facebooktwitteryoutube

Τι μας προσφέρει η άσκηση στο βουνό

Το λαμπερό πράσινο της άνοιξης, το εκτυφλωτικό φως του καλοκαιριού, τα χρυσαφιά χρώματα κι οι ομίχλες του φθινοπώρου, το απέραντο λευκό του χιονιού δίνουν στα βουνά έναν ιδιαίτερα επιβλητικό χαρακτήρα. Αγέρωχες κορφές, πανέμορφα δάση, αλπικά λιβάδια συνθέτουν ένα κόσμο μαγικό που προσφέρει απλόχερα σε όλους τη δυνατότητα για πολλές και διαφορετικές, δραστηριότητες.

Ορεινή πεζοπορία (trekking)

Κάποιοι την βλέπουν σαν απλή διασκέδαση ή χόμπι και κάποιοι σαν ευκαιρία για αναμέτρηση και εξερεύνηση των ορίων τους. Εμείς την βλέπουμε σαν ήπια άσκηση αναψυχή και αυθεντική απόλαυση της φύσης Η γοητεία που ασκεί το βουνό και οι ομορφιές του είναι τόσο παλιά, όσο και η ίδια η φύση. Ορεινή πεζοπορία είναι το περπάτημα στο βουνό από μέρη που γενικά χαρακτηρίζονται βατά και δεν παρουσιάζουν τεχνικές δυσκολίες. Είναι η διάσχιση ή η περιπλάνηση μας στην ορεινή φύση χωρίς να μας ενδιαφέρει απαραίτητα η ανάβαση στις κορυφές και χωρίς να μας κυνηγάει ο χρόνος. Συνδυάζει αρμονικά την ήπια αερόβια άσκηση με την πνευματική χαλάρωση και την απόλαυση της φύσης με την περιήγηση στην ορεινή ύπαιθρο μέσα από χωριά και παραδοσιακούς οικισμούς. Περπατώντας σε παλιούς δρόμους, λιθόστρωτα ή απλά μονοπάτια, μέσα σε δάση, σε υγρές ρεματιές ή σε πλαγιές με μαγευτική θέα, η ορεινή πεζοπορία είναι μια δραστηριότητα που ταιριάζει σε πολλούς.

Απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών και απαιτεί καλή φυσική κατάσταση. Φυσικά υπάρχουν βαθμοί δυσκολίας για κάθε διαδρομή και καλό θα είναι ένας αρχάριος να ξεκινά με ήπιες διαδρομές. Ο σύλλογος μας έχει εμπείρους οδηγούς ώστε να μην έχουμε προβλήματα κατά την πεζοπορία. Γνωρίζουν τα μονοπάτια και με ασφάλεια μπορούν να μας οδηγήσουν.Αρκεί όσοι συμμετέχουν να έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και να ακολούθουν τις οδηγίες του αρχηγού.

Οι διαδρομές συνήθως είναι δύο μια εύκολη για αρχαρίους και μία πιο δύσκολη (περισσότερες ώρες, καλύτερη φυσική κατάσταση και εξοικείωση με το βουνό).

Φροντίζουμε παράλληλα να γνωρίζουμε τον πολιτισμό μας αλλά και τα περιβαλλοντικά προβλήματα της κάθε περιοχής ερχόμενοι σε επαφή με τους κατοίκους και χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο για να ευαισθητοποιούμε και να ενεργοποιούμε τους φίλους και τα μέλη μας για τα οικολογικά θέματα.

Εκτός απο την πεζοπορία και ορειβασία έχουμε σκοπό να ασχοληθούμε με το :

Ποδήλατο βουνού (mountain bike)

Η εφεύρεση του ποδηλάτου βουνού, (mountain bike) ανάγεται στα τέλη του 1974.Το ποδήλατο βουνού (mountain bike) είναι ένα ποδήλατο ειδικά κατασκευασμένο για κίνηση μακριά από τους δρόμους της πόλης, σε έδαφος δύσβατο και με μεγάλες κλίσεις. Οι συνθήκες αυτές απαιτούν γερή κατασκευή από κράμα επεξεργασμένου ατσαλιού κι αλουμινίου, ειδικά τρακτερωτά λάστιχα, πολύ δυνατά φρένα και αμορτισέρ και ειδικό σύστημα σασμάν με πολλές (18 έως 27) ταχύτητες.

Σε όλη την Ελλάδα μπορεί κανείς να βρει ειδικά μονοπάτια και να χαρεί την ποδηλασία στη φύση όλο το χρόνο. Ακόμα δεν έχουμε δημιουργήσει αντίστοιχο τμήμα ελπίζουμε όμως στο μέλλον, αν συμμετέχουν στο σύλλογο μας νεότερες ηλικίες.

Άλλη δράση στο βουνό είναι:

Διάσχιση φαραγγιού (canyoning)

Βυθισμένα στους μύθους για ξωτικά και νεραΐδες, τα φαράγγια παρέμεναν για χιλιετίες άγνωστα και αδιαπέραστα από τον άνθρωπο. Η Ελλάδα χώρα κατ' εξοχήν ορεινή, προσφέρει στους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας ένα πλούσιο ανάγλυφο γεμάτο φαράγγια που περιμένουν για να μας αποκαλύψουν τα μυστικά τους: κρυστάλλινα νερά, καταρράκτες, κάθετα πλάγια τοιχώματα, μαγευτικά τοπία συνθέτουν ένα περιβάλλον φυσικό και μοναδικό

Το canyoning είναι ένα σύνθετο ορεινό άθλημα καθώς οι δυσκολίες που αφορούν την κάθετη πορεία, προστίθενται σ' εκείνες που έχουν να κάνουν με την επαφή με το υγρό στοιχείο, όπως οι καταρράκτες και οι στρόβιλοι των νερών. Συνδυάζει ορεινή πεζοπορία, αναρρίχηση, περάσματα ποταμού, χειρισμούς σχοινιών, διαβίωση στο ύπαιθρο, κολύμπι «τσουλήθρες» κι άλματα στο νερό. Όμως μην σας τρομάζουν όλα αυτά. Υπάρχουν πολλά, πανέμορφα και βατά φαράγγια, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις κι εξοπλισμό, που σαγηνεύουν τους αρχάριους. Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστούμε εκπαίδευση από κάποιον ειδικό.

Η διάσχιση φαραγγιού γίνεται πάντα από μικρές ομάδες με επικεφαλής έναν έμπειρο οδηγό, έπειτα από σωστό προγραμματισμό. Τα άτομα που συμμετέχουν πρέπει να έχουν καλή φυσική κατάσταση, να γνωρίζουν κάποιες βασικές τεχνικές αναρρίχησης και να ξέρουν κολύμπι. Συνήθως ξεκινά από την είσοδο του φαραγγιού, που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο και κατευθύνεται προς το χαμηλότερο ακολουθώντας τη ροή του ποταμού. Πολλές φορές χρειάζεται να βαδίσει κανείς μέσα στο ποτάμι ή ακόμα και να κολυμπήσει. Είναι μία δράση που μελλοντικά θα συμπεριλάβουμε στα πρόγραμματα μας.

Ιστιοπλοία

Τέλος επειδή και η άσκηση στην θάλασσα δεν μας αφήνει αδιάφορους φέτος στο πρόγραμμα μας έχουμε μια εκδρομή με ιστιοπλοικό στα νησιά Αίγινα και Πόρο.