Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Κέα μονοπάτι Φλέα – Οτζιάς

29 Μαΐου, 2022 @ 8:30 πμ - 9:00 μμ

Μετάβαση στο Λαύριο με δικά μας μέσα κι αναχώρηση με το Μακεδών στις 8.30.
Άφιξη στις 9.40 και μετάβαση με πούλμαν στην εκκίνηση του μονοπατιού για Φλέα.
Ξεκινώντας τη διαδρομή μας από  το μονοπάτι της Φλέας, πεζοπορούμε στη κοιλάδα της Φλέας , κατά μήκος του ποταμού, σώζονται 11 αλεστικοί νερόμυλοι,χαρακτηριστικά δείγματα Τζιώτικης αρχιτεκτονικής και πλήρως εναρμονισμένοι με το περιβάλλον.
Παλαιότερα λειτουργούσαν όλο το χρόνο και μαζί με τους ανεμόμυλους άλεθαν σιτηρά και τροφοδοτούσαν με αλεύρι και ζωοτροφές τα χωριά.Σήμερα δεν λειτουργούν και είναι εγκαταλελειμμένοι. Στην κοιλάδα των νερόμυλων ,η οποία είναι γεμάτη κυπαρίσσια  ρέει το νερό της Φλέας ,πλούσια πηγή της Κέας, σχηματίζοντας ρυάκι.
Στην έξοδο της Ιουλίδας βρίσκεται η ξακουστή βρύση του Ροκομένου. ο μύθος  λέει ότι αν κάποιος πιεί νερό από αυτήν θα παντρευτεί Τζιώτη ή Τζιώτισσα. Μετά θα συναντήσουμε το ναό του Αγ. Κωνσταντίνου και την ομώνυμη βρύση.
Επίστροφή από τον ίδιο δρόμο στον Μυλοπόταμο. Αν είναι ανοιχτό ενδεχομένως να επισκευτούμε το λαογραφικό μουσείο.
 Από εκεί πορεία προς την Ιουλίδα μέσω μονοπατιού.
Στην Ιουλίδα που είναι η πρωτεύουσα του νησιού θα δούμε δύο σπουδαία αρχιτεκτονικά μνημεία του Γερμανού Ερνστ Τσίλερ το Νέο Δημαρχείο  και το Ιστορικό Δημαρχείο του νησιού. Το νέο δημαρχείο όπου σήμερα στεγάζονται υπηρεσίες του Δήμου Κέας, είναι το παλαιό δημοτικό σχολείο της Ιουλίδας.  Στην εκαντοτάχρονη πορεία του το κτίριο αυτό λειτούργησε ως Σχολαρχείο, Γυμνάσιο και Λύκειο.Το ιστορικό Δημαρχείο είναι ένα νεοκλασικόκτίριο του 1902. Στην πρόσοψη του ξεχωρίζουν πήλινα αγάλματα του Ερμή και του Απόλλωνα ενώ στη δυτική πλευρά τουυπάρχουν εντοιχισμέναένα αρχαίο γυναικείο γλυπτό και μία ανάγλυφη παράσταση των κλασσικών χρόνων.
Στην πορεία μας προς τον όρμο Οτζια, στο μονοπάτι που ξεκινάει από την περιοχή του Αγ Σπυρίδωνα, θα συναντήσουμε το περίφημο Λέοντα ή Λιόντα.Πρόκειται για ένα αρχαικό μνημείο του 6ου- 7ουαιώνα π.Χ , λαξευμένο σε ένα συμπαγή βράχο σχιστόλιθου μήκους περίπου 8 μέτρων. Συνδέεται με πολλούς μύθους που σχετίζονται με την ξηρασία που είχε πλήξει το νησί στην αρχαιότητα. Ο επικρατέστερος  αναφέρει ότι όταν η Κέα λεγόταν Υδρούσσα λόγω των άφθονων νερών της, ένα τρομερό λιοντάρι εμφανίστηκε στα δάση  του νησιού,που μέχρι τότε κατοικούνταν από Νύμφες, τις νεράιδες των υδάτωνκαι τις καταδίωξε. Τότε η οργή των Θεών επέφερε και την ξηρασία του κλίματος των Κυκλάδων και ειδικότερα της Κέας , η οποία αποκαταστάθηκε με την άφιξη από την Θεσσαλία του ημίθαιου Αρισταίου γιο του Θεού Απόλλωνα και Της Νύμφης Κυρήνης. Ο Αρισταίος κατάφερε να εξευμενίσει τους Θεούς , η ξηρασία περιορίστηκε σημαντικά και τότε εμφανίστηκαν οι ευεργετικοί βόρειοι άνεμοι του καλοκαιριού τα δροσερά μελτέμια.
Το νησί είναι πλούσιο σε χλωρίδα λόγω και των πολλών πηγών του. Δάση βασιλικής δρυός, που σπάνια συναντά κανείς σε άλλα μέρη ,καλύπτουν το κεντρικί και ανατολικό τμήμα του ν ησιού, το δε ανατολικό τμήμα της έχει ενταχθεί στοΔίκτυο NATURA  2000.
Στη συνέχεια θα περπατήσουμε σε ένα τμήμα του αρχαιου μονοπατιού που ένωνε στην αρχαιότητα τις πόλεις κράτη.
Κατάληξη στον Οτζιά για ελεύθερο χρόνο για μπάνιο, φαγητό, πριν από τη μεταφορά μας στο λιμάνι για την αναχώρησή μας με το πλοίο των 19.15
Μήκος διαδρομής 12,62χλμ Ω.Π.5 Υ.Δ.+477μ, -590μ, Β.Δ.1
Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια ,μπατόν ,γκέτες, fleece, μπουφάν αντιανεμικό αδιάβροχο, γάντια ,σκούφος, νερό .ξηρά τροφή.
Αρχηγοί: Μυρσίνη Κώστα, Χρόνης Μανασής
Το κόστος είναι :35€ τα μέλη, 40€ τα μη μέλη
Δηλώσεις συμμετοχής  2105224924-6957818001
Για την συμμετοχή σας είναι απαραίτητη η κατάθεση  στο λογαριασμό του συλλόγου στην τράπεζα Πειραιώς  αριθ.  5066-070982-560   IBAN GR 40 0172 0660 0050 6607 0982-560
ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ COVID-19 ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ
Το πούλμαν τηρεί όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα
Πληρότητα θέσεων του πούλμαν με τα ισχύοντα μέτρα
Φοράμε όλοι μάσκα μέσα στο πούλμαν

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ορειβατικά μποτάκια- παγούρι με νερό, μπατόν, καπέλο, γυαλιά ηλίου,

Ο αρχηγός της εκδρομής έχει το δικαίωμα, να τροποποιήσει ή να ματαιώσει  ένα πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη  ή πριν την έναρξη αυτού, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ). Όποιος συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την  επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει  και  αναλαμβάνει  ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του  στην δραστηριότητα, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
29 Μαΐου, 2022
Ώρα:
8:30 πμ - 9:00 μμ
Κατηγορίες Εκδήλωση:
,