Ήταν δωρικός περίπτερος, με 6 κίονες στις στενές και 12 στις μακριές πλευρές του. Πρόκειται για ένα από τα τρίτα μεγάλα ιερά του Ποσειδώνα γύρω από το Σαρωνικό. Ο ναός σχημάτιζε ισοσκελές τρίγωνο με τους ναούς Αφαίας Αίγινας και Ποσειδώνα Σουνίου.

Οικοδόμημα στα νοτιοδυτικά του ναού ενδέχεται να ήταν το Βουλευτήριο της πόλης της Καλαυρείας. Εκεί συσκέπτονταν και οι αντιπρόσωποι των επτά πόλεων που συμμετείχαν στην Αμφικτιονία της Καλαυρείας. Στα νοτιοδυτικά του Βουλευτηρίου υπήρχε ένα κτήριο (το μνημείο του Δημοσθένη ή το Ασκληπιείο).

_2.jpg

Στο ιερό κατέφυγε και ζήτησε άσυλο ο ρήτορας Δημοσθένης, διωκόμενος από τους Μακεδόνες, οι οποίοι είχαν καταλάβει την Αθήνα. Στο τέλος, ο μεγάλος ρήτορας της αρχαιότητας, αυτοκτόνησε πίνοντας δηλητήριο και θάφτηκε στο χώρο του ιερού το 322 π.Χ.

Επίσκεψη στον Αρχαιολογικό  χώρο και στην συνέχεια από μονοπάτι θα κατηφορίσει μέχρι τη παραλία στο Ασκέλι  ΩΠ 3.

Εκεί θα τους παραλάβει το πούλμαν για να μεταβούν στην ταβέρνα ΚΑΝΑΛΙ όπου θα πάρουν το πρωινό τους  θα κολυμπήσουν  στην παραλία, γεύμα στην ταβέρνα  και επιστροφή στα δωμάτια για ξεκούραση .

 

Poros_attractions_The_monastery_of_Zoodochos_Pigi_01-5929.jpg

Στις 18.00 θα συναντηθούν στο γεφυράκι Κανάλι με το πούλμαν  θα μεταβούν  στο  Μεγάλο Νεώριο , το Λιμανάκι της Αγάπης, τα ερείπια του Ρώσικου Ναύσταθμου.

 Ο Ρωσικός Ναύσταθμος σήμερα είναι συγκρότημα πέτρινων ερειπωμένων κτιρίων. Το κυρίως κτίριο, που δεσπόζει πάνω στην παραλία, αποτελείται από τρεις στενομέτωπους, ορθογωνικής κάτοψης χώρους τοποθετημένους στην σειρά, που στεγάζονται με ισάριθμους μεγάλους θόλους. Τα κτίρια αυτά χρησιμοποιούνταν για αποθήκευση υλικών και τροφίμων, παρασκευή διπυρίτου άρτου (γαλέτας) και αποθήκευση γαιανθράκων για την τροφοδοσία του Ρωσικού στόλου που βρισκόταν στην Μεσόγειο.

Ο χώρος παραχωρήθηκε στη Ρωσική Κυβέρνηση από την τότε Δημογεροντία του Πόρου, σε ένδειξη ευχαριστίας για την προσφορά του Ρωσικού Στόλου στην Ελληνική υπόθεση.

Την ιδιοκτησία των αποθηκών και των φούρνων του Ρωσικού Ναυστάθμου διατήρησαν οι Ρώσοι με την επιτήρηση μισθοδοτούμενου φύλακα μέχρι το έτος 1900, οπότε ο πρεσβευτής της Ελλάδος στην Πετρούπολη Αλ. Τομπάζης, γνωρίζοντας την ερειπωμένη κατάσταση τους έπεισε την Ρωσική Κυβέρνηση να παραχωρήσει την κυριότητα τους στην Ελληνική Κυβέρνηση

Τελικά, το 1989, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, τα κτίρια χαρακτηρίστηκαν ως ιστορικά και διατηρητέα μνημεία και ορίστηκε ζώνη προστασίας 100 μέτρων γύρω από το περίγραμμα των κτιρίων.

Περίπου 1 km  ΒΔ  της παραλίας του Ναύσταθμου  θα ξεκινήσουν την πεζοπορία   μέχρι τον Φάρο Ντάνα  και επιστροφή  ΩΠ 1.30

Ο Φάρος «Ντάνα», που δεσπόζει στην είσοδο του κόλπου του Πόρου, χτίστηκε το 1870 από την Γαλλική Εταιρεία Οθωμανικών Φάρων και είναι ένας από τους πιο όμορφους πετρόκτιστους τετράγωνους φάρους της χώρας μας. Αποτελεί ένα από τα νεότερα μνημεία της ναυτικής ιστορίας του τόπου. Το ύψος του πύργου του είναι 9 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 32 μέτρα.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου παρέμεινε σβηστός και το 1948 επαναλειτούργησε ως επιτηρούμενος. Το 1952 αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου με αυτόματο πυρσό ασετυλίνης ο οποίος λειτούργησε μέχρι το 1989, οπότε αντικαταστάθηκε από σύστημα ηλιακής ενέργειας. Από το 1954 έπαψαν να μένουν στο Φάρο φαροφύλακες και από τότε ο Φάρος είναι αυτόματος. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2011, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη ολοκλήρωσε την πλήρη και εκ βάθρων αποκατάσταση του ιστορικού πετρόκτιστου φάρου ο οποίος σήμερα είναι  ένα στολίδι για την περιοχή του Πόρου..

Η β ομάδα μετά   το πρωινό στην ταβέρνα ΚΑΝΑΛΙ  στις 10.15 θα μεταβεί  με  το πούλμαν  για να επισκεφθεί το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής του 18ου αιώνα το  οποίο είναι κτισμένο πάνω σε καταπράσινη πλαγιά με θέα προς τη θάλασσα. Η Μονή αποτελεί δείγμα νησιωτικής μοναστηριακής αρχιτεκτονικής.

 Στην συνέχεια  θα επισκεφθεί το Ιερό του Ποσειδώνα και συνεχίζοντας τον γύρω του νησιού  θα δει τα ερείπια του Ρώσικου Ναύσταθμου , το Λιμανάκι της Αγάπης , το Μεγάλο Νεώριο και θα καταλήξει  στην παραλία Ασκέλι για  μπάνιο και  στις  15.30 με το πούλμαν θα μεταβεί  στη ταβέρνα ΚΑΝΑΛΙ για το γεύμα . Το απόγευμα ελεύθερο.

Στην συνέχεια θα μεταβεί με το πούλμαν στην παραλία Ασκέλι για  μπάνιο και  στις  15.00 με το πούλμαν θα μεταβεί  στη ταβέρνα ΚΑΝΑΛΙ για το γεύμα .Το απόγευμα ελεύθερο.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ

Μετά το πρωινό στην ταβέρνα ΚΑΝΑΛΙ   θα επισκεφθούμε στην Χατζοπούλειο Βιβλιοθήκη την μόνιμη έκθεση  «Κοχύλια & Θάλασσα».

Το νεοκλασικό κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πόρου,  χτίστηκε πριν από μερικά χρόνια, χάρις στη γενναία δωρεά του αείμνηστου ζεύγους ποριωτών Αλέκου και Κατίνας Χατζοπούλου. Εκεί θα μας ξεναγήσει ο Κ Μανιάτης.

Θα δούμε το Ρολόι το οποίο  κτίστηκε το 1927. Τη δαπάνη για την ανέγερση του κάλυψε ο Ποριότης βουλευτής Τροιζηνίας, Ιωάννης Χαρ. Παπαδόπουλος, ο οποίος μερίμνησε επίσης και για την αγορά ενός περίτεχνου μηχανισμού λειτουργίας του, κατασκευασμένου στην Αμερική το 1915.

 

Έπειτα θα συνεχίσουμε  ανηφορίζοντας με σκαλοπάτια και  θα φθάσουμε στον Μητροπολιτικό ναό του Άγ Γεωργίου. Η παλαιότερη γραπτή αναφορά που γίνεται από τα σωζόμενα έγγραφα για τον ναό είναι στην απογραφή πληθυσμού του νησιού του έτους 1828 επί των ημερών του Κυβερνήτου  Καποδίστρια.

Ο ναός είναι ευρέως γνωστός εξ αιτίας των αγιογραφιών που έχει φιλοτεχνήσει ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους, ο Κώστας Παρθένης.  Ακολουθώντας τα σημάδια με τα χαρακτηριστικά μπλε προσωπάκια θα φθάσουμε  στο εκκλησάκι του Αγ Αθανασίου όπου θα έχουμε καταπληκτική θέα προς τον Πόρο και τον Γαλατά.

Ανεβαίνοντας το μονοπάτι θα δούμε  ένα όμορφο ανεμόμυλο. Η συνέχεια του μονοπατιού θα μας οδηγήσει στο εκκλησάκι των Αγ Αναργύρων και τέλος κατηφορίζοντας ένα όμορφο μονοπάτι  θα φθάσουμε στην παραλία. Εκεί θα επισκεφθούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Το οποίο δημιουργήθηκε χάρη σε ένα πρωτοπόρο ζηλωτή της αρχαιολογίας, ο οποίος ξεκίνησε και ανέλαβε μόνος του το βαρύ έργο της διάσωσης των αρχαιοτήτων της Τροιζηνίας, τον Χρήστο Φουρνιάδη.

Η έκθεση του Μουσείου εκτείνεται σε δύο αίθουσες, μία στο ισόγειο και μία στον όροφο του κτηρίου και περιλαμβάνει εκθέματα από όλη την περιοχή της Τροιζηνίας και κάποια από την περιοχή της Ερμιόνης.

Το μουσείο φιλοξενεί γλυπτά, επιγραφές και αρχιτεκτονικά μέλη από την Τροιζήνα, την Καλαύρεια και τα Μέθανα.

Σημαντικότερα εκθέματα είναι ένα μεγάλο ανάγλυφο με παράσταση σκύλου, το οποίο υπήρξε ενσωματωμένο σε αρχαίο οικοδόμημα, ένα γύψινο εκμαγείο της γνωστής ενεπίγραφης στήλης από την Τροιζήνα με το κείμενο του αθηναϊκού ψηφίσματος που πρότεινε ο Θεμιστοκλής το 480 π.Χ. για την αντιμετώπιση της περσικής εισβολής, ένα αρχαϊκό επίγραμμα (600 π.Χ. περίπου) από επιτάφειο σήμα που βρέθηκε στα Μέθανα, ένα τιμητικό ψήφισμα της πόλης της Τροιζήνας (369 π.Χ.) και το ενεπίγραφο βάθρο ενός χάλκινου ανδριάντα του αυτοκράτορα της Ρώμης Μάρκου Αυρηλίου, ανάθημα της πόλης των Μεθάνων (175-180 μ.Χ.).  Η διαδρομή αυτή μαζί με τις ξεναγήσεις  θα είναι 3 ώρες.

Εκεί θα μας παραλάβει το πούλμαν  για να πάμε στην παραλία Κανάλι για μπάνιο. Το γεύμα θα είναι ελεύθερο .

Στις 16.15 το πούλμαν θα μεταφέρει τις  αποσκευές  μας στο λιμάνι και στις 16.40 μ.μ θα αναχωρήσουμε για τον Πειραιά

 

Αρχηγοί Παπαγεωργίου Γιώργος 6932215512  Τσιρταβή Αθανασία 6936732069

 Τιμή συμμετοχής :Για τα μέλη 140 ευρώ150 για τα μη μέλη   

Περιλαμβάνει:

Ακτοπλοϊκα εισιτήρια  

 Διαμονή στα ξενοδοχεία  ΕΙΡΗΝΗ- ΔΡΟΣΙΝΟΣ σε δίκλινα και τρίκλινα  δωμάτια

  Πρωινά και  ένα γεύμα  στην ταβέρνα ΚΑΝΑΛΙ

 Μετακινήσεις με το πούλμαν όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα.

Μεταφορά των αποσκευών  από και προς το λιμάνι

Δεν περιλαμβάνει:

Είσοδοι σε μουσεία,

Η μετακίνηση για το Διαβολογέφυρο 10ευρώ

Η μετακίνηση της πεζοπορικής ομάδας για τον Φάρο

Δηλώσεις συμμετοχής  2105224924-6957818001 -6936732069

Για την συμμετοχή σας είναι απαραίτητη η κατάθεση 50 ευρώ στο λογαριασμό του συλλόγου  στην τράπεζα Πειραιώς  αριθ.  5066-070982-560   IBAN GR 40 0172 0660 0050 6607 0982-560  μέχρι τις   5-6-2021

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ορειβατικά μποτάκια- παγούρι με νερό, μπατόν, σκούφος ή καπέλο, γάντια, γυαλιά ηλίου, αδιάβροχο, δεύτερη αλλαξιά.

Ο αρχηγός της εκδρομής έχει το δικαίωμα, να τροποποιήσει ή να ματαιώσει  ένα πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη  ή πριν την έναρξη αυτού, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ). Όποιος συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την  επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει  και  αναλαμβάνει  ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του  στην δραστηριότητα, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του.

ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ COVID-19 ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Το πούλμαν τηρεί όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Πληρότητα θέσεων του πούλμαν με τα ισχύοντα μέτρα

Φοράμε όλοι μάσκα μέσα στο πούλμαν

Απολυμαίνουμε τα χέρια μας κατά την είσοδο

Δεν συμμετέχουμε αν νιώθουμε αδιαθεσία

Δεν φοβόμαστε, προσέχουμε!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Πόρος είναι ένα νησί με 2.500 χρόνια ιστορία. Η Μυθολογία θέλει τον Πόρο αφιερωμένο στο Θεό Ποσειδώνα και η αρχαία και νεότερη ιστορία του προσδίδει σημαντικό ρόλο στις πολιτικές συναντήσεις ανά τους αιώνες. Ο ναός του Ποσειδώνα βρισκόταν εκεί που σήμερα είναι κτισμένος ο ναός του Αγίου Γεωργίου και λίγο ανατολικότερα, στην παλιά δεξαμενή. Λείψανα του αρχαίου αυτού ναού υπάρχουν σε μερικά παλιά σπίτια του Πόρου γύρω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Κατά τον Παυσανία ο Πόρος αποτελείται από δύο νησιά, την Σφαιρία και την Καλαυρία η οποία αρχικά ήταν αφιερωμένη στον θεό Απόλλωνα ο οποίος την παραχώρησε στον θεό Ποσειδώνα ως αντάλλαγμα για τους Δελφούς.

Η Σφαιρία ήταν ένας ηφαιστειακός βράχος σε αντίθεση με την Καλαυρία που ήταν μεγαλύτερη και καταπράσινη με άφθονα νερά. Το όνομα της το πήρε από την " καλή αύρα " που προερχόταν από την έντονη βλάστηση λευκών και ελαιώνων. Άλλη εκδοχή για την ονομασία είναι ότι πήρε το όνομα από τον γιο του Ποσειδώνα τον Κάλαυρο.

Η Σφαιρία το όνομα της το πήρε από τον Σφαίρο ο οποίος τάφηκε εκεί, αφού πρώτα κατέφυγε διωγμένος από τον Πέλοπα τον πάτερα τον δυο αδελφών Πιτθέα και Τροιζήν από τους οποίους ζήτησε και πήρε άσυλο στο νησί.

Το νησί του Πόρου κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια και συγκεκριμένα από την εποχή του ορείχαλκου.

Σε κοντινή απόσταση από το νησί του Πόρου βρίσκεται η βραχονησίδα Δασκαλιό. Εκεί λέγεται ότι υπήρχε το εκκλησάκι της Αγίας Άννας, είναι άγνωστο όμως πότε χτίστηκε. Σήμερα υπάρχει ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου ή Παναγίτσας που ανήκει στην Ενορία  Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης του Πόρου. Το νησάκι είναι ιδιοκτησία οικ. Λίζας Βάντερπουλ.

Την δεκαετία 1960 το νησάκι έγινε γνωστό, γιατί γυρίστηκε ένα μέρος της ταινίας «η Κα Δήμαρχος» με τη Βασιλειάδου και τον Αυλωνίτη. Τελευταία το 2002 και επειδή έχει σχήμα καρδιάς, ο ΕΟΤ το ονόμασε «ΈΡΩΣ» και το συμπεριέλαβε σε διαφημιστική αφίσα του που κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο

Βγαίνοντας από την πόλη στα Βορειοδυτικά βρίσκεται το Προγυμναστήριο, η πρώτη κατοικία του Όθωνα. Εκεί σήμερα γίνεται η κατάταξη και η προπαίδευση των ναυτών. Μετά το γήπεδο της Σχολής μια μικρή διώρυγα χωρίζει τη Σφαιρία από την Καλαυρία. Στη συνέχεια βρίσκεται ο Συνοικισμός που πρωτοκατοικήθηκε από πρόσφυγες της Μ. Ασίας. Επιστρέφοντας στο γεφυράκι της διώρυγας, αριστερά και προς τα δυτικά, βρίσκεται η περιοχή Πέρλια. Ο δρόμος συνεχίζεται παραλιακά, περνά από τη Βίλα Γαλήνη, το μικρο Νεώριο και φτάνει στο μεγάλο Νεώριο. Πιο πέρα το λιμανάκι της Αγάπης και ο Ρωσικός Ναύσταθμος, που χαρακτηρίσθηκε το 1989 ως διατηρητέο μνημείο, λόγω του αρχιτεκτονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος και το νησάκι Δασκαλιό σε κοντινή απόσταση από την παραλία .

Tags: