facebooktwitteryoutube

Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ για την ετήσια Διεθνή Σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή

Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece
 για την ετήσια  Διεθνή Σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP19)
 
Ø  Για την κλιματική δικαιοσύνη
Ø  Το σεβασμό στα οικοσυστήματα
Ø  Την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα
Ø  Την απελευθέρωση από την κυριαρχία των αυτοκινητοβιομηχανιών
 
Από 11 έως 24 Νοεμβρίου 2013 θα πραγματοποιηθεί η ετήσια  Διεθνή Σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP19) στη Βαρσοβία, σε μια περίοδο που το πραγματικό ενδιαφέρον των κυβερνήσεων των ανεπτυγμένων χωρών είναι προσανατολισμένο στο πως θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ρυπαντών, αδιαφορώντας για τα προβλήματα των κατοίκων συνολικά τού πλανήτη, και ιδιαίτερα τού νότου, που πλήττονται  από το φαινόμενο τού θερμοκηπίου, χωρίς να έχουν συμβάλλει σ’ αυτό.
 
Τα πρόσφατα νέα είναι συγκλονιστικά:  Σύμφωνα με την νεώτερη έκθεση των επιστημόνων της Διακυβερνητικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την Εξέλιξη το Κλίματος (IPCC), που παρουσιάστηκε το Σεπτέμβριο του 2013 στη Στοκχόλμη,  oπλανήτης γη έχει φθάσει σε οριακό σημείο. Το συσσωρευμένο  διοξειδίου του άνθρακα     στην ατμόσφαιρα  ξεπέρασε τα 400 ppm,   η μέση θερμοκρασία υπολογίζεται να αυξηθεί από 0,3 – 4,80 C μέχρι το 2100, με αποτέλεσμα να αναμένεται ότι το ύψος στάθμης της θάλασσας να αυξηθεί από 26 έως 98 εκατοστά, χωρίς να υπολογίζουμε τα προβλήματα που θα προκύψουν στα οικοσυστήματα και στην αγροτική παραγωγή που θα επιδεινώσουν το επίπεδο της ζωής των κατοίκων του νότου. Η έκθεση IPCC ανεβάζει στο  95%, την πιθανότητα να ευθύνεται ο άνθρωπος για την κλιματική αλλαγή (η προηγούμενη έκθεση υπολόγιζε κατά 90%), ωστόσο το θεωρητικό ερώτημα που προκύπτει είναι «είμαστε όλοι στον ίδιο βαθμό συνυπεύθυνοι ή την κύρια ευθύνη την έχει ο βιομηχανικός βορράς και τις συνέπειες τις επωμίζονται οι άνθρωποι του Νότου, οι οποίοι έχουν συμβάλει ελάχιστα στην εκπομπή αερίων; Οι άνθρωποι του Νότου, που όχι μόνο υποφέρουν περισσότερο από το αυξανόμενο καιρικό χάος και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά είναι και οι λιγότερο προετοιμασμένοι τεχνολογικά να αντιμετωπίσουν τις δοκιμασίες των επερχόμενων δεκαετιών.»
 
Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ απαντούν στο παραπάνω ρητορικό ερώτημα ότι δεν είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι στον ίδιο βαθμό και πως πρέπει να διεκδικήσουμε  ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, «Να αλλάξουμε το σύστημα και όχι το κλίμα». Ένα πολιτικό, οικονομικό και απάνθρωπο σύστημα που πλήττει τα οικοσυστήματα, προκαλεί φτώχεια και πολέμους, και υποχρεώνει τη μαζική μετανάστευση κατοίκων της Αφρικής και γενικότερα το Νότου.
 
Δεν φταίει η ανθρωπότητα εξ’ αδιαιρέτου επειδή η αυτοκινητοβιομηχανία BMW επέβαλε μέσω της χρηματοδότησης με 690.000 Ευρώ του Γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού  κόμματος (CDU) της κας Μέρκελ, η οποία μπλοκάρει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον περιορισμό της εκπομπής καυσαερίων των αυτοκινήτων από το 2020. Μία απόφαση που αν ίσχυε θα υποχρέωνε τους «γερμανούς κατασκευαστές να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε 95 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο».
Δεν φταίει η ανθρωπότητα εξ’ αδιαιρέτου επειδή η Γερμανική SIEMENS εξαγόρασε έλληνες πολιτικούς, και άλλους παράγοντες, με συνέπεια μετά την αποκάλυψη της διαπλοκής να καθυστερήσει η λειτουργία των επτά σταθμών του ΜΕΤΡΟ στην Αθήνα για τρία χρόνια. Η καθυστέρηση αυτή είχε, μεταξύ των άλλων, τα εξής δυσμενή αποτελέσματα στο περιβάλλον και στο κοινό: Την κυκλοφορία στην Αθήνα 30.000 περισσότερων Ι.Χ. και την έκλυση 130 τόνων CO2 ημερησίως, την μη εξυπηρέτηση 160.000 επιβατών και την απώλεια εσόδων 180.000 Ευρώ ημερησίως (65 εκατ. Ευρώ ετησίως), την αύξηση των τροχαίων δυστυχημάτων.
Δεν φταίει η ανθρωπότητα εξ’ αδιαιρέτου επειδή η Περιβαλλοντική Νομοθεσία στην Ελλάδα ξεδοντιάζεται (περισσότερα στην 9η έκθεση του WWF HELLAS6/8/2013 με τίτλο «Η περιβαλλοντική νομοθεσία σε διαθεσιμότητα!»), ούτε γιατί ο Δήμαρχος του Τορόντο Rob Ford κατάργησε του ποδηλατοδρόμους στην πόλη του για να «διευκολύνει» την κυκλοφορία και τη στάθμευση των I.X, ούτε γιατί  τα τροπικά δάση του Αμαζονίου εξαφανίζονται με άμεσες συνέπειες στην κλιματική σταθερότητα, ούτε για τις  εξορυκτικές δραστηριότητες για την εκμετάλλευση του σχιστολιθικού αερίου που απαιτούν την κατασπατάληση  τεραστίων  ποσοτήτων  νερού, καταστρέφουν οικοσυστήματα και προξενούν ανήκεστες βλάβες στη βιοποικιλότητα.
 
Τα 195 κράτη και οργανισμοί που θα πάρουν μέρος στη 19η Σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή οφείλουν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για κλιματική δικαιοσύνη στον πλανήτη και αλληλέγγυες δράσεις και ενισχύσεις με  πολύμορφα προγράμματα στήριξης των ανθρώπων του Νότου. Το Πρωτόκολλο του Κυότο έχει εκπνεύσει και έχει παραταθεί μέχρι το 2020,  καλύπτει μόνο το 13% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.  Οι μεγάλοι ρυπαντές του πλανήτη ΗΠΑ, ΚΙΝΑ, ΙΝΔΙΑ, ΚΑΝΑΔΑΣ, ΙΑΠΩΝΙΑ, ΡΩΣΙΑ δεν δεσμεύονται μέχρι το 2020 από τη Συμφωνία του Κυότο.
 
Οι ΦτΦ καλούν το ΥΠΕΚΑ, και  όλους τους αρμόδιους φορείς που εμπλέκονται για την προστασία του κλίματος,  να συμμετέχουν στη Σύνοδο του ΟΗΕ με υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία, και όχι με τον πρέσβη όπως έγινε πέρσι στη Ντόχα, και να ενισχύσουν εκείνες τις πρωτοβουλίες κρατών και οργανισμών που προωθούν τη Κλιματική Δικαιοσύνη στον Πλανήτη.
 
Οι ΦτΦ προτείνουν την προοδευτική και προγραμματισμένη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και την αναπροσαρμογή του άκρως συντηρητικού στόχου της Ε.Ε. από 20 -20-20 σε 35% μέχρι  το 2020. [σύμφωνα με το EuropeanEnvironment Agency Report No 10/2013 ο συντηρητικός στόχος 20% έχει ήδη πιαστεί]
Οι ΦτΦ δεν υποτιμούν την ατομική ευθύνη και τις κακές καταναλωτικές συνήθειες και πρότυπα που  μας έχουν επιβληθεί από τις δυνάμεις της αγοράς,  που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή. Συνήθειες και πρότυπα που πρέπει να εγκαταλείψουμε και να επαναφέρουμε στη δημόσια συζήτηση το σύνθημα «σκεπτόμαστε  παγκόσμια, δρούμε τοπικά». 
Οι ΦτΦ στηρίζουν τα κινήματα πολιτών, επιστημονικών και πολιτικών ινστιτούτων, κομμάτων και αυτοδιοικητικών παρατάξεων, περιβαλλοντικών οργανώσεων κ.ά. που προβάλλουν το αίτημα και αγωνίζονται για να αλλάξουν το «ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ», το σύστημα που είναι υπεύθυνο για την καταρράκωση  της   «ΚΛΙΜΑΤΙΚΉΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ» στον πλανήτη.
 
Πέντε χρόνια μετά την ειδική έκδοση των NFI «Η Χάρτα για το Κλίμα»επιβεβαιώνεται η διαπίστωση ότι: «…χρειάζεται  επειγόντως μια πολιτική επιστημονική επανάσταση… ο ιδεολογικός πυρήνας (της επανάστασης)  πρέπει να είναι η παραδοχή ότι η επείγουσα ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία του κλίματος δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με επάρκεια όσο θα κυριαρχεί το μοντέλο της «χωρίς όρια οικονομικής ανάπτυξης…»
Naturefriends International «Η Χάρτα για το Κλίμα» (26-27/9/2008)
 
Δείτε σχετικό Video http://www.youtube.com/watch?v=nQnSzaus-zs