ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΥΣ ΔΟΛΟΜΙΤΕΣ-ΤΥΡΟΛΟ (08 ΙΟΥΛΙΟΥ – 18 ΙΟΥΛΙΟΥ)

11-Ημερο Μοναδικό Οδοιπορικό από τον ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο) ΑΤΤΙΚΗΣ

Τον Ιούλιο του 2019 ο σύλλογος μας διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία μια καταπληκτική εκδρομή στους Δολομίτες και το Τυρόλο.

Στην εξόρμηση μας, συμμετείχαν περισσότερα από 50 μέλη και φίλοι του συλλόγου ζήσαμε αξέχαστες στιγμές. Το ταξίδι αυτό ήταν μια μοναδική εμπειρία

Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε μία διαφορετική πλευρά αυτού το μοναδικού προορισμού .

Όπως ξέρετε διοργανώνουμε τις εκδρομές μας, τα οδοιπορικά μας και τις εξορμήσεις μας… Όχι απλά για να επισκεφτούμε, όλα όσα θα μπορούσατε να δείτε σε ένα οργανωμένο ταξίδι, αλλά κυρίως για να δείτε μέρη τοποθεσίες διαδρομές και να περπατήσουμε μαζί σε, μοναδικά διαφορετικά μέρη που συνήθως δεν περιλαμβάνονται σε μία οργανωμένη εκδρομή.

Σε πολλές περιπτώσεις διοργανώνουμε εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια των εκδρομών , συνεργαζόμαστε με τους τοπικούς ορειβατικούς συλλόγους Και ανακαλύπτουμε περιοχές, μονοπάτια και τοποθεσίες που μόνο με την βοήθεια ανθρώπων του τόπου μπορούμε να επισκεφτούμε.
Συνεισφέρουμε ουσιαστικά στην προστασία των δασών και των πεζοπορικών διαδρομών με εθελοντικές δράσεις που περιλαμβάνουν τόσο τον καθαρισμό των μονοπατιών και την κατάδειξη τους, όσο και την ευαισθητοποίηση των φίλων και των μελών μας για αυτά τα μοναδικά μέρη.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ταυτότητα αυτή της μοναδικής μας εξορμήσεις περιλάμβανε και τις παρακάτω μοναδικές τοποθεσίες: 

ΤΡΕΙΣ ΚΟΡΥΦΕΣ << TRE CIME DE LAVAREDO >>   – ΛΙΜΝΗ MISURINA  – MARMOLADA – ΛIMNH FEDAIA – την πόλη CORTINA  AMPEZZO 

τις πόλεις  ΤΟΥ  ΤΥΡΟΛΟ << Μπολζάνο,  Μπρεσανόνε,  Μπρούνικο, Μεράνο >> Μουσείο   Μέσνερ-

Πόλεις της Ιταλίας << Μπολώνια,  Βιτσένζα, Βερόνα, Πάδοβα, Τσιντατέλλα, Τρέντο, Σιρμιόνε >> 

ΣΠΗΛΑΙΟ ΟΛΙΕΡΟ-ΛΙΜΝΗ ΓΚΑΡΝΤΑ 

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας επισκεφθήκαμε ανάμεσα στα άλλα πολιτιστικά μνημεία, πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις σε μουσεία και έγιναν  εκδηλώσεις, επίσης δημιουργήσαμε μαζί ένα μοναδικό κλίμα για να απολαύσουμε την εκδρομή μας ώστε να μας μείνει αξέχαστη.

Παρόλα αυτά , εάν τα μέλη και οι φίλοι του περίπολο το επιθυμούν,  μπορούμε στο μέλλον να επαναλάβουμε αυτή την εξόρμηση ,  βελτιώνοντας την  ακόμα περισσότερο , έχοντας πλέον την πλούσια εμπειρία που αποκτήσαμε μέχρι σήμερα. 

Ή μπορούμε να οργανώσουμε ξανά ,  ανάλογες εκδρομές με επιλογές εκδηλώσεων,  πεζοπορίες και δραστηριότητες  που  ταιριάζουν καλύτερα με τους νέους μας. 

Από  το φθινόπωρο  του 2023 ο σύλλογος θα ξεκινήσει και τμήμα νεολαίας και συνεχίζοντας την παράδοση των 10 χρόνων ζωής του , θα ανανεώσει τους φίλους και τα μέλη του , για να μπορεί να αντικρίζει με αισιοδοξία το μέλλον και τις επόμενες γενιές … 

Μοναδικά μέρη εξορμήσεις ξεναγήσεις που είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε, να επισκεφτούμε και να «ζήσουμε» κατά τη διάρκεια αυτής της εξόρμησης.

HIGHLIGHTS

1. Πεζοπορήσαμε σε καταπληκτικά μονοπάτια στις πλαγιές την Τριών κορυφών Tre Cime di Lavaredo στους Δολομίτες σε ένα  από τα ωραιότερα τοπία στον κόσμο. Τα ιδιαίτερα αυτά βουνά με το ξεχωριστό πορφυρό χρώμα των βράχων τους και τους  ιδιόμορφους σχηματισμούς που παρουσιάζουν τα καθιστούν μοναδικά στον κόσμο.  Από το 2009 έχουν ανακηρυχθεί    μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Το όνομά τους το πήραν από το Γάλλο γεωλόγο Deodat de Dolomieu τον πρώτο που πρόσεξε και μελέτησε το μοναδικό τους πέτρωμα.

2. Γνωρίσαμε την  λίμνη Misurina, “το Μαργαριτάρι των Δολομιτών”,  η οποία είναι η μεγαλύτερη φυσική λίμνη του Cadore (της επαρχίας Μπελούνο) και βρίσκεται 1.754 μέτρα υψόμετρο

3. Συνεχίσαμε  για να γνωρίσουμε την  Marmolada  το ψηλότερο βουνό των Δολομιτών.  Η μοναδική βεράντα, Terrazza Marmolada  μας προσέφερε μοναδική ματιά σε όλο το νοτιοανατολικό ανάγλυφο των Άλπεων και εκπληκτική θέα  της Marmolada. Είδαμε από κοντά τον ομώνυμο παγετώνα.

4. Πεζοπορήσαμε  γύρω από την  λίμνη Fedaia  μια παγετωνική λίμνη σε ύψος 2030μ που χωρίζεται σε φυσικό και τεχνητό μέρος με  ωραία θέα στις κορυφές των Δολομιτών αλλά και στους γειτονικούς λόφους.

5. Περιηγηθήκαμε την πανέμορφη Κορτίνα ντ’ Αμπέτσο (Cortina d’ Ampezzo) την βασίλισσα των Δολομιτών.

6. Επισκεφθήκαμε τις πανέμορφες πόλεις του Τυρόλο το Μπολζάνο , το Μπρεσανόνε, το Μπρούνικο και το Μεράνο.

7. Επισκεφθήκαμε ένα από τα 6  Μουσεία  Βουνών  Μέσνερ. Ο μοναδικός αυτός ορειβάτης σκαρφάλωσε στις 14 υψηλότερες κορυφές της Γης . Βοήθησε στη δημιουργία ορισμένων εκ των πιο εντυπωσιακών κτιρίων που έχουν χτιστεί σε μεγάλα υψόμετρα τα οποία λειτουργούν ως φυσιολατρικά μνημεία.  Βρίσκονται σε έξι τοποθεσίες στο Τυρόλο (στα σύνορα Ιταλίας και Αυστρίας) απ’ όπου κατάγεται και μοιάζουν με τεχνικά διαμαντάκια στη μέση του πουθενά, αποτελώντας πόλους έλξης για τον τουριστικό αλπινισμό.

8. Πεζοπορήσαμε στην λίμνη Μπρέντα και στην περιοχή την τοποθεσία  Campo Tures. η οποία βρίσκεται στην κοιλάδα Κόστα ντι Τούρες  όπου υπάρχουν αρκετές τοποθεσίες που προστατεύονται από την  UNESCO.

9. Περιηγηθήκαμε ακόμη τις όμορφες πόλεις της Ιταλίας  Μπολώνια  Βιτσένζα, Βερόνα, Πάδοβα, Τσιντατέλλα ,Τρέντο, Σιρμιόνε. Η κάθε μία είχε διαφορετικό χρώμα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

10. Τέλος, επισκεφθήκαμε το σπήλαιο Ολιέρο και την λίμνη Γκάρντα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 1. Την Δευτέρα στις 8/7 το πρωί ξεκινήσαμε  με το πούλμαν για την Πάτρα όπου αποβιβασθήκαμε στο πλοίο για να πάμε στην Ανκόνα.
 2. Τρίτη 9/7/19  :  ΑΝΚΟΝΑ – ΜΠΟΛΟΝΙΑ – BITΣΕΝΖΑ  (355 Χλμ)

Η Μπολόνια είναι γνωστή για τους πύργους της και τις στοές της  που φτάνουν τα 38 χιλιόμετρα στο ιστορικό κέντρο και την κάνουν μοναδική πόλη στον κόσμο με το κέντρο να αποτελείται εξ ολοκλήρου από στοές. Μετά την ξενάγηση , αναχωρήσαμε  για τη μικρή Βενετία, την πρότυπη πόλη  της αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, τη Βιτσένζα. Το βράδυ απολαύσαμε  ένα περίπατο στο φωταγωγημένο ιστορικό κέντρο.

 1. Τετάρτη  10/7/2019  : BEΡONA- VICENZA – ΠΑΔΟΒΑ

  Επισκεφθήκαμε τη Βερόνα , ένα   από τους κύριους τουριστικούς προορισμούς στον ιταλικό Βορρά,  είδαμε την περίφημη Αρένα,  το αρχαίο αμφιθέατρο που χτίστηκε από τους Ρωμαίους 

Συνεχίσαμε  για την γειτονική Πάδοβα . Εκεί  επισκεφθήκαμε  το επιβλητικό  Palazzo della Ragione (μέγαρο δικαιοσύνης, 11ος αιώνας) και το παρακείμενο κυβερνητικό παλάτι, το ιστορικό μερκάτο, την αγορά των φρούτων και των μπαχαρικών  το Palazzo Bo, το οποίο στεγάζει το ιστορικό Πανεπιστήμιο της Πάδοβας(13ος αι.), την Βασιλική του Αγίου Αντωνίου, και την  εκπληκτική Capella degli Scrovegni στην Αρένα, που διατηρεί το μεγαλύτερο υπάρχον σύνολο νωπογραφιών του Giotto.(14ος αι )

 1. Πέπμτη 11/7/19:   VICENZA – BASSANO DEL GRAPPA- ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΜΠΡΕΝΤΑ – ΣΠΗΛΑΙΑ  ΟΛΙΕΡΟ -ΒΙΤΣΕΝΖΑ 

Το πρωί ξεναγηθήκαμε  στη Βιτσένζα. Μία πόλη με  τα ωραιότερα αναγεννησιακά αρχιτεκτονικά επιτεύγματα του μεγίστου αρχιτέκτονα μετά την κλασσική Αθήνα, του Αντρέα  Παλλάδιου. Είδαμε την πλατεία της Σινιορίας και το παλάτι, επισκεφθήκαμε το Παλλαδιανό ξύλινο Θέατρο και περιηγηθήκαμε το ιστορικό κέντρο. Στην συνέχεια επισκεφθήκαμε την Τσιταντέλλα, μια πόλη κόσμημα της μεσαιωνικής Ιταλίας. Συνεχίσαμε για  την πόλη   Μπασσάνο  ντελ Γκράπα με την ξύλινη πλωτή γέφυρα , η οποία σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Andrea Palladio το 1569. Εκεί έγινε ξενάγηση στην πόλη και  περιήγηση στο  ιστορικό κέντρο. 

Ενώ η α  ομάδα  πραγματοποίησε φυσιολατρική πεζοπορία σε μονοπάτι δίπλα  στο ποτάμι   Μπρέντα  κυκλική διαδρομή ΜΔ  11 χλμ.,ΩΠ2.30. Έπειτα όλοι μαζί  επισκεφθήκαμε  τα σπήλαια Ολιέρο και  στη Vicenza  δείπνο και διανυκτέρευση. 

 1. Παρασκευή 12/7/2019 :   : ΚΟΡΤΙΝΑ – ΛΙΜΝΗ ΜΙΖΟΥΡΙΝΑ – ΤΡΕΙΣ  ΚΟΡΥΦΕΣ  ΤΟΥ ΛΑΒΑΡΕΝΤΟ – ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ -ΛΙΜΝΗ ΑΟΥΡΟΝΤΖΟ –PIEVE DI CADORE.

Το πρωί αναχωρήσαμε  για  την εξερεύνηση των μοναδικών τοπίων των Δολομιτικών άλπεων.  Πρώτη μας  επίσκεψη η λίμνη Μιζουρίνα η μεγαλύτερη φυσική λίμνη των  Δολομιτών η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο   1.754  μέτρων. 

Συνεχίσαμε για να  φθάσουμε στις ξακουστές   Τρεις Κορυφές του Λαβαρέντο . Πρόκειται για  τρεις ξεχωριστές κορυφές που μοιάζουν με προμαχώνες, στους Δολομίτες  της βορειοανατολικής Ιταλίας. 

Οι κορυφές αποτελούνται από καλά επιστρωμένους δολομίτες του σχηματισμού Dolomia Principale. Η  Cima Grande(ψηλή κορφή) έχει υψόμετρο 2.999 μέτρων και βρίσκεται ανάμεσα στην  Cima Piccola (μικρή κορφή) στα 2.857 μέτρα, και την  Cima Ovest (δυτική κορφή) στα 2.973 μέτρα.

Εκεί η α ομάδα πραγματοποίησε πεζοπορία στο μονοπάτι Circular Tres Cimas de lavaredo ΜΔ 10 χλμ., ΥΔ+300  ΩΠ  4.30. Όσοι δεν πεζοπορήσαν έμειναν σε  κάποιο από τα τοπικά Chalet. 

Συνεχίσαμε όλοι μαζί για την αλπική λίμνη Αουρότζο για ένα  περίπατο γύρω από  τη λίμνη και ξεκούραση, Τέλος  αναχωρήσαμε  για να επισκεφθούμε  ένα ακόμη στολίδι της αλπικής Ιταλίας, την γενέτειρα του μεγάλου ζωγράφου Τιτσιάνο, την  Pieve di Cadore . Κύριο μνημείο και σύμβολο της πόλης είναι  το Palazzo della Magnifica Comunità , το οποίο χτίστηκε το 1447 . Αφού ξεναγηθήκαμε στην πόλη φθάσαμε στο ξενοδοχείο  στην Calalzo di Cadore, στην ευρύτερη περιοχή της Cortina, για δείπνο και διανυκτέρευση. 

 1. Σάββατο  13/7/19:   FEDAIA LAGO -MARMOLADA – ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ- CORTINA D’AMPEZZO

Το πρωί ξεκινήσαμε για να επισκεφθούμε  τις λίμνες Φεντάια που χωρίζονται από δύο φράγματα, ένα φυσικό και ένα τεχνητό. Το τεχνητό χτισμένο το 1956 είναι εντυπωσιακό, ενώ το φυσικό φράγμα, σχηματίστηκε  στην περίοδο των παγετώνων και αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο. Συνεχίσαμε με το πούλμαν  για να  φθάσουμε στον ορεινό όγκο της Marmolada και στους όγκους της  Mesola. To τοπίο  ήταν  μαγευτικό.Η α ομάδα πραγματοποίησε πεζοπορία στο μονοπάτι DOLOMITAS (Teleferico a Punta Rocca, κυκλική διαδρομή ΜΔ 14 χλμ.- ΥΔ 500- ΩΠ 5 

 Η β ομάδα είχε την  δυνατότητα χρήσης τελεφερίκ  απόλαυσε τον τόπο, και  τις τοπικές γεύσεις στα τοπικά Chalet.  Συνεχίσαμε για να επισκεφθούμε την πόλη Κορτίνα .  Με τις καλύτερες εντυπώσεις επιστρέψαμε  στο ξενοδοχείο μας για  δείπνο και διανυκτέρευση. 

 1. Κυριακή 14/7/2019: CALAZO DI CADORE– ΜΠΡΟΥΝΙΚΟ –ΚΟΣΤΑ ΝΤΙ  ΤΟΥΡΕΣ (τελεφερίκ) –ΜΠΡΕΣΑΝΟΝΕ -ΜΠΟΛΖΑΝΟ 

Ξεκινήσαμε το πρωί με πρώτη στάση το Μπρούνικο, την γραφική πόλη  στην συμβολή των ποταμών   Ahr  και  Rienz  στην κοιλάδα Τάουφερερ στις νότιες   πλαγιές των Άλπεων.  Εκεί περιηγηθήκαμε  το  ιστορικό κέντρο της πόλης με την ωραιότατη τυρολέζικη αρχιτεκτονική . Συνεχίσαμε για να  φθάσουμε στην Κόστα ντι Τούρες και στην ομώνυμη κοιλάδα όπου υπάρχουν αρκετές τοποθεσίες που προστατεύονται από την  UNESCO.

 Επισκεφθήκαμε  την τοποθεσία  Campo Tures, όπου  είχαμε  την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε το τελεφερίκ για να θαυμάσουμε την θέα και να απολαύσουμε ένα καφέ.

 Αναχώρηση για το Μπρεσανόνε  την τρίτη σε πληθυσμό πόλη στις Δολομιτικές Άλπεις.

Ξεναγηθήκαμε στην πόλη και καταλήξαμε στο  Bolzano για δείπνο και διανυκτέρευση 

 1. Δευτέρα 15/7/2019 :  BOLZANO – MERANO – ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ-ΜΠΟΛΖΑΝΟ

Το πρωί έγινε ξενάγηση στο Μπολτσάνο , την σημαντικότερη  πόλη του Nότιου Τυρόλου στην Ιταλία. Επισκεφθήκαμε   το παγκοσμίως διάσημο μουσείο της αρχαιολογίας Το μουσείο είναι το σπίτι του Ötzi, η της μούμιας των πάγων.  Η α ομάδα  πραγματοποίησε πεζοπορία στο μονοπάτι  Picco Ivigna, κυκλική διαδρομή ΜΔ  12 χλμ  -ΩΠ4

Συνεχίσαμε για να επισκεφθούμε  μια ακόμη από τις ωραιότερες πόλεις τω Άλπεων, το Μεράνο και στην ευρύτερη περιοχή  ένα από τα αλπικά μουσεία του μεγάλου ορειβάτη  Messner . Τέλος επιστρέψαμε στο  Μπολζάνο για  δείπνο και διανυκτέρευση. 

 1. Τρίτη 16/7/2019   : MADONA DI CAMPIGLIO – GARDA-TRENTO 

Το πρωί αναχωρήσαμε από το Μπολζάνο για να επισκεφθούμε  ένα από τα ωραιότερα και πιο δημοφιλή χιονοδρομικά και θερινά ορεινά θέρετρα, την περίφημη Μαντόνα ντι Καμπίλιο. 

Συνεχίσαμε   με το πούλμαν ακολουθώντας  την ανατολική ακτή της λίμνης Γκάρντας,  μία  πανέμορφη φυσιολατρική διαδρομή . 

Φθάσαμε στη πόλη  Σιρμιόνε. Κάναμε ένα περίπατο και συνεχίσαμε για να επισκεφθούμε το Τρέντο. 

Στο Τρέντο έγινε ξενάγηση  στα μνημεία της πόλης και τέλος επιστρέψαμε στο Μπολζάνο  για δείπνο και διανυκτέρευση. 

 1. Τετάρτη 17/7/2019 : ΒΟLΖΑΝΟ – ΑΝΚΟΝΑ (496 χλμ.)

Προγευματίζουμε και  αποχαιρετούμε το Ιταλικό  Τυρόλο. Ακολουθώντας την μεγάλη διάβαση του Αδίγη  και του Μπρένερο, θα έχουμε μια συνολική εικόνα  του υποαλπικού τοπίου , των χωριών, των οχυρώσεων του περάσματος και στη συνέχεια της απέραντης κοιλάδας του Πάδου. Άφιξη στην  Ανκόνα όπου θα πάρουμε το πλοίο της επιστροφής. Επιβίβαση και έναρξη μια μίνι απολαυστικής κρουαζιέρας στην Αδριατική. Διανυκτέρευση εν πλω. 

 1. Πέμπτη 18/7/2019 : ΠΑΤΡΑ – ΑΘΗΝΑ 

Το πρωινό θα κυλίσει σε μια όμορφη μικρή κρουαζιέρα στην Αδριατική και το Ιόνιο. Αναχώρηση από Ancona στις 13.30 τοπική ώρα, Άφιξη στην Πάτρα και συνέχεια για την Αθήνα.

Κλείνουμε τον απολογισμό της εξόρμησής μας  με τη γνώμη των φίλων και των μελών μας, καλώντας τους να συμβάλουν στην παρουσίαση με δικές τους φωτογραφίες ή βίντεο.

Μέλος 1

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum.

Μέλος 2

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum.

Μέλος 3

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum.

Σας καλούμε να  δημιουργήσουμε  μαζί, μια ακόμα  καλύτερη  εμπειρία  στα  μελλοντικά μας ταξίδια.