facebooktwitteryoutube

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ

Dec 23rd - All Day

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Αναχώρηση στις 7.00 π.μ από το Δημαρχείο Ηλιούπολης με κατεύθυνση τον  Βόλο με ενδιάμεσες στάσεις .

Συνεχίζουμε για το χωριό Αγ Βλάσιος  όπου η πεζοπορική ομάδα θα πεζοπορήσει μέχρι το χωριό Αγ. Λαυρέντιος. ΩΠ 1.30

 Η β μάδα θα περιηγηθεί το χωριό Αγ. Βλάσιος

1.jpg

 το οποίο  βρίσκεται σε υψόμετρο 300μ. Υπέροχα, παραδοσιακά καλντερίμια  διασχίζουν το χωριό. Η ονομασία του οφείλεται στην εκκλησία του χωριού, που είναι αφιερωμένη στον ομώνυμο άγιο και χτίστηκε το 1836 Έπειτα  θα συνεχίσει με το πούλμαν για τον Αγ Λαυρέντιο.

Ο Άγιος Λαυρέντιος, είναι από τα αρχαιότερα χωριά του Πηλίου παραδοσιακός οικισμός, με εντυπωσιακά αρχοντικά (18ου ) που αποτελούν άριστα δείγματα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, φτιαγμένα από ηπειρώτες μαστόρους, με πολλά βορειοελλαδίτικα στοιχεία. Κτισμένος αμφιθεατρικά σε εύφορη πλαγιά, στα 550 -600 μ.  με ωραία θέα στον Παγασητικό κόλπο. Οφείλει το όνομά του στη Μονή του Αγίου Λαυρεντίου

2.jpg

Θα επισκεφθούμε την Μονή Αγίου Λαυρεντίου (14ος ), κάτω από την κεντρική πλατεία και αποτελεί πλέον μέρος του οικισμού. Η Μονή ιδρύθηκε ή επανιδρύθηκε το 1378 από τον Όσιο Λαυρέντιο, μοναχό της Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους, πάνω στα ερείπια παλιού μοναστηριού. Δωρητής υπήρξε ο αυτοκράτορας  Αλέξιος Γ’ Κομνηνός

Κατά την Τουρκοκρατία λειτούργησε ως «κρυφό σχολείο». Το 1823, όταν λεηλατήθηκε το χωριό από τους Τούρκους, η Μονή υπέστη καταστροφές . Από το 1987 αποτελεί γυναικείο μοναστήρι.

Περιήγηση , γεύμα   και επιστροφή στον Βόλο . Εκεί θα  τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο.

 Το βράδυ ελεύθερο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Μετά το πρωινό αναχώρηση για Κάτω Λεχώνια  όσοι επιθυμούν μπορούν να πάρουν το τρένο για Μηλιές.

Μέχρι το ιστορικό κεφαλοχώρι των Μηλεών, η διαδρομή  με το τρένο είνα 90 λεπτά και θα σας γεμίσει με εικόνες πλούσιας φύσης και αρχιτεκτονικής με παλαιές, αλλά περίτεχνες κατασκευές λαξευτής μαρμαρόπετρας και γκρίζου ασβεστόλιθου που διαμόρφωσαν τις αντιστηρίξεις, τα τοξωτά γεφύρια, τις καμάρες και τα στόμια των σηράγγων.

Ξεχωριστό δείγμα, η λίθινη πεντάτοξη γέφυρα Καλόρεμα, στην περιοχή του Μαλακίου. Πλησιάζοντας στις Μηλιές, το τοπίο αποκτά μια άγρια ομορφιά, ιδιαίτερα στο πέρασμα της μεγάλης μεταλλικής γέφυρας του Ταξιάρχη ή Ντε Κίρικο, από το όνομα του σχεδιαστή και πατέρα του μεγάλου ζωγράφου. Στο σημείο αυτό, το τραίνο θα κυλήσει σε καμπύλη γραμμή, ενώ η γέφυρα στην οποία βρίσκεται είναι ευθεία.

3.jpg

Στην συνέχεια μπορούν να περιηγηθούν το χωριό το οποίο είναι κτισμένο στα  400 μ. Ένα ορεινό και παραδοσιακό χωριό, με πλούσια ιστορία και σπουδαία πηλιορείτικη αρχιτεκτονική . Η πλατεία του  περιστοιχίζεται από μια σειρά χαρακτηριστικών κτιρίων, όπως η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών με το καμπαναριό της και η βιβλιοθήκη, ενώ πολύ κοντά της βρίσκονται το κτίριο του Δήμου, το οποίο στεγάζει και το Λαογραφικό Μουσείο, καθώς επίσης και το κτίριο του Ευδόξειου Πνευματικού Κέντρου, όπου γίνονται διάφορες πολιτιστικές κυρίως εκδηλώσεις.

Από την κεντρική πλατεία περνούν ή ξεκινούν ακτινωτά δρόμοι και παραδοσιακά πηλιορείτικα καλντερίμια που την συνδέουν με όλες τις γειτονιές του χωριού.

 Το πούλμαν θα συνεχίσει για  Καλά Νερά όπου η πεζοπορική ομάδα θα πεζοπορήσει μέχρι τις Μηλιές.   ΩΠ 2.30

 Στην συνέχεια θα πάρουν το μονοπάτι  προςΞουρίχτη , Λμπινού Μονή ΛαμπιδόνοςΒραχόνησα.  Στο μοναστήρι θα τους  παραλάβει το πούλμαν  για επιστροφή  στις  Μηλιές ΩΠ3 .  Γεύμα και επιστροφή όλοι  στο Βόλο.

 Όσοι δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα μπορούν να παραμείνουν στο Βόλο και να περιηγηθούν την πόλη  και  να επισκεφθούν τα Μουσεία.

Αρχαιολογικό Μουσείο,Μουσείο της Πόλης ,Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας . Τις δύο επόμενες ημέρες που θα είμαστε στο Βόλο τα Μουσείο θα είναι κλειστά.

Το βράδυ προαιρετικά  ρεβεγιόν  σε ταβέρνα της πόλης

ΣΑΒΑΤΟ 25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Μετά το πρωινό αναχώρηση για το χωριό  Αγ. Νηλείας.Η ορειβ. ομάδα δα θα πεζοπορήσει προς καταφύγιο, Δραμάλα ,Τσαγκαράδα ΩΠ 530-6

Η β ομάδα θα  περιηγηθεί το χωριό  Αγ Γεώργιος Νηλείας.

4.jpg

Ο γραφικός Άγιος Γεώργιος Νηλείας βρίσκεται στο κεντρικό Πήλιο,  σε υψόμετρο 680 μ Στέκεται μεγαλοπρεπώς ανάμεσα σε δύο ράχες, κάτω από την κορυφή του βουνού ονόματι "Σχιντζουράβλι" και είναι αμφιθεατρικά κτισμένος, προσφέροντας πανοραμική θέα προς τον Παγασητικό, όπου και εκτείνονται μέχρι τη θάλασσα και οι υπόλοιποι οικισμοί του (Άνω Γατζέα, Αγία Τριάδα, Κάτω Γατζέα).Ο τόπος  είναι εύφορος και με πλούσια βλάστηση, πνιγμένος στις οξιές, τις καστανιές, τα πλατάνια αλλά και μηλιές, κερασιές, αχλαδιές  λουλούδια και βότανα μέχρι άγρια χόρτα και μανιτάρια, ανάλογα με την εποχή. Πλήθος από λιθόκτιστες κρίνες, ρυάκια, πέτρινές βρύσες και σχεδόν κάθε είδος τρεχούμενων νερών συμπληρώνουν την εικόνα στο εσωτερικό του Αη Γιώργη.

Στην συνέχεια θα μεταβούν με το πούλμαν  στην Τσαγκαράδα .

Η Τσαγκαράδα αποτελείται από τέσσερις μικρότερες συνοικίες, οι οποίες πήραν το όνομα τους από τις εκκλησίες που βρίσκονται στις κεντρικές πλατείες τους.. Όλες οι συνοικίες συνδέονται μεταξύ τους με τα πέτρινα καλντερίμια. Αξίζει να επισκεφθείτε τις εκκλησίες του χωριού.

Η Νανοπούλειος Σχολή είναι το κτίριο που στεγάζει σήμερα το Δημοτικό Σχολείο της Τσαγκαράδας και των γύρω χωρίων. Αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, χτισμένο φυσικά με τοπική πέτρα, έχοντας ξύλινη οροφή, η οποία καλύπτεται από σχιστολιθικές πλάκες της περιοχής.

Την Αχιλλοπούλειος Εμπορική Σχολή. Ιδρύθηκε το 1865 και ήταν αρχικά αστική, ενώ το 1905 έγινε εμπορική, όπου φοιτούσαν άνθρωποι από όλη την Ελλάδα. Η Εμπορική Σχολή λειτούργησε αδιάλειπτα, ακόμα και κατά την διάρκεια των πολέμων, μέχρι το 1955. Για χρόνια το κτίριο έμενε αναξιοποίητο, μέχρι που το 2001, όταν και αναστηλώθηκε υποδειγματικά παίρνοντας τη τωρινή του μορφή. Τα επόμενα χρόνια λειτούργησε ως χώρος εκθέσεων, λαογραφικό μουσείο και μουσείο μινιατούρας.

Τέλος το  Παλιό Τοξωτό Γεφύρι το οποίο βρίσκεται στην αρχή του χωριού και χρονολογείται από τον 18ο αιώνα(1728)! Έχει μήκος 18 μέτρα και ύψος 6 μέτρα, ενώ εκτιμάται ότι είναι το παλαιότερο σε ολόκληρο το Πήλιο. Η πρόσβαση προς αυτό είναι ιδιαίτερα εύκολη, αφού αρκεί να ακολουθήσετε την πινακίδα «παλιό γεφύρι» πάνω στον κεντρικό δρόμο. Το κατηφορικό πέτρινο καλντερίμι, θα σας οδηγήσει σε ένα πανέμορφο μέρος γεμάτο πλατάνια και καστανιές, όπου πίσω από την πυκνή βλάστηση αχνοφαίνεται το γεφύρι

 ΟΙ δύο ομάδες μετά το γεύμα στη  Τσαγκαράδα  θα επιστρέψουν στον  Βόλο.

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Μετά το πρωινό αναχώρηση για το χωριόΛαύκο .Η α ομάδα θα   πεζοπορήσει μέχρι την Μηλίνα Η διαδρομή είναι σε καλτερίμι. ΩΠ 40 λεπτά. Θα  συνεχίσει μέχρι το Βαλτούδι  και επιστροφή στην Μηλίνα ΩΠ 2

Η β ομάδα θα περιηγηθεί το χωριόΛαύκο.Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο χωριό, με εντυπωσιακή μεγάλη πλατεία, πετρόκτιστες βρύσες και πλακόστρωτα καλντερίμια καθώς επίσης και γνήσια πηλιορείτικα αρχοντικά.

Θα επισκεφθούν τα μουσεία  λαογραφικό , ραδιοφώνου και Φάμπειο.

Τέλος  γεύμα στο χωριό  Λαύκο και επιστροφή στην Αθήνα.

Παπαγεωργίου Γιώργος 6932215512- Τσιρταβή Αθανασία  6936732069

Κόστος εκδρομής : 190  ευρώ τα μέλη,210 ευρώ  τα μη μέλη

Διαφορά μονόκλινου 60 ευρώ

Περιλαμβάνονται οι μετακινήσεις με το πούλμαν

 Η διαμονή στο ξενοδοχείο ΝΕΦΕΛΗ 3 αστέρων    με πρωινό

Δεν περιλαμβάνονται:

Η τιμή για το τρένο

 Μουσεία – αρχαιολογικοί  χώροι

 Η τιμή του Ρεβεγιόν

 Δηλώσεις συμμετοχής  2105224924-6957818001

Για την συμμετοχή σας είναι απαραίτητη η κατάθεση των 70 ευρώ  στο λογαριασμό του συλλόγου  στην τράπεζα Πειραιώς  αριθ.  5066-070982-560   IBAN GR 40 0172 0660 0050 6607 0982-560  μέχρι τις  20-11-2021

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ορειβατικά μποτάκια- παγούρι με νερό, μπατόν, σκούφος ,αδιάβροχο δεύτερη αλλαξιά.

Ο αρχηγός της εκδρομής έχει το δικαίωμα, να τροποποιήσει ή να ματαιώσει  ένα πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη  ή πριν την έναρξη αυτού, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ). Όποιος συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την  επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει  και  αναλαμβάνει  ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του  στην δραστηριότητα, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του.

ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ COVID-19 ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Το πούλμαν τηρεί όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Πληρότητα θέσεων του πούλμαν με τα ισχύοντα μέτρα

Φοράμε όλοι μάσκα μέσα στο πούλμαν

Απολυμαίνουμε τα χέρια μας κατά την είσοδο

Δεν συμμετέχουμε αν νιώθουμε αδιαθεσία

Δεν φοβόμαστε, προσέχουμε!

Tags: